Raparperipaistos on ehkä toiseksi ihanin asia raparperista, jota voi tehdä juuri nyt, tietenkin raparperipiirakan jälkeen. Teen koko syksyn vaikka kuinka monta kertaa kaura-omenapaistosta, sillä puutarhamökkimme omenasato on ylenpalttista ja omenoita riittää syötäväksi kaikin mahdollisin tavoin. Raparperin sato ei (onneksi!) ole aivan yhtä ylitsepursuavaa, mutta silti huomaan usein olevani tilanteessa, jossa jääkaapissa on kasa puutarhamökin raparperipuskasta trimmattuja paksuja varsia, jotka pitäisi saada tuhottua jotenkin. Raparperipaistos on oiva vastaus tähän, helppo ja vähän valmisteluita vaativa. Raparperipaistos on siitäkin kätevä, että siitä saa tarvittaessa hyvin helposti gluteenittoman, kunhan käyttää gluteenittomia kaurahiutaleita.
Raparperipaistos sopii myös niille, jotka sanovat olevansa onnettomia leipojia. Lopputulos on vähän kuin leivonnaisen kaltainen, mutta tässä ei tarvitse vatkata mitään. Riittää kun vähän rutistelee käsin kaurahiutaleita ja voita sekaisin, maustaa seoksen kardemummalla ja ripottelee uunivuokaan raparperipalojen päälle. Siihen menee muutama minuutti, uuni hoitaa loput.
Teen oman raparperipaistokseni isoon uunivuokaan, sillä mitä enemmän vuoassa on pinta-alaa, sitä laajemmalle alueelle kaurahiutaleet levittyvät ja sitä rapeampi lopputulos paistamisen jälkeen on. Joskus vuosia sitten törmäsin eräässä työpaikkaruokalassa kaura-omenapaistoksen kuoreen, joka oli kuin pehmeää puuroa. Ehkä se olikin sitä? Kovin herkullista se ei ollut.
Minulla on tapana esipaistaa raparpereja hetki uunissa sokerin kanssa ennen kaurahiutaleiden lisäämistä. Silloin niistä haihtuu ylimääräistä kosteutta ja lopputuloksesta saa entistä rapeamman. Tiedän kuitenkin monien tekevän paistoksensa esipaistamatta, joten päätä itse, kumpi tapa sopii sinulle. Raparperi on tosi kirpeää, joten sokeria kaivataan. Tässä reseptissä sokerin määrä on säädetty sen mukaan, että paistosta syödään makean vaniljajäätelön kanssa. Joskus annan lasten syödä paistosta iltapalaksi turkkilaisen maustamattoman jogurtin kanssa, ja silloin saatan heltyä lorauttamaan annoksen pinnalle pikkuisen hunajaa. Jos haluat, voit lisätä pikkuisen kaurahiutaleiden joukkoon lisättävän sokerin määrää.
Leivon raparperipaistosta usein seitsemänvuotiaan esikoiseni kanssa. Raparperin varsia en uskalla antaa hänen vielä leikata, se kun käy kaikkein parhaiten isolla keittiöveitsellä, mutta muut asiat hän hoitaa oikein sujuvasti ja itsenäisesti: etsii voin ja kaurahiutaleet kaapeista ja nyppii ne sekaisin. Kuvan annoksissa on myös hänen mökiltä keräämiensä lemmikin kukkia.
Onko rapaperipaistos sinulle tuttu juttu ja minkä kanssa sitä syöt? Kommentoi alle! Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lisää raparperia
Raparperipiirakassa on samanlainen pohja kuin supersuositussa omenapiirakka #somenapiirakassa.
Raparperimehun sivutuotteena saat samalla vaivalla hillon.
Rehottaako raparperipuska? Tässä kymmenen ideaa, mitä tehdä varsista!
4 kommentit
Hirmu hyvää! Kiitos reseptistä, tätä on tehty tänä keväänä jo kolmesti. Ja huomenna neljännen kerran. 🙂
Onpa kiva kuulla, kiitos kun kerroit!
[…] Raparperipaistos on taivaallista jäätelön kanssa. […]
[…] Raparperipaistos maistuu vaikka iltapalalla. […]