Rapujuhlat voivat olla vuosikausia jatkunut arvokas perinne, jossa ravut pyydetään itse, tutut juomalaulut raikaavat ja pukeutumiseen liittyy yhteisesti sovittuja perinteitä, niin kuin vaikka että kaikkien asuissa on jotain punaista. Tai sitten toinen vaihtoehto on keksiä lauantaiaamuna, että elämässä on aivan liian vähän juhlia, muistaa, että lähikaupassahan oli myynnissä valmiiksi keitettyjä rapuja ja pistää pystyyn rapujuhlat aivan ex tempore siirtolapuutarhamökillä oman perheen kesken ja esitellä lapsille, että tällainenkin tapa on olemassa. Tässä viisi vinkkiä jälkimmäisiin! Jutun kirjoitin, kun sitä eräs lukijani Instagramissa toivoi, kiitos siitä!
Rapu rapu rallaa
Ravut voi keittää alusta asti itse, mutta kaupassa myydään tähän aikaan vuodesta valmiiksi keitettyjä. Kymmenen täplärapua maksoi lähikaupassa parikymppiä. Jos tarkoitus on vain esitellä, mistä on kyse, yksikin paketti riittää. Rapujen avaaminen on jännittävää puuhaa ja mukava ohjelmanumero rapujen määrästä riippumatta. Samaan ruoan parissa näpertelyyn tosin pääsee, vaikkei rapuja söisikään. Esimerkiksi Hesari ehdotti Kuukausiliitteessään papujuhlia, kotimaisten härkäpapujen avaamista, minusta loistava idea!
Muutakin syötävää kuin niitä rapuja
Vaikka rapuja ostaisi avokätisesti, muutakin ruokaa tarvitaan. Hyvä idea on tarjota alkuruokaa, jotta pahin nälkä taittuu ja rapujen parissa jaksaa puuhastella. Koska kantarellit ovat juuri nyt parhaimmillaan, usein olen tehnyt kantarellipiirakkaa tai -keittoa. Ruotsissa, rapujuhlien luvatussa maassa, rapujen seurana tarjotaan usein Västerbotten-juustosta tehtyä piirakkaa. Itse hetken harkitsin tekeväni chilillä maustettua juustopiirakkaa, mutta sitten muistin, ettei mökillä ole minkäänlaista piirakkavuokaa. Keitin pienen kattilallisen oman maan pottuja, koska tiesin niiden varmasti maistuvan lapsille. Koska lähikaupassa oli burrataa ja kasvihuoneessa tomaatteja, päädyin tekemään tomaatti-burrata-basilikasalaattia. Lisäksi tein kesäkurpitsoista ja burratasta niin herkullisen lisukkeen, että jaan sen reseptin täällä erikseen ensi viikolla!
Leipä rapujuhlat tiellä pitää
Rapujen alle tarvitaan hyvää leipää. Perinteisesti ravut kerätään paahtoleivän päälle, mutta koska meillä muutenkin syödään aina hapanjuurileipää, sitä oli tarjolla tälläkin kerralla. Todella herkullista. Lisäksi tarvitaan voita ja tuoretta tilliä leivän päälle.
Varustelu kannattaa
Rapujen syöminen vaatii hiukan varustelua. Ilman rapuveitsiä rapuja on mahdoton kaivaa kuoristaan. Niihin on siis pakko sijoittaa.
Jotain punaista, jos haluat
Kauniin punaiset ravut laakealla vadilla ovat sellaisenaan upea näky, ja kaupoista löytyy jos minkämoista rapujuhlakoristetta, mutta meidän koristeemme löytyivät puutarhasta: maljakkoon kosmoskukkia, ruiskaunokkeja, jättiastereita ja tsinnioita, vesikannuun muutama punaherukkaterttu ja vadeille koristeeksi paljon yrttejä. Pöydällä ollut liina oli kirpparilta löytynyt verho. Lisäksi pöytään kannattaa kattaa vesikippo, jotta sormiaan pääsee pesemään välillä.
*****
Seitsemänvuotias oli haltioissaan. ”Ihanat juhlat ja kauniit koristeet!”
Kolmevuotias katseli rapuja kiinnostuneesti mutta hiukan varautuneesti. Hän selvästi mietti, että Paavo Pesusienestä tuttu Einari Rapu saattaisi nousta vadilla seisomaan. ”Rapujen syntymäpäiväjuhlat”, hän sitten tuumasi.
Onnistunut lauantai!
*****
Minkalaisia rapujuhlaperinteitä teillä on?