Skagendippi nappasi paikan omasta joulupöydästämme, ehkä pian sinunkin pöydästäsi?
Tofun hinta on yllättänyt tänä syksynä. Kun kaikkien muiden raaka-aineiden hinnat ovat nousseet kohisten, tofu on pysynyt siellä missä olen tottunut sen olevan. Ja niinpä olen käyttänyt sitä sinne ja tänne.
Ja tofu on todella muuntautuva raaka-aine, kunhan sen osaa valmistaa oikein. Kun tein tätä ensimmäisen kerran perheelle, lapset eivät erottaneet tätä skagendipistä, jota olen aiemmin tehnyt katkaravuista. Aikamoista!
Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä.
Ensin se tofu: näin käsittelet sen oikein
Tätä dippiä varten tarvitset siis kiinteää, tavallista tofua.
Tärkeintä tofun käytössä on se, että saat sen sisällä lymyävän ylimääräisen nesteen pois ennen ruoaksi valmistamista. Tämä onnistuu kuivattamalla tofua jonkin painavan asian alla: leikkaa tofupala kolmeen tai neljään osaan, kääri puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen, aseta päälle lautanen ja/tai leikkuulauta painoksi ja jätä tofu kuivumaan vähintään puoleksi tunniksi. Voit hyvin tehdä tämän vaikkapa aamulla ja nostaa tofun jääkaappiin päiväksi. Olemassa on myös erityisiä tofuprässejä.
Olen kuitenkin huomannut, että kaikkein parhaiten ylimääräisen nesteen poistaminen onnistuu pakastamalla tofu ennen käyttöä. Kyllä, luit oikein! Hoksasin homman ihan vahingossa. Ostin kerran tarjouksesta ison kasan tofua, jota en millään kyennyt valmistamaan ruoaksi saman tien. Niinpä sujautin osan kokeeksi pakastimeen. Kävi ilmi, että tofun rakenteesta tuli pakastimessa parempi. Sulatetun tofun voi yksinkertaisesti vain puristaa käsin kuivaksi, prässäystä ei enää tarvita! Pakastettu tofu on myös älyttömän helppo murustella käsin pieneksi, eli pakastaminen sopii hirmuisen hyvin skagendipille. Ja varoitus: jos taas haluat särmiä paloja tofusta johonkin toiseen ruokaan, älä tee sitä pakastetusta tofusta.
Pikamarinoi punasipuli
Tofun lisäksi punasipuli on skagendipin keskeinen raaka-aine. Itselleni mikä tahansa sipuli on raakana liian äreää, joten kerran keksin pikamarinoida sen limetillä. Toimii, ja tuo mukanaan ihanaa makua. Myös sitruuna sopii tietenkin erinomaisesti.
Hienonna punasipuli niin pieniksi kuutioiksi kuin mitä ikinä pystyt, laita sipulit pieneen kulhoon ja kaada päälle limettimehu. Anna sipulin marinoitua muiden ainesten valmistelun ajan.
Muista tilli
Skagendipin kolmanneksi tärkein raaka-aine on tuore tilli. Sitä voi sujauttaa mukaan vaikka vähän ohjetta enemmänkin.
Itse skagendippi valmistuu äkkiä vain kaikki aineet kulhossa sekoittamalla. Jos maltat, nosta dippi jääkaappiin maustumaan tunniksi tai pariksi, jotta maut sulautuvat yhteen. Voit tehdä sen hyvin vaikka päivää ennen tarjoilua.
Minkä kanssa skagendippi sopii?
Minkä kanssa ei sopisi! Pikkujouluissa ja uudenvuodenkemuissa perunalastujen ja ruisnappien kanssa nyt ainakin. Meillä tätä syödään aattona blinien kanssa, mutta tämä toimisi ihanasti saaristolaisleivän päällä aattoaamun riisipuuron kyljessä.
****
Mikä dippi on sun suosikki? Ja hei alla vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää jouluruokia
Tämä on paras saaristolaisleipäresepti.
Rapeat selleripihvit toimivat loistavasti aterian keskipisteenä.
Vegaaninen suklaamousse päättää aterian herkullisesti.
2 kommentit
[…] Skagendippi maistuu saaristolaisleivän tai blinien päällä. […]
[…] Skagendippi hurmaa sinutkin, lupaan! […]