Sipulipiirakka, tämä kyseinen, tuli elämääni mieheni kautta. Hän oli saanut ohjeen luokkakaveriltaan joskus viime vuosituhannella ja muisteli leiponeensa tätä myös ylioppilasjuhliinsa. Resepti oli niin mainio, että se päätyi ensimmäiseen vuonna 2014 julkaistuun kirjaani pienin muokkauksin.
Tämän piirakan pohja on erilainen kuin muromaiset piirakkapohjat yleensä: se kohotetaan hiivalla, joten olisiko tämä ehkä ennemmin vähän niin kuin suolainen pullapohja? Tällä määrällä saat pellillisen piirakkaa, ja jos sitä tulee liikaa, voit aivan hyvin pakastaa ylimääräisen. Juhliin, jos sellaisia joskus vielä pääsee järjestämään, piirakka on näppärä: sitä tulee kerralla runsaasti ja se toimii todella hyvin lämmitettynä seuraavana päivänä.
Koska nykyisin jääkaapissamme lymyilee kaksikin hapanjuurta, päätin kokeilla, miten alkuperäinen hiivataikina taipuisi hapanjuurella tehtäväksi. Loistavasti taipui. Aikaa tietysti pitää varata enemmän kuin hiivaversion kanssa, mutta muuten taikinaa ei tarvitse kummemmin paapoa, sen kuin jättää sen kohoamaan kaikessa rauhassa. Taitteluita ei tarvita, tässä ei ole tarkoituskaan tehdä pohjasta reikäistä ja ilmavaa. Jos ilta tulee vastaan, nosta taikina jääkaappiin ja leivo seuraavana päivänä.
Pari jippoa sipulipiirakan täytteeseen, Julia Childkin mainittu
Aivan pikaruokaa sipulipiirakka ei ole, sillä paitsi pohja, myös täyte kaipaa aikaa. Sipulien juju on karamellisoituminen. Ah, minun pitää joskus kirjoittaa aivan erikseen karamellisoidusta sipulista ja mihin kaikkeen se käy (ykköskirjassani tällainen ylistys jo oli), mutta pitkään hautuessaan silmiä kirvelevä paholainen muuttuu lempeän makeaksi, tahmeaksi ja täysin vastustamattomaksi.
Sipulin karamellisoiminen on sinänsä hirmuisen helppoa. Sen kun vain kuorii, puolittaa ja viipaloi sipulit, viipaleiden paksuudella ei ole kovin paljon väliä, ja nakkaa kattilaan öljytilkkaan paistumaan. Mies aina käytti monitoimikonetta viipaloimiseen, mutta minusta on hauska leikkiä Julia Childia Gordon Bleu -kokkikoulussa ja harjoitella vähän veitsitaitoja, muistattehan sen kohtauksen iki-ihanasta Julie & Julia -elokuvasta? (Tämmöiseen uutiseen muuten törmäsin: HBO on tekemässä sarjaa Julia Childista!!!)
Viipaloituja sipuleita paistetaan kattilassa ensin hetki, niin että ne rentoutuvat ja alkavat hiukan ruskistua. Sitten kattilaan lisätään teelusikallinen suolaa ja sipulien annetaan hautua niin kauan, että ne muuttuvat meripihkan värisiksi. Tähän menee kuun ja tähtien asennosta riippuen vajaa tunti. Piirakkaan tarvitset kilon sipulia, mutta samalla vaivalla sitä kannattaisi karamellisoida vähän ylimääräistäkin muilla aterioilla syötäväksi. Sipulin voit hyvin karamellisoida vaikka pari päivää ennen leipomista.
Vahva juusto
Täytteen juju on vahvan makuinen juusto, jota tulee pökerryttävän paljon. Vanha gouda on hyvää, samoin esimerkiksi gruyère. Itse lisään tähänkin kuivattua (tai syksyllä tuoretta) timjamia, mutta se ei ole mitenkään pakollista, piirakka on hyvää ilmankin.
Sopiva kypsyys: kullankeltainen ruskeilla pilkuilla
Kun pohjataikina on kohonnut, painele se syvälle uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä täytteet piirakan päälle ja nosta pelti 200-asteiseen uuniin paistumaan, kunnes on kauniin kullankeltainen ja siinä on kauttaaltaan ruskeita pilkkuja.
Sipulipiirakka on parasta lämpimänä suoraan uunista ja todella herkullista uudelleen lämmitettynä. Suoraan jääkaapista syötynä en voi suositella, vaikka sitäkin välillä tulee nälissään tehtyä.
Jos sinulla ei ole hapanjuurta, tee sipulipiirakan pohja näin
Laita 100 g pehmeää voita ja 5 1/2 dl vehnäjauhoja kulhoon ja nypi ne murumaiseksi seokseksi. Lämmitä 2 dl maitoa kädenlämpöiseksi. Murenna 25 g tuorehiivaa (puoli pakettia) maidon joukkoon ja lisää 1 tl suolaa. Sekoita, kunnes hiiva ja suola ovat liuenneet. Lisää maito taikinakulhoon ja alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista, noin 10 minuuttia. Kohota taikinaa keittiöpyyhkeen alla pari tuntia, kunnes se on triplaantunut. Painele sitten taikina syvälle uunipannulle leivinpaperin päälle ja levitä päälle täyte ihan normaalisti alla olevan ohjeen mukaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.
****
Tykkäätkö sinä karamellisoidusta sipulista? Ja tässä vielä sipulipiirakan resepti, ole hyvä!
Lisää talvisia ohjeita
Koukuttavat punajuuripihvit valmistuvat neljästä raaka-aineesta.
Kaalilaatikon kymmenen salaisuutta.
Meheväksi nuijittua kaalisalaattia voisi ahmia koko talven.
3 kommentit
Hei Satu! Onko kokemuksia siitä, mitkä italialaiset juustot tähän voisi sopia hyvin :)? Nimim. Ulkosuomalainen
Moikka Viiru! Valitettavasti en ole tehnyt tätä italialaisilla juustoilla, mutta veikkaisin kyllä, että esimerkiksi Provolone Piccante sopisi loistavasti 🙂
[…] pois isomman röykkiön, se kannattaa karamellisoida ja tehdä aivan taivaallisen hyvää sipulipiirakkaa. Myös ranskalainen sipulikeitto on herkkujen […]