Sienipasteijat ovat kuuluneet jouluumme vuosia. Ne ovat ihania naposteltavia glögin kanssa. Joskus olemme syöneet niitä liha- tai kasvisliemen kanssa, kun olemme viettäneet esijoulua maalla.
Sienipasteijoiden juju on itse tehty voitaikina, jonka raaka-aineet saa lähikaupasta. Tänä vuonna kokeilin, miten pasteijat onnistuisivat vegaanisesta voista ja vegaanisesta turkkilaisesta ”jogurtista”. Aivan täydellisesti! Maku oli niin aidon voitaikinamainen, etten varmasti olisi osannut erottaa taikinoina sokkona toisistaan. Nämä suupalat toden totta sopivat siis monelle.
Minulla muuten on myös hihassani hapanjuureen tehtävän voitaikinan resepti ja lupaan kirjoittaa senkin jossain vaiheessa.
Tässä pari vinkkiä valmistukseen!
Aloita ajoissa
Sienipasteijoiden taikinan (ja muidenkin samantyyppisten kaulittavien voitaikinoiden) käsittely on noin 300 prosenttia helpompaa, jos sekoitat sen edellisenä päivänä ja nostat jääkaappiin yöksi. Jääkaappi tekee taikojaan, ja aamulla sinulla on käsissäsi elastinen, helposti muotoiltava taikina. Joskus teen taikinan jopa paria päivää aiemmin, eikä sille ole tapahtunut ainakaan mitään huonoa, päinvastoin.
Salainen ainesosa: turkkilainen jogurtti
Moni lisää voitaikinaan rahkaa, mutta minä tykkään enemmän turkkilaisesta jogurtista ja sitä jääkaapissamme on myös muutenkin lähes aina. Turkkilaisella jogurtilla tehty taikina on pehmeän täyteläistä ja hieman hapanta. Vegaanisiin sienipasteijoihin käytin Oatlyn havregurtia.
Pehmeä voi ja nopeat otteet
Käytän tähän taikinaan kunnolla pehmennyttä voita. Vegaanisiin sienipasteijoihin tuli Violifen Vioblock.
Parasta on, jos voin muistaa ottaa huoneenlämpöön tunteja ennen leipomista. Silloin jogurtin, leivinjauheen ja suolan saa pyöräytettyä voin joukkoon vaikka nuolijalla. Jauhot lisään käsin ja muotoilen taikinan mahdollisimman vähin liikkeen, jotta se ei sitkisty.
Umamiset, makua tihkuvat sienet
Herkkusienet ovat harmillisen aliarvostettuja. Niistä saa kuitenkin upean umamisia, kun tietää mitä tehdä. Viipaloin herkkusienet ja paistan pannulla kaikessa rauhassa sipulin kanssa, kunnes ne muuttuvat tummiksi, miltei mustiksi, ja lihaisan sitkeiksi. Vasta sitten lisään valkosipulin ja rosmariinin ja jatkan paistamista vielä hetken. Täytteen kannattaa antaa jäähtyä rauhassa ennen pasteijoiden täyttämistä. Usein myös hienonnan sen, jotta se asettuu nätimmin pasteijoiden sisään (en tosin aina).
Kahden pyörylän taktiikka
Sienipasteijoiden taikina kannattaa työstää muutamassa osassa. Säilytä loppu taikina jääkaapissa ja operoi huoneenlämmössä yhtä palaa kerrallaan. Jauhota pöytä kunnolla ja kauli taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi. Pasteijoita varten tarvitset kaksi pyöreää muottia: hiukan isomman ja hiukan pienemmän. Meillä tuo isompi on Muumimuki, pienempi ohutreunainen juomalasi. Painele taikinasta saman verran pohjia (mukilla) ja kansia (lasilla). Siirrä pohjat suoraan uunipellille leivinpaperin päälle.
Vegaaninen taikina on jääkaapista otettaessa hiukan pehmeämpää kuin lehmänmaitovoista tehty, joten etenkin silloin osissa työstäminen onnistuu parhaiten. Vegaaniset pasteijat myös nostin varmuuden vuoksi hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ennen paistamista.
Veteen dipattu sormi
Pasteijoiden täyttäminen käy äkkiä: annostele jokaisen pohjapyöryläisen päälle ruokalusikallinen täytettä ja lisää päälle kansipyörylä. Jotta palat tarraavat kiinni toisiinsa, pohjan reuna kannattaa kostuttaa hyvin veteen dipatulla sormella. Sitten vain käännät pohjan reunan kannen päälle ja painelet osat yhteen.
Viimeinen silaus
Jos haluat, voit painella yli jääneistä taikinapaloista pienillä piparimuoteilla koristeita pasteijoiden päälle. Minusta sydämet ovat tosi suloisia. Meillä on myös lahjaksi saatuja pieniä kirjainmuotteja, ja olisipa hauskaa kirjoittaa JOULUILOA!
Liimaa koristeet hyvin vedellä kiinni kastelemalla kansi sen kohdasta. Lopuksi sienipasteijat kannattaa voidella kaurakerman ja veden seoksella tai kananmunalla. Päälle viimeiseksi silaukseksi käyvät unikonsiemenet tai vaikka seesaminsiemenet.
Paista sienipasteijoita 225-asteisen uunin keskitasolla. Ne ovat valmiita, kun ne ovat muuttuneet kauniin kullanruskeiksi. Tarkista tilanne vartin jälkeen ja jatka paistamista tarvittaessa muutama minuutti. Tarjoa sienipasteijat huoneenlämpöisinä.
Jos jämiä jää
Jos taikinaa jää, painele loppu yhdeksi palloksi, kauli ohuksi ja leikkaa siivuiksi. Laita uunipellille leivinpaperin päälle, voitele kaurakerman ja veden seoksella tai kananmunalla ja ripottele päälle suolaa ja seesaminsiemeniä. Paista tikkuja 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia ja napsi vaikka keiton kanssa.
****
Teetkö sinä koskaan itse pasteijoita? Ja tässä vielä sienipasteijoiden resepti, ole hyvä!
Lisää jouluun sopivia ohjeita
Saaristolaisleipä on parasta, kun teet sen tällä reseptillä.
Vaahdotettu voi sopii joululahjaksi leivän kylkeen.
Parmesaanikeksit maistuvat juustojen kanssa.
6 kommentit
[…] Sienipasteijat ovat näyttävä alkuruoka liemen kanssa. […]
Tein näitä eilen, kaikki meni 🙂 Tosi maukas taikina ja täyte, ei tosiaan uskoisi, että on pelkkiä herkkusieniä. Itse käytin Fage-merkin kreikkalaista jogurttia, sitä on täällä Italiassa helposti saatavilla ja sen koostumus on aika lähellä rahkaa (toisin kuin Suomessa myytävät ”kreikkalaiset jogurtit”, jotka ovat käytännössä vain vähän paksumpaa tavallista jogurttia – kreikkalainen kämppikseni ihmetteli tätä suuresti). Tosi onnistunut lopputulos, tätä taikinaa tulen varmasti käyttämään jatkossakin 🙂 Kiitos Satu kaikista ihaninta resepteistä tänäkin vuonna ja aurinkoista uutta vuotta!
Ihana kuulla, kiitos kun kerroit! Hyvää alkanutta vuotta sinnekin!
[…] on valtavasti makua vaikkapa risoton tai keiton pohjaksi. Itse syön tätä joulun tienoilla myös sienipasteijoiden kanssa. Pasteija lautasen keskelle, liemen valutus ympärille. Juhlava ja ihanan umaminen alkuruoka […]
[…] Sienipasteijat ovat ihania pikkupaloja kuohuviinin kanssa. […]
[…] Sienipasteijat toimivat niin piknikillä kuin juhlavana alkuruokana. […]