Sahramiperunat saapuivat elämääni kokkikoulun keittiötunnilla pari viikkoa sitten. Ne vain vilahtivat Instagramissani, ja olen saanut siitä asti liki päivittäin reseptikyselyitä. Odotus on nyt päättynyt.
Sahramiperunat ovat kuin ne tuikitavalliset lohkoperunat, mutta ne kuorrutetaan perunamuusilla. Kyllä vain, luit oikein. Perunamuusi rapeutuu ja karamellisoituu uunissa, ja lopputulos on järjettömän herkullinen. Veikkaan, että sinäkin ihastut näihin.
Reseptin takana on opiskelukaverini Maija, joka on asunut pitkään Ranskassa ja toi reseptin sieltä mukanaan. Teimme ensimmäisen satsin Maijan alkuperäisellä reseptillä, joka sisälsi sekä raakaa että kypsää kananmunan keltuaista. Toisen kerran tein perunat koulussa ilman kananmunaa mutta jauhoisista potuista ja höyrykypsennyksellä. Kolmannen kerran palasin Maijan alkuperäisen reseptin kiinteisiiin pottuihin ja muokkasin reseptiä vielä kotikeittiöihin sopivammaksi.
Kas tässä pari vinkkiä valmistukseen.
Perunat: osta kahta erilaista
Sahramiperunoiden tärkein raaka-aine ovat tietenkin ne perunat. Kuorrutteen muusia varten tarvitset jauhoisia perunoita, joita ovat esimerkiksi Rosamunda- ja Lapin Puikula -perunat, olen käyttänyt tähän ruokaan molempia.
Lohkoperunoista tulee minusta parempia, kun ne on tehty kiinteistä perunoista. Kiinteitä perunoita ovat esimerkiksi Nicola ja Siikli, molemmat omia suosikkejani.
Eksoottisin raaka-aine: sahrami
Sahramiperunoiden toiseksi tärkein raaka-aine on sahrami. Se on voimakas mauste, joten sitä riittää ihan todella pieni määrä. Sahrami kannattaa liottaa pieneen vesitilkkaan ennen ruokaan lisäämistä.
Valkosipuli: parasta raastettuna
Perunoissa maistuu myös ihanasti valkosipuli. Saat sen asettumaan tasaisimmin, kun raastat kynnet hienontamisen sijaan. Itse luotan Microplane-raastimeen.
Muusi: puserra siivilän läpi
Sahramiperunoiden kuorrutetta eli muusia varten kuori ja paloittele perunat ja keitä ne vedessä kypsiksi, ei tarvitse lisätä suolaa. Paseeraa perunat siivilän läpi. Lisää oliiviöljy, vesitilkkaan liotettu sahrami, raastettu valkosipuli ja suola ja sekoita tasaiseksi.
Lohkoperunat: muista kylpy
Lohkoperunoita varten pese perunat huolellisesti (ei ole pakko kuoria) ja leikkaa ne koosta riippuen joko puoliksi, neljään tai kuuteen osaan. Pulauta sitten perunat eli laita ne hetkeksi kulhoon likoamaan. Kuivaa perunat, levitä uunipellille yhteen kerrokseen, mausta suolalla ja esikypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia.
Tee loppukypsennys ilmavasti
Kun lohkoperunat ovat jäähtyneet sen verran, että pystyt tarttumaan niihin käsin, yhdistä muusi ja lohkoperunat sahramiperunoiksi. Rutistele kuorrute perunoihin ja levitä potut uunipellille yhteen kerrokseen. Jos näin ei ole, ota toinen pelti. Mitä ilmavammin perunat ovat, sitä rapeampia niistä saat. Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes sahramiperunat ovat kauniin kullanruskeita.
****
Koska sinä söit viimeksi pottuja? Ja tässä resepti, ole hyvä!
Lisää perunaa
Perunarieskat saavat toivomaan, että olisipa jääkaapissa aina muusia.
Moussaka on kuin ystävän lämmin halaus.
Indonesialainen perunasalaatti hurmasi monet, ehkä sinutkin?
10 kommentit
Kiitos ihanasta reseptistä! Kuinka paljon valkosipulia olet laittanut tähän annokseen? Ohjeen raaka-ainelistasta en löytänyt määrää, ja onhan se tietysti makuasiakin 👍
Hyvä kun huomasit! Laitoin tähän määrään kolme kynttä 🙂 Lisäsin sen ohjeeseen.
Onpa ihana tarjoilulautanen – mitähän sarjaa…ranskalaistako!?
Kiitos, niin minustakin 🙂 Valitettavasti en lainkaan tiedä, lautanen on kirpparilta enkä saa millään selvää tekstistä, se on sen verran kulunut.
[…] Journaliste et écrivain gastronomique Le conte de fées de Koiv partage son nom au porteur sur le blog recette de pommes de terre au […]
[…] crispy potatoes. Food journalist and writer The fairy tale of Koiv shares his name in the bearer on the blog recipe for saffron […]
[…] Periodista y escritor gastronómico. El cuento de hadas de Koiv comparte su nombre en el portador en el blog receta de patatas al […]
Hei, kuulostaa ihanalta. Mitä tuumit, voisikohan tämän valmistaa reilusti etukäteen? Onnistuisiko tehdä lohkoperunat ja muusi jo edellienä päivänä ja sitten vaan jääkaapista yhteen ja uuniin?
Moikka! Koulussa olemme kypsentäneet perunalohkot edellisenä päivänä, joten se ainakin onnistuu. Muusi voi jämähtää jääkaapissa odottessaan niin, että sitä on vaikea käsitellä. Perunat voi kuitenkin esivalmistella muusia varten edellisenä päivänä niin, että kuorii ja paloittelee ne ja laittaa kylmään veteen jääkaappiin. Valmiiksi kuorituista potuista muusi valmistuu äkkiä 🙂
[…] Sahramiperunat sisältävät perunamuusia, ja voi miten hyviä ne ovat! […]