Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Shakshuka: vaikean nimen takana on superhelppo brunssisuosikki

kirjoittanut Satu Koivisto 5.3.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 5.3.2020
Shakshuka
78,K

Shakshuka, tavasin newyorkilaisen brunssiravintolan listalta. Kirjaimet eivät oikein asettuneet suuhuni, eikä minulla ollut aavistustakaan, mistä oli kyse. Selvennys, kananmunia tomaattikastikkeessa, ei liioin kuulostanut yhtään houkuttelevammalta. Ookei, totesin ja siirryin muihin vaihtoehtoihin. Mutta mies, hän se rakastaa kaikkea tomaattista ja päätyi ennakkoluulottomasti tilaamaan annoksen ihan mielenkiinnosta.

Onneksi tilasi, sillä ruoasta on tullut yksi kotibrunssisuosikkimme. Kun saamme brunssivieraita, teen usein shakshukaa. Se yleensä maistuu kaikille, ja sitä on helppo hauduttaa isompikin satsi hellalla kerralla, vaikka kahdella pannulla. Erään kerran levitin tomaattikastikkeen isoon uunivuokaani, täytin kananmunilla ja paistoin uunissa. Sekin toimi hienosti!

Älä sinä siis säikähdä vaikeaa nimeä. Nimen takana piilottelee herkullinen ruoka, joka saattaa varastaa sydämesi. Olenpa kuullut, että tästä on tullut joidenkin perheiden pääsiäisperinne.

Ideana on siis keittää ensin hyvä tomaattikastike, sopivan mausteinen. Kun tomaattikastike on hautunut tarpeeksi, kastikkeeseen tehdään kolot. Sitten kananmunat rikotaan yksitellen kahvikuppiin ja liu’utetaan varovasti kastikekoloihin. Kananmunat kypsyvät muutamassa minuutissa ja imevät samalla sisäänsä kastikkeen ihanat maut.

Tykkään maustaa tämän tomaattikastikkeen jeeralla ja murskatuilla korianterinsiemenillä. Paistan molempia hetken öljyssä ennen sipulin lisäämistä, jotta maut irtoavat. Entiseltä työkaveriltani opin, että tomaattikastikkeeseen kannattaa lisätä pikkuisen sokeria pyöristämään tomaatin hapokkuutta. Tässä se on minusta tarpeen. Tykkään myös lisätä kastikkeeseen jotakin tuoretta yrttiä, yleensä lehtipersiljaa tai korianteria. Varret hienonnan ja lisään pannulle jo sipulin kanssa, lehdet pääsevät valmiin ruoan päälle ikään kuin koristeeksi. Jos lapset eivät olisi niin chilitietoisia, lisäisin kastikkeeseen vähän sitäkin. Omaan shakshukaani lisään nykyisin myös kikherneitä. Niistä tulee kivaa rakennetta ja pehmeää makuakin, mutta jos et välitä niistä, jätä pois. Aivan viimeiseksi murustelen pinnalle fetajuustoa.

Shakshuka on valmis runsaassa puolessa tunnissa, mutta tomaattikastiketta ennen kananmunien lisäämistä toki voi hauduttaa pidempäänkin, se vain paranee. Ja jos vieraat ovatkin vähän myöhässä, valmis ruokakin odottaa kiltisti lämpimänä kannen alla.

Sitten vain pöytään. Shakshukan kanssa tarvitaan vain hyvää leipää tai vaikka perunarieskat, joilla kaapia viimeiset kastikepisarat lautaselta.

****

Mitä sinä tarjoat brunssilla? Kerro alla! Ja tässä shakshuka, ole hyvä!

Shakshuka

Shakshuka

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 20 minuuttia 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.9/5
( 38 äänesti )

Ainekset

  • 1 iso sipuli
  • 1 rku korianteria tai lehtipersiljaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 tl jeeraa
  • 1 tl murskattuja korianterinsiemeniä
  • 1 prk tomaattimurskaa tai kokonaisia säilöttyjä tomaatteja (500 g)
  • n. 1 dl vettä tomaattipurkin huuhtelemiseen
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • muutama kierros mustapippuria myllystä
  • 1 prk kikherneitä (tai pari desiä itse liotettuja ja keitettyjä)
  • 4 kananmunaa
  • 75 g fetajuustoa

Tee näin

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna korianterin varret, säästä lehdet.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää jeera ja korianterinsiemenet pannulle ja paista minuutti sekoitellen. Lisää sipuli ja kuullota, kunnes se on muuttunut raukeaksi. Lisää korianterin varret.
  3. Lisää tomaattimurska tai kokonaiset säilötyt tomaatit pannulle. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja lisää pannulle. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Valuta kikherneet ja lisää kastikkeeseen. Hauduta parikymmentä minuuttia tai vaikka kauemminkin, jos maltat.
  4. Tee kastikkeeseen neljä kuoppaa. Riko kananmunat yksi kerrallaan kahvikuppiin ja liu'uta sitten koloihin. Laita kansi päälle ja hauduta niin, että valkuainen hyytyy, muutama minuutti.
  5. Lisää lopuksi pinnalle murennettu fetajuusto ja yrttien lehdet. Syö hyvän leivän kanssa.

Lisää tarjottavaa brunssille

Perunaletut ovat hauska pohja kaikenlaisille suolaisille täytteille.

Tee jogurtin seuraksi omaa granolaa.

Uunipäärynät maistuvat jäätelön kanssa.

BrunssiKananmunat
3 kommentit 20 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Linssipasta: lasten ja aikuisten suosikki, nopea ja vieläpä vegaaninen
Seuraava postaus
Päärynäpaistos: superhelppo jälkiruoka, joka sopii kaikille

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

Tiina 12.11.2020 - 14:25

Missä kohtaa lisäisit keitetyn perunan joukkoon…? Vois muuttua jopa kevyeksi lounaaksi… Ennen kananmunia?

Vastaa
Satu Koivisto 13.11.2020 - 16:15

Ehdottomasti sopisi hyvin kevyeksi lounaaksi! Mä lisäisin potut ennen kananmunia, jotta ne ehtivät lämmetä kunnolla ja imevät myös kastikkeen makua itseensä.

Vastaa
Munakokkeli | Täydellinen, kuin boutiquehotellissa | Näin onnistut! 12.4.2022 - 12:36

[…] Tämä shakshuka on blogin kestosuosikki, ehkä sinunkin? […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä