Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Raparperipiirakka: luotto-ohje, jolla leivon yhä uudelleen ja uudelleen. Kevään somenapiirakka on tässä!

kirjoittanut Satu Koivisto 26.5.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 26.5.2019
Raparperipiirakka
56,8K

Raparperipiirakka on ehkä ihanin asia toukokuussa lasten kevätjuhlaesitysten ja kaikkialta puskevan hennon vihreyden jälkeen. Kevään ensimmäistä piirakkaa lusikoidessa on pakahtua: tässä sitä nautiskellaan oman pihan satoa, ja kaikki kesän ihanuus ja puutarhan kukoistus on vasta edessäpäin ja vaikka mitä on luvassa.

Raparperi totta tosiaan on uskollinen kumppani. Lapsuudenkodissani kasvi on kasvanut samalla paikalla jo lähemmäs 40 (!) vuotta. Kun lumet sulavat, ensimmäiset punaiset pyörylät jo puskevat maasta. Pitkäikäisestä ja hyvinvoivasta raparperista riittää satoa pitkälle kesään.

Olen leiponut raparperipiirakkaa lapsesta asti. Lapsena katsoin ohjeen aina kotitalouden oppikirjasta. Ohje oli ihan tavallinen murotaikinapohjainen: ensin vaahdotetaan voita ja sokeria, sitten lisätään kananmunat, leivinjauhe ja jauhot, ja pohjan päälle lisätään raparperit. Ei mausteita, ei kermaviilejä mutta silti niin herkullista.

Oma luottoraparperipiirakkareseptini syntyi vahingossa, kun kerran leivoin tuota kotitaloudenkirjapiirakkaa, eikä minulla ollutkaan tarpeeksi vehnäjauhoja. Mantelijauhoja oli, joten päätin korvata osan jauhoista sillä. Raparperipiirakasta tuli uskomattoman mehevä, suorastaan karamellisoitunut. Pohjan makeuden ja raparperien kirpeyden suhde oli täydellinen. Sama pohja päätyi Gastronaatti II -kirjaani omenapiirakan alle, ja siitä tuli ilmiö.

Kerran kokeilin korvata mantelijauhon kookosjauheella. Sekin toimi hyvin, vaikken mikään erityinen kookosfani olekaan. Kookos ja raparperi sointuivat suloisesti yhteen.

Kaipaako raparperipiirakka mausteita?

Minusta nykyään kyllä, ehdottomasti! Raparperipiirakka maistuu parhaalta, kun pohjataikinaan lisää mausteeksi kardemummaa. Se saattaa kuulostaa omituiselta mutta sopii raparperin kanssa yhteen todella hyvin.

Kuuma kysymys: tarvitseeko raparperi kuoria piirakkaa varten?

Äitini ja monen muunkin mielestä raparperi pitää kuoria piirakkaa varten. Minusta riittää, että raparperin pesee hyvin ja leikkaa varret ensin pitkittäin neljään tai kuuteen osaan ja hienontaa sitten isolla keittiöveitsellä. Kuorijat pelkäävät, että kuorimaton raparperi on jotenkin kuituisa, mutta minusta huoli on turha. Jos raparperi on muuten rapea eikä loppukesän puiseva, kuituisuutta ei tarvitse pelätä, jos hienontaa raparperin. Sen sijaan pitkinä pötköinä en raparperia tarjoaisi, niin kaunis kuin se siten onkin. Sain kerran ravintolassa eteeni jumalaisen kauniin paistoksen pitkiä raparpereja, mutta sitä oli mahdoton syödä ilman pihviveistä, jota ei tarjottu.

Onko raparperipiirakka mahdollista tehdä etukäteen?

Hyviä uutisia: raparperipiirakan voi hyvin leipoa päivän pari etukäteen. Leivo piirakka normaalisti, anna jäähtyä, kääri se huolellisesti kelmuun ja nosta jääkaappiin. Tarjoilupäivänä lämmitä piirakkaa 180-asteisessa uunissa runsaat viisi minuuttia (tarkka aika riippuu uunisi tehosta), niin että piirakka lämpenee kunnolla. Tarjoa huoneenlämpöisenä. Tämän kikan avulla piirakka on kuin vastaleivottu.

Vastakysymys: Mutta mistä saisin punaisen raparperilajikkeen mökille punasävyistä raparperipiirakkaa varten?

Puutarhamökillämme kasvaa tarmokas raparperilajike, jonka varret ovat suurimmaksi osaksi vihreät. Kasvi voi erinomaisesti, kasvattaa paksut mutta rapeat varret, ja lajike ei ole ollenkaan niin äreä kuin monet toverinsa. Haaveilen kuitenkin lajikkeesta, jonka varret olisivat kauttaaltaan punaiset ja kaunis väri säilyisi kypsennettynäkin. Meillä oli sellaista töissä kuvauksissa, ja onhan siitä leivottu piirakka aivan erityisen kaunis! Canadian Red pitäisi olla Suomeen sopiva punainen lajike, mutta onko kenelläkään siitä kokemuksia? Kasvaako kiltisti, onko piirakka kauniin punainen uunista ottamisen jälkeenkin?

Ja tässä raparperipiirakan resepti, jota niin kovin monet rakastavat. Esimerkiksi Tiina kirjoitti näin:
”Suussa sulava, huippuhyvä ohje!”

Kokeile sinäkin!

Raparperipiirakka

Raparperipiirakka

Printtaa
Annoksia: 10 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.6/5
( 109 äänesti )

Ainekset

  • 200 g pehmeää voita
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 2–3 raparperin vartta (n. 7 dl raparperipaloja)
  • 1 rkl sokeria

Tee näin

Raparperipiirakka valmistuu näin:

  1. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.
  2. Sekoita leivinjauhe, kardemumma, vehnäjauhot ja mantelijauhot toisessa kulhossa. Lisää jauhot muutamassa erässä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina uunivuokaan tai hyvin pienelle uunipellille leivinpaperin päälle, oma vuokani on 29 x 24 cm.
  3. Pese raparperin varret. Leikkaa varret pitkittäin paksuudesta riippuen neljään tai kuuten osaan ja sitten paloiksi isolla keittiöveitsellä. Näin raparpereja ei tarvitse kuoria. Levitä raparperipalat pohjan päälle. Ripottele päälle sokeri.
  4. Paista raparperipiirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. 
  5. Syö raparperipiirakka jäähtyneenä, vielä hiukan lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

Psst!

Sekoita raparperipiirakan seuraksi simppeli jogurttikastike: sekoita 1 dl turkkilaista jogurttia, 2 tl tomusokeria ja 1/4 tl vaniljajauhetta.

Lisää raparperireseptejä

Tee raparperimehua ja -hilloa samalla kertaa!

Raparperipaistos on taivaallista jäätelön kanssa.

10 ideaa, mitä tehdä raperperista.

Makeatpiirakatraparperi
16 kommentit 77 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Pannukakku: jo äiti tiesi, että täydellisen pannukakun salaisuus on ruskistettu voi
Seuraava postaus
Parsarisotto: tämä resepti sai parsaskeptikon syömään parsaa

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

16 kommentit

LK 15.6.2019 - 07:04

Moi! Saisikohan tästä tehtyä gluteenittoman version esim. gluteenittomista kaurajauhoista vehnäjauhon sijaan?

Vastaa
Satu Koivisto 18.6.2019 - 14:41

Moikka! En ole valitettavasti itse koskaan tehnyt, mutta ehkä kokeilisin gluteenitonta jauhoseosta 🙂

Vastaa
Silja 26.5.2020 - 08:13

Raparperipiirakka on tänään kokeiltava tuntui niin maukkaalta ohjeelta kiitos

Vastaa
Satu Koivisto 26.5.2020 - 21:02

Kiva kuulla, toivottavasti maistui 🙂

Vastaa
Rosis 20.8.2019 - 10:10

Moikka, minulla on pakkasessa pussi valmiiksi pienennettyjä raparperin paloja. Sulatanko ne ensin vai laitanko jäisinä piirakan päälle?

Vastaa
Satu Koivisto 22.8.2019 - 21:33

Moikka! En ole koskaan kokeillut, mutta ehkä itse lisäisin jäisinä pinnalle. Niistä kuitenkin saattaa irrota runsaasti nestettä, eli paistumista kannattaa tarkkailla ja pidentää paistoaikaa tarvittaessa. Toivottavasti onnistut 🙂

Vastaa
Raparperi-ideoita: Mitä raparperista voi tehdä? | Aamukahvilla 10.6.2022 - 20:42

[…] Satu Koiviston raparperipiirakka […]

Vastaa
Omenapiirakka #somenapiirakka hurmasi myös Hesarin kriitikon - Satu Koivisto 1.10.2022 - 23:22

[…] joustava ja muokattavissa muillekin hedelmille ja marjoille. Keväällä leivon pohjaan raparperipiirakan, kesällä olen lisännyt päälle aprikooseja ja vuodenvaihteessa käytän meheviä […]

Vastaa
Raparperimehu plus bonushillo samalla vaivalla osasta, joka usein heitetään pois - Satu Koivisto 6.6.2023 - 10:23

[…] ja kasvaa ahdistettuna terijoensalavan kyljessä, mutta sen väri on upean punainen etenkin raparperipiirakan […]

Vastaa
Maiju 24.6.2023 - 15:40

Sisko teki gluteenittoman version ja laittoi reilun 3dl gluteenittomia jauhoja. Toimii!

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:42

Kiva kuulla, kiitos vinkistä!

Vastaa
Pikkelöidyt ruohosipulinkukat: ihania sattumia salaatteihin ja dippeihin. Helppo ja herkullinen tapa hyödyntää ruohosipulia, jos kasvi pääsi kukkimaan - Satu Koivisto 26.6.2023 - 15:43

[…] Tämä raparperipiirakka on tuttu ravintolastakin. […]

Vastaa
Helena 6.7.2023 - 12:40

Juhlat tulossa, ajattelin pakastaa raparperipiirakan ja lämmittää sitten vähän uunissa. Onnistuuko näin myös ?

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:35

Onnistuu hyvin 🙂

Vastaa
Kirsi Ranta 22.7.2023 - 23:19

Oletko koskaan kokeillut tätä vegaanisena? Meillä on kotona kananmuna-allergikko ja hyvä piirakkapohja hakusessa. Toki sinulla on monia hyviä kananmunattomia leivontaohjeita, kiitos niistä!

Vastaa
Satu Koivisto 27.8.2023 - 12:34

Olen! Olen lisännyt kananmunien sijaan purkillisen Plantin soija creme fraichea 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä