Joululoma lähenee, joten halusin koota yhteen postaukseen kasan ruokakirjaideoita. Niinpä lähestyin kollegoita ja kysyin, mikä ruokakirja on tehnyt heihin vaikutuksen nimenomaan tänä vuonna. Kirja sai olla uusi tai vanha.
Itse olen kunnostautunut tänä syksynä etenkin ruokakirjojen lainaamisessa, ja olen käynyt Oodissa yhtenään. Helmet-kirjastojen ruokakirjojen valikoima on loistava, ja niinpä olen tänä vuonna lukenut ennen nukkumaanmenoa (kyllä, luen iltalukemisena ruokakirjoja) myös vähän vanhempia kirjoja.
Yöpöydälläni on tällä hetkellä viisi ruokakirjaa. Alli Oksasen ja Liisi Harmion Maija keittää on isäni peruja. Sitä luen ruokakulttuurihistoriallisesta näkökulmasta. Tämä alkujaan vuonna 1948 ilmestynyt keittokirja on tehty aikanaan kotitalouden opetuksen tarpeisiin, ja se on ollut uraauurtava teos. On kiinnostavaa katsoa, minkälaista ruokaa sotien jälkeen on syöty. Joukossa on tietenkin nykyihmiselle vieraampia asioita kuten nyt vaikkapa kaniviillokki (sic!), mutta suurin osa on ihan tuttua juttua.
Tertti – kartanon keittokirja on pyörinyt iltalukemisenani vähän samoista syistä kuin Maija keittää. Kartanon lounaspöytä on ollut vuosia kesälomakohteemme, ja keittokirjaan on koottu paitsi ravintolasta tuttujen ruokien reseptejä, myös kartanon ja raaka-aineiden historiaa. Tertin kuuluisin resepti lienee kukkaisyrttisokerikakku, jota on aina kesäpöydässä tarjolla kahvin kanssa.
Tänä syksynä olen kiinnostunut suolistobakteereista, ja Mia Clasen ja Lina Aurelin Food Pharmacy on saanut katselemaan omaa ruokavaliota suoliston näkökulmasta. Tässäpä jälleen yksi syy syödä mahdollisimman monipuolisesti kasviksia. Lapsia naurattaa, kun perustelen jonkin asian maistamisen tärkeyttä suolistolla.
Alison Roman on New Yorkissa asuva ruokatoimittaja ja kirjoittaja, jonka löysin aikoinaan pienen Lemons-kirjasen avulla. Romanin teksteissä on kiva ääni, ja olen hankkinut hänen molemmat ruokakirjansa itselleni. Niistä uudempi, Nothing fancy, keskittyy ihmisten viihdyttämiseen (tämä sanonta toimii niin paljon paremmin englanniksi) eli siihen, miten voisi madaltaa kynnystä kutsua ystäviä kylään syömään ja mitä heille voisi helposti tarjota. Romanin käsitys juhlaruoasta on ihanan monipuolinen.
Diana Henry on puolestaan brittiläinen ruokakirjailija, joka on julkaissut yhdeksän kirjaa. Niistä viimeisimmän, From the Oven to the Table -kirjan, hankin omaan hyllyyni. Paahtajanaiselle passeli teos, jota selailen kuvainspiraatiomielessä.
Ja nyt tulevat kollegoiden kirjavinkit, ole hyvä. Poimi ne talteen!
The Complete Nose To Tail
”Englantilaisen St.John-ravintolan Fergus Hendersonin The Complete Nose To Tail on kirjoitettu niin hienosti, että hykertelen lukiessani kirjan reseptejä. Ostin tämän itselleni joululahjaksi viime vuonna, ja luen tätä usein iltaisin sängyssä. Haluaisin osata ja voida kirjoittaa reseptejä näin. Reseptiikka on kokille, joka luottaa omiin aisteihinsa ja osaa perusjutut, joten aivan kaikkia työvaiheita ei ole avattu yksityiskohtaisesti. Tällainen tyyli ei ole Suomessa vielä arvossaan, mutta minusta on ihanaa, miten kirjassa rohkaistaan kokeilemaan haastavampiakin juttuja sellaisella vaarimaisella tyylillä. Kirjassa on kaikkea nimensä mukaisesti nenästä saparoon, ja se on oodi maalaisruoanlaitolle ja rakkaudella tuotetuille raaka-aineille. En ole käynyt St.Johnissa, mutta se on yksi unelmistani.” Meri-Tuuli Väntsi, ruokavaikuttaja
Kylmä nakki
”Pakko suositella kaverin kirjaa. Elina Ylitervon ja Hanna Gullichsenin Kylmä Nakki tarjoaa vertaistukea ja helppoja reseptejä ruuhkavuosiin. Harva keittokirja onnistuu naurattamaan, mutta Kylmä Nakki onnistui. Resepteissä on kiinnostavia pieniä arjen oivalluksia, kuten esimerkiksi se, että viidestä aineksesta saa ihanan maapähkinäsoosin nuudeleille. Tätä maapähkinävoinuudelia kokkasin saavillisen mökillä viime kesänä yhteensä 14 syöjälle. Suosikkini kaikista on kuitenkin Elinan herkullinen pinaattipannari, sillä olin unohtanut koko pinaattipannarin olemassaolon. Entä mikä nauratti? Kirjan loppuun kootut nirsoimmat tositarinat, jotka kertovat, että samassa veneessä ollaan: ”5-vuotias totesi juhlapöydässä herkkujen ääressä, että kauheeta paskaa. Oli noloa!” Outi Tuomivaara, ruokatoimittaja ja -kirjailija
Gjelina
”Minkä keittokirjan kaivan esiin, kun ystävät tulevat syömään? Travis Lettin Gjelina kantaa eteläkalifornialaisen ravintolan nimeä. En ole käynyt Venice Beachilla sijaitsevassa ravintolassa, mutta kirjan reseptit ovat vakuuttaneet minut: etenkin kasvislisukeruoat ovat uuden sukupolven luomuksia. Pidän hapokkuudesta ruoassa, eikä Gjelinasta puutu sitruunaa tai limettiä. Reseptit eivät ole liian pitkiä, ja annokset on aseteltu luovasti. Siemeniä, vihreää, minttujogurttia, piparjuurta, taleggio-juustoa… Teen Gjelinasta useimmiten monta pientä ruokaa ja tarjoan ne hapanjuurileivän kera. Tänä vuonna annoin perinteisissä pikkujouluissani hetken innostuksesta keittokirjahyllystäni jokaiselle ystävälleni häntä mielestäni parhaiten kuvaavan keittokirjan. Gjelinan pidin itselläni.” Hanna Jensen, kirjoittaja
Old World Italian
”Mimi Thorissonin Old World Italian on vuoden 2021 inspiroivin ruokakirja. Mimi on kiinan-ranskalainen ruokavaikuttaja, jonka kiehtova elämä Ranskan maaseudulla ja Italiassa on inspiroinut minua jo vuosia. Mimillä ja hänen islantilaisella valokuvaajamiehellään on kaunis palatsi Ranskan maaseudulla, ja he asuvat myös osittain Italian Torinossa. Hänen miehensä kuvaama Old World Italian on ruokamatka Italiaan. Kirjassa matkustetaan maan läpi ja tutustutaan Mimin perheen ystäviin, heidän resepteihinsä sekä suosikkiravintoloiden annoksiin. Kirja on sukellus unelmaelämään, joka pursuilee toinen toistaan kauniimpia ja maukkaampia raaka-aineita ja kiehtovia tarinoita ruokien takana. Kirjassa avataan italialaisen keittiön salaisuuksia. Olen läpeensä rakastunut Italiaan, eikä tämä kirja varsinaisesti helpota tätä rakkauden kaipuuta. Olen asunut siellä, osaan kielen ja matkustan sinne aina kun voin. Olen matkustanut läpi Italian ruoka-alueiden monta kertaa, mutta en saa tästä jännittävästä, sekasortoisen rappioromantiikan täyteläisestä maasta enkä sen ruokakulttuurista koskaan tarpeekseni. Kirja on täydellinen visuaalinen kokemus kauniine kuvineen ja mielenkiintoisine resepteineen.” Sanna Mansikkamäki, ruokatoimittaja ja -kirjailija
Snacks, sallad, pasta & dessert
”Kirjahyllyssäni on noin sata keittokirjaa, joita käytän inspiraationa, harvoin kokkaan niistä suoraan. Toisin on Marion Ringborgin & Linn Söderströmin Snacks, sallad, pasta & dessert -kirjan kanssa. Se sisältää paljon pieniä annoksia ja pastaohjeita. Tästä kirjasta olen tehnyt monen monta reseptiä. Tämä vuosi on ollut keittiössäni jäätelövuosi, ja olen käyttänyt kirjan jäätelöreseptiä pohjana uusia makuyhdistelmiä tutkiessani. Opetan ruoanlaittoa pari iltaa viikossa työväenopistolla ja poimin kirjasta usein ideoita, kun kursseilla laitetaan vähän vaativampaa ruokaa. Nyt odotan että itsekin pääsen Tukholmaan ja syömään kirjailijoiden omassa Garba-ravintolassa.” Tara Junkar, ravitsemustieteilijä ja ruokakirjailija
Perinnevegeä
”Ilmastoystävällinen ruokaperintö on ajankohtainen aihe juuri nyt. Anniina Ljokkoin ja Liisa Kaskin Perinnevegeä-kirja lähestyy perinneruokaa uudesta raikkaasta näkökulmasta: se metsästää kadonnutta suomalaista kasvisruokaperinnettä. Kirja on sujuvasti kirjoitettu ja jo heti ensimmäisiltä sivuilta täynnä mielenkiintoista tietoa. Jokaisesta reseptistä löytyy mukava tarina. Parasta antia ovat historiakatsaukset raaka-aineista ja suomalaisesta ruokakulttuurista. Esimerkiksi kauramaitoa on juotu täällä jo satoja vuosia. Toinen kirjailijoista on folkloristi ja tutkija, ja teksteistä näkee, että kirjaan on tehty paljon taustatyötä. Esiin nostetaan vanhat viljelykasvit, esimerkiksi härkäpapu, herne, nauris ja hamppu. Testasin pari reseptiä, ja ne toimivat hyvin. Ilahduttava tietokirja, josta löytyy moneksi illaksi luettavaa.” Jasmin Raitakari, ruokatoimittaja
Aglio & Olio
”Perustimme Instagramiin Pastamuijat-tilin viime keväänä. Kaivoimme silloin esiin kattavimman Suomessa tehdyn pasta-aiheisen keittokirjan eli Saku Tuomisen, Kimmo Kivilahden ja Tuukka Kosken Aglio & Olion. Aikoinaan ahmittu kirja herätti tunteita ja muistutti maailman parhaimman ruoan yksinkertaisuudesta. Luimme varsinkin kirjan alkuosaa, mietimme mitä kaikkea haluamme opettaa seuraajillemme ja muistutimme samalla itseämme esimerkiksi siitä, kuinka paljon pastalaatuja Italiassa on. Kirjassa listataan paljon asioita, joita allekirjoitamme ja koitamme myös muille välittää: yksinkertaisuus, muutamat laadukkaat raaka-aineet ja oikein al denteksi keitetty pasta.” Anni Paakkunainen, yrittäjä, ruokavaikuttaja ja -kuvaaja & Giuliana Mirabella, ravintoloitsija ja toinen pastamuijista
Bröd bröd bröd
”Leipominen vaatii tietyn mielentilan, jonka saavutin ilmeisesti vasta 42-vuotiaana. Martin Johanssonin Bröd bröd bröd -kirjan opastuksella leivoin elämäni ensimmäiset onnistuneet leivät ja aion leipoa koko kirjan läpi. Inspiroiva, koukuttava, yksinkertainen ja tarpeeksi lähestyttävä. Juuri sitä mitä keittokirja parhaimmillaan on. Suosikkini on saksanpähkinäleipä, joka on paahdettuna aivan parasta vielä pari päivää leipomisen jälkeen. Lisään taikinaan vähän kuivattuja viikunoita, jolloin makumaailma sopii lähestyvään jouluun. Toivon koukuttuvani lajiin ja sitten hipsin sun ovelle pyytämään nokareen leipäjuurta.” Hanna Gullichsen, ruokavaikuttaja ja kokki
The Legendary Cuisine of Persia
”Olen tehnyt tänä vuonna paljon ruokaa äidilleni, joka on huippukokki ja tottunut syömään persialaista ruokaa. Mitä tahansa en hänelle tarjoaisi, mutta Margaret Shaidan The Legendary Cuisine of Persia -kirjassa piilee kaikki lapsuuteni makumuistot. Kirjan avulla teen pieniä matkoja Iraniin. Se on kattava teos, ja reseptien lisäksi saan paljon tietoa raaka-aineista ja reseptien taustoista. Ja reseptit yksinkertaisesti toimivat.” Iman Gharagozlu, ravintoloitsija ja ruokavaikuttaja Iman ja Leena safkaa -Instagram-tililtä
Pataruokaa
”Meri-Tuuli Väntsin Pataruokaa -kirja on inspiroinut minua tekemään pataruokia. Siitä tulee jotenkin kovin aikuinen olo, kun on pata uunissa! Kirja on kovin kaunis, jokainen resepti toimii, reseptejä voi varioida loputtomiin ja aina tulee hyvää. Melkein aina jää pakastettavaakin. Luksuslahjan saa, kun ostaa tuon kirjan ja kauniin padan. Ja jos oikein haluaa hemmotella, vielä yhden padan aineet valmiiksi.” Pipsa Hurmerinta, keittiömestari
Flavour
”En muista toista kirjaa, jonka jokaikisen reseptin haluaisin omassa keittiössäni kokata tai josta näin montaa olenkin jo kokannut. Yotam Ottolenghin ja Ixta Belfragen Flavour-kirjan ohjeet eivät petä, vaikka toisinaan makuyhdistelmät yllättävät ja jopa hämmentävät. Esimerkiksi tomaattikastike maustetaan kardemummalla! Raikasta ja toimivaa. Flavour sisältää kasvisreseptejä, joista monet on helppo muokata vähällä vaivalla vegaanisiksi. Olen suositellut tätä kirjaa monille ja moneen otteeseen, eikä kukaan sen ostanut ole joutunut pettymään.” Hanna Hurtta, ruokatoimittaja ja -vaikuttaja
Villisienikeittokirja
”Sami Tallbergin Villisienikeittokirja on upea yhdistelmä ruokasienitietoutta ja reseptiikkaa kauniissa ja informatiivisessa paketissa. Tallberg kuvailee sienten makuprofiileja kuin viinejä: Yksi sieni on tyylikäs ja sitruunamainen, toinen kahviin taittava ja riistanomainen. Kantarellin maun huippukokki kertoo olevan aromaattinen, miellyttävän karvas ja hieman kirpeä. Seuraavalla kerralla aion maistaa tuttuja ruokasieniä nämä sanat mielessäni. Myös sienten tekstuurit kuvataan perinteisempien sienikirjojen tietojen (kasvupaikka, jalka ja lakki) ohella. Tallbergin reseptiikka ravistelee sopivasti usein hieman kapeita sienikokkailun rajoja. Sieniä yhdistellään esimerkiksi perunarisottoon tai broccoliiniin ja tahini-hunajakastikkeeseen. Toisaalta sienten ominaismakujakin reseptiikassa korostetaan: purjoa, kangastatteja ja tattaria on tästä hyvä esimerkki. Kirja sopii sienestyksestä innostuneelle kotikokille, joka rakastaa kokeilla uusia reseptejä ja nauttii kirjan selaamisesta myös silkkaan kauneudennälkään.” Hannele Hyvärinen, ruokavaikuttaja
The Superfun Times Vegan Holiday Cookbook
”Isa Chandra Moskowitz on minun luottoreseptinikkarini. Superfun Times – Vegan Holiday Cookbook on ollut tänäkin vuonna inspiroiva teos. Se on superpaksu kokoelma erityisesti juhlapäiviin sopivia reseptejä. Olen löytänyt kirjasta läjäpäin uusia ideoita.” Elina Innanen, ruokavaikuttaja
Kotiruoka
”Fyysisiä keittokirjoja tulee interwebsin aikakaudella selailtua hävyttömän vähän. Yksi kirja, johon kuitenkin aina palaan, on Kaisa Isotalon ja Raija Kuittisen Kotiruoka. Sieltä löytyy kaikki perusohjeet perunasoselaatikosta pääsiäispullaan. Oma kappaleeni näyttää juuri siltä, miltä hyvän keittokirjan kuuluukin: tahroja siellä, läiskiä täällä ja jauhoja aukeamien välissä. Jos ihmisellä on vain yksi keittokirja, sen kannattaa ehdottomasti olla tämä!” Sanna Kekäläinen, ruokatoimittaja ja -stylisti
****
Kiitos kollegoille kirjavinkeistä, tiedän mitä teen joululomalla! Entä puuttuiko listasta oma lempparisi? Huikkaa se alla!
Lue lisää
Lahjaidea hukassa? Nämä lahjat ilahduttavat varmasti, kaikki käytännöllisiä tai syötäviä
Tältä meidän joulupöytämme näyttää
Joulun jatkot eli näin vähennät ruokahävikkiä
4 kommentit
Suomen ruokahistoria
Tämän lukemista odotan!
Mysi Lahtinen: Intohimot hellallani
Mysi Lahtisen tekstit, ai että ne ovat hyviä.