Ruokakysymysten juttusarja on taas täällä! Tällä kertaa otin kohteekseni Samasta padasta -menestyskirjasarjan tekijän Outi Tuomivaaran. Jos jo ihmettelet, että tähän on varmaan tullut kirjoitusvirhe niin ei, Outi meni naimisiin loppuvuodesta ja vaihtoi sukunimensä Väisäsestä Tuomivaaraksi!
Outi on ruokatoimittaja, joka työskenteli vuosia Glorian Ruoka & Viini -lehdessä ja teki reseptejä myös muihin Sanoma Magazinesin julkaisuihin. Sitten hän sai esikoisensa, jäi äitiysvapaalle ja oivalsi, että lapsi ei halunnutkaan syödä yleisesti suositeltuja mauttomia vihannessoseita vaan samaa ruokaa kuin muukin perhe, toki ilman suolaa. Tästä pitää kertoa muillekin, Outi tajusi, ja kirjoitti ensimmäisen Samasta padasta -kirjansa.
Kirja on ollut uskomaton menestystarina. Siitä on parhaillaan tekeillä jo 13. painos, ja kirjoja on myyty yhteensä yli 25 000 kappaletta. Ideana on valmistaa samaa ruokaa sekä vauvalle että perheen aikuisille mutta jättää vauvan osuudesta suola ja muut alle yksivuotiaalta kielletyt raaka-aineet pois. Hittireseptejä ovat olleet muun muassa huijarin butter chicken ja loputtomat ruissämpylät, joita voi paistaa jääkaapista pitkin viikkoa. Outin ansiosta moni suomalainen lapsi ja perhe syö paremmin ja rennommin ja uskaltaa ottaa lapsensa keittiöön mukaan sotkunkin uhalla. Ja myös nopeammin, sillä tammikuussa ilmestyneen Puolessa tunnissa -kirjan reseptit ehtii tehdä (kuten nimikin jo sanoo) puolessa tunnissa!
Outi on myös kehittämässä lapsille suunnattua Carrot Kitchen -kokkausappia, joka lanseerattiin Suomessa viime syksynä. Kun Samasta padasta on vertaistukea ruuhkavuosissa tarpoville aikuisille, Carrot Kitchen innostaa lapsia kokkaamiseen ja leipomiseen. Näin äidin näkökulmasta on mahtavaa, että resepteissä on herkkujen lisäksi myös kunnon ruokaa ja terveellisiä välipaloja ja että appi ystävällisesti myös kehottaa siivoamaan jälkensä keittiössä.
Outi, miten keksit, mitä teillä illalla syödään?
Ihailen ihmisiä, jotka tekevät viikon ruokalistan sunnuntaina valmiiksi tai ostavat verkkokaupasta viikon tai jopa kahden viikon tähtäimellä kaiken tarvittavan. Haluaisin olla tämä ihminen ja olen tehnyt paljon töitä muuttuakseni häneksi, mutta en vain ole hän. Olen ruoanlaittajana spontaani ja mukavuudenhaluinen, jopa suunnitelmallisen vastakohta. Siksi olenkin iloinen, että iltaruokien keksimiseen osallistuu meillä ihan kaikki. Ruoan ammattilaisena kokkaan aika harvoin samoja ruokia. Aina kun törmään kiinnostavaan reseptiin somessa tai lehdissä, otan reseptistä kuvan talteen, ja siinä onkin sitten monta ideaa valmiina. Tykkään oppia uutta, kun kokkaan. Olen myös erittäin hyvä keksimään ruokia ”tyhjän” jääkaapin sisällöstä, ja usein keksinkin iltaruoan vasta sitten, kun alan kokata.
Mitä lapsesi saavat tehdä keittiössä?
Keskustelemme mieheni kanssa tästä aiheesta välillä ja etenkin silloin, kun meno keittiössä näyttää lasten ikään nähden jopa liian omatoimiselta. Lapseni ovat 3- ja 5-vuotiaita ja harjoittelevat terävän veitsen käyttöä, kuorivat juureksia, käyvät joskus jääkaapilla itsenäisesti ja saavat osallistua kaikkeen kokkaamiseen, johon haluavat. Toki on niin, että kun lapset ovat mukana keittiössä, kokkaaminen on hitaampaa ja sotkuisempaa. Itse näen kuitenkin, että kun lapset pääsevät mukaan ja saavat vaikuttaa kokattaviin ruokiin, sillä on niin kauaskantoiset hyödyt lapsen elämään, että esimerkiksi sotku on mitätön juttu. Tällä hetkellä myös työni keskittyy pitkälti siihen, että lapsi kohdataan perheissä tasavertaisena jäsenenä ruokapöydässä ja keittiössä. Koetan keksiä helppoja ratkaisuja, joiden kautta se toisi perheiden arkeen lisäarvoa eikä lisärasitetta.
Jos pitäisi valita vain yksi hedelmä.
Ananas. Valinta ei ole ekologinen, mutta ehkä yrittäisin kompensoida sitä muilla keinoin. Kun syön ananasta, palaan aina mielessäni Thaimaaseen pienelle Racha Yain saarelle, jossa oli elämäni parhaat ananakset, ja söin niitä monta kertaa päivässä. Ananakseen ja moneen muuhunkin ruokaan liittyy makumuistoja paikoista, ihmisistä, tunteista… Ruoka voi olla ikään kuin portti tai aikakone toiseen hetkeen. Näitä portteja ja aikakoneita me luomme omille lapsillemmekin vaikka leipomalla yhdessä tai jos käymme ravintolassa esimerkiksi kahden kesken vain yhden lapsen kanssa.
Tämä on niin totta! On hirmuisen tärkeää tehdä asioita myös kaksin yhden lapsen kanssa.
Mitä sinulla on aina pakastimessa?
Pakastimessani on aina oman äitini tekemää hilloa. Hänellä on isot marjamaat ja hedelmäpuita pihallaan, joista hän keittää loppukesästä ja syksyllä hilloja pakastimensa ja vielä tätä varten ostetun arkkupakastimenkin täyteen. Arvostan paljon sitä, että myös meidän pakastin pysyy täynnä erilaisia hilloja läpi vuoden.
Ravintola jonne menet treffeille?
Ennen koronaa meillä oli isovanhempien kanssa yökyläjärjestely, jonka ansiosta saimme 24 tunnin treffit aina kerran kuukaudessa. Ai että, odotan niin, että tämä aika koittaa taas! Viimeksi kävimme perättäisinä iltoina Finnjävelissa sekä Sikke’sissä, tunnelma ja kaikki ruoka olivat ihania. Seuraavaksi haluaisin mennä treffeille kehuttuun Bardot’hon. Myös japanilainen klassikkoravintola Kabuki on hauska treffipaikka.
Tärkeintä keittiössäsi?
Tunnelma. Aktiivisten vuosien (lue ruuhkavuosien) aikana keittiöpuuhiin väsähtää helposti, mutta jos tunnelman saa pidettyä jokseenkin hyvänä, ollaan jo voiton puolella. Hyvä tunnelma luo inspiraatiota, ja kun on inspiraatiota, haluaa kokata hyvää ja terveellistä ruokaa. Minä luon keittiötunnelmaa esimerkiksi niin, että kuuntelen äänikirjaa samalla, kun kokkaan. Tunnelmaa luovat myös viherkasvit ja keittiötasolle tuomani olohuoneen pöytävalaisin perus led-valojen sijaan. Myös hyvät veitset, pannut ja blenderi luovat minulle tunnelmaa.
Mitä syöt iltapalaksi?
Syön iltapalan lasten kanssa niin kuin varmaan aika monet pikkulasten vanhemmat, sillä menen aika usein nukkumaan tai lukemaan pian lasten jälkeen. Eli syön ihan perusjuttuja, jogurttia, leipää tai hedelmiä. En syö kovin paljoa illalla. Eilen tosin paistoimme iltapalaksi vohveleita hillolla ja kermavaahdolla, ja söin niitä vaikka kuinka monta!
Viisi asiaa ostoskorissasi?
Minulla on ehkä keskivertoa vähän kummallisemmat ostokset. Toinen puoli ostoskorista on täynnä perustarvikkeita: leipää, jogurttia, iKaffea, kurkkua, pastaa… Toisella puolella on kaikkea outoa, kuten suklaalevyjä, Nutellaa ja erilaisia karkkeja. Tällä kauppareissulla hain ainekset suklaakeksien reseptiä varten, sillä kehitän uusia reseptejä työni puolesta.
Mitä sinulla unohtuu jääkaapin perukoille?
Ruokahävikki harmittaa minua, mutta silti joudun heittämään välillä vanhentuneita maustetahnoja ja -kastikkeita pois. En tosin ole nökönuuka parasta ennen -päivämäärien suhteen. Tykkään esimerkiksi erilaisesta chilillä maustetuista tahnoista ja niitä on kertynyt, mutta niiden käyttäminen koko perheen ruoissa ei ihan toimi.
Mitä teet, kun et jaksaisi kokata?
En ole yhtään suorituskeskeinen keittiössä, joten jos en jaksa kokata, heitän pallon miehelle, syömme jotain varavalmisruokaa tai tilaamme ravintolasta. Välillä koetan kuitenkin houkutella inspiraatiota kokkaamiseen muuta kautta, ja olen huomannut, että innostus löytyy usein juurikin lasten kautta, heidän ilonsa tarttuu. Näillä puheilla haastan teidät kaikki blogin lukijat antamaan ruokavalta lapsille yhdeksi päiväksi viikossa! Me kaikki olemme tuttuja ”kasviskeskiviikon” konseptin kanssa, ja yhtä lailla voisimme ottaa tavaksi omistaa yhden päivän viikossa lapsille. Pieni lapsi voi osallistua toivomalla päivän ruoan ja vähän jeesailemalla keittiössä, isompi pääsee kokkaamaan itse. Lupaan, että kaikki hyötyvät tästä järjestelystä! Kuviakin saa jakaa: #lastentekemääruokaa.
****
Miten ihana idea Outi, ruokavalta lapsille! Jos et vielä seuraa Outia Instagramissa, tee se heti. Uusimman Samasta padasta Puolessa tunnissa -kirjan voit ostaa esimerkiksi täältä. Lapsen kuva Outin kotialbumista. Outin kuvan on ottanut Päivi Ristell ja ruokakuvan Riikka Kantinkoski.
****
Kenen haastattelun haluaisit lukea seuraavaksi? Huikkaa alla!
Lue 10 ruokakysymystä -sarjan edeltävät osat
Bella Table -podcastin Kia Arpia
3 kommentit
Mua kiinnostaa lähestulkoon kaikkien ihmisten ruokatottumukset. Pipsa Hurmerinnan, Niki Thieulonin, Meri-Tuuli Väntsin, Sikke Sumarin, Tommi Tuomisen, Eeva Kolun jne.
Kiitos toiveista 🙂
[…] Samasta padasta -kirjasarjan Outi Tuomivaara […]