Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Sienipasteijat: itse tehdyn taikinan juju, makua tihkuvat sienet, veteen dipattu sormi ja muut valmistusvinkit. Somat pikkupalat glögin kaveriksi!

kirjoittanut Satu Koivisto 8.12.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 8.12.2021
Sienipasteijat
12,9K

Sienipasteijat ovat kuuluneet jouluumme vuosia. Ne ovat ihania naposteltavia glögin kanssa. Joskus olemme syöneet niitä liha- tai kasvisliemen kanssa, kun olemme viettäneet esijoulua maalla.

Sienipasteijoiden juju on itse tehty voitaikina, jonka raaka-aineet saa lähikaupasta. Tänä vuonna kokeilin, miten pasteijat onnistuisivat vegaanisesta voista ja vegaanisesta turkkilaisesta ”jogurtista”. Aivan täydellisesti! Maku oli niin aidon voitaikinamainen, etten varmasti olisi osannut erottaa taikinoina sokkona toisistaan. Nämä suupalat toden totta sopivat siis monelle.

Minulla muuten on myös hihassani hapanjuureen tehtävän voitaikinan resepti ja lupaan kirjoittaa senkin jossain vaiheessa.

Tässä pari vinkkiä valmistukseen!

Aloita ajoissa

Sienipasteijoiden taikinan (ja muidenkin samantyyppisten kaulittavien voitaikinoiden) käsittely on noin 300 prosenttia helpompaa, jos sekoitat sen edellisenä päivänä ja nostat jääkaappiin yöksi. Jääkaappi tekee taikojaan, ja aamulla sinulla on käsissäsi elastinen, helposti muotoiltava taikina. Joskus teen taikinan jopa paria päivää aiemmin, eikä sille ole tapahtunut ainakaan mitään huonoa, päinvastoin.

Salainen ainesosa: turkkilainen jogurtti

Moni lisää voitaikinaan rahkaa, mutta minä tykkään enemmän turkkilaisesta jogurtista ja sitä jääkaapissamme on myös muutenkin lähes aina. Turkkilaisella jogurtilla tehty taikina on pehmeän täyteläistä ja hieman hapanta. Vegaanisiin sienipasteijoihin käytin Oatlyn havregurtia.

Pehmeä voi ja nopeat otteet

Käytän tähän taikinaan kunnolla pehmennyttä voita. Vegaanisiin sienipasteijoihin tuli Violifen Vioblock.

Parasta on, jos voin muistaa ottaa huoneenlämpöön tunteja ennen leipomista. Silloin jogurtin, leivinjauheen ja suolan saa pyöräytettyä voin joukkoon vaikka nuolijalla. Jauhot lisään käsin ja muotoilen taikinan mahdollisimman vähin liikkeen, jotta se ei sitkisty.

Umamiset, makua tihkuvat sienet

Herkkusienet ovat harmillisen aliarvostettuja. Niistä saa kuitenkin upean umamisia, kun tietää mitä tehdä. Viipaloin herkkusienet ja paistan pannulla kaikessa rauhassa sipulin kanssa, kunnes ne muuttuvat tummiksi, miltei mustiksi, ja lihaisan sitkeiksi. Vasta sitten lisään valkosipulin ja rosmariinin ja jatkan paistamista vielä hetken. Täytteen kannattaa antaa jäähtyä rauhassa ennen pasteijoiden täyttämistä. Usein myös hienonnan sen, jotta se asettuu nätimmin pasteijoiden sisään (en tosin aina).

Kahden pyörylän taktiikka

Sienipasteijoiden taikina kannattaa työstää muutamassa osassa. Säilytä loppu taikina jääkaapissa ja operoi huoneenlämmössä yhtä palaa kerrallaan. Jauhota pöytä kunnolla ja kauli taikina puolen sentin paksuiseksi levyksi. Pasteijoita varten tarvitset kaksi pyöreää muottia: hiukan isomman ja hiukan pienemmän. Meillä tuo isompi on Muumimuki, pienempi ohutreunainen juomalasi. Painele taikinasta saman verran pohjia (mukilla) ja kansia (lasilla). Siirrä pohjat suoraan uunipellille leivinpaperin päälle.

Vegaaninen taikina on jääkaapista otettaessa hiukan pehmeämpää kuin lehmänmaitovoista tehty, joten etenkin silloin osissa työstäminen onnistuu parhaiten. Vegaaniset pasteijat myös nostin varmuuden vuoksi hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ennen paistamista.

Veteen dipattu sormi

Pasteijoiden täyttäminen käy äkkiä: annostele jokaisen pohjapyöryläisen päälle ruokalusikallinen täytettä ja lisää päälle kansipyörylä. Jotta palat tarraavat kiinni toisiinsa, pohjan reuna kannattaa kostuttaa hyvin veteen dipatulla sormella. Sitten vain käännät pohjan reunan kannen päälle ja painelet osat yhteen.

Viimeinen silaus

Jos haluat, voit painella yli jääneistä taikinapaloista pienillä piparimuoteilla koristeita pasteijoiden päälle. Minusta sydämet ovat tosi suloisia. Meillä on myös lahjaksi saatuja pieniä kirjainmuotteja, ja olisipa hauskaa kirjoittaa JOULUILOA!

Liimaa koristeet hyvin vedellä kiinni kastelemalla kansi sen kohdasta. Lopuksi sienipasteijat kannattaa voidella kaurakerman ja veden seoksella tai kananmunalla. Päälle viimeiseksi silaukseksi käyvät unikonsiemenet tai vaikka seesaminsiemenet.

Paista sienipasteijoita 225-asteisen uunin keskitasolla. Ne ovat valmiita, kun ne ovat muuttuneet kauniin kullanruskeiksi. Tarkista tilanne vartin jälkeen ja jatka paistamista tarvittaessa muutama minuutti. Tarjoa sienipasteijat huoneenlämpöisinä.

Jos jämiä jää

Jos taikinaa jää, painele loppu yhdeksi palloksi, kauli ohuksi ja leikkaa siivuiksi. Laita uunipellille leivinpaperin päälle, voitele kaurakerman ja veden seoksella tai kananmunalla ja ripottele päälle suolaa ja seesaminsiemeniä. Paista tikkuja 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia ja napsi vaikka keiton kanssa.

****

Teetkö sinä koskaan itse pasteijoita? Ja tässä vielä sienipasteijoiden resepti, ole hyvä!

Sienipasteijat

Sienipasteijat

Printtaa
Annoksia: n. 14 kpl Valmistelut: 1 tunti Odotus: 15 minuuttia 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 5.0/5
( 4 äänesti )

Ainekset

  • 200 g pehmeää voita (vegaaninen/lehmänmaito)
  • 2 dl turkkilaista jogurttia tai kaurajogurttia
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 400 g herkkusieniä
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl tuoretta rosmariinia
  • 2 rkl öljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • Voiteluun kananmunaa
  • Päälle unikonsiemeniä, jos haluat

Tee näin

  1. Sekoita pehmeä voi, turkkilainen jogurtti, suola ja leivinjauhe kulhossa. Lisää vehnäjauhot mahdollisimman vähin liikkein. Painele taikina neliskanttiseksi levyksi, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin mielellään yön yli.
  2. Viipaloi herkkusienet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna rosmariini.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipuli ja lisää herkkusienet. Paista sieniä aina välillä sekoitellen, kunnes ne muuttuvat tummiksi ja umamiseksi, noin 20 minuuttia. Lisää valkosipulinkynnet ja rosmariini ja tarvittaessa tilkka öljyä ja jatka vielä paistamista muutama minuutti. Mausta suolalla ja anna jäähtyä. Hienonna täyte isolla veitsellä.
  4. Jaa voitaikina kahteen osaan ja nosta toinen puolikas vielä jääkaappiin. Jauhota pöytä hyvin ja kauli taikina noin puoli senttiä ohueksi levyksi. Tarvitset kaksi muottia: esimerkiksi kahvimuki ja juomalasi ovat hyvät. Painele levystä mukilla 7 pyöryläistä pohjaa ja juomalasilla 7 kantta tai niin monta kuin taikinasta näppärästi tulee.
  5. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperin päälle. Annostele pohjien päälle 1 rkl täytettä, jätä reunoihin tyhjää tilaa. Lisää päälle kannet. Ota vettä kuppiin ja pyyhkäise pohjien reunat kostealla sormella. Taita pohjien reunat kansien päälle ja painele ne rypyttämällä yhteen.
  6. Voit halutessasi painella piparkakkumuoteilla yli jääneestä taikinasta kuvioita pasteijoiden koristeeksi. Liimaa nekin vedellä kiinni kanteen.
  7. Voitele pasteijat kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle unikonsiemeniä (tai vaikka seesaminsiemeniä).
  8. Paista pasteijoita 225-asteisen uunin keskitasolla, kunnes ne ruskettuvat kauniisti, noin 15 minuuttia. 
  9. Tee ja paista samoin loput taikinasta.

Lisää jouluun sopivia ohjeita

Saaristolaisleipä on parasta, kun teet sen tällä reseptillä.

Vaahdotettu voi sopii joululahjaksi leivän kylkeen.

Parmesaanikeksit maistuvat juustojen kanssa.

LeivontaPasteijatSuolainen leivonta
6 kommentit 10 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Sikke Sumari ja 10 kysymystä ruoasta: mistä raaka-aineesta hullaannut juuri nyt, mikä on tärkeintä keittiössäsi ja mitä sinulla unohtuu jääkaapin perukoille?
Seuraava postaus
Tämä ruokakirja kosketti vuonna 2021: nostalgiaa, kasvista, jännittäviä makuyhdistelmiä ja matkoja maailmalle. Ruokavaikuttajien suosikit!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

6 kommentit

Porkkanalaatikko | Se paras | Katso suvun perinneresepti ja vinkit 22.12.2021 - 14:19

[…] Sienipasteijat ovat näyttävä alkuruoka liemen kanssa. […]

Vastaa
Viiru 2.1.2022 - 10:20

Tein näitä eilen, kaikki meni 🙂 Tosi maukas taikina ja täyte, ei tosiaan uskoisi, että on pelkkiä herkkusieniä. Itse käytin Fage-merkin kreikkalaista jogurttia, sitä on täällä Italiassa helposti saatavilla ja sen koostumus on aika lähellä rahkaa (toisin kuin Suomessa myytävät ”kreikkalaiset jogurtit”, jotka ovat käytännössä vain vähän paksumpaa tavallista jogurttia – kreikkalainen kämppikseni ihmetteli tätä suuresti). Tosi onnistunut lopputulos, tätä taikinaa tulen varmasti käyttämään jatkossakin 🙂 Kiitos Satu kaikista ihaninta resepteistä tänäkin vuonna ja aurinkoista uutta vuotta!

Vastaa
Satu Koivisto 28.1.2022 - 10:37

Ihana kuulla, kiitos kun kerroit! Hyvää alkanutta vuotta sinnekin!

Vastaa
Sieniliemi | Ihana umamipommi | Katso ruokatoimittajan resepti! 20.2.2022 - 14:08

[…] on valtavasti makua vaikkapa risoton tai keiton pohjaksi. Itse syön tätä joulun tienoilla myös sienipasteijoiden kanssa. Pasteija lautasen keskelle, liemen valutus ympärille. Juhlava ja ihanan umaminen alkuruoka […]

Vastaa
Sima hapanjuurella | Ruokatoimittajan vinkit ja resepti | Lue! 24.4.2022 - 16:07

[…] Sienipasteijat ovat ihania pikkupaloja kuohuviinin kanssa. […]

Vastaa
Vegaaninen suklaakakku | Mehevä, tahmea ja superhelppo | Katso resepti! 29.7.2022 - 16:12

[…] Sienipasteijat toimivat niin piknikillä kuin juhlavana alkuruokana. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä