Joko tiedät, miltä maistuvat ruusukaalit uunissa valmistettuna? Taivaallisilta! Anna kun selitän.
Tykkään lähtökohtaisesti kaikista kasvikunnan tuotteista (paitsi durianhedelmästä, mutta pahan hajun vuoksi sitä ei edes saa viedä Kaakkois-Aasiassa hotellihuoneisiin sisälle, en siis ole yksin). Mutta ruusukaali oli minulle pitkään hankala. Keitetyt ruusukaalit eivät maistuneet miltään ja olivat rakenteeltaan kummallisen mössöisiä.
Sitten joskus vuosia sitten tutustuin Jamie Oliverin tapaan valmistaa ruusukaalit. Sen sijaan että Jamie olisi keittänyt ruusukaalit vedessä, hän pyöritteli ne öljyssä ja suolassa ja nakkasi uuniin paahtumaan. Koska britit osaavat ruusukaaliasiat, rohkaistuin kokeilemaan Jamien tapaa ja ihastuin. Miten herkullisia uunissa paahtuneet pallerot olivatkaan! Aivan kuin eri kasvis.
Sittemmin olen paahtanut ruusukaaleja uunissa monella tavalla. Tietenkin tavallisesti eli öljyssä ja suolassa. Olen sekoittanut tahnan hunajasta ja soijasta ja hieronut sen ruusukaaleihin. Myös miso, raastettu valkosipuli ja öljy toimivat todella hyvin. Ja sitten on tämä lempitapani eli ruusukaalit uunissa rapean leipämurun ja parmesaaniraasteen kanssa. Tämä on ihana alkuruoka loppuvuoden juhlallisuuksiin tai hyvä lisäke vaikka punajuuripihveille tai pannulla paistetulle kalalle.
Puoliksi tai neljään osaan
Ruusukaalit eivät kaipaa monimutkaisia esivalmisteluita. Leikkaa ruusukaalin kova kanta pois ja puolita ruusukaalit. Isoimmat ruusukaalit leikkaan neljään osaan. Jos päällimmäisessä lehdessä on jotakin isompaa huomautettavaa, nappaan pois, muuten annan niiden olla, pieni nuutuminen ei haittaa lainkaan.
Ensin marinadi
Sekoitan ruusukaaleille ensin marinadin sitruunasta, oliiviöljystä ja suolasta ja pyöräytän ruusukaalit siinä. Voit hyvin jättää ne marinoitumaan siksi aikaa, kun valmistat kuorrutteen.
Kuorrutetta varten tarvitset (hapanjuuri)leivän muruja, öljyä, chiliä, pikkuisen parmesaania ja jotakin hienonnettua pehmeää yrttiä, esimerkiksi lehtipersiljaa. Sekoita ne kulhossa.
Kahden vaiheen kypsennys
Ruusukaalien valmistuksen tärkein sääntö on, ettei niitä kypsennä liikaa. Uunissa ylikypsentäminen on minusta hankalampaa, sillä uunissa paahtuessaan ruusukaalit muuttuvat vain rapeammiksi. Jos haluat tehdä isomman satsin kerralla, varmista että ruusukaalisi ovat pellillä ilmavasti. Jos eivät ole, ota suosiolla toinen pelti. Jos täytät pellin ääriään myöten, ruusukaalit keittyvät, eivät paahdu ja voivat mössööntyä.
Levitä ruusukaalit pellille ja paahda niitä ensin ilman kuorrutetta 200-asteisessa uunissa viitisen minuuttia, niin että ne kypsyvät hiukan. Ota sitten pelti uunista ja levitä kuorrute pellille ruusukaalien päälle. Jatka paahtamista niin kauan, että kuorrute muuttuu kauniin ruskeaksi ja rapeutuu, noin kymmenen minuuttia.
Jaa ruusukaalit lautasille tai vadille, lorauta päälle tilkka öljyä ja tarjoa heti.
Mikä on sinun lempitapasi syödä ruusukaalia? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää kokattavaa juuri nyt
Suppilovahverorisoton saat kasaan, kun metsästä löytyy litra sieniä.
Punajuuritahnasta saat dipin, pastakastikkeen ja vedellä laimennettuna jopa pienen sosekeiton.
1 kommentti
[…] jonkin vegepääruoan, esimerkiksi linsseillä täytetyn munakoison tai myskikurpitsan. Paahdettuja ruusukaalejakin joulupöydässämme on nähty […]