Sämpylät olivat ensimmäinen asia, joita uskalsin tehdä saamallani hapanjuurella kolme vuotta sitten. Koska en onnistu edes kaikkien kehumalla pataleivällä, isosta leivästä aloittaminen tuntui mahdottomalta. Ja toden totta: sämpylät hapanjuureen onnistuivat heti ensimmäisellä kerralla. Kaikkien odotusten vastaisesti uunista tuli täydelliset sämpylät: pinnasta rapeat, sisältä ihanan sitkeät, ja maku oli uskomattoman hyvä, syvä ja sopivan hapan. Samanlaisia ei saa mistään valmiina. Joten kannustan sinuakin: jos hapanjuurileivonta kiinnostaa mutta kaikki tuntuu epävarmalta, aloita tästä.
Sämpylät hapanjuureen saat aikaiseksi ilman mitään erikoisvälineistöä. Aluksi leivoin nämä jopa ilman vaakaa, kun taistelin grammamittoja vastaan. Jos siis grammojen kanssa leipominen tuntuu vaikealta, katso miehen blogin puolelta desimittaohjeeni.
Vehnäjuuren pitää olla toimivaa: kuplivaa ja kohonnutta. Itse leivon niin usein, etten koskaan herättele juurta erikseen vaan leivon jääkaappijuurella. Käytännössä siis otan jääkaapista leivontakulhoon 250 grammaa juurta ja jätän purkkiin pienen määrän, silmämääräisesti arvioiden puolisen desiä. Sitten lisään purkkiin 150 grammaa vettä ja 150 grammaa luomuvehnäjauhoja, sekoitan ja nostan purkin takaisin jääkaappiin odottamaan seuraavaa leivontapäivää. Joskus kulhoon saattaa hulahtaa hiukan yli 250 grammaa juurta, mutta sekään ei ole vaarallista, kunhan juuripurkkiin jää se pieni määrä juurta pohjaksi.
Kun leivontakulhossa on toimiva juuri, ei tarvitse muuta kuin lisätä loput aineet: vesi, kauraleseet, suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Kauraleseiden sijaan olen käyttänyt myös vehnäleseitä ja spelttileseitä, sillä niistä kaikista tulee sämpylöihin mukavaa rakennetta. Ruisjauhoista olen käyttänyt sekä sileitä sihtiversioita että tavallisia vähän rouheisempia, molemmat toimivat yhtä lailla. Vehnäjauhot ovat ihan tavallisia leivontakarkeita.
Ja tosiaan, suolan sekoitan taikinaan heti alussa. Hapanjuurileivonnassa kehotetaan lisäämään suola taikinoihin vasta myöhemmin, sillä se saattaa vaikuttaa hapanjuuren toimintaan. Sämpylöissä en kuitenkaan ole huomannut mitään eroa, joten toimin näin suoraviivaisemmin.
Alustan taikinaa hetken käsin, viitisen minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin ja sormien väliin alkaa muodostua taikinasta verkkoa. Taikina on aika tarttuvaista mutta samaan aikaan kiinteää. Sitten peitän kulhon kelmulla. Jos ilta ei ole vielä liian pitkällä eikä uni kutsu, jätän kulhon tunniksi huoneenlämpöön ja nostan sitten yöksi jääkaappiin. Tämä nopeuttaa kohoamista, ja hyvin todennäköisesti pääset heti aamulla paistamaan.
Kun taikina on kohonnut ainakin kaksinkertaiseksi, on aika paistaa. Laitan uuniin kaksi peltiä: pellin jossa paistan sämpylät ja sen alapuolelle toisen, jonka tehtävänä on muodostaa uuniin höyryä. Uunin kuumennan 250-asteiseksi tasalämmöllä.
Otan kohonneen taikinan jääkaapista ja kumoan puolet jauhotetulle työtasolle, puolet menee takaisin jääkaappiin. Sitten muotoilen taikinan mahdollisimman vähin liikkein pötköksi ja leikkaan kahdeksaan osaan. Muotoilen palat pyöreiksi vetämällä niiden reunat vekeiksi sämpylän alle, mutta tämä ei ole mitenkään pakollista, nökäreet voi paistaa sellaisenaankin. Otan tulikuuman pellin uunista ja asettelen sämpylät suoraan sille, leivinpaperia ei tarvita. Suihkutan sämpylöiden pintaan hiukan vettä suihkepullolla ja työnnän pellin uuniin. Kaadan samalla alemmalle pellille runsaan desin vettä, jotta uuniin tulee höyryä.
Paistan sämpylöitä vartin höyryssä. Sen jälkeen avaan luukun ja päästän ylimääräisen höyryn pois, jotta sämpylöihin tulee se ihanan rapea kuori. Jatkan paistamista vielä muutaman minuutin, niin että sämpylät ruskettuvat kauniisti ja niiden pohja kumisee koputtaessa.
Valmiit sämpylät saavat jäähtyä hetken ritilän päällä. Sitten vain halkaisu, kunnon kerros voita päälle ja haukkaamaan.
Lopun taikinan voit paistaa heti perään tai säästää seuraavaan aamuun. Päivä ei voisi alkaa paremmin.
****
Joko oma hapanjuuresi on iskussa? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää hapanjuurileivonnasta
Näin oma hapanjuurileivontainnostukseni alkoi.
Näkkäri on helppo tapa päästä käyntiin nuorenkin juuren kanssa.
14 kommentit
Mistä saan juuren ohjeen?
Esimerkiksi täältä 🙂
https://www.meillakotona.fi/artikkelit/juurileivonta
Aloittelen vasta juurileipomista ja pohdin voikohan tässä käyttää ruisjuurta?
Moikka! Hyvin voi käyttää 🙂 Onnea uuteen matkaan!
Onko toi suolan määrä oikein? Tein ohjeella ja tuntuu että saisi olla enemmänkin. Muuten onnistui hyvin, vaikka tein ohjeesta poiketen pelkällä speltillä (Malmgårdin sihti + Sunspeltin sämpyläjauho)
Suolan määrä on tosiaan oikein ja se, jonka itse laitan, mutta laita ihmeessä lisää, jos sitä kaipaat. Suolan lisääminen ei vaikuta rakenteeseen, suolan vähentäminen saattaisi niin tehdä. Malmgårdin jauhot ovat kyllä todella hyviä!
Hei! Olen nyt yrittänyt tehdä näitä kahdesti ja kummallakaan kerralla taikina ei ole noussut jääkaapissa, vaikka juuri on aktiivinen. Taikina tuntuu melko kovalta. Mistähän voisi johtua?
Voi onpa kurja kuulla! Onko sinulla erityisen kylmä jääkaappi? Ehkä taikina vain kaipaa lisää aikaa. Miten sämpylät käyttäytyvät uunissa? Ne eivät minullakaan nouse jääkaapissa mitenkään erityisen paljon mutta uunissa sitten kohoavat tosi nätisti.
Minunkaan sämpylät eivät juurikaan nousseet, ei taikinassa eivätkä uunissa. Juuri oli aktiivinen ja kellui. Yön yli taikina oli jääkaapissa ja sitten pidin vielä uunissa pelkkä valo päällä mutta silläkään ei ollut mielestäni suurta vaikutusta. Missähän vika 🤔
Juuret ovat kyllä sellaisia mystisiä tyyppejä 😀 Myös jääkaapin lämpötila vaikuttaa. Voisit seuraavalla kerralla kokeilla kohottaa sämpylät jääkaapin yläosassa, siellä lämpimintä. Tai ehkä kohotat ensin kauemmin huoneenlämmössä. Tsemppiä juuren kanssa 🙂
[…] Hapanjuureen leivotuista sämpylöistä on helppo aloittaa. […]
[…] Hapanjuuurisämpylöistä on helppo aloittaa. […]
Hei,
Nostatatko sämpylöitä muotoilun jälkeen vai menevätkö ne suoraan uuniin?
Moikka! Yleensä en kohota, mutta jos taikina tuntuu ihan kauhean tiiviiltä, kohottaminen kannattaa.