Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Raparperipaistos: kuin leivonnainen, jota ei tarvitse leipoa

kirjoittanut Satu Koivisto 5.6.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 5.6.2019
Raparperipaistos
82,8K

Raparperipaistos on ehkä toiseksi ihanin asia raparperista, jota voi tehdä juuri nyt, tietenkin raparperipiirakan jälkeen. Teen koko syksyn vaikka kuinka monta kertaa kaura-omenapaistosta, sillä puutarhamökkimme omenasato on ylenpalttista ja omenoita riittää syötäväksi kaikin mahdollisin tavoin. Raparperin sato ei (onneksi!) ole aivan yhtä ylitsepursuavaa, mutta silti huomaan usein olevani tilanteessa, jossa jääkaapissa on kasa puutarhamökin raparperipuskasta trimmattuja paksuja varsia, jotka pitäisi saada tuhottua jotenkin. Raparperipaistos on oiva vastaus tähän, helppo ja vähän valmisteluita vaativa. Raparperipaistos on siitäkin kätevä, että siitä saa tarvittaessa hyvin helposti gluteenittoman, kunhan käyttää gluteenittomia kaurahiutaleita.

Raparperipaistos sopii myös niille, jotka sanovat olevansa onnettomia leipojia. Lopputulos on vähän kuin leivonnaisen kaltainen, mutta tässä ei tarvitse vatkata mitään. Riittää kun vähän rutistelee käsin kaurahiutaleita ja voita sekaisin, maustaa seoksen kardemummalla ja ripottelee uunivuokaan raparperipalojen päälle. Siihen menee muutama minuutti, uuni hoitaa loput.

Teen oman raparperipaistokseni isoon uunivuokaan, sillä mitä enemmän vuoassa on pinta-alaa, sitä laajemmalle alueelle kaurahiutaleet levittyvät ja sitä rapeampi lopputulos paistamisen jälkeen on. Joskus vuosia sitten törmäsin eräässä työpaikkaruokalassa kaura-omenapaistoksen kuoreen, joka oli kuin pehmeää puuroa. Ehkä se olikin sitä? Kovin herkullista se ei ollut.

Minulla on tapana esipaistaa raparpereja hetki uunissa sokerin kanssa ennen kaurahiutaleiden lisäämistä. Silloin niistä haihtuu ylimääräistä kosteutta ja lopputuloksesta saa entistä rapeamman. Tiedän kuitenkin monien tekevän paistoksensa esipaistamatta, joten päätä itse, kumpi tapa sopii sinulle. Raparperi on tosi kirpeää, joten sokeria kaivataan. Tässä reseptissä sokerin määrä on säädetty sen mukaan, että paistosta syödään makean vaniljajäätelön kanssa. Joskus annan lasten syödä paistosta iltapalaksi turkkilaisen maustamattoman jogurtin kanssa, ja silloin saatan heltyä lorauttamaan annoksen pinnalle pikkuisen hunajaa. Jos haluat, voit lisätä pikkuisen kaurahiutaleiden joukkoon lisättävän sokerin määrää.

Leivon raparperipaistosta usein seitsemänvuotiaan esikoiseni kanssa. Raparperin varsia en uskalla antaa hänen vielä leikata, se kun käy kaikkein parhaiten isolla keittiöveitsellä, mutta muut asiat hän hoitaa oikein sujuvasti ja itsenäisesti: etsii voin ja kaurahiutaleet kaapeista ja nyppii ne sekaisin. Kuvan annoksissa on myös hänen mökiltä keräämiensä lemmikin kukkia.

Onko rapaperipaistos sinulle tuttu juttu ja minkä kanssa sitä syöt? Kommentoi alle! Ja tässä resepti, ole hyvä!

Raparperipaistos

Raparperipaistos

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 50 minuuttia 50 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.6/5
( 81 äänesti )

Ainekset

  • 1 l raparperia paloiteltuna (n. 4 isoa vartta)
  • nokare voita vuoan voiteluun
  • 1 dl (ruoko)sokeria
  • 100 g pehmeää voita
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 1/2 dl (ruoko)sokeria
  • 1 tl kardemummaa

Tee näin

  1. Pese raparperit. Leikkaa raparperit pitkittäin neljään osaan ja hienonna ne sitten noin sentin kuutioiksi. Raparpereja ei tarvitse kuoria.
  2. Voitele uunivuoka (oman pyöreän vuokani halkaisija on 30 cm) ja levitä raparperit vuokaan. Lisää sokeri ja sekoita. Esipaista raparpereja 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  3. Paloittele voi kulhoon. Mikrota varovasti, jos se on jääkaappikylmää. Lisää kaurahiutaleet, sokeri ja ja kardemumma ja nypi aineet sekaisin. 
  4. Levitä kauramurut vuokaan ja jatka paistamista noin 30 minuuttia, kunnes kaura rapeutuu ja ruskettuu kevyesti.
  5. Syö raparperipaistos lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Psst!

Jos raparperipuska rehottaa ja uhkaa jäädä käyttämättä, voit hyvin lisätä raparperin määrää. Lisää silloin raparperin joukkoon laitettavan sokerin määrää ja pidennä esipaistoaikaa, jotta raparperista haihtuu nestettä. Jos kaapissasi majailee hillosokeria, voit hyvin korvata sokerin myös sillä, jolloin raparperista tulee hillomaisempaa.

Lisää raparperia

Raparperipiirakassa on samanlainen pohja kuin supersuositussa omenapiirakka #somenapiirakassa.

Raparperimehun sivutuotteena saat samalla vaivalla hillon.

Rehottaako raparperipuska? Tässä kymmenen ideaa, mitä tehdä varsista!

IltapalaJälkiruoatraparperi
4 kommentit 28 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Lastenjuhlat päiväkotikavereille: 9 vinkkiä arki-illan kaverisynttäreiden järjestämiseen
Seuraava postaus
Burrata: mitä se on ja miksi siitä vouhotetaan niin kovasti?

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

Aura 22.6.2021 - 23:56

Hirmu hyvää! Kiitos reseptistä, tätä on tehty tänä keväänä jo kolmesti. Ja huomenna neljännen kerran. 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 25.6.2021 - 09:55

Onpa kiva kuulla, kiitos kun kerroit!

Vastaa
Raparperipiirakka: luotto-ohje, jolla leivon yhä uudelleen ja uudelleen. Kevään somenapiirakka on tässä! - Satu Koivisto 26.5.2023 - 14:53

[…] Raparperipaistos on taivaallista jäätelön kanssa. […]

Vastaa
Raparperimehu plus bonushillo samalla vaivalla osasta, joka usein heitetään pois - Satu Koivisto 6.6.2023 - 10:42

[…] Raparperipaistos maistuu vaikka iltapalalla. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä