Tällä kertaa meillä on haastateltavana aivan erityinen vieras: Sikke Sumari. Sikkeä on toivottu juttusarjaani aivan sen alusta asti, ja viimein rohkaistuin kysymään haastattelua. Sikke sanoi ilokseni tietenkin heti kyllä!
Sikke on totisesti ehtinyt tehdä ruoan parissa monenlaista. Hän on Kokkisodan juontaja (alkuperäinen alkoi pyöriä Maikkarilla vuonna 1999), Masterchefin tuomari, kymmenen ruokakirjaa julkaissut kirjailija, Sikke’s ja Haukilahden Helmi -ravintoloiden ravintoloitsija, Nami Namaste -majatalon pitäjä.
Alkuperäisen Kokkisodan aikaan opiskelin Jyväskylässä ja katsoin ihaillen joka jakson. Miten mahtavaa, että ruoasta saatiin aikaan näin koukuttavaa viihdettä. Myös ohjelman juoni kolahti: miten mainio tapa lähestyä ruokaa raaka-aineiden kautta. Jääkaapista kokkaaminen oli tuolloin keittiössä koti-Kokkisotaa.
Sikke oli myös suuri innottajani kokkiopintoihin, sillä Sikke itse valmistui Perhosta neljä vuotta sitten 66-vuotiaana. Koskaan ei siis ole liian myöhäistä aloittaa opintoja.
Onpa iso ilo ja kunnia saada sinut Sikke vieraaksi!
Alkuun klassikkokysymys. Miten keksit, mitä illalla syödään?
Minulla on se helppo tilanne, että voin syödä ravintoloissani, jos ei tee mieli kokata tai en ehdi. Mieheni Tony on erinomainen ruoanlaittaja, ja hän valmistaakin meillä illallisen useammin kuin minä. Se on minusta ihanaa, koska olen kuitenkin ollut ruoan kanssa tekemisissä jo koko päivän! Mutta joskus saan päivän aikana himon johonkin raaka-aineeseen ja silloin haluan valmistaa ruokaa juuri siitä. Sienet saan valmistaa itse, sillä mieheni ei ole suuri sienten ystävä. Suppikset sujahtavat helposti munakkaan sisälle. Tatteja paistan rapeaksi lehtipersiljan kanssa ja syön paahtoleivän päällä. Ja tämän voi kruunata uppomunalla.
Sesongin raaka-aine, josta hullaantunut nyt.
Hullaannun aina sesongin raaka-aineista, koska ne ovat juuri silloin parhaimmillaan. Nyt on juureksien ja kaalien aika. Erityisesti kaali ja siitä valmistetut pitkään haudutetut kaalipadat, lammaskaalit, kaalikääryleet ja vastaavat himottavat. Ja karamellisoidut ruusukaalit!
Aamupala vai iltapala?
Aamupala ilman muuta! Mietin usein jo illalla, että aamulla saan juoda ihanan maitokahvini. Olen herkkä kofeiinille, joten kahvia en voi juoda edes iltapäivällä menettämättä yöuniani. Ennen kahvia syön kuitenkin pakastemarjoja, mysliä ja luomujogurttia. Kahvin kanssa pari hyvää voileipää ja keitetyn luomukanamunan.
Mikä on tärkeintä keittiössäsi?
Hyvät veitset ja paistinpannut, isot leikkuulaudat. Ja aika. Olen muhevien pata- ja keittoruokien ystävä ja niiden valmistamiseen tarvitaan aikaa.
Mihin ruokaan tarvitset reseptin?
Monenlaiseen leivontaan. Rakastan reseptejä, inspiroidun niistä ja teen paljon niiden mukaan. Minulla on muutama sata keittokirjaakin. Päätän aina ensin tehdä juuri reseptin mukaan, mutta kuinka ollakaan, matkan varrella alkaa ote helposti lipsua ja resepti alkaakin saada outoja muutoksia…
Hah, tunnistan tämän! Mitä viittä asiaa ostat aina?
Oliiviöljyä, sitruunoita, luomujogurttia, luomumunia, ruisleipää.
Jatka lausetta: peruna on…
uskomattoman monipuolinen juures, jota rakastan. Keitetyt uudet perunat tillin ja kirnuvoin kera, lytätyt ja rapeaksi paistetut perunat, perunarösti, oliiviöljyllä ja sitruunamehulla maustettu kokkareinen perunamuusi, kaikki mahdolliset perunagratiinit kermalla ja ilman kermaa, paistetut perunat, rosmariinilla maustetut lohkoperunat, raakana oliiviöljyssä pannulla paistetut ohuet perunasiivut…
Mitä sinulla unohtuu jääkaapin perukoille?
Hapankaalipurkki, josta päätän syödä lusikallisen päivässä, mutta unohdan sen kolmen päivän jälkeen, vaikka pidän siitä todella paljon.
Vaikuttavin ruokaelämys.
Muistan kuinka monta vuotta sitten oivalsin Italiassa eräässä ravintolassa, kuinka viinin ja ruoan yhdistäminen vaikuttaa niihin molempiin ja parhaimmillaan nostaa makuelämyksen ihan toiseen potenssiin. Sitä ennen olin valinnut viinin makuni mukaan enkä niinkään miettinyt, kuinka se sopii juuri siihen ruokaan, jonka kanssa sen juon.
Kerro joku moka keittiössä.
Onhan sitä kaikenlaista tullut vuosien varrella mokattua! Pohjaan on palanut, yli on kiehunut, mautonta syntynyt ja kakku on lässähtänyt. Yksi pahimmista oli kuitenkin, kun siivousinnossani heitin mieheni vaivalla ja hartaudella valmistaman liemen viemäriin. Tekevälle sattuu!
****
Tämä on niin lohdullista kuulla.
Iso kiitos Sikke haastattelusta, ihana kun lähdit mukaan!
Jään innolla odottamaan, mitä Sikke tekee seuraavaksi. Kuulin ainakin huhua toiveista perustaa kahvila. Siellä tavataan. Kuvat Siken kotialbumista. Ja jos et nyt jostain syystä seuraa häntä Instagramissa, tee se heti.
****
Kenen haastattelun haluaisit lukea seuraavaksi? Huikkaa alla!
10 kysymystä -sarjan aiemmat osat
Bella Table -podcastin Kia Arpia
Samasta padasta -kirjasarjan Outi Tuomivaara
Ravitsemustieteilijä ja ruokakirjailija Tara Junker
Viimeistä murua myöten -blogin Saara Atula
1 kommentti
Kape Aihisen haastattelun. 😊