Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Särkitahna: hyviskala on täydellistä saaristolaisleivän päällä

kirjoittanut Satu Koivisto 18.6.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 18.6.2019
Särkitahna
13,4K

Särkitahna vei voiton! Vietimme viime viikonloppuna molempien lasten syntymäpäiväjuhlia puutarhamökillämme voileipäbuffateemalla, ja kyselin Instagramin puolella, haluaisitteko reseptejä. Särkitahna herätti eniten kuhinaa, joten tässä se nyt tulee!

Bongasin mainion Järki Särjen täysin sattumalta kaupassa muutama vuosi sitten ja kiinnostuin heti. Pakkaukset olivat leikkisiä, mutta sisältö oli se, joka kiinnitti huomioni. Lapsena isän kanssa aina saatiin pilkillä särkiä, jotka turhan ruotoisina keitettiin kissoille. Nyt niistä olikin tehty säilykettä! Tartuin molempiin makuihin: toiseen kala oli savustettu ja maustettu valkosipulilla, toisessa kala oli upotettu maukkaaseen tomaattikastikkeeseen.

Tarina tuotteen takana on hirmuisen sympaattinen. Omistajapariskunta oli eräänä talvena saanut valtavan määrän särkiä, yli oman tarpeen, ja alkanut miettiä, miksei näitä kaloja hyödynnetä enempää, heillä kun niistä saadaan herkkua aikaiseksi. Sitten pariskunta päätti hyödyntää, tehdä säilykkeen ja tarjota sitä myyntiin paikalliseen kauppaan.

Molemmat maut ovat erinomaisia, mutta oma suosikkini on savustettu & valkosipuli. Olen tehnyt siitä monen monta kertaa perunapizzahkoa (olet saattanut törmännyt ohjeeseeni Instagramissa), kiusausta ja simppeliä pastaa karamellisoidun sipulin kanssa, mutta usein syön sitä aivan sellaisenaan leivän päällä. Viikonlopun juhliin paistoin hapanjuureen tehtyä saaristolaisleipää, ja arvelin, että särkitahna olisi paitsi herkullinen pari leivälle, myös näppärää syötävää puutarhaolosuhteissa.

Särkitahna valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta, jotka saa kaikki lähikaupasta. Särki on säilötty niin ikään sympaattisen Myssyfarmin tuottamaan rypsiöljyyn, eikä sitä kannata hulauttaa hukkaan vaan käyttää ruoanlaitossa. Itse tykkään paistaa öljyssä erityisesti kananmunia, joihin tulee siitä herkullinen savuisa vivahde.

Särkitahna on mainiota juhlatarjottavaa siinäkin mielessä, että sen voi huoletta valmistaa edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan, se vain paranee maustuessaan. Toisaalta sen valmistaminen ei vaadi minkäänlaista erikoisvälineistöä, vain kulhon ja haarukan, joten se olisi ollut helppo valmistaa mökkiolosuhteissakin. Koristeet löytyivät kasvatuslaatikosta: ruohosipulin varsien lisäksi kukkia, jotka nekin ovat syötäviä. Varret leikkasin ronskisti saksilla vähän pidemmiksi pätkiksi silpun sijaan, ja kukat irrottelin toisistaan ja heittelin pinnalle.

Särkitahna maistuisi varmasti myös suolaisten lettujen täytteenä. Ehkä paistamme niitä juhannuksena?

Onko särki sinulle tuttu kala?

Ja nyt se resepti, ole hyvä!

Särkitahna

Särkitahna

Printtaa
Annoksia: 6–8 Valmistelut: 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.3/5
( 12 äänesti )

Ainekset

  • 2 prk Järki Särki -kalasäilykettä (savustettu & luomuvalkosipuli)
  • 1 prk ranskankermaa
  • 1/2 dl hienonnettua tilliä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1/5 tl mustapippuria myllystä
  • (suolaa)
  • koristeeksi yrttejä, esimerkiksi ruohosipulia
  • Tarjoiluun
  • saaristolaisleipää

Tee näin

  1. Valuta särki siivilässä. Säästä öljy myöhempää käyttöä varten.
  2. Kaada valutettu särki laakeaan kulhoon ja hienonna haarukalla.
  3. Lisää ranskankerma, hienonnettu tilli, sitruunamehu ja mustapippuri ja sekoita.
  4. Maista ja tarkista pippuri ja suola. Lisää pippuria ja suolaa tarvittaessa.
  5. Peitä kulho ja nosta jääkaappiin tunniksi, niin maku tasaantuu.
  6. Nosta tarjolle saaristolaisleivän kanssa ja ripottele päälle tuoreita yrttejä. Voit toki tehdä leipäset valmiiksi. 

JuhlatNaposteltavatTahnat
3 kommentit 21 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Vihreä salaatti: 5 vinkkiä miten saa parempaa
Seuraava postaus
Voipaputahna: samettinen levite leivän päälle ja dipiksi jopa perunoille

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

mari. 17.7.2019 - 13:02

Tein vastaavanlaista tahnaa korvaamalla ranskankerman valkoisilla pavuilla, tuli erinomaisen hyvää. 🙂 Yrtiksi heitin persiljaa ja lorautin joukkoon pikkuisen kalasäilykkeen öljyäkin. Olen aiemmin tehnyt samanlaista tahnaa tonnikalalla, mutta tästä lähtien suosin ehdottomasti näitä Järki Särkiä. Pitänee ottaa myös tomaattinen versio maisteluun!

Vastaa
Satu Koivisto 29.7.2019 - 21:14

Kiitos loistavasta vinkistä, tätä muuten teen minäkin!

Vastaa
Graavisiikatartar | Uusi joulusuosikkisi | Katso ruokatoimittajan resepti! 16.12.2021 - 17:32

[…] Särkitahna on täydellistä saaristolaisleivän päällä. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä