Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Ruusukaalit uunissa: napakat pallerot rapean murun kanssa. Ihana alkuruoka tai lisäke!

kirjoittanut Satu Koivisto 21.11.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 21.11.2021
Ruusukaalit uunissa
36,6K

Joko tiedät, miltä maistuvat ruusukaalit uunissa valmistettuna? Taivaallisilta! Anna kun selitän.

Tykkään lähtökohtaisesti kaikista kasvikunnan tuotteista (paitsi durianhedelmästä, mutta pahan hajun vuoksi sitä ei edes saa viedä Kaakkois-Aasiassa hotellihuoneisiin sisälle, en siis ole yksin). Mutta ruusukaali oli minulle pitkään hankala. Keitetyt ruusukaalit eivät maistuneet miltään ja olivat rakenteeltaan kummallisen mössöisiä.

Sitten joskus vuosia sitten tutustuin Jamie Oliverin tapaan valmistaa ruusukaalit. Sen sijaan että Jamie olisi keittänyt ruusukaalit vedessä, hän pyöritteli ne öljyssä ja suolassa ja nakkasi uuniin paahtumaan. Koska britit osaavat ruusukaaliasiat, rohkaistuin kokeilemaan Jamien tapaa ja ihastuin. Miten herkullisia uunissa paahtuneet pallerot olivatkaan! Aivan kuin eri kasvis.

Sittemmin olen paahtanut ruusukaaleja uunissa monella tavalla. Tietenkin tavallisesti eli öljyssä ja suolassa. Olen sekoittanut tahnan hunajasta ja soijasta ja hieronut sen ruusukaaleihin. Myös miso, raastettu valkosipuli ja öljy toimivat todella hyvin. Ja sitten on tämä lempitapani eli ruusukaalit uunissa rapean leipämurun ja parmesaaniraasteen kanssa. Tämä on ihana alkuruoka loppuvuoden juhlallisuuksiin tai hyvä lisäke vaikka punajuuripihveille tai pannulla paistetulle kalalle.

Puoliksi tai neljään osaan

Ruusukaalit eivät kaipaa monimutkaisia esivalmisteluita. Leikkaa ruusukaalin kova kanta pois ja puolita ruusukaalit. Isoimmat ruusukaalit leikkaan neljään osaan. Jos päällimmäisessä lehdessä on jotakin isompaa huomautettavaa, nappaan pois, muuten annan niiden olla, pieni nuutuminen ei haittaa lainkaan.

Ensin marinadi

Sekoitan ruusukaaleille ensin marinadin sitruunasta, oliiviöljystä ja suolasta ja pyöräytän ruusukaalit siinä. Voit hyvin jättää ne marinoitumaan siksi aikaa, kun valmistat kuorrutteen.

Kuorrutetta varten tarvitset (hapanjuuri)leivän muruja, öljyä, chiliä, pikkuisen parmesaania ja jotakin hienonnettua pehmeää yrttiä, esimerkiksi lehtipersiljaa. Sekoita ne kulhossa.

Kahden vaiheen kypsennys

Ruusukaalien valmistuksen tärkein sääntö on, ettei niitä kypsennä liikaa. Uunissa ylikypsentäminen on minusta hankalampaa, sillä uunissa paahtuessaan ruusukaalit muuttuvat vain rapeammiksi. Jos haluat tehdä isomman satsin kerralla, varmista että ruusukaalisi ovat pellillä ilmavasti. Jos eivät ole, ota suosiolla toinen pelti. Jos täytät pellin ääriään myöten, ruusukaalit keittyvät, eivät paahdu ja voivat mössööntyä.

Levitä ruusukaalit pellille ja paahda niitä ensin ilman kuorrutetta 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia, niin että ne kypsyvät hiukan. Ota sitten pelti uunista ja levitä kuorrute pellille ruusukaalien päälle. Jatka paahtamista niin kauan, että kuorrute muuttuu kauniin ruskeaksi ja rapeutuu, noin kymmenen minuuttia.

Jaa ruusukaalit lautasille tai vadille, lorauta päälle tilkka öljyä ja tarjoa heti.

Mikä on sinun lempitapasi syödä ruusukaalia? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!

Ruusukaalit uunissa

Ruusukaalit uunissa

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 15 minuuttia 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 7 äänesti )

Ainekset

  • 400 g ruusukaaleja
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1/2 dl (hapanjuuri)leivän muruja
  • 1 rkl öljyä
  • 25 g parmesaania hienoksi raastettuna
  • 1/4 tl kuivattua chiliä
  • 1/2 dl hienonnettua lehtipersiljaa (tai vaikka korianteria)
  • (öljyä)

Tee näin

  1. Irrota ruusukaalien uloimmat lehdet, jos ne näyttävät huonoilta. Puolita ruusukaalit. Jos ruusukaalisi ovat isoja, leikkaa ne neljään osaan.
  2. Sekoita sitruunamehu, suola ja öljy kulhossa, lisää ruusukaalit. Levitä ruusukaalit uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda ruusukaaleja 200-asteisessa uunissa viisi minuuttia.
  3. Sekoita kulhossa leivänmurut, öljy, parmesaani, chili ja lehtipersilja. Levitä seos uunipellille ruusukaalien päälle ja jatka paahtamista vielä kymmenen minuuttia, kunnes ruusukaalit tuntuvat napakan kypsiltä ja juustomuru on ruskettunut kauniisti. Jaa lautasille ja lorauta päälle tilkka öljyä. Syö heti.

Lisää kokattavaa juuri nyt

Suppilovahverorisoton saat kasaan, kun metsästä löytyy litra sieniä.

Punajuuritahnasta saat dipin, pastakastikkeen ja vedellä laimennettuna jopa pienen sosekeiton.

Aiotko tehdä perunamuusia? Tee kerralla tuplasatsi, jotta saat samalla vaivalla ihanat perunarieskat.

KasvisRuusukaaliSesonki
1 kommentti 4 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Englantilaiset muffinit hapanjuureen: aamiaisherkku vailla vertaa. Katso seikkaperäiset ohjeet, joilla onnistut!
Seuraava postaus
Paahdettu valkosuklaa: helppo täytekakkujen koriste ja jälkiruokien rapea viimeinen silaus. Katso selkeät ohjeet!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Jouluruoka | Ruokatoimittajan joulupöytä | Lue mitä sieltä löytyy! 8.12.2022 - 09:36

[…] jonkin vegepääruoan, esimerkiksi linsseillä täytetyn munakoison tai myskikurpitsan. Paahdettuja ruusukaalejakin joulupöydässämme on nähty […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä