Raparperipiirakka on ehkä ihanin asia toukokuussa lasten kevätjuhlaesitysten ja kaikkialta puskevan hennon vihreyden jälkeen. Kevään ensimmäistä piirakkaa lusikoidessa on pakahtua: tässä sitä nautiskellaan oman pihan satoa, ja kaikki kesän ihanuus ja puutarhan kukoistus on vasta edessäpäin ja vaikka mitä on luvassa.
Raparperi totta tosiaan on uskollinen kumppani. Lapsuudenkodissani kasvi on kasvanut samalla paikalla jo lähemmäs 40 (!) vuotta. Kun lumet sulavat, ensimmäiset punaiset pyörylät jo puskevat maasta. Pitkäikäisestä ja hyvinvoivasta raparperista riittää satoa pitkälle kesään.
Olen leiponut raparperipiirakkaa lapsesta asti. Lapsena katsoin ohjeen aina kotitalouden oppikirjasta. Ohje oli ihan tavallinen murotaikinapohjainen: ensin vaahdotetaan voita ja sokeria, sitten lisätään kananmunat, leivinjauhe ja jauhot, ja pohjan päälle lisätään raparperit. Ei mausteita, ei kermaviilejä mutta silti niin herkullista.
Oma luottoraparperipiirakkareseptini syntyi vahingossa, kun kerran leivoin tuota kotitaloudenkirjapiirakkaa, eikä minulla ollutkaan tarpeeksi vehnäjauhoja. Mantelijauhoja oli, joten päätin korvata osan jauhoista sillä. Raparperipiirakasta tuli uskomattoman mehevä, suorastaan karamellisoitunut. Pohjan makeuden ja raparperien kirpeyden suhde oli täydellinen. Sama pohja päätyi Gastronaatti II -kirjaani omenapiirakan alle, ja siitä tuli ilmiö.
Kerran kokeilin korvata mantelijauhon kookosjauheella. Sekin toimi hyvin, vaikken mikään erityinen kookosfani olekaan. Kookos ja raparperi sointuivat suloisesti yhteen.
Kaipaako raparperipiirakka mausteita?
Minusta nykyään kyllä, ehdottomasti! Raparperipiirakka maistuu parhaalta, kun pohjataikinaan lisää mausteeksi kardemummaa. Se saattaa kuulostaa omituiselta mutta sopii raparperin kanssa yhteen todella hyvin.
Kuuma kysymys: tarvitseeko raparperi kuoria piirakkaa varten?
Äitini ja monen muunkin mielestä raparperi pitää kuoria piirakkaa varten. Minusta riittää, että raparperin pesee hyvin ja leikkaa varret ensin pitkittäin neljään tai kuuteen osaan ja hienontaa sitten isolla keittiöveitsellä. Kuorijat pelkäävät, että kuorimaton raparperi on jotenkin kuituisa, mutta minusta huoli on turha. Jos raparperi on muuten rapea eikä loppukesän puiseva, kuituisuutta ei tarvitse pelätä, jos hienontaa raparperin. Sen sijaan pitkinä pötköinä en raparperia tarjoaisi, niin kaunis kuin se siten onkin. Sain kerran ravintolassa eteeni jumalaisen kauniin paistoksen pitkiä raparpereja, mutta sitä oli mahdoton syödä ilman pihviveistä, jota ei tarjottu.
Onko raparperipiirakka mahdollista tehdä etukäteen?
Hyviä uutisia: raparperipiirakan voi hyvin leipoa päivän pari etukäteen. Leivo piirakka normaalisti, anna jäähtyä, kääri se huolellisesti kelmuun ja nosta jääkaappiin. Tarjoilupäivänä lämmitä piirakkaa 180-asteisessa uunissa runsaat viisi minuuttia (tarkka aika riippuu uunisi tehosta), niin että piirakka lämpenee kunnolla. Tarjoa huoneenlämpöisenä. Tämän kikan avulla piirakka on kuin vastaleivottu.
Vastakysymys: Mutta mistä saisin punaisen raparperilajikkeen mökille punasävyistä raparperipiirakkaa varten?
Puutarhamökillämme kasvaa tarmokas raparperilajike, jonka varret ovat suurimmaksi osaksi vihreät. Kasvi voi erinomaisesti, kasvattaa paksut mutta rapeat varret, ja lajike ei ole ollenkaan niin äreä kuin monet toverinsa. Haaveilen kuitenkin lajikkeesta, jonka varret olisivat kauttaaltaan punaiset ja kaunis väri säilyisi kypsennettynäkin. Meillä oli sellaista töissä kuvauksissa, ja onhan siitä leivottu piirakka aivan erityisen kaunis! Canadian Red pitäisi olla Suomeen sopiva punainen lajike, mutta onko kenelläkään siitä kokemuksia? Kasvaako kiltisti, onko piirakka kauniin punainen uunista ottamisen jälkeenkin?
Ja tässä raparperipiirakan resepti, jota niin kovin monet rakastavat. Esimerkiksi Tiina kirjoitti näin:
”Suussa sulava, huippuhyvä ohje!”
Kokeile sinäkin!
Lisää raparperireseptejä
Tee raparperimehua ja -hilloa samalla kertaa!
Raparperipaistos on taivaallista jäätelön kanssa.
10 ideaa, mitä tehdä raperperista.
16 kommentit
Moi! Saisikohan tästä tehtyä gluteenittoman version esim. gluteenittomista kaurajauhoista vehnäjauhon sijaan?
Moikka! En ole valitettavasti itse koskaan tehnyt, mutta ehkä kokeilisin gluteenitonta jauhoseosta 🙂
Raparperipiirakka on tänään kokeiltava tuntui niin maukkaalta ohjeelta kiitos
Kiva kuulla, toivottavasti maistui 🙂
Moikka, minulla on pakkasessa pussi valmiiksi pienennettyjä raparperin paloja. Sulatanko ne ensin vai laitanko jäisinä piirakan päälle?
Moikka! En ole koskaan kokeillut, mutta ehkä itse lisäisin jäisinä pinnalle. Niistä kuitenkin saattaa irrota runsaasti nestettä, eli paistumista kannattaa tarkkailla ja pidentää paistoaikaa tarvittaessa. Toivottavasti onnistut 🙂
[…] Satu Koiviston raparperipiirakka […]
[…] joustava ja muokattavissa muillekin hedelmille ja marjoille. Keväällä leivon pohjaan raparperipiirakan, kesällä olen lisännyt päälle aprikooseja ja vuodenvaihteessa käytän meheviä […]
[…] ja kasvaa ahdistettuna terijoensalavan kyljessä, mutta sen väri on upean punainen etenkin raparperipiirakan […]
Sisko teki gluteenittoman version ja laittoi reilun 3dl gluteenittomia jauhoja. Toimii!
Kiva kuulla, kiitos vinkistä!
[…] Tämä raparperipiirakka on tuttu ravintolastakin. […]
Juhlat tulossa, ajattelin pakastaa raparperipiirakan ja lämmittää sitten vähän uunissa. Onnistuuko näin myös ?
Onnistuu hyvin 🙂
Oletko koskaan kokeillut tätä vegaanisena? Meillä on kotona kananmuna-allergikko ja hyvä piirakkapohja hakusessa. Toki sinulla on monia hyviä kananmunattomia leivontaohjeita, kiitos niistä!
Olen! Olen lisännyt kananmunien sijaan purkillisen Plantin soija creme fraichea 🙂