Särkitahna vei voiton! Vietimme viime viikonloppuna molempien lasten syntymäpäiväjuhlia puutarhamökillämme voileipäbuffateemalla, ja kyselin Instagramin puolella, haluaisitteko reseptejä. Särkitahna herätti eniten kuhinaa, joten tässä se nyt tulee!
Bongasin mainion Järki Särjen täysin sattumalta kaupassa muutama vuosi sitten ja kiinnostuin heti. Pakkaukset olivat leikkisiä, mutta sisältö oli se, joka kiinnitti huomioni. Lapsena isän kanssa aina saatiin pilkillä särkiä, jotka turhan ruotoisina keitettiin kissoille. Nyt niistä olikin tehty säilykettä! Tartuin molempiin makuihin: toiseen kala oli savustettu ja maustettu valkosipulilla, toisessa kala oli upotettu maukkaaseen tomaattikastikkeeseen.
Tarina tuotteen takana on hirmuisen sympaattinen. Omistajapariskunta oli eräänä talvena saanut valtavan määrän särkiä, yli oman tarpeen, ja alkanut miettiä, miksei näitä kaloja hyödynnetä enempää, heillä kun niistä saadaan herkkua aikaiseksi. Sitten pariskunta päätti hyödyntää, tehdä säilykkeen ja tarjota sitä myyntiin paikalliseen kauppaan.
Molemmat maut ovat erinomaisia, mutta oma suosikkini on savustettu & valkosipuli. Olen tehnyt siitä monen monta kertaa perunapizzahkoa (olet saattanut törmännyt ohjeeseeni Instagramissa), kiusausta ja simppeliä pastaa karamellisoidun sipulin kanssa, mutta usein syön sitä aivan sellaisenaan leivän päällä. Viikonlopun juhliin paistoin hapanjuureen tehtyä saaristolaisleipää, ja arvelin, että särkitahna olisi paitsi herkullinen pari leivälle, myös näppärää syötävää puutarhaolosuhteissa.
Särkitahna valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta, jotka saa kaikki lähikaupasta. Särki on säilötty niin ikään sympaattisen Myssyfarmin tuottamaan rypsiöljyyn, eikä sitä kannata hulauttaa hukkaan vaan käyttää ruoanlaitossa. Itse tykkään paistaa öljyssä erityisesti kananmunia, joihin tulee siitä herkullinen savuisa vivahde.
Särkitahna on mainiota juhlatarjottavaa siinäkin mielessä, että sen voi huoletta valmistaa edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan, se vain paranee maustuessaan. Toisaalta sen valmistaminen ei vaadi minkäänlaista erikoisvälineistöä, vain kulhon ja haarukan, joten se olisi ollut helppo valmistaa mökkiolosuhteissakin. Koristeet löytyivät kasvatuslaatikosta: ruohosipulin varsien lisäksi kukkia, jotka nekin ovat syötäviä. Varret leikkasin ronskisti saksilla vähän pidemmiksi pätkiksi silpun sijaan, ja kukat irrottelin toisistaan ja heittelin pinnalle.
Särkitahna maistuisi varmasti myös suolaisten lettujen täytteenä. Ehkä paistamme niitä juhannuksena?
Onko särki sinulle tuttu kala?
Ja nyt se resepti, ole hyvä!
3 kommentit
Tein vastaavanlaista tahnaa korvaamalla ranskankerman valkoisilla pavuilla, tuli erinomaisen hyvää. 🙂 Yrtiksi heitin persiljaa ja lorautin joukkoon pikkuisen kalasäilykkeen öljyäkin. Olen aiemmin tehnyt samanlaista tahnaa tonnikalalla, mutta tästä lähtien suosin ehdottomasti näitä Järki Särkiä. Pitänee ottaa myös tomaattinen versio maisteluun!
Kiitos loistavasta vinkistä, tätä muuten teen minäkin!
[…] Särkitahna on täydellistä saaristolaisleivän päällä. […]