Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Soijaruusukaalit: suolaisenmakea, tahmea kasvislisäke loppuvuoden ruokajuhliin. Jos luulit ei-pitäväsi ruusukaaleista, kokeile tätä!

kirjoittanut Satu Koivisto 23.11.2023
kirjoittanut Satu Koivisto 23.11.2023
Soijaruusukaalit
5,1K

Soijaruusukaalit ovat herkullinen ja helppo kasvislisäke loppuvuoden illallispöytiin. Suolaisenmakeaa ja tahmeaa, mmmm! Ja mikä parasta, nämä herkkupalat valmistuvat vain vartissa ja ovat pannullakin vain muutaman minuutin.

Tässä muutama vinkki valmistukseen, ole hyvä!

Ruusukaalit ansaitsevat huomiota ja rakkautta

Ruusukaalit ovat harmillisen väärinymmärrettyjä. Enkä minäkään niitä joskus muinoin oikein ymmärtänyt. Ongelma ruusukaaleissa oli se, että ne tarjottiin usein mössöiseksi keitettyinä eivätkä maistuneet miltään. Sitten onneksi törmäsin Jamie Oliverin tapaan valmistaa ruusukaaleja. Keittämisen sijaan Jamie pyöräytti ruusukaalit öljyssä ja suolassa ja nakkasi ne uuniin paahtumaan. No nyt!

Ruusukaalit uunissa valmistettuna ovatkin ehdoton suosikkini, kurkkaa täältä lisää ideoita. Mutta aina ei viitsi kääntää uunia päälle (hei vain pörssisähkö!), joten olen laventanut ruusukaalien valmistamista myös paistinpannulle ja hellalle. Tässä tärkeintä on, että ruusukaaleja ei paista liikaa.

Ruusukaalit on nopea käsitellä paistovalmiiksi. Riittää kun leikkaa kovimman kannan pois ja puolittaa palleron. Jos päällimmäiset lehdet ovat mustuneet, ne kannattaa heittää pois, mutta muuten pieni nuutuminen ei haittaa lainkaan.

Leikkuupinta pannulle

Kun ruusukaalit on puolitettu, ne pääsevät paistinpannulle öljyyn tirisemään leikkuupinta alaspäin. Tässä vaiheessa voi hellasta vääntää päälle hyvän keskilämmön, tavoitteena on ruskistaa leikkuupinnat. Kun se on tapahtunut, käännä ruusukaalit ja laske lämpöä.

Taikakastike, joka maistuu monen kanssa

Ruusukaalien paistuessa sekoita nopea kastike soijakastikkeesta, vaahterasiirapista, öljystä ja limetistä pienessä kulhossa vispilällä ja kumoa se lopuksi ruusukaalien päälle. Tämä kastike kannattaa muuten painaa mieleen, sillä se toimii todella hyvin esimerkiksi tofun maustajana.

Kun lisäät kastikkeen, peitä pannu ihan hetkeksi kannella, jotta ruusukaalit saavat höyrystyä hetken. Tarkista suola, se riippuu käyttämäsi soijakastikkeen suolaisuudesta.

Kumoa soijaruusukaalit tarjoilukulhoon. Ripottele vielä halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä. Parhaan maun seesaminsiemenistä saa paahtamalla. Se tapahtuu kätevästi kuivalla paistinpannulla: kaada seesaminsiemenet paistinpannulle ja sekoita niitä koko ajan. Kun siemenet ovat kauniin ruskeita, kaada ne heti kulhoon jäähtymään. Pannulle jäädessään siemenet saattavat palaa. Siemenet säilyvät purkissa viikkoja, joten niitä kannattaa paahtaa kerralla isompi satsi.

Tarjoa soijaruusukaalit mieluiten lämpiminä, mutta ne toimivat oikein hyvin myös huoneenlämpöisinä.

****

Mikä on oma lempitapasi kokkailla ruusukaaleja? Ja tässä vielä soijaruusukaalien tarkka resepti, ole hyvä!

Soijaruusukaalit

Soijaruusukaalit

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 15 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.4/5
( 5 äänesti )

Ainekset

  • 250 g ruusukaaleja
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1/2 limen mehu
  • (suolaa)
  • tarjoiluun paahdettuja seesaminsiemeniä, jos haluat

Tee näin

  1. Leikkaa ruusukaalien kovin kanta ja puolita ruusukaalit. Ota tummentuneet pintalehdet pois, jos sellaisia on.
  2. Kuumenna öljy pannulla ja lisää ruusukaalit pannulle leikkuupinta alaspöin. Paista keskilämmöllä, kunnes ruusukaalit ruskettuvat, muutama minuutti. Käännä ja jatka paistamista miedommalla lämmöllä.
  3. Sekoita soijakastike, vaahterasiirappi, rypsiöljy ja limemehu kulhossa vispilällä. Lisää kastike pannulle ja peitä pannu kannella. Anna paistua vielä hetki ja ota pannu liedeltä. Tarkista suola, se riippuu käyttämäsi soijakastikkeen suolaisuudesta.
  4. Kumoa ruusukaalit tarjoilukulhoon. Ripottele päälle seesaminsiemeniä, jos haluat.

Lisää kaalireseptejä

Meheväksi nuijittua kaalisalaattia voi syödä koko talven.

Näin saat lehtikaalista hyvän salaattipohjan.

Kaalipiirakka, joka valmistuu todella vaivattomasti.

LisäkkeetRuusukaaliSesonkivegaaninen
4 kommentit 10 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Pippurimylly: lopeta heti valmiiden pippurirouheiden ostaminen! Myllyllä jauhamalla saat niin paljon enemmän makua. Näin valitset parhaan myllyn
Seuraava postaus
Vihersalaatti kuin ranskalaisessa bistrossa: näin teet sivusalaatin äkkiä kotona, ja se maistuu yhtä hyvältä kuin ravintolassa!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

4 kommentit

Salla 4.1.2024 - 17:49

Kiitos tästä reseptistä! Meidän perhe tykkäsi ekaa kertaa ruusukaaleista.

Vastaa
Satu Koivisto 8.1.2024 - 10:45

Aivan mahtavaa kuulla, kiitos paljon!

Vastaa
rok 6.3.2025 - 13:13

Teen tätä reseptiä uudestaan ja uudestaan 😊

Vastaa
Satu Koivisto 24.3.2025 - 14:00

Voi ihana kuulla, kiitos!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä