Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Sahramiperunat: päällystä lohkoperunat muusilla ja saat jotain järjettömän herkullista. Kokeile ja ihastut!

kirjoittanut Satu Koivisto 17.10.2022
kirjoittanut Satu Koivisto 17.10.2022
Sahramiperunat
6,7K

Sahramiperunat saapuivat elämääni kokkikoulun keittiötunnilla pari viikkoa sitten. Ne vain vilahtivat Instagramissani, ja olen saanut siitä asti liki päivittäin reseptikyselyitä. Odotus on nyt päättynyt.

Sahramiperunat ovat kuin ne tuikitavalliset lohkoperunat, mutta ne kuorrutetaan perunamuusilla. Kyllä vain, luit oikein. Perunamuusi rapeutuu ja karamellisoituu uunissa, ja lopputulos on järjettömän herkullinen. Veikkaan, että sinäkin ihastut näihin.

Reseptin takana on opiskelukaverini Maija, joka on asunut pitkään Ranskassa ja toi reseptin sieltä mukanaan. Teimme ensimmäisen satsin Maijan alkuperäisellä reseptillä, joka sisälsi sekä raakaa että kypsää kananmunan keltuaista. Toisen kerran tein perunat koulussa ilman kananmunaa mutta jauhoisista potuista ja höyrykypsennyksellä. Kolmannen kerran palasin Maijan alkuperäisen reseptin kiinteisiiin pottuihin ja muokkasin reseptiä vielä kotikeittiöihin sopivammaksi.

Kas tässä pari vinkkiä valmistukseen.

Perunat: osta kahta erilaista

Sahramiperunoiden tärkein raaka-aine ovat tietenkin ne perunat. Kuorrutteen muusia varten tarvitset jauhoisia perunoita, joita ovat esimerkiksi Rosamunda- ja Lapin Puikula -perunat, olen käyttänyt tähän ruokaan molempia.

Lohkoperunoista tulee minusta parempia, kun ne on tehty kiinteistä perunoista. Kiinteitä perunoita ovat esimerkiksi Nicola ja Siikli, molemmat omia suosikkejani.

Eksoottisin raaka-aine: sahrami

Sahramiperunoiden toiseksi tärkein raaka-aine on sahrami. Se on voimakas mauste, joten sitä riittää ihan todella pieni määrä. Sahrami kannattaa liottaa pieneen vesitilkkaan ennen ruokaan lisäämistä.

Valkosipuli: parasta raastettuna

Perunoissa maistuu myös ihanasti valkosipuli. Saat sen asettumaan tasaisimmin, kun raastat kynnet hienontamisen sijaan. Itse luotan Microplane-raastimeen.

Muusi: puserra siivilän läpi

Sahramiperunoiden kuorrutetta eli muusia varten kuori ja paloittele perunat ja keitä ne vedessä kypsiksi, ei tarvitse lisätä suolaa. Paseeraa perunat siivilän läpi. Lisää oliiviöljy, vesitilkkaan liotettu sahrami, raastettu valkosipuli ja suola ja sekoita tasaiseksi.

Lohkoperunat: muista kylpy

Lohkoperunoita varten pese perunat huolellisesti (ei ole pakko kuoria) ja leikkaa ne koosta riippuen joko puoliksi, neljään tai kuuteen osaan. Pulauta sitten perunat eli laita ne hetkeksi kulhoon likoamaan. Kuivaa perunat, levitä uunipellille yhteen kerrokseen, mausta suolalla ja esikypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia.

Tee loppukypsennys ilmavasti

Kun lohkoperunat ovat jäähtyneet sen verran, että pystyt tarttumaan niihin käsin, yhdistä muusi ja lohkoperunat sahramiperunoiksi. Rutistele kuorrute perunoihin ja levitä potut uunipellille yhteen kerrokseen. Jos näin ei ole, ota toinen pelti. Mitä ilmavammin perunat ovat, sitä rapeampia niistä saat. Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes sahramiperunat ovat kauniin kullanruskeita.

****

Koska sinä söit viimeksi pottuja? Ja tässä resepti, ole hyvä!

Sahramiperunat

Sahramiperunat

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 30 minuuttia Odotus: 50 minuuttia 50 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 9 äänesti )

Ainekset

  • 500 g jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
  • 1 kg kiinteitä perunoita (esim. Siikli)
  • 1/2 + 1/2 tl suolaa
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1/8 tl sahramia
  • 1 tl vettä

Tee näin

  1. Pese, kuori ja paloittele jauhoiset perunat. Keitä perunat kypsiksi vedessä kattilassa.
  2. Pese kiinteät perunat hyvin, ei ole pakko kuoria. Leikkaa perunat koosta riippuen joko puoliksi tai neljään tai kuuteen osaan. Anna perunoille kylpy eli laita ne hetkeksi veteen likoamaan.
  3. Kaada jauhoisten perunoiden keitinvesi pois. Puserra perunat siivilän läpi isoon kulhoon. Raasta valkosipulinkynnet. Lisää oliiviöljy ja valkosipuli perunoiden joukkoon. Liota sahrami pieneen tilkkaan vettä ja lisää kulhoon. Lisää 1/2 tl suolaa ja sekoita.
  4. Kuivaa kiinteät perunat. Levitä ne uunipellille yhteen kerrokseen. Mausta 1/2 tl:lla suolaa. Esipaista perunoita 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Ota perunat uunista.
  5. Kun perunat ovat jäähtyneet sen verran, että pystyt tarttumaan niihin käsin, kaada ne kulhoon perunasoseen päälle. Sekoita hyvin.
  6. Levitä perunat pellille yhteen kerrokseen. Jos perunat menevät päällekkäin, jaa ne kahdelle pellille (tämä riippuu perunoiden muodosta). Paista perunoita, kunnes ne muuttivat kauniin kullanruskeiksi, noin 30 minuuttia. 

Lisää perunaa

Perunarieskat saavat toivomaan, että olisipa jääkaapissa aina muusia.

Moussaka on kuin ystävän lämmin halaus.

Indonesialainen perunasalaatti hurmasi monet, ehkä sinutkin?

ArkiJuhlaPeruna
10 kommentit 19 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Hävikkihillo: Helppo kaava, jolla käännät minkä tahansa liian kirpeän hedelmän tai marjan herkuksi
Seuraava postaus
Näin säästät rahaa ruokakaupassa: liikkeelle punalappuhyllystä, pakastinhamstraus ja viisi muuta vinkkiä, jotka keventävät ruokalaskua

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

10 kommentit

Heli 18.10.2022 - 16:02

Kiitos ihanasta reseptistä! Kuinka paljon valkosipulia olet laittanut tähän annokseen? Ohjeen raaka-ainelistasta en löytänyt määrää, ja onhan se tietysti makuasiakin 👍

Vastaa
Satu Koivisto 18.10.2022 - 16:18

Hyvä kun huomasit! Laitoin tähän määrään kolme kynttä 🙂 Lisäsin sen ohjeeseen.

Vastaa
Nina 24.10.2022 - 12:23

Onpa ihana tarjoilulautanen – mitähän sarjaa…ranskalaistako!?

Vastaa
Satu Koivisto 26.10.2022 - 12:41

Kiitos, niin minustakin 🙂 Valitettavasti en lainkaan tiedä, lautanen on kirpparilta enkä saa millään selvää tekstistä, se on sen verran kulunut.

Vastaa
Préparez des pommes de terre miracles croustillantes au four - le secret de la purée de pommes de terre : "Incroyablement délicieux" - Teknomers Nouvelles 24.10.2022 - 13:05

[…] Journaliste et écrivain gastronomique Le conte de fées de Koiv partage son nom au porteur sur le blog recette de pommes de terre au […]

Vastaa
Satu Koivisto's crispy baked potatoes - frost with mashed potatoes - World News | TakeToNews 24.10.2022 - 13:36

[…] crispy potatoes. Food journalist and writer The fairy tale of Koiv shares his name in the bearer on the blog recipe for saffron […]

Vastaa
Haga papas milagrosas crujientes en el horno: el secreto del puré de papas: "Increíblemente delicioso" - Teknomers Noticias 24.10.2022 - 14:21

[…] Periodista y escritor gastronómico. El cuento de hadas de Koiv comparte su nombre en el portador en el blog receta de patatas al […]

Vastaa
Mari 13.11.2022 - 13:49

Hei, kuulostaa ihanalta. Mitä tuumit, voisikohan tämän valmistaa reilusti etukäteen? Onnistuisiko tehdä lohkoperunat ja muusi jo edellienä päivänä ja sitten vaan jääkaapista yhteen ja uuniin?

Vastaa
Satu Koivisto 8.12.2022 - 15:12

Moikka! Koulussa olemme kypsentäneet perunalohkot edellisenä päivänä, joten se ainakin onnistuu. Muusi voi jämähtää jääkaapissa odottessaan niin, että sitä on vaikea käsitellä. Perunat voi kuitenkin esivalmistella muusia varten edellisenä päivänä niin, että kuorii ja paloittelee ne ja laittaa kylmään veteen jääkaappiin. Valmiiksi kuorituista potuista muusi valmistuu äkkiä 🙂

Vastaa
Perunamuusi | Täydellistä kokkikoulun vinkeillä | Ruokatoimittajan resepti! 14.2.2023 - 15:44

[…] Sahramiperunat sisältävät perunamuusia, ja voi miten hyviä ne ovat! […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä