Snickerskakku! Tämä herkku vilahti pariin otteeseen Instagramini stooreissa, enkä muista mistä reseptistä olisin saanut yhtä paljon kyselyitä. Suussa sulava muropohja, pehmeä suolapähkinäkinuski ja vielä päällä suklaaganache. Enkä yhtään ihmettele, että kiinnostuitte, tämä on kyllä aivan järjettömän hyvää.
Vaikka kakussa on kolme kerrosta, sen valmistaminen on melko suoraviivaista. Aivan yhtä helppo kuin muut leivonnaiseni snickerskakku ei kuitenkaan ole, juurikin kolmen kerroksen takia. Yritän alla avata mahdollisimman tarkasti, mistä on kyse. Tervetuloa mukaan!
Astia: suorakaide on paras
Suosittelen tekemään kakusta suorakaiteen muotoisen ja leikkaamaan sen paloiksi valmiiksi isolla kokkiveitsellä, niin se käy siistimmin kuin se, että jokainen sahaa pöydässä oman palansa. Oma vuokani on 24 x 29 cm. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Kakku kasataan vuokaan.
Pohja: nypi vain kaikki sekaisin
Snickerskakun pohja on tavallinen muropohja, jossa voi ja kuivat aineet, jauhot, sokeri ja suola, nypitään yhteen. Olen tehnyt kakkua vain vegaanisena. Tein tätä ensimmäisen kerran mieheni syntymäpäiväksi, ja koska jääkaapissa oli vegaanista voita, käytin sitä. Koska pohja onnistui loistavasti, olen tehnyt niin muulloinkin.
Pohjan valmistus käy helposti: käytännössä vain mittaan kaiken leivontakulhoon ja nypin, hieron sormenpäillä rasvan ja kuivat aineet sekaisin. Kun näin on, muotoilen seoksen taikinaksi ja painelen suoraan vuoan pohjalle. Taikina kannattaa painella vuokaan pienissä osissa, jotta sen saa laitettua tasaisemmin. Kun taikina on vuoassa, vuoka kannattaa nostaa hetkeksi jääkaappiin. Näin se asettuu ennen paistamista.
Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes se muuttuu kullanruskeaksi ja tuntuu koskettaessa kuivalta. Anna pohjan jäähtyä vuoassa.
Täyte: hetki kattilassa, älä poistu lieden ääreltä
Seuraavaksi on suolapähkinäkinuskin vuoro. Siihen tarvitset yhden erikoisemman aineen: glukoosisiirapin, sen kermatoffeesta tutun. Sen avulla rakenteesta tulee oikeanlainen: pehmeä mutta vähän venyvä. Kinuskin keittäminen käy äkkiä. Mittaa kaikki aineet suolapähkinöitä lukuun ottamatta pieneen paksupohjaiseen kattilaan. Kullanarvoinen vinkki: kun mittaat öljyn ennen glukoosisiirappia, saat sen irtoamaan mitasta.
Jos sinulla on nuolija, joka kestää kuumennusta, käytä sekoitusvälineenä sitä. Ala kuumentaa seosta koko ajan sekoitellen. Kun seos alkaa kiehua kunnolla kuplien, katso kelloa. Sopiva keittoaika on kuusi minuuttia. Seoksen pitää saeta hieman, mutta jos keität liikaa, kinuskista tulee liian sitkeää, joten keitä ennemmin liian vähän kuin liian paljon, kinuski kyllä pysyy vuoassa. Voit tarkistaa kinuskin sopivuuden lautaskikalla: tipauta kinuskia lusikalla lautaselle ja tee keskelle kolo. Jos kinuski ei valu reunoilta koloon, se on hyvä.
Sekoita suolapähkinät kinuskiin nuolijalla ja levitä seos tasaisesti jäähtyneen pohjan päälle. Ole nopea, kinuski jähmettyy jäähtyessään.
Päällys: kiiltävä suklaaganache
Viimeiseksi on suklaaganachen vuoro. Suklaaganache kuulostaa niin ylelliseltä ja vaikealta, mutta oikeasti kyse on kermalla notkistetusta sulatetusta suklaasta. Näin tehdään, jotta suklaata voidaan käyttää kuorrutteena. Olen käyttänyt kaurakermaa, joka toimii mainiosti.
Kuorrutteen valmistaminen alkaa suklaan paloittelusta. Koska suklaan sulattava kermamäärä on niin pieni, olen todennut, että suklaan rouhiminen isolla veitsellä leikkuulaudan päällä on paras tapa saada se tarpeeksi pieneksi. Olen kyllä paloitellut suklaalevyn paloiksi, mutta koska palat voivat olla isoja ja paksuja, ne eivät välttämättä sula tasaisesti. Siksi suosittelen veitsihommia.
Suklaan sulattaminen ei ole aivan yksinkertaista, sillä se voi kärähtää helposti. Perhon ravintolassa opin seuraavan tavan, jolla teen kuorrutteet: kuumennan kerman pienessä paksupohjaisessa kattilassa höyryävän kuumaksi. Kerma ei saa kiehua, vain höyrytä, ja tämä tapahtuu äkkiä, minuutissa parissa hellan tehosta riippuen, muista sekoittaa. Sitten odotan varmuuden vuoksi ihan pienen hetken, jotta kerma ehtii hiukan jäähtyä, ja kaadan suklaat kattilaan. Odotan taas pari minuuttia, jotta suklaa alkaa sulaa, ja sitten sekoitan suklaan ja kerman tasaiseksi. Jos kerma ehti jäähtyä liikaa, seosta voi lämmittää varovasti hellan pienimmällä teholla koko ajan sekoittaen.
Sula suklaa sitten kaadetaan suolapähkinäkinuskikerroksen päälle ja tasoitetaan nuolijalla. Tässä vaiheessa käärin vuoan kelmuun ja nostan jääkaappiin, jossa snickerskakku saa olla tarjoiluun asti, sitä ei tarvitse ottaa pehmenemään aiemmin. Tämä on hyvä juhlakakku: voit hyvin tehdä sen jopa pari kolme päivää etukäteen.
Tarjoilu: leikkaa snickerskakku paloiksi ja nosta pöytään
Leikkaa snickerskakku paloiksi isolla veitsellä juuri ennen tarjoilua. Voit koristella pinnan lisäämällä päälle esimerkiksi suolapähkinöitä tai vaikka syötäviä kukkia, tosin minusta suklaapinta on kaunis tällaisenaan. Sitten vain herkuttelemaan!
****
Onko siellä muita suklaan ystäviä? Ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää suklaata
Suklaamoussekakkua olen tehnyt vuosia moniin juhliimme.
Suklaajuustokakku valmistuu muutamasta raaka-aineesta.
Kesäkurpitsa-suklaakakku, totta se on! Ihanan mehevä, eikä kukaan usko sen sisältävän kesäkurpitsaa.
7 kommentit
Kiitos mahtavan kuuloisesta ohjeesta! Tämä pääsee ehdottomasti pian kokeiluun. Kysyisin vielä, että tarkoittaako reseptin kaurakerma siis kauravispiä?
Ihana kuulla! Olen käyttänyt ihan Plantin cooking creamia, jota meillä on aina jääkaapissa 🙂 https://planti.fi/tuotteemme/planti-cooking-original-1l-5-dl-2-dl
Kuorrutetta ja täytettä ei tarvitse vaahdottaa, siksi tavallinen kaurakerma passaa hyvin.
Kiitos paljon nopeasta vastauksesta! Sitä meilläkin käytetään, joten löytyy aina kaapista.
[…] Snickerskakku kätkee sisäänsä kolme koukuttavaa kerrosta. […]
Tein täysin ohjeen mukaan Ja kahteen kertaan. Molemmat epäonnistuivat: pohja jäi rasvaiseksi mössöksi ja kinuskia tehdessä kaurakerman rasva erottui massasta. Kun on kyse maidoton/gluteeniton leivonnasta, toivoisin ohjeeseen esimerkiksi tarkkoja tuotemerkkejä, joilla lopputulos on saatu onnistumaan. Gluteenittomissa jauhoseoksissa on eroja, samoin kasvipohjaisissa kermoissa.
[…] Snickerskakku on taivas kolmessa kerroksessa. […]
Ohjeella on tehty kakkua nyt muutamaan otteeseen ja se on saanut joka kerta ihastuneen vastaanoton! 🙂 Puoliso pyysi nimenomaan tätä työpaikan läksiäisiin. Jos tekisin pellillisen niin pitäisikö ohje tuplata vai triplata?