Soijaruusukaalit ovat herkullinen ja helppo kasvislisäke loppuvuoden illallispöytiin. Suolaisenmakeaa ja tahmeaa, mmmm! Ja mikä parasta, nämä herkkupalat valmistuvat vain vartissa ja ovat pannullakin vain muutaman minuutin.
Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!
Ruusukaalit ansaitsevat huomiota ja rakkautta
Ruusukaalit ovat harmillisen väärinymmärrettyjä. Enkä minäkään niitä joskus muinoin oikein ymmärtänyt. Ongelma ruusukaaleissa oli se, että ne tarjottiin usein mössöiseksi keitettyinä eivätkä maistuneet miltään. Sitten onneksi törmäsin Jamie Oliverin tapaan valmistaa ruusukaaleja. Keittämisen sijaan Jamie pyöräytti ruusukaalit öljyssä ja suolassa ja nakkasi ne uuniin paahtumaan. No nyt!
Ruusukaalit uunissa valmistettuna ovatkin ehdoton suosikkini, kurkkaa täältä lisää ideoita. Mutta aina ei viitsi kääntää uunia päälle (hei vain pörssisähkö!), joten olen laventanut ruusukaalien valmistamista myös paistinpannulle ja hellalle. Tässä tärkeintä on, että ruusukaaleja ei paista liikaa.
Ruusukaalit on nopea käsitellä paistovalmiiksi. Riittää kun leikkaa kovimman kannan pois ja puolittaa palleron. Jos päällimmäiset lehdet ovat mustuneet, ne kannattaa heittää pois, mutta muuten pieni nuutuminen ei haittaa lainkaan.
Leikkuupinta pannulle
Kun ruusukaalit on puolitettu, ne pääsevät paistinpannulle öljyyn tirisemään leikkuupinta alaspäin. Tässä vaiheessa voi hellasta vääntää päälle hyvän keskilämmön, tavoitteena on ruskistaa leikkuupinnat. Kun se on tapahtunut, käännä ruusukaalit ja laske lämpöä.
Taikakastike, joka maistuu monen kanssa
Ruusukaalien paistuessa sekoita nopea kastike soijakastikkeesta, vaahterasiirapista, öljystä ja limetistä pienessä kulhossa vispilällä ja kumoa se lopuksi ruusukaalien päälle. Tämä kastike kannattaa muuten painaa mieleen, sillä se toimii todella hyvin esimerkiksi tofun maustajana.
Kun lisäät kastikkeen, peitä pannu ihan hetkeksi kannella, jotta ruusukaalit saavat höyrystyä hetken. Tarkista suola, se riippuu käyttämäsi soijakastikkeen suolaisuudesta.
Kumoa soijaruusukaalit tarjoilukulhoon. Ripottele vielä halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä. Parhaan maun seesaminsiemenistä saa paahtamalla. Se tapahtuu kätevästi kuivalla paistinpannulla: kaada seesaminsiemenet paistinpannulle ja sekoita niitä koko ajan. Kun siemenet ovat kauniin ruskeita, kaada ne heti kulhoon jäähtymään. Pannulle jäädessään siemenet saattavat palaa. Siemenet säilyvät purkissa viikkoja, joten niitä kannattaa paahtaa kerralla isompi satsi.
Tarjoa soijaruusukaalit mieluiten lämpiminä, mutta ne toimivat oikein hyvin myös huoneenlämpöisinä.
****
Mikä on oma lempitapasi kokkailla ruusukaaleja? Ja tässä vielä soijaruusukaalien tarkka resepti, ole hyvä!
Lisää kaalireseptejä
Meheväksi nuijittua kaalisalaattia voi syödä koko talven.
Näin saat lehtikaalista hyvän salaattipohjan.
Kaalipiirakka, joka valmistuu todella vaivattomasti.
4 kommentit
Kiitos tästä reseptistä! Meidän perhe tykkäsi ekaa kertaa ruusukaaleista.
Aivan mahtavaa kuulla, kiitos paljon!
Teen tätä reseptiä uudestaan ja uudestaan 😊
Voi ihana kuulla, kiitos!