Raparperihillo on täällä, mikä tarkoittaa sitä, että ihan justiinsa on k e s ä. Anna kun selitän.
Raparperihillon keittäminen on kuulunut vuosia alkukesän rutiineihini jo kauan aikaa ennen oman mökin hankkimista. Se on kiva tapa hyödyntää usein isoa satoa ja saada alkukesään itse tehtyä, purkitettua ylellisyyttä. Raparperihillo on ihanaa juustojen kanssa, mutta maustan sillä usein kesäkakkujen täytteen. Se on täydellistä britakakussa, ja sillä voisi hyvin maustaa mansikkakakun mascarponevaahdon. Se toimii myös erinomaisen hyvin kaikissa trifle-henkisissä lasikakuissa (keksejä, kermavaahtoa, tuoreita marjoja ja bonuksena lusikallinen raparperihilloa, mmmmm!).
Raparperihillossa on sekin hyvä puoli, että se monesti toimii myös niille, jotka eivät niin välitä hilloista. Raparperin kirpeys tasapainottaa makeutta. Kiva tuliaisidea! Voisi myös toimia opettajan lahjana, vink vink.
Eikö kuulostakin hyvältä? Tässä vinkit valmistukseen.
Kaiva kaapista isoin kattilasi
Kuten kaikki hillot, myös raparperihillo kannattaa tehdä kotisi isoimmassa kattilassa. Hillot karkaavat kiehuessaan helposti kattilasta hellalle, ja tätä jännitystä emme halua. Viiden litran kattila on juuri passeli tälle raparperimäärälle. Alkuun voi näyttää siltä, että kattilassa on liian täyttä, mutta kuumentuessaan raparperit menevät kasaan ja kaikki sujuu kuin tanssi.
Puhtaat purkit: kaksi tapaa
Hillohommissa on tärkeää, että purkit ovat puhtaat. Purkkien puhdistamiseen on kaksi tapaa. Purkit voi pestä astianpesukoneen kuumalla ohjelmalla ja ottaa suoraan kuumana ja täyttää. Jos teen näin, lastaan koneeseen vain hillopurkkeja, en muita astioita.
Useimmiten keitän purkit kattilassa, mikä minusta tuntuu helpoimmalta tavalta. Heitän siis purkit kansineen isoon kattilaan, lisään päälle vettä ja keitän purkkeja kymmenen minuuttia. Kuumat purkit sitten ongin atuloilla kattilasta täytettäväksi.
Raparperi: älä suotta tuhlaa aikaa kuorimiseen
Olen tästä hokenut aiemminkin, mutta raparpereja ei ole mitään tarvetta kuoria, kunhan omistat terävän, ison kokkiveitsen. Pese varret huolellisesti ja tarkista, ettei niissä ole huonoja kohtia, hilloa tehdessä se on tärkeää. Jos varressa on jokin mustuma, leikkaa tuo kohta pois, loput voit hyvin käyttää.
Leikkaa puhtaat varret pitkittäin neljään, kuuteen tai jopa kahdeksaan osaan, jos ne ovat oikein paksuja. Sitten vain hienonnat varret menemään poikittain terävällä kokkiveitsellä ja saat äkkiä valmista.
Keittovaihe: pysy hellan ääressä
Kun raparperit ovat kattilassa, alkaa vaihe, jolloin kannattaa pysytellä hellan ääressä sekoittelemassa ahkerasti. Pidä aluksi hellan teho pienimmällä, jotta mehu alkaa irrota eivätkä palat pala. Kun kattilassa alkaa vaikuttaa selkeästi nestemäiseltä, lisää tähtianikset ja hillosokeri koko ajan sekoittaen. Keitä hilloa sekoitellen noin vartti. Sitten nosta kattila levyltä ja anna hillon jäähtyä hetki.
Sujuvan purkituksen salaisuus
Purkita hillo vielä kuumana kuumiin purkkeihin. Hillosuppilo on tosi näppärä, sillä sen avulla hillon saa ujutettua suoraan purkkiin ilman sotkottamista. Pyyhi mahdolliset roiskeet pois purkkien suulta ja sulje kannet. Anna purkkien jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta ne sitten jääkaappiin.
****
Teetkö sinä raparperihilloa? Ja tässä alla vielä tarkka resepti, ole hyvä! Niin ja jos haluat tehdä raparpereista mehua JA hilloa samalla iskulla, katso raparperimehun reseptini!
Lisää raparperia
Raparperipiirakka on alkukesän somenapiirakka.
Raparperipaistos toimii iltapalana jogurtin kanssa tai pikkujälkkärinä jäätelön parina.
Raparperi-toscakakku valmistuu ilman pöriseviä laitteita.
10 ideaa, mitä tehdä raparperista. Mukana myös suolaista!
9 kommentit
Kiitos reseptistä! En ole ennen tehnyt raparperihilloa, mutta tämän tähtianiksen kanssa houkuttelee kyllä kokeilla. Ja purkkien kuumennukseen itselleni tutuin tapa on perus pesun jälkeen latoa purkit kuumaan uuniin ja sieltä sitten patakintaiden avulla täyttövaiheeseen.
Totta, tuokin on yksi tapa. Itse koen uunin lämmittämisen hankalaksi näin pienen määrän takia, mutta kesän mansikkahillotalkoissa ihan paikallaan 😀
Kokeilin juuri tällä viikolla uuniraparperihilloa ja siitä tuli ihanaa. Ei tarvitse vahtia hellan vieressä 🙂
Nerokasta!!
Tämä on mainio resepti, kun saa sekä mehun että soseen. Kirpakat marjat kuten karpalot ovat haastavia jogurtin kanssa, mutta tämä raparperisose pehmentää yhdistelmän todella hienosti.
Kiitos, kiva kuulla että tästä on ollut iloa!
Kiitos loistavasta raparperihillon ohjeesta! Tähtianis antaa erityisen herkullisen makuvivahteen hilloon. Nerokas maustevalinta! Nam! <3
Ihana kuulla, että tykkäsit 🙂
Hyvää tuli👌