Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Rapujuhlat: ex tempore -hippalot ihan vain oman perheen kanssa

kirjoittanut Satu Koivisto 4.8.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 4.8.2019
Rapujuhlat
5,2K

Rapujuhlat voivat olla vuosikausia jatkunut arvokas perinne, jossa ravut pyydetään itse, tutut juomalaulut raikaavat ja pukeutumiseen liittyy yhteisesti sovittuja perinteitä, niin kuin vaikka että kaikkien asuissa on jotain punaista. Tai sitten toinen vaihtoehto on keksiä lauantaiaamuna, että elämässä on aivan liian vähän juhlia, muistaa, että lähikaupassahan oli myynnissä valmiiksi keitettyjä rapuja ja pistää pystyyn rapujuhlat aivan ex tempore siirtolapuutarhamökillä oman perheen kesken ja esitellä lapsille, että tällainenkin tapa on olemassa. Tässä viisi vinkkiä jälkimmäisiin! Jutun kirjoitin, kun sitä eräs lukijani Instagramissa toivoi, kiitos siitä!

Rapu rapu rallaa

Ravut voi keittää alusta asti itse, mutta kaupassa myydään tähän aikaan vuodesta valmiiksi keitettyjä. Kymmenen täplärapua maksoi lähikaupassa parikymppiä. Jos tarkoitus on vain esitellä, mistä on kyse, yksikin paketti riittää. Rapujen avaaminen on jännittävää puuhaa ja mukava ohjelmanumero rapujen määrästä riippumatta. Samaan ruoan parissa näpertelyyn tosin pääsee, vaikkei rapuja söisikään. Esimerkiksi Hesari ehdotti Kuukausiliitteessään papujuhlia, kotimaisten härkäpapujen avaamista, minusta loistava idea!

Muutakin syötävää kuin niitä rapuja

Vaikka rapuja ostaisi avokätisesti, muutakin ruokaa tarvitaan. Hyvä idea on tarjota alkuruokaa, jotta pahin nälkä taittuu ja rapujen parissa jaksaa puuhastella. Koska kantarellit ovat juuri nyt parhaimmillaan, usein olen tehnyt kantarellipiirakkaa tai -keittoa. Ruotsissa, rapujuhlien luvatussa maassa, rapujen seurana tarjotaan usein Västerbotten-juustosta tehtyä piirakkaa. Itse hetken harkitsin tekeväni chilillä maustettua juustopiirakkaa, mutta sitten muistin, ettei mökillä ole minkäänlaista piirakkavuokaa. Keitin pienen kattilallisen oman maan pottuja, koska tiesin niiden varmasti maistuvan lapsille. Koska lähikaupassa oli burrataa ja kasvihuoneessa tomaatteja, päädyin tekemään tomaatti-burrata-basilikasalaattia. Lisäksi tein kesäkurpitsoista ja burratasta niin herkullisen lisukkeen, että jaan sen reseptin täällä erikseen ensi viikolla!

Tomaatti-burratasalaatti
Oman kasvihuoneen tomaatit ja basilikat maistuivat täydellisiltä burratan kanssa.

Leipä rapujuhlat tiellä pitää

Rapujen alle tarvitaan hyvää leipää. Perinteisesti ravut kerätään paahtoleivän päälle, mutta koska meillä muutenkin syödään aina hapanjuurileipää, sitä oli tarjolla tälläkin kerralla. Todella herkullista. Lisäksi tarvitaan voita ja tuoretta tilliä leivän päälle.

Varustelu kannattaa

Rapujen syöminen vaatii hiukan varustelua. Ilman rapuveitsiä rapuja on mahdoton kaivaa kuoristaan. Niihin on siis pakko sijoittaa.

Jotain punaista, jos haluat

Kauniin punaiset ravut laakealla vadilla ovat sellaisenaan upea näky, ja kaupoista löytyy jos minkämoista rapujuhlakoristetta, mutta meidän koristeemme löytyivät puutarhasta: maljakkoon kosmoskukkia, ruiskaunokkeja, jättiastereita ja tsinnioita, vesikannuun muutama punaherukkaterttu ja vadeille koristeeksi paljon yrttejä. Pöydällä ollut liina oli kirpparilta löytynyt verho. Lisäksi pöytään kannattaa kattaa vesikippo, jotta sormiaan pääsee pesemään välillä.

Punaherukkavesi on kaunis tarjottava juhlapöydässä.
Huuhdellut punaherukkatertut vesikannun pohjalle ja kylmää vettä päälle. Siinä se!

*****

Seitsemänvuotias oli haltioissaan. ”Ihanat juhlat ja kauniit koristeet!”

Kolmevuotias katseli rapuja kiinnostuneesti mutta hiukan varautuneesti. Hän selvästi mietti, että Paavo Pesusienestä tuttu Einari Rapu saattaisi nousta vadilla seisomaan. ”Rapujen syntymäpäiväjuhlat”, hän sitten tuumasi.

Onnistunut lauantai!

*****

Minkalaisia rapujuhlaperinteitä teillä on?

JuhlatRapujuhlat
0 kommentti 9 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kreikkalainen salaatti: paras paikka tomaateille ja avomaankurkuille juuri nyt
Seuraava postaus
Kesäkurpitsa pannulla: vaatimattoman näköinen mutta taivaallisen makuinen

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä