Saaristolaisleipä on yksi joulupöytäni lempiherkuista, mutta se on myös suosittu ja odotettu ruokalahja. Etkö siis tiedä, mitä antaisit lahjaksi päiväkodin aikuisille tai sukulaisille? Älä osta mitään turhaa, leivo saaristolaisleipä!
Itse tehty saaristolaisleipä on kuulunut jouluumme vuosia, kun sain aivan parhaan reseptin ystäväni anopilta kummipoikamme ristiäisten jälkeen. Tämä saaristolaisleipä on kuulunut heidän perheensä juhliin jo vuosia, ja se maistui taivaalliselta lohikeiton kanssa.
Alkuperäisen ohjeen taikina tehdään hiivaan, mutta kun hurahdin muutama vuosi sitten hapanjuurileivontaan, olen siitä asti tehnyt myös tämän leivän juureen. Mutta vaikka sinulla ei olisi juurta, jatka lukemista, vinkkaan kyllä, miten leivän saa tehtyä hiivalla. Artikkelin lopussa on tarkka resepti molempiin.
Voit leipoa pari viikkoa etukäteen
Teen saaristolaisleipiä joulun aikaan yleensä kaksi satsia. Suurin osa menee lahjoiksi, mutta kaksi leipää säästän meille jouluksi. Nauvon limppu on sopeutuvaisuudessaan loistava, sillä se vain paranee jääkaapissa odottaessaan. Leivät voi hyvin leipoa viikkoa, jopa kahta ennen joulua, kunhan ne kietoo hyvin muoviin. Näin se ei kuivu tai ime sisäänsä jääkaapin hajuja. Ja kääntäen: leipä kannattaa leipoa pari päivää ennen syömistä, jotta sen maku tiivistyy ja leipä on helpompi leikata.
Tee taikina hyvin isoon kulhoon
Taikina on hyvin helppo. Kaikki aineet vain sekoitetaan tilavassa, siis oikeasti isossa astiassa. Itse teen taikinan viiden litran kattilassa, muihin keittiöastioihini se ei mahdu. Kovin heppoisa kauhakaan ei sovi, sillä taikina on aika tönkköä ja ainakin yhden puulastan olen katkaissut. Teen taikinan lasten kanssa, sillä tässä riittää mitattavaa, mikä on lapsista kovin mieluisaa.
Hapanjuuritaikinan kanssa ei voi kiirehtiä. Juuren tehosta riippuu, kuinka nopeasti taikina kohoaa paistovalmiiksi. Yleensä teen taikinan illalla, jaan sen vuokiin ja nostan vuoat kylmään uuniin kohoamaan ainakin yön yli. Joskus olen antanut leipien kohota vuorokauden, kerran jouduin kiirehtimään ja paistamaan vain kuusi tuntia kohonneet. Kaikista on tullut oikein hyviä.
Miten voisin tehdä saaristolaisleivän ilman piimää?
Olen tosiaan kirjoittanut tämän reseptin piimän kanssa, koska se oli alkujaan saamassani ohjeessa. Leipä on kuitenkin joustava, ja teen nykyisin leivän vaihdellen milloin mihinkin. Omenamehu toimii loistavasti, samoin appelsiinimehu. Kerran käytin soijajogurtin ja veden sekoitusta. Joskus olen tehnyt pelkkään veteen, hyvin onnistuu niinkin.
Mutta jos käytät jotain muuta nestettä kuin piimää, lisää desi enemmän vehnäjauhoja, koska piimä on rakenteeltaan mehua ja vettä paksumpi.
Entäpä mihin vuokiin paistumaan?
Aiemmin ostin litran pitkulaisia kertakäyttöisiä leipävuokia, joita tarvitaan vähintään kolme. Jaan taikinan neljään litran vuokaan, sillä tykkään matalammista leivistä, niistä leikatut viipaleet ovat mielestäni sievän näköisiä pöydässä. Kartonkivuoat ovat siitä käteviä, että vuoka on helppo repiä irti valmiista leivistä, pintaan siveltävä siirappivesi on melkoista liimaa.
Pari kesää sitten ostin kirpparilta neljä samanlaista Kaiserin leipävuokaa. Ne ensin voitelen öljyllä ja sitten vuoraan kahdella leivinpaperisuikaleella: leveät sivut suojaavalla suikaleella ja kapeat sivut suojaavalla suikaleella, niin että pohjaan tulee tuplapaperi. Tämän vinkin sain ollessani harjoittelussa kokkikoulun omassa ravintolassa. Paperisuikalaiden avulla leivät on tosi helppo nostaa vuoastaan. Mutta jos tämä tuntuu liioittelulta, suojaa edes pohja, reunat saat irti työntämällä varovasti lastan reunan ja vuoan väliin. Näin itsekin nykyään teen.
Tee saaristolaisleipä näin, jos sinulla ei ole hapanjuurta
Jos sinulla ei ole hapanjuurta, korvaa taikinasta hapanjuuren osuus lisäämällä taikinaan paketillinen hiivaa: lämmitä piimää tai muuta nestettä varovasti esimerkiksi mikrossa kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva joukkoon. Hiiva alkaa toimia, kun neste on kädenlämpöistä. Lisää hiivalla leivottaessa vehnäjauhojen määrää kaksi desiä, eli yhteensä niitä tarvitaan 10 desiä. Hiivalla taikina kohoaa parissa tunnissa.
****
Kuuluuko saaristolaisleipä sinun jouluusi? Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lisää ruokajoululahjaideoita
Kermatoffee tällä reseptillä maistuu samalta kuin Pärlansilla.
Rapea näkkäri on ihanaa juustotarjottimella.
76 kommentit
Kiitos! Mä kokeilen tätä reseptiä heti ensi viikolla. Käytätkö niitä ”Tuoppi”-kaljamaltaita?
Kiva kuulla 🙂 Joo mä laitan niitä Tuoppi-maltaita.
Leivät leivottu, nyt jääkaapissa. Ihanvähänpikkuisen piti maistaa illalla ja hyvää kyllä oli!
Tein taikinan piimän sijasta veteen, toimi hyvin, mutta taikina oli todella löysää, kaadoin vuokiin eikä ollut pelkoa puuhaarukan rikkoontumisesta ;)! Mietin, voiko eri neste vaikuttaa niin paljon..?
Myös yksi aloittelijan moka kävi, kohotin liinan alla ja taikina tietty tarttui liinaan jonka johdosta osa taikinasta päätyi uunin sijasta pesukoneeseen 😅. Tämä muille aloittelijoille vinkiksi, muovi toiminee leipien päällä paremmin 😉
Piimä on vähän paksumpaa kuin vesi. Olen itsekin tehnyt joskus veteen piimän sijaan ja silloin lisännyt pikkuisen jauhoja. Nesteen olomuoto tosiaan vaikuttaa taikinan koostumukseen.
Ja voih, onpa harmillista kuulla! Itse kyllä pidän päällä keittiöpyyhettä, jonka ikään kuin pingotan päälle niin, ettei se painu vuokiin. Näin siis, jos taikinat kohoavat pöydillä. Useimmiten kohotan kylmässä uunissa, eikä silloin niiden päällä ole mitään. Mun taikina ei ole koskaan kohonnut vuoista yli ja jaan taikinan neljään litran vuokaan.
Kivaa joulun odotusta sinne 🙂
Olen itse tehnyt saaristolaisleipää jo vuosia samalla ohjeella, ihan paras saaristolaisleivän resepti! 😋
Niin on, ihan hirmuisen hyvää!
Kauan nämä säilyy jääkaapissa?
Ainakin sen pari viikkoa, mitä jouluun on 🙂
Höpö höpö, ei säily kahta viikkoa..ensimmäinen katosi parempiin suihin heti uunista päästyään ja loput kolme parin päivän sisällä 😋 Uudet neljä leipää on tehty ja kaksi viety mummilaan turvaan aattoa odottamaan 😉
Niin hyvää, kiitos!
Hih, onpa kiva kuulla 😀 Kiitos kun jätit kommentin!
Hei! Miten reseptistä saisi vegaanisen?
Sama ohje toimii mainiosti myös käyttämällä litran appelsiinituoremehua! Meillä tehdään vaihtelevasti kummallakin, toisinaan piimällä ja toisinaan appelsiinituoremehulla 🙂
Tämä oli hyvä vinkki, kiitos!
Hei, ei ole tönkköä munkaan taikina, helposti sain sekoitettua lusikalla. Mutta miten piimän lämpötila, Oisko pitänyt lämmittää huoneenlämpöiseksi? Jääkaappikylmänä käytin… itse olen tavannut pakastaa ylimääräiset leivät. Kiitos tästäkin ihanasta reseptistä.
Olen välillä lämmittänyt ja välillä en, ja molemmin tavoin onnistuu 🙂 Kiva kuulla, että tykkäsit!
Janette tuossa yllä vinkkasikin appelsiinimehusta. Itse en ole tehnyt sillä koskaan, mutta olen kyllä kuullut monen tekevän 🙂 Tein viime kesänä rinnakkain sekä piimällä että ihan veteen, ja piimäversio oli jotenkin pehmeämmän makuinen. Ehkä kokeilisin vaikka kauramaitoa piimän tilalle, sellaista vähän paksumpaa. Vehnäjauhoja voisi lisätä ihan hiukan silloin.
Kerro sitten, miten onnistuit!
Todella hyvä resepti, kiitos! Tein vegaanisen version korvaamalla piimän makeuttamattomalla soijajugurtilla, jota lantrasin hieman vedellä. Puolitin annoksen ja paistoin leipää 1,5 litran vuoassa 1,5 tuntia. Hienosti onnistui!
Onpa kiva kuulla, kiitos kun jätit kommentin! Ja hyvä vaihto tuo soijajogurtti.
Mulla kans ohje jolla tehnyt vuosia, ja siihen tulee appelsiinimehua. Älyttömän hyvä leipä tulee niinkin.
Olisiko vinkkejä, miten kuori pysyisi vähän pehmeämpänä? Voisiko johtua uunista (=175 astetta vähän turhan paljon)? Tai pitäisikö lisätä jauhoja vähän vähemmän kuin 2 desiä? Tein hiivallisen version ja maku on kyllä erinomainen, mutta kuori omaan makuun vähän turhan kova.
Ehdin kokeilla toisen kierroksen, joten vastaankin itse^^ (puolikkailla taikinoilla toki, ei sentään olla hukkumassa leipiin). Valelin leipiä siirappivedellä aina puolen tunnin välein ja paistoin 170 asteessa (meillä on tosi tarkka ja diginäytöllinen uuni, siksi onnistui noin täsmällinen lämmönvähennys). Pidin myös voi-/leivinpaperia koko paistamisen ajan vuokien päällä. Nyt ovat pehmeämmän oloisia ja toki vähän vaaleampia, kun olivat peitettyinä.
Kuulostaa hyvältä!
Kuori pehmenee myös siten, että käärii lämpimän leivän liinan sisään. Ja leivänhän olisi tarkoitus levätä pari päivää jääkaapissa, kuori pehmenee myös siellä 🙂
Ihanan kuuloinen resepti! 😍 Millä voisi korvata kaljamaltaat gluteenittomassa versiossa?
Ehkä käyttäisin leivän nesteenä gluteenitonta olutta ja lisäisin sitten pellavansiemeniä tuomaan samanlaista rakennetta? Kerro jos kokeilit tätä 🙂
Vasta vähän juurella leiponut täällä. Tarkoittaako tuo ”toimiva, ruokittu hapanjuuri” sellaista juurta, joka on juuri ruokittu vai ruokittu aiemmin ja toimii. Olen kasvattanut nyt juurta kolmeen satsiin ja vielä yksi ruokinta olisi edessä. Mietin siis, että nyt kun ruokin, juurta on 750g, mutta se on juuri ruokittu. Käytänkö sen kuitenkin vasta illalla/aamulla, kun se on ns. valmis?
Kiitos avusta!
Tarkoitan sellaista juurta, joka on ruokittu vähintään viikon sisään ja siinä on selvästi eloa eli se kuplii kunnolla. Jos ruokit juuren nyt ja laitat sen jääkaappiin odottamaan, sillä voi leipoa seuraavana iltana. Jos taas jätät sen huoneenlämpöön, se on luultavasti leivontavalmis jo aiemminkin, heti aamusta 🙂
Tein hiivan kanssa ja tosi hyvä tuli. Maltaista jäi kuitenkin kovahkoja sattumia. Miten niitä voisi pehmentää? Viiko kohottaa enemmän kuin kaksi tuntia, vai voiko liottaa maltaita ennen taikinan sekoittamista?
Itseäni maltaat eivät tosiaan ole haitanneet hiivalla kohotetussakaan versiossa, mutta maltaita voi liottaa vedessä ennen taikinaan lisäämistä. Siivilöi vain vesi huolellisesti pois 🙂
Hei
itse olen laittanut maltaat piimän sekaan edellisenä päivänä jääkaappin mielestäni pehmentää mukavasti.
Virpi
Hyvä idea tämäkin!
Heippa! Tämä tulee nyt ehkä outoon vuodenaikaan, mutta haluaisin tehdä tämän nyt! Halusin varmistaa onko ”hapanjuuri” vehnäjauhoilla tehty vai tarvitsenko tätä leipää varten juuri ruisjauhoon tehtyä? Entä voisinko käyttää täysjyvävehnäjauhoja? Pitäisikö silloin lisätä enemmän nestettä ja kuinka paljon, jos pitäisi?
Moikka! Saaristolaisleipä sopii erinomaisesti tähänkin vuodenaikaan 🙂 Vaalea vehnäjuuri sopii hyvin tähän tai siis sillä omanikin aina teen. En ole valitettavasti koskaan tehnyt tätä täysjyvävehnäjauhoilla. Ehkä kokeilisin korvata osan vehnäjauhoista niillä ja vähentäisin hiukan jauhojen yhteismäärää, esim. puoli desiä. Toivottavasti onnistut!
[…] leivotun saaristolaisleivän resepti on alunperin aina yhtä inspiroivan Satu Koiviston blogista. Olen vaihtanut piimän omenamehuun, jotta leipä olisi vegaaninen. Voit siis käyttää […]
Voinko käyttää kuivahiivaa ja kuinka paljon pitäisi?
Moikka! Voi hyvin korvata. Laittaisin itse 2 rkl 🙂
Hei Satu! Haluaisin tehdä tällaista leipää lahjaksi vehnäallergiselle ystävälle, niin onnistuisikohan ihan korvaamalla vehnäjauhot vaalealla gluteenittomalla seoksella? Tuleeko sinulle mieleen millä vehnäleseet voisi korvata? Ruista ja maltaita hän onneksi syö, niin siksikään en haluaisi tehdä kokonaan gluteenittomalla reseptillä vaan kokeilla soveltaa ns. normireseptiä 🙂
Moikka Pauliina! Vahva veikkaus on, että gluteeniton jauhoseos toimisi tässä hyvin, vaikka en ole sitä itse kokeillut. Vehnäleseiden tilalle käy vaikka kauralese, sitä olen itsekin joskus käyttänyt. Hyvää joulun odotusta sinulle!
Meinaan kokeilla leiväntekoa viikonloppuna hiivalla,siis laitetaanko taikinaan ensin 2dl vehnäjauhoja ja lisätään sitten muitten aineitten kanssa yhteensä tuo 10dl vehnäjauhoja🤔
Hei! Kiva kuulla! Vehnäjauhoja tulee hiivaversioon yhteensä 10 desiä. Eli lämmitä piimää (tai vaihtoehtoisesti omenamehua/appelsiinimehua) kädenlämpöiseksi, jotta hiiva alkaa toimia, ja murenna hiiva piimän joukkoon. Lisää sitten 3 dl siirappia, 3 dl kaljamaltaita, 3 dl vehnäleseitä, 3 dl ruisjauhoja, 1 rkl suolaa ja sekoita. Lisää lopuksi 10 dl vehnäjauhoja ja jaa taikina vuokiin. Sitten sama paistoaika kuin hapanjuurileivissäkin eli ensin 1,5 tuntia ja voitelu siirappivedellä, sitten vielä puoli tuntia paistamista lisää.
Hauskoja leipomishetkiä!
Hyviä tuli!👌
Kiva kuulla!
Hei! Saako nuita kaljamaltaita ihan normi ruokakaupasta, tuolla nimellä? Sun reseptit on ollut järestäen tosi hyvii, tämänkin on pakko olla <3
Moikka! Kyllä ihan tavallisista marketeista 🙂 Toivottavasti löysit ja onnistuit!
Hei,
Testasin viikonloppuna ensimmäistä kertaa hapanjuurella saaristolaisleipää (tällä ohjeella), ja tuli kyllä todella hyvää (taitaa tulla joulun leivät tällä ohjeella myös) 🙂 Ainut asia mitä jäätiin vaimoni kanssa miettimään piimän osalta tuota pitkää kohotusaikaa. Taikinajuuri vaatii kuitenkin pitkän kohotusajan lämpimässä, eihän siinä muodostu mitään riskiä kun piimällä leivottua kohotetaan kuitenkin vähintään yön yli lämpimässä?
Moikka! Kiva kuulla 🙂 Piimästä ei muodostu mitään riskiä, koska se on valmiiksi hapan tuote.
[…] Saaristolaisleipä onnistuu sekä hapanjuurella että hiivalla […]
Tein näitä saaristolaisleipiä ensimmäisen kerran koskaan ja aivan liian aikaisin jouluksi, sillä kaikki kolme, jotka siitä tein menivät parempiin suihin jo paljon ennen joulua. Yhden lahjoitin pois, mutta ne kaksi syötiin. Nyt on toinen satsi uunissa. Tuli todella hyvää leipää. Tämä resepti on. Isusti tallessa.
Ihana kuulla 🙂 Hyvää joulua!
[…] Saaristolaisleipä on parasta, kun teet sen tällä reseptillä. […]
Moi! Mulla on vain yksi vuoka, onnistuukohan niin että kohottaa taikinan (hiivalla) kulhossa, ja paistelee yhden kerrallaan uunissa?
Moikka! Leipä on paras kohottaa vuoasta, jotta ei lässähdä vuokaan laitettaessa. Leipä on myös niin kauan uunissa, että ensimmäistä paistaessa lopputaikina voi kohota liikaa. Ruokakaupoista saa pahvivuokia, suosittelen hankkimaan niitä 🙂
[…] esimerkiksi murskattua varrasleipää tuomaan pientä rapeutta. Voit myös asetella tartarin saaristolaisleivän tai vaikkapa Ruisnappien […]
Tein leivän kolmeen erilaiseen vuokaan, kaikki huolella öljyttyjä. Ja nyt puoli tuntia paistamisen jälkeen leipien irrottaminen vaikuttaa toivottomalta. Onko tähän vielä jotain kikkaa, vai syödäänkö meillä saaristolaismurua tänä jouluna? Reunat saan veitsellä irroteltua, mutta pohja tuntuu olevan tiukasti kiinni. Ensi kerralla voita ja korppujauhoja.
Tämä on tosiaan mysteeri: välillä leipä irtoaa vuoasta nätisti, välillä ei sitten millään. Itse suojaan metalliset leipävuokani suosiolla leivinpaperilla, jonka liimaan öljyllä kiinni vuokaan. Pohjaa voi kokeilla irrottaa puulastalla, sellaisen olen onnistunut työntämään leivän alle.
Ravintolassa luotetaan vuokasprayhyn. Sitä mulla ei ole kotona, joten en ole sitä tähän leipään testannut.
Kiitän käsittämättömän hyvästä ohjeesta. Leivistä tuli pelkkää kehua! Ennenkin olen tehnyt ja epäonnistunut, mutta tämä resepti muutti kaiken! Minullakin sama ongelma, ettei meinannut irrota paistamisen jälkeen vuuasta. Tein kahteen kertaan ja toisella kerralla käytin leivinpaperivuorausta, joka helpotti. Olisikohan vuokaspray ja pahvivuoka seuraavana hankinnassa. Eli pakko jatkaa reseptilläsi!
Ihana kuulla 🙂
[…] Saaristolaisleipä sopii lahjaksi, tällä reseptillä teet kätevästi neljä! […]
Teen saaristolaisleipiä vuosittain useasti. Yksi silikonivuoka ja monta peltivuokaa. Pohjalle laitan margariinivoitelun ja leivinpaperin sen päälle. Vuokien sivut aina voitelen voilla tai margarinilla. Ei ole koskaan tarttuneet leivät kiinni. Vuoat pesen vain nopealla kuumavesihuuhtelulla, en käytä pesuaineita koskaan. Vuokiin pinttyy hieman rasvaisuutta useiden käyttöjen kuluessa, mikä on plussaa.
Lisään vielä leipävuokien voitelusta sen, että ymmärtääkseni ruokaöljy ei ole oikea voiteluaine leipiä tai kakkuja paistettaessa. Olen joskus jostain lukenut ja itsekin kokenut nuorena, ettei öljy toimi tässä, vaikka onkin rasvaa todella. Margariinilla tai voilla suosittelen kokeilemaan; vinkiksi teille, joilla leivät tarttuvat vuokaan 🙂
[…] joka vuosi saaristolaisleipää, Nauvon limppua, yleensä esikoisen kanssa. Alkuperäinen ohje on esikoisen kummisedän äidiltä, mutta teen […]
Vielä kommenttia, miten leipä ei tartu vuokaan. Kastele leivinpaperi ja purista vesi pois, paperi on ryttyinen möykky tuolloin 🙂 Märän leivinpaperin saa muotoilluksi hyvin vuokaan, päihin tulee laskokset, mutta nekin saa taitelluksi niin, ettei leipään jää mitään häiritsevää krynttyä. Myös kuivana rypistetty leivinpaperi on helpompi muotoilla kuin suora pala. Banaanileipiä tehdessäni luin jonkun idean tuosta kastelusta, ja siinä käytän aina ja nyt myös saaristolaisleivissä, joita vuosittain useasti valmistan. Tällainen samanlainen reseptihän on eri puolilla saatavissa, joten tällaisella olen aina tehnyt. Kiitos Satulle tästä selkeästä sivustosta 🙂 Yst. tervehtien Marja-Liisa
Hei,
eikö juurileivonnassa, ja leivonnassa yleensäkin, grammat ole tärkeämpi kuin tilavuusmitat? Mietin vain kun on niin paljon erilaatuisia ja -tyyppisiä vaikkapa vehnäjauhoja. Onko sinulla mitään pätevää muuntokerrointa noihin desilitroihin? 8 dl jotain 00-jauhoa on varmaan eri kuin sama tilavuus pk-jauhoa. Vai onko? 😀
Minkälaista vinkkiä tähän?
Moikka! Riippuu leivonnasta 🙂 Kotikeittiössä ja pienillä määrillä tehtäessä tilavuusmitat ovat yleensä aivan riittävät, ravintolassa taas isot määrät aina leivotaan grammoilla. Saaristolaisleipä on leipätyyppinä helppo, ei ole näköjään suurta merkitystä, vaikka jauhon määrä heittelisi. Kerran unohdin taikinasta siirapin (sentään 3 dl eli aika paljon). Mitä tapahtui? Ei yhtään mitään ihmeellistä 😀 Lopputulos ei ollut yhtä makea kuin yleensä, mutta silti onnistui.
Heippa Satu!
Voikohan leivät leipoa alumiiniseen kertakäyttövuokaan mitä löytyy ihan marketista?
Moikka! Voi leipoa, mutta suojaa ainakin pohja leivinpaperilla, niin saat leivän irtoamaan nätisti 🙂
[…] Saaristolaisleipä. Todella monta toivetta! Esimerkiksi eräs opettaja kertoi, kuinka mielellään hän suuntaa joulujuhlan jälkeen kotiin toiselle aamiaiselle leipää korkkaamaan. Paras saaristolaisleivän ohje on tämä, Nauvon limppu. […]
Kiitos hyvistä vinkeistä Nauvon limpun tekoon! Onnistuuko tämä hyvä limppu tehdä ruisjuuren?
Vaaleaakin minulla on, mutta ei nyt aktiivinen.
Voi hyvin tehdä ruisjuurella 🙂
Leivoin leivät vaalealla juurella ja juuri tulivat uunista. Olisiko aihetta korjata tuo vuoan voitelu rypsiöljyllä, se EI toimi? Leivät jäivät pinnoitettuunkin vuokaan kiinni ja jharmitti. Suosittelen leivinpaperia! Kiitos kuitenkin muuten hyvästä ohjeesta!
Kiva kuulla, että leipä kuitenkin maistui 🙂
Itsellä ei ole koskaan jäänyt leipä kiinni vuokaan siirappivedestä huolimatta. Vuuat oon voidellu voilla kunnolla ennen taikinan kaatamista vuokiin ja käytössä ihan paksut alumiiniset leipävuuat.
Hei ja kiitos jo monen joulun luottoreseptistä 😊
Oletko kokeillut koskaan pakastaa leipiä? Leivät valmistuivat itsenäisyyspäiväksi, mutta osa oli tarkoitus jättää jouluun. Säilyisiköhän paremmin pakastettuna, vai kuivahtaakohan joka tapauksessa?
Leipä kestää hyvin pakastamisen 🙂
Kuinka hyvin leivät kestäisivät pakastamisen?