Sitruunalimsa on ehkä paras juoma janoon. Näin totesin, kun siemailin lasillisen viikonloppuna hikisten puutarhatöiden päätteeksi. Niin raikasta, maukasta ja kuplivaa! Olin heti kuin uudestisyntynyt vaikka hetkeä ennen olin jo luovuttaa siltä päivältä.
Sitruunalimsaa varten tarvitset sitruunalimsatiivisteen, jota sitten voit lantrata kuplaveteen oman makusi mukaan.
Tässä muutama vinkki tiivisteen valmistukseen, ole hyvä!
Sitruuna: nyt käytetään myös kuoret
Sitruunalimsa kaipaa tietenkin sitruunoita. Mikä parasta, tähän juomaan ne käytetään taloudellisesti, sillä osa herkullisesta mausta tulee sitruunan kuoresta. Valitse siksi mieluiten luomusitruunoita. Pese sitruunat huolellisesti, kuivaa puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja kuori sitten kuoret mahdollisimman ohuelti terävällä kuorimaveitsellä. Vältä valkoista osaa, joka on karvas. Jos kotoa ei löydy tarpeeksi terävää kuorimaveistä, voit myös raastaa kuoret, juoma kumminkin siivilöidään.
Purista sitruunoiden mehu erikseen kuorista, se lisätään myöhemmin.
Minttu: monikäyttöinen juomamauste
Sitruunan lisäksi tykkään lisätä juomiin minttua. Ensimmäinen syy on tietenkin maku: minttu on todella herkullinen juomamauste (hello mojito!). Toinen syy on käytännöllinen: minttu kasvaa siirtolapuutarhamökillämme hurjaa tahtia ja valtaa pian kaiken, joten sille on hyvä keksiä käyttökohteita. Reseptin kymmenen mintunoksaa on mitoitettu vahvalle mintulle. Jos käytät miedompaa, voit hyvin lisätä sitä enemmän. Lisää minttu ronskisti varsineen, ei tarvitse nyppiä pelkkiä lehtiä.
Sokerina pohjalla
Limsaan toki tarvitaan makeutta. Sokerina käytän mieluiten ihan tavallista hienoa sokeria, mutta myös vaalea ruokosokeri käy. Tummalla sokerilla taas saisi simamaisen fiiliksen.
Itse valmistus
Kun raaka-aineet ovat käsillä, itse tiivisteen valmistaminen käy joutuisasti. Keitä ensin minttua ja sitruunankuorta kattilassa vedessä, jotta niistä irtoaa kunnolla makua. Siivilöi kuoret ja mintun oksat pois. Laita sitten kattilaan minttuliemi, sitruunamehu ja sokeri ja kiehauta, jotta sokeri liukenee. Jäähdytä ja pullota.
Miten pitkään tiiviste säilyy?
Tällä sokerimäärällä ei kovin pitkään, viikon pari jääkaapissa. Jos jostain syystä haluat säilyttää sitä kauemmin, pakasta tiiviste pienemmissä satseissa ja sulata pakastimesta tarpeen mukaan.
Sitruunalimsan kaava
Tiivisteestä saat sitruunalimsaa sekoittamalla sitä kuplaveteen oman makusi mukaan. Itselleni hyvä sekoitussuhde on yksi osa tiivistettä, viisi osaa kunnolla kuplivaa vettä. Sellaista saa, kun hurauttaa sitä kuplavesikoneella.
Sain puolisolta joululahjaksi sellaisen mökille ja olin heti vakuuttunut. Enää ei tarvitse kanniskella limsatölkkejä kaupasta, mikä onni. Myös vedenjuonti-innostus kasvoi heti satoja prosentteja.
Aikuisten versioon sopisi tietenkin myös kuohuviini.
Ja juhliin koristelet juomat nätisti syötävillä kukilla. Kuvan lasissa on pakastettu oreganon kukka, eikö olekin säilynyt kauniina!
Sitten vain kippis kesälle!
****
Oletko sinä sitruunan ystävä? Ja alla vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää kesäisiä reseptejä
Ei juhannusta ilman britakakkua.
Näin keität varhaisperunat plus parhaat parit lautaselle.
Lipstikkasuola, lipstikkatahna ja muut ideat lipstikkapuskan käyttämiseen