Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Salaatinkastike: sekoita suoraan tarjoilukulhon pohjalle, aikaa menee pari minuuttia

kirjoittanut Satu Koivisto 13.5.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 13.5.2020
Salaatinkastike
72,4K

Suhtaudun vihreään salaattiin vähän fanaattisesti. Minusta se on kaikessa yksinkertaisuudessaan hirmuisen herkullista. Sen pitää kuitenkin olla tietynlaista, rapean rouskuvaa, muodokasta ja maustettua, ja siihen tarvitaan juuri oikeanlainen salaatinkastike.

Kirjoitin vinkkini vihreän salaatin tekemiseen aiemmin, mutta nyt ajattelin jakaa salaatinkastikkeen ohjeen ihan erillisenä reseptinä. Se ansaitsee oman reseptinsä, vaikka kovin helposta hommasta onkin kyse. Ajatus olisi, että tämän osaisi tehdä vaikka silmät kiinni niinäkin päivinä, kun ruoan laittaminen, varsinkaan minkään ylimääräisen, ei varsinaisesti houkuttele.

Salaatinkastiketta voi hyvin hyrskyttää ison purkillisen ja säilyttää jääkaapissa, mutta itse olen kokenut mukavammaksi tehdä kerta-annoksen suoraan tarjoiluastiaan. Tarvitset ison, hiukan epämiellyttävänkin isokokoisen laakean salaattikulhon ja kierrevatkaimen. Ideana on, että kastike sekoitettaessa leviää ympäri kulhon reunoja ja salaatinlehdet pääsee pyörittelemään kauttaaltaan tarpeeksi hellästi.

Kastiketta varten tarvitset Dijon-sinappia, jota jääkaapissa kannattaa pitää aina purkillinen, sekä tuoreesta sitruunasta puristettua mehua. Kolmanneksi tarvitaan öljyä. Oliiviöljy on taivaallista, kunhan se ei ole liian ruohoisen makuista, ellet nyt sitten ole erityisesti ruohoisen oliiviöljyn ystävä. Voit myös tehdä sekoituksen ja laittaa puolet vaikka neutraalin makuista rypsiöljyä, puolet voimakkaamman makuista oliiviöljyä. Sitten vain suolaa ja pippuria, eikä muuta.

Salaatinkastike valmistuu parissa minuutissa. Ensin sinappi ja sitruunamehu sekoitetaan kulhossa kierrevatkaimella, minkä jälkeen joukkoon lorotellaan öljy ohuena nauhana vimmaisesti sekoittaen. Kun kaikki öljy on kulhossa ja kastike kastikkeen näköistä, se kaipaa enää mausteet. Salaatinkastike voi odottaa kulhossa hetken, mutta lisää huuhdellut ja kuivatut salaatinlehdet vasta juuri ennen syömistä.

Tämä kastikemäärä riittää hyvin yhden tavallisen kokoisen, noin 150 grammaisen, romainesalaattikerän kylvettämiseen. Silloin kastiketta tulee juuri sopivasti, ei yhtään liikaa tai liian vähän. Annos on sopiva neljälle pieneksi lisäkesalaatiksi, mutta minulle ei tuota ongelmia popsia koko kulhollista kerralla.

****

Minkälaista salaatinkastiketta sinä teet? Jaa vinkkisi alla, olisi kiva kuulla! Ja tässä se oma suosikkini, ole hyvä!

Salaatinkastike

Salaatinkastike

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 5 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 68 äänesti )

Ainekset

  • 2 tl sitruunamehua
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • 1/2 dl öljyä
  • 1/6 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Tee näin

  1. Mittaa sitruunamehu ja Dijon-sinappi ison, laakean salaattikulhon pohjalle. Sekoita kierrevatkaimella.
  2. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan vatkaimella sekoittaen, jotta saat kastikkeen.
  3. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

Lisää vihreää lautaselle

Varhaiskaalisalaatti on parasta, mitä voit tehdä kesän alussa.

Tämä porkkanaraaste saattaa parantaa sinunkin porkkanaraastetraumasi.

Paprikasalsa maistuu lisäkkeenä tai hodarin sisällä.

KastikkeetSalaatitvegaaninen
10 kommentit 28 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Sitruunarisotto: paras pari kalalle tai parsalle + vinkki mitä tehdä jämistä
Seuraava postaus
Lohilaatikko: perinteinen ja rakas ja juuri siksi niin täydellinen

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

10 kommentit

Anna 13.5.2020 - 22:15

Hei, vinkki: ranskalaiset käyttävät lähes yksinomaan aurinkokukkaöljyä oliiviöljyn lisäksi, maultaan neutraalimpi kuin suomalaisten suosima rypsiöljy!

Vastaa
Satu Koivisto 26.5.2020 - 20:55

Kiitos, tämä on hyvä vinkki!

Vastaa
Sus 15.5.2020 - 11:23

Kesällä suurten ja paksujen ja vähän kitkerienkin salaatinlehtien kanssa rakasta nk. Vanhanajan kastiketta. Siihen tulee keitetty keltuainen tai kaksi hienonnettunai, kuohukermaa, etikkaa ja sokeria ja suolaa. Voi laittaa sinappikaasun hieman. Valkuaiset silputaan salaatin joukkoon. Ah tämä maistuu kesälle ja mummolalle 🙂 salaatin pitää olla oikenlaista lehtisalaattia, sellaista hyvin lehtevää ja kitkerää eikä missään tapauksessa jäävuorta tms mautonta.

Vastaa
Satu Koivisto 26.5.2020 - 20:56

Oi, tuli oikein vesi kielelle tästä 😀 Niin hyvää!

Vastaa
Sus 15.5.2020 - 11:25

Oho.. ei siis sinappikaasua vaan sinappia hieman :-0

Vastaa
Satu Koivisto 26.5.2020 - 20:56

😀

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:10

[…] lisään salaatinkastikkeeseeni, ja siitä saa kätevän dipin kermaviilin tai jogurtin kanssa. Tykkään myös pyöritellä […]

Vastaa
Paahdettu juures-kikhernesalaatti | Katso ruokatoimittajan helppo resepti! 9.1.2022 - 20:44

[…] tietenkin tehdä siitä enemmän salaatin tekemällä kulhoon salaatinkastikkeen, pyörittelemällä siinä vaikka sydänsalaattia ja lisäämällä päälle juuressalaatin […]

Vastaa
Mantelikuha | Hetkessä valmista | Katso ruokatoimittajan resepti! 3.4.2022 - 17:18

[…] Minkä kanssa mantelikuhaa sitten tarjoaisi? Pääsiäispöytään sopii loistavasti raikas sitruunarisotto. Itse tein mantelikuhan seuraksi uunissa haudutettua fenkolia ja salvia-voipottuja uunissa, voi hyvänen aika miten herkullista. Niin äläkä unohda rapeaa ja raikasta salaattia, jonka kirpeä kastike tehdään suoraan tarjoiluastiaan. […]

Vastaa
Sadun 2 minuutin salaatinkastike: "Idea on, että osaa tehdä vaikka silmät kiinni" 10.3.2025 - 10:28

[…] ja ruokabloggaaja Satu Koivisto jakoi blogissaan ohjeen todella helppoon […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä