Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Raparperihillo: lempimauste ja muut kikat. Tee nyt, käytä koko kesä!

kirjoittanut Satu Koivisto 30.5.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 30.5.2021
Raparperihillo
36,9K

Raparperihillo on täällä, mikä tarkoittaa sitä, että ihan justiinsa on k e s ä. Anna kun selitän.

Raparperihillon keittäminen on kuulunut vuosia alkukesän rutiineihini jo kauan aikaa ennen oman mökin hankkimista. Se on kiva tapa hyödyntää usein isoa satoa ja saada alkukesään itse tehtyä, purkitettua ylellisyyttä. Raparperihillo on ihanaa juustojen kanssa, mutta maustan sillä usein kesäkakkujen täytteen. Se on täydellistä britakakussa, ja sillä voisi hyvin maustaa mansikkakakun mascarponevaahdon. Se toimii myös erinomaisen hyvin kaikissa trifle-henkisissä lasikakuissa (keksejä, kermavaahtoa, tuoreita marjoja ja bonuksena lusikallinen raparperihilloa, mmmmm!).

Raparperihillossa on sekin hyvä puoli, että se monesti toimii myös niille, jotka eivät niin välitä hilloista. Raparperin kirpeys tasapainottaa makeutta. Kiva tuliaisidea! Voisi myös toimia opettajan lahjana, vink vink.

Eikö kuulostakin hyvältä? Tässä vinkit valmistukseen.

Kaiva kaapista isoin kattilasi

Kuten kaikki hillot, myös raparperihillo kannattaa tehdä kotisi isoimmassa kattilassa. Hillot karkaavat kiehuessaan helposti kattilasta hellalle, ja tätä jännitystä emme halua. Viiden litran kattila on juuri passeli tälle raparperimäärälle. Alkuun voi näyttää siltä, että kattilassa on liian täyttä, mutta kuumentuessaan raparperit menevät kasaan ja kaikki sujuu kuin tanssi.

Puhtaat purkit: kaksi tapaa

Hillohommissa on tärkeää, että purkit ovat puhtaat. Purkkien puhdistamiseen on kaksi tapaa. Purkit voi pestä astianpesukoneen kuumalla ohjelmalla ja ottaa suoraan kuumana ja täyttää. Jos teen näin, lastaan koneeseen vain hillopurkkeja, en muita astioita.

Useimmiten keitän purkit kattilassa, mikä minusta tuntuu helpoimmalta tavalta. Heitän siis purkit kansineen isoon kattilaan, lisään päälle vettä ja keitän purkkeja kymmenen minuuttia. Kuumat purkit sitten ongin atuloilla kattilasta täytettäväksi.

Raparperi: älä suotta tuhlaa aikaa kuorimiseen

Olen tästä hokenut aiemminkin, mutta raparpereja ei ole mitään tarvetta kuoria, kunhan omistat terävän, ison kokkiveitsen. Pese varret huolellisesti ja tarkista, ettei niissä ole huonoja kohtia, hilloa tehdessä se on tärkeää. Jos varressa on jokin mustuma, leikkaa tuo kohta pois, loput voit hyvin käyttää.

Leikkaa puhtaat varret pitkittäin neljään, kuuteen tai jopa kahdeksaan osaan, jos ne ovat oikein paksuja. Sitten vain hienonnat varret menemään poikittain terävällä kokkiveitsellä ja saat äkkiä valmista.

Keittovaihe: pysy hellan ääressä

Kun raparperit ovat kattilassa, alkaa vaihe, jolloin kannattaa pysytellä hellan ääressä sekoittelemassa ahkerasti. Pidä aluksi hellan teho pienimmällä, jotta mehu alkaa irrota eivätkä palat pala. Kun kattilassa alkaa vaikuttaa selkeästi nestemäiseltä, lisää tähtianikset ja hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä hilloa sekoitellen noin vartti. Sitten nosta kattila levyltä ja anna hillon jäähtyä hetki.

Sujuvan purkituksen salaisuus

Purkita hillo vielä kuumana kuumiin purkkeihin. Hillosuppilo on tosi näppärä, sillä sen avulla hillon saa ujutettua suoraan purkkiin ilman sotkottamista. Pyyhi mahdolliset roiskeet pois purkkien suulta ja sulje kannet. Anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta ne sitten jääkaappiin.

****

Teetkö sinä raparperihilloa? Ja tässä alla vielä tarkka resepti, ole hyvä! Niin ja jos haluat tehdä raparpereista mehua JA hilloa samalla iskulla, katso raparperimehun reseptini!

Raparperihillo

Raperperihillo

Printtaa
Annoksia: n. 1 l Valmistelut: 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.4/5
( 29 äänesti )

Ainekset

  • noin 2 kg raparperin varsia
  • 1 dl vettä
  • 4 tähtianista
  • 1 kg hillosokeria

Tee näin

  1. Huuhtele raparperinvarret ja leikkaa mahdolliset kuivat päät pois.
  2. Leikkaa raparperinvarret pitkittäin neljään tai kuuteen osaan ja leikkaa sitten poikittain paloiksi. Nosta raparperit isoon (!) kattilaan ja lisää vesi.
  3. Kuumenna raparpereja varovasti, kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Lisää tähtianikset ja hillosokeri koko ajan sekoittaen.
  4. Keitä hilloa noin vartti sekoitellen. Nosta kattila levyltä.
  5. Purkita hillo kuumana kuumiin, puhtaisiin purkkeihin. Pyyhi roiskeet pois talouspaperilla ja sulje kannet. Anna purkkien jäähtyä rauhassa huoneenlämmössä ja nosta ne sitten jääkaappiin.

Lisää raparperia

Raparperipiirakka on alkukesän somenapiirakka.

Raparperipaistos toimii iltapalana jogurtin kanssa tai pikkujälkkärinä jäätelön parina.

Raparperi-toscakakku valmistuu ilman pöriseviä laitteita.

10 ideaa, mitä tehdä raparperista. Mukana myös suolaista!

HillotraparperiSatokausiSesonki
9 kommentit 7 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Raparperi-toscakakku: kirpeä, rapea ja tahmea. Superhelpon kakun jaksat leipoa koska tahansa!
Seuraava postaus
Lipstikkatahna: tee nyt, käytä vaikka pizzaan ja pakasta loput

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

9 kommentit

Saara 30.5.2021 - 19:05

Kiitos reseptistä! En ole ennen tehnyt raparperihilloa, mutta tämän tähtianiksen kanssa houkuttelee kyllä kokeilla. Ja purkkien kuumennukseen itselleni tutuin tapa on perus pesun jälkeen latoa purkit kuumaan uuniin ja sieltä sitten patakintaiden avulla täyttövaiheeseen.

Vastaa
Satu Koivisto 2.6.2021 - 22:35

Totta, tuokin on yksi tapa. Itse koen uunin lämmittämisen hankalaksi näin pienen määrän takia, mutta kesän mansikkahillotalkoissa ihan paikallaan 😀

Vastaa
Heli 4.6.2021 - 13:53

Kokeilin juuri tällä viikolla uuniraparperihilloa ja siitä tuli ihanaa. Ei tarvitse vahtia hellan vieressä 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 25.6.2021 - 09:57

Nerokasta!!

Vastaa
Tuija 6.6.2021 - 19:09

Tämä on mainio resepti, kun saa sekä mehun että soseen. Kirpakat marjat kuten karpalot ovat haastavia jogurtin kanssa, mutta tämä raparperisose pehmentää yhdistelmän todella hienosti.

Vastaa
Satu Koivisto 25.6.2021 - 09:57

Kiitos, kiva kuulla että tästä on ollut iloa!

Vastaa
Elina 17.7.2022 - 12:24

Kiitos loistavasta raparperihillon ohjeesta! Tähtianis antaa erityisen herkullisen makuvivahteen hilloon. Nerokas maustevalinta! Nam! <3

Vastaa
Satu Koivisto 29.7.2022 - 15:04

Ihana kuulla, että tykkäsit 🙂

Vastaa
Anne-marie 18.6.2023 - 18:58

Hyvää tuli👌

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä