Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Satokausikalenteri 2021: täydellinen joululahja päiväkodin aikuisille ja opettajille

kirjoittanut Satu Koivisto 6.9.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 6.9.2020
Satokausikalenteri
3,6K

Kaupallinen yhteistyö: Satokausikalenteri

Tältä näyttää ihminen, joka on juuri ratkaissut jokavuotisen pähkäilyn aiheen: mitä ihmettä joululahjaksi päiväkodin aikuisille ja esikoisen opettajalle. Tietenkin Satokausikalenteri 2021! Ei mitään turhaa tavaraa vaan täyttä asiaa, jota kasvatuksen ammattilaiset voivat halutessaan hyödyntää myös omassa työssään. Täydellistä ja täysin omien arvojeni mukaista, ja tämänhän voi vaikka ostaa useamman vanhemman kesken.

Satokausien mukaan kokkaaminen on ollut minulle aina luontevaa. Olen maalta kotoisin, ja siellä tämä kaikki oli tietenkin hirveän selkeää. Sitä syötiin, mitä saatavilla oli ja mitä itse kasvatettiin. Tätä samaa tavallaan olen toistanut, vaikka asunkin kaupungissa. Hirveän harvoin lähden kauppaan hakemaan jonkin tietyn ruoan raaka-aineita vaan ostamaan sitä, mikä inspiroi ja näyttää hyvältä. Sopii metsästäjä-keräilijäluonteelleni, hullaannun milloin mistäkin! Päätän vasta myöhemmin, mitä löydöistäni teen, yleensä jotakin yksinkertaista ja aika usein uunissa paahtamalla.

Satokauden kasvisten syöminen kannattaa, sillä silloin ne ovat parhaimmillaan, helpoiten saatavilla ja edullisia. Keväällä parsaa, kesällä mansikoita, syksyllä omenoita, vuodenvaihteessa juureksia. Mutta vasta Satokausikalenterin myötä hoksasin, että on täysin ok ja jopa suotavaa syödä myös ulkomaisia satokauden kasviksia. Aiemmin luulin, että olisi parempi pysyä pelkästään kotimaassa, mutta kuljetuksen osuus ruoan ilmastovaikutuksista on hyvin pieni ja on aina parempi syödä runsaasti ja monipuolisesti kasviksia kuin olla syömättä.

Tykkään todella paljon Satokausikalenterin kantavasta ajatuksesta: kuka tahansa, mitä ruokavaliota tahansa noudattava voi syödä enemmän kasviksia. Sopii ihan kaikille, söipä sitten lihaa tai ei.

Olen luottanut Satokausikalenterin vinkkeihin jo vuosia.

Satokausikalenteri on ollut meillä vuosia aktiivisessa käytössä. Tarkistan sieltä joka kuukausi kuukauden suositukset. Kuukauden kasvis on se, jota ainakin kannattaa kyseisen kuukauden aikana syödä, esimerkiksi joulukuussa punajuuri tai toukokuussa parsa, mutta kuukausien joukossa on myös vähemmän ilmeisiä. Itse ainakin yllätyin, että heinäkuun kasvis on kukkakaali ja syyskuun pinaatti! Kuukauden pääkasviksen lisäksi esillä on parikymmentä muutakin sesongin mukaista valintaa, joita syödä ylenpalttisesti. Kuukauden kasvikset esitetään näppäränä muistilistana, josta on helppo napata kuva puhelimella avuksi kauppaan. Suositusten joukossa on aina jotakin ihan uutta. Jouduin esimerkiksi googlaamaan kajoottikurpitsan ja feijoan. Tiesitkö sinä niitä?

Tässä on syyskuun ostoslista.

Kuukausisuositusten lisäksi Satokausikalenteri sisältää paljon muutakin luettavaa: vinkkejä kasvisten ujuttamisesta ruokavalioon (esivalmistelu ja piilottaminen mainittu!), maustamisoppaan, lajiketietoutta kotimaisista omenoista, päärynöistä ja luumuista, asiaa sienistä… Kun avasin paketin, jäin lueskelemaan kalenteria pitkäksi aikaa keittiömme sohvalle kuin tietokirjaa.

Opin esimerkiksi, että
* Omenoiden viljely oli laajimmillaan Suomessa 1930-luvulla, mutta sitten kylmät pakkastalvet palelluttivat puut.
* Kaupan päärynät ovat aina raakoja, sillä kypsä päärynä on arka kolhuille. Ne kuitenkin kypsyvät parissa päivässä huoneenlämmössä.
* Luumun ja kriikunan erottaa toisistaan kiven irtoamisesta: luumun kivi irtoaa helposti, kriikunan ei.
* Maa-artisokkaa on viljelty Turussa jo 1600-luvulla, mutta sitten peruna ajoi sen ohi.
* Sokerijuurikkaan maku muistuttaa parsaa. Mitä ihmettä?? Haluan maistaa, toivottavasti tätä herkkua saadaan pian kauppoihin!

Satokausikalenteriin on koottu tänä vuonna laaja artikkeli Suomi-juureksista, mikä ilahduttaa paahtajanaista!

Ja kaiken tämän lisäksi Satokausikalenteri on tietenkin kalenteri, joka sisältää almanakan ja johon voi merkitä tärkeitä menoja. Kalenterin ulkoasu on tänä vuonna erityisen nätti, ja pidän valtavasti artikkeleiden piirroskuvitusten tyylistä. Klassikkokalenterin lisäksi on saatavilla myös special edition, perhekalenteri ja puutarhakalenteri.

Tilaa Satokausikalenteri 2021 verkkokaupasta! Jos tilaat kaksi, saat postikulut kaupan päälle.

****

Suositko sinä satokauden kasviksia?

Kaupallinen yhteistyöSatokausiVinkit
2 kommentit 8 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Unelmien pakastin, täältä tullaan! Eli näin säilöt kesän sadon pakastamalla
Seuraava postaus
Viidakkokurkku: mikä ihme se on ja miltä se maistuu

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

2 kommentit

Anu 8.9.2020 - 13:44

Luumun ja kriikunan erottaa toisistaan myös mausta – kriikunat ovat ainakin minusta sellaisenaan aivan liian happania ja kirpeitä (meillä on muutama kriikunapuu takapihalla, tänä vuonna satoa ei tosin oikein ole tullut kun jokin on pilaannuttanut hedelmät).

Tuo kalenteri kuulostaa kyllä aivan loistavalta!

Vastaa
Satu Koivisto 22.9.2020 - 22:12

Kalenteri on aivan loistava, todella lämpimästi suosittelen!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä