Shakshuka, tavasin newyorkilaisen brunssiravintolan listalta. Kirjaimet eivät oikein asettuneet suuhuni, eikä minulla ollut aavistustakaan, mistä oli kyse. Selvennys, kananmunia tomaattikastikkeessa, ei liioin kuulostanut yhtään houkuttelevammalta. Ookei, totesin ja siirryin muihin vaihtoehtoihin. Mutta mies, hän se rakastaa kaikkea tomaattista ja päätyi ennakkoluulottomasti tilaamaan annoksen ihan mielenkiinnosta.
Onneksi tilasi, sillä ruoasta on tullut yksi kotibrunssisuosikkimme. Kun saamme brunssivieraita, teen usein shakshukaa. Se yleensä maistuu kaikille, ja sitä on helppo hauduttaa isompikin satsi hellalla kerralla, vaikka kahdella pannulla. Erään kerran levitin tomaattikastikkeen isoon uunivuokaani, täytin kananmunilla ja paistoin uunissa. Sekin toimi hienosti!
Älä sinä siis säikähdä vaikeaa nimeä. Nimen takana piilottelee herkullinen ruoka, joka saattaa varastaa sydämesi. Olenpa kuullut, että tästä on tullut joidenkin perheiden pääsiäisperinne.
Ideana on siis keittää ensin hyvä tomaattikastike, sopivan mausteinen. Kun tomaattikastike on hautunut tarpeeksi, kastikkeeseen tehdään kolot. Sitten kananmunat rikotaan yksitellen kahvikuppiin ja liu’utetaan varovasti kastikekoloihin. Kananmunat kypsyvät muutamassa minuutissa ja imevät samalla sisäänsä kastikkeen ihanat maut.
Tykkään maustaa tämän tomaattikastikkeen jeeralla ja murskatuilla korianterinsiemenillä. Paistan molempia hetken öljyssä ennen sipulin lisäämistä, jotta maut irtoavat. Entiseltä työkaveriltani opin, että tomaattikastikkeeseen kannattaa lisätä pikkuisen sokeria pyöristämään tomaatin hapokkuutta. Tässä se on minusta tarpeen. Tykkään myös lisätä kastikkeeseen jotakin tuoretta yrttiä, yleensä lehtipersiljaa tai korianteria. Varret hienonnan ja lisään pannulle jo sipulin kanssa, lehdet pääsevät valmiin ruoan päälle ikään kuin koristeeksi. Jos lapset eivät olisi niin chilitietoisia, lisäisin kastikkeeseen vähän sitäkin. Omaan shakshukaani lisään nykyisin myös kikherneitä. Niistä tulee kivaa rakennetta ja pehmeää makuakin, mutta jos et välitä niistä, jätä pois. Aivan viimeiseksi murustelen pinnalle fetajuustoa.
Shakshuka on valmis runsaassa puolessa tunnissa, mutta tomaattikastiketta ennen kananmunien lisäämistä toki voi hauduttaa pidempäänkin, se vain paranee. Ja jos vieraat ovatkin vähän myöhässä, valmis ruokakin odottaa kiltisti lämpimänä kannen alla.
Sitten vain pöytään. Shakshukan kanssa tarvitaan vain hyvää leipää tai vaikka perunarieskat, joilla kaapia viimeiset kastikepisarat lautaselta.
****
Mitä sinä tarjoat brunssilla? Kerro alla! Ja tässä shakshuka, ole hyvä!
Lisää tarjottavaa brunssille
Perunaletut ovat hauska pohja kaikenlaisille suolaisille täytteille.
Tee jogurtin seuraksi omaa granolaa.
Uunipäärynät maistuvat jäätelön kanssa.
3 kommentit
Missä kohtaa lisäisit keitetyn perunan joukkoon…? Vois muuttua jopa kevyeksi lounaaksi… Ennen kananmunia?
Ehdottomasti sopisi hyvin kevyeksi lounaaksi! Mä lisäisin potut ennen kananmunia, jotta ne ehtivät lämmetä kunnolla ja imevät myös kastikkeen makua itseensä.
[…] Tämä shakshuka on blogin kestosuosikki, ehkä sinunkin? […]