Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Sitruunalimsa: itse tehty lemonade on suloisen raikas ja juuri niin makea kuin itse haluat. Elegantti tarjottava myös juhliin!

kirjoittanut Satu Koivisto 23.5.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 23.5.2023
Sitruunalimsa
5,9K

Sitruunalimsa on ehkä paras juoma janoon. Näin totesin, kun siemailin lasillisen viikonloppuna hikisten puutarhatöiden päätteeksi. Niin raikasta, maukasta ja kuplivaa! Olin heti kuin uudestisyntynyt vaikka hetkeä ennen olin jo luovuttaa siltä päivältä.

Sitruunalimsaa varten tarvitset sitruunalimsatiivisteen, jota sitten voit lantrata kuplaveteen oman makusi mukaan.

Tässä muutama vinkki tiivisteen valmistukseen, ole hyvä!

Sitruuna: nyt käytetään myös kuoret

Sitruunalimsa kaipaa tietenkin sitruunoita. Mikä parasta, tähän juomaan ne käytetään taloudellisesti, sillä osa herkullisesta mausta tulee sitruunan kuoresta. Valitse siksi mieluiten luomusitruunoita. Pese sitruunat huolellisesti, kuivaa puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja kuori sitten kuoret mahdollisimman ohuelti terävällä kuorimaveitsellä. Vältä valkoista osaa, joka on karvas. Jos kotoa ei löydy tarpeeksi terävää kuorimaveistä, voit myös raastaa kuoret, juoma kumminkin siivilöidään.

Purista sitruunoiden mehu erikseen kuorista, se lisätään myöhemmin.

Minttu: monikäyttöinen juomamauste

Sitruunan lisäksi tykkään lisätä juomiin minttua. Ensimmäinen syy on tietenkin maku: minttu on todella herkullinen juomamauste (hello mojito!). Toinen syy on käytännöllinen: minttu kasvaa siirtolapuutarhamökillämme hurjaa tahtia ja valtaa pian kaiken, joten sille on hyvä keksiä käyttökohteita. Reseptin kymmenen mintunoksaa on mitoitettu vahvalle mintulle. Jos käytät miedompaa, voit hyvin lisätä sitä enemmän. Lisää minttu ronskisti varsineen, ei tarvitse nyppiä pelkkiä lehtiä.

Sokerina pohjalla

Limsaan toki tarvitaan makeutta. Sokerina käytän mieluiten ihan tavallista hienoa sokeria, mutta myös vaalea ruokosokeri käy. Tummalla sokerilla taas saisi simamaisen fiiliksen.

Itse valmistus

Kun raaka-aineet ovat käsillä, itse tiivisteen valmistaminen käy joutuisasti. Keitä ensin minttua ja sitruunankuorta kattilassa vedessä, jotta niistä irtoaa kunnolla makua. Siivilöi kuoret ja mintun oksat pois. Laita sitten kattilaan minttuliemi, sitruunamehu ja sokeri ja kiehauta, jotta sokeri liukenee. Jäähdytä ja pullota.

Miten pitkään tiiviste säilyy?

Tällä sokerimäärällä ei kovin pitkään, viikon pari jääkaapissa. Jos jostain syystä haluat säilyttää sitä kauemmin, pakasta tiiviste pienemmissä satseissa ja sulata pakastimesta tarpeen mukaan.

Sitruunalimsan kaava

Tiivisteestä saat sitruunalimsaa sekoittamalla sitä kuplaveteen oman makusi mukaan. Itselleni hyvä sekoitussuhde on yksi osa tiivistettä, viisi osaa kunnolla kuplivaa vettä. Sellaista saa, kun hurauttaa sitä kuplavesikoneella.

Sain puolisolta joululahjaksi sellaisen mökille ja olin heti vakuuttunut. Enää ei tarvitse kanniskella limsatölkkejä kaupasta, mikä onni. Myös vedenjuonti-innostus kasvoi heti satoja prosentteja.

Aikuisten versioon sopisi tietenkin myös kuohuviini.

Ja juhliin koristelet juomat nätisti syötävillä kukilla. Kuvan lasissa on pakastettu oreganon kukka, eikö olekin säilynyt kauniina!

Sitten vain kippis kesälle!

****

Oletko sinä sitruunan ystävä? Ja alla vielä tarkka resepti, ole hyvä!

Sitruunalimsa

Sitruunalimsa

Printtaa
Annoksia: n. 4 l valmista juomaa Valmistelut: 20 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 5 äänesti )

Ainekset

  • 3 luomusitruunaa
  • 12 dl vettä
  • 10 mintun oksaa
  • 2 dl sokeria
  • kuplavettä lantraamiseen oman maun mukaan

Tee näin

  1. Pese luomusitruunat juuresharjalla. Kuori sitruunoista kuoret terävällä kuorimaveitsellä.
  2. Laita sitruunankuoret, vesi ja minttu kattilaan. Keitä 15 minuuttia. Siivilöi.
  3. Purista sitruunoiden mehu. Laita sitruunamehu, minttuliemi ja sokeri kattilaan. Kiehauta, jotta sokeri liukenee. Jäähdytä.
  4. Lantraa kuplaveteen oman maun mukaan. Itselleni hyvä suhde on 1 osa tiivistettä, 5 osaa vettä.

Lisää kesäisiä reseptejä

Ei juhannusta ilman britakakkua.

Näin keität varhaisperunat plus parhaat parit lautaselle.

Lipstikkasuola, lipstikkatahna ja muut ideat lipstikkapuskan käyttämiseen

JuhlatjuomatSitruuna
0 kommentti 2 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Lipstikka: näin sitä käytät!
Seuraava postaus
Syötävät kukat: ruokatoimittajan 7 lempikukkaa kakun ja drinkkien koristeeksi. Ideoita koko kesäksi!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä