Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Suklaakeikaus: tuhti kakku täynnä suklaapaloja, ja lapset rakastavat sitä

kirjoittanut Satu Koivisto 2.10.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 2.10.2019
Suklaakeikaus
5,8K

Ostitko omenapiirakkaa somenapiirakkaa varten pussillisen mantelijauhoa, etkä tiedä, mihin muuhun sitä käyttäisit? Hyviä uutisia! Se sopii todella hyvin muihinkin leivonnaisiin, ja lupaan julkaista reseptejä täällä syksyn mittaan. Nyt starttaavan todellisen mantelijauhosarjamme aloittaa suklaakeikaus.

Nyt tietenkin mietit, mikä ihmeen suklaakeikaus. Suklaakeikaus ei taida olla mikään virallinen leivonnainen, mutta koska kakkutaikinaan lisätyt suklaapalat humpsahtivat uunissa hauskasti kakun pohjalle ja kumotessa, keikauttaessa, jäivät pinnalle kuin perinteisen nostalgisessa keikauskakussa konsanaan, ajattelin, että nimi voisi sopia. Mitä tuumaat?

Leivoin lapsena todella usein muffinsseja, joihin tuli isoja suklaanpalasia. Muffinsseissa oli murotaikinapohja, ne olivat väriltään kullankeltaisia ja niissä oli sattumina kunnon maitosuklaata. Muistan pakastaneeni osan ja syöneeni muffinsseja myös jäisinä koulun jälkeen suoraan pakastimesta. Kuulostaa näin kirjoitettuna perin oudolta, mutta muistikuvissani kyse oli jäisen kohmeisenakin ihmeellisen ihanasta herkusta. Muffinssien ohje on kadonnut, mutta tuota samaa makumaailmaa lähdimme eräänä päivänä lasten kanssa tavoittelemaan.

Esikuva mielessä käytimme kakkuun tavallista hyvin makeaa maitosuklaata, jota esikoinen oli saanut kummeiltaan kesällä yltäkylläisen paljon. Lopputuloskin oli hyvin makea, mikä ei varsinaisesti haitannut lapsia. Vähän vähemmän makea suklaa sopisi kuitenkin tähän oikein hyvin.

Suklaan paloitteleminen onnistuu parhaiten isolla keittiöveitsellä leikkuulaudan päällä, ja sitä en uskalla antaa vielä esikoisenkaan tehtäväksi. Muuten kakun tekeminen on hyvin simppeliä. Voi ja sokeri vaahdotetaan eli hurruutellaan vatkaimella, sitten lisätään munia, mausteita ja jauhoja ja lopuksi mukaan sekoitetaan varovasti vielä paloitellut suklaat. Mantelijauhon ansiosta taikina on todella mehevä.

Irtopohjavuoka on näppärä, sillä siitä kakun irrottaminen käy erityisen kätevästi, mutta tämä taikina varmasti irtoaisi nätisti myös perinteisestä kakkuvuoasta. Irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin kannattaa joka tapauksessa pingottaa leivinpaperi ja myös voidella se. Jos käytät muuta kuin irtopohjavuokaa, leikkaa leivinpaperista pohjan kokoinen pyörylä ja pyyhkäise vuoan pohjaan pikkuisen voita, ennen kuin painat paperin paikoilleen. Se kiinnittää paperin tiiviisti, eikä se pääse karkaamaan taikinaa levitettäessä.

Paistetun kakun kannattaa antaa jäähtyä hetki ennen kumoamista. Sitten se keikautetaan: irtopohjavuoan reunat irrotetaan, kakun päälle painetaan tarjoilulautanen ylösalaisin ja lopuksi lautanen käännetään oikein päin. Valmista tuli!

Me aikuiset söimme kakkua luumujen kanssa, lapset söivät ensin kakun ja sitten luumut. Kaikki olivat hyvin tyytyväisiä.

****

Onko keikauskakku sinulle tuttu juttu? Ja tässä se resepti, ole hyvä!

Suklaakeikaus

Suklaakeikaus

Printtaa
Annoksia: 8 Valmistelut: 20 minuuttia Odotus: 25 minuuttia 25 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.8/5
( 6 äänesti )

Ainekset

  • 150 g pehmeää voita
  • 2 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 1,5 dl mantelijauhoa
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 100 g suklaata paloiteltuna

Tee näin

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota hyvin.
  2. Lisää leivinjauhe, vaniljajauhe ja mantelijauho ja vatkaa tasaiseksi.
  3. Lisää vehnäjauhot, mutta älä enää vatkaa.
  4. Lisää lopuksi suklaa, mutta älä enää vatkaa.
  5. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 20 cm) pohja ja reunojen väliin. Voitele leivinpaperi ja vuoan reunat. Levitä taikina vuokaan.
  6. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Tökkää esimerkiksi hammastikku kakun keskelle. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Jos tarttuu, jatka paistamista vielä pari minuuttia ja tarkista tilanne uudestaan.
  7. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se sitten: irrota ensin irtopohjavuoan reunat, laita kakun päälle tarjoilulautanen ylösalaisin ja käännä lautanen oikeinpäin. Kakun pohja jää pinnalle.

Psst!

Jos irtopohjavuokasi on isompi kuin 20 cm, tarkkaile paistumista jo vartin jälkeen. Isommassa vuoassa kakusta tulee ohuempi, ja se paistuu nopeammin.

KakutLeivontaSuklaa
8 kommentit 5 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Uunissa paahtaminen: paahtajanaisen parhaat niksit, joilla saat kaikista kasviksista huippuhyviä
Seuraava postaus
Hernepestopasta: resepti jonka sinäkin haluat arkiruokalistallesi

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

8 kommentit

Jenni 3.10.2019 - 13:49

Hei, mäkin söin nuorena jäisiä muffinsseja ja ne on ihan parhaita niin 😀 Edelleen saatan pakasteesta ottaessa tahallaan sulattaa ”liian vähän” esim korvapuustia niin, että se jää sisältä hieman kohmeiseksi. Nam! Myös jääbanaanit oli herkkua.

Vastaa
Satu Koivisto 6.10.2019 - 09:16

Hei, sielläkin jäisten leivonnaisten ystävä 😀

Vastaa
Noora 7.10.2019 - 21:07

”Suusa sulavaa”, jäiset herkut erityisesti. 🙂 Näin meillä pienenä niistä aina puhuttiin kun joku ei ollut ehtinyt sulattamaan pullia pakkasesta ajoissa. 😀

Vastaa
Satu Koivisto 16.10.2019 - 06:45

Suussa sulavaa saakin aivan uuden merkityksen 😀 😀 Ihan loistava!

Vastaa
Saara 6.10.2019 - 11:21

Teillä on tietääkseni kaasu-uuni. Vaikuttaako se paistoaikaan ja lämpötilaan? Oma kakkuni suorastaan ”hyllyi” vielä 25 min kohdalla. Tavallinen sähköuuni käytössä mulla. Suurensin taikinaa 1,3-kertaiseksi, koska isompi vuoka käytössä ja annoksiakin tarvittiin enemmän.

Vastaa
Satu Koivisto 16.10.2019 - 06:44

Vastasinkin sinulle Instagramin puolella, mutta vastaan vielä uudestaan 🙂
Meillä ei ole kaasu-uunia vaan ihan tavallinen sähköuuni, vaikka kaasuliesi onkin. Uunit ovat kuitenkin erilaisia ja paistolämpötila kannattaa sopeuttaa omaan uuniin. Myös taikinan määrä ja vuoan koko vaikuttavat paistumiseen. Kakkua kannattaa paistaa pidempään muutama minuutti kerrallaan. Ja jos pinta uhkaa tummua, sen voi peittää leivinpaperilla 🙂

Vastaa
Maija 5.11.2019 - 11:13

Hmm! Kokeilin tätä eilen kaksinkertaisella annoksella, koska mulla ei ole 20cm vuokaa ja tuli hyvää, mutta tosi rasvaista.. Uskalataisikohan ensi kerralla voin määrää vähentää? Mutta mantelijauhot kyllä toimii tässäkin, nehän jäi tietenkin ylimääräiseksi omenapiirakasta, joka oli kyllä paras omenapiirakka mitä oon syönyt 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 15.11.2019 - 11:49

Kiva kuulla omppupiirakasta! Hmmm, se meidän 20-senttiseen tehty ei ollut mitenkään häiritsevän rasvaista. Ehkä kokeilisin vähentää ainakin 50 grammaa. Myös munia voisi koittaa hiukan vähentää. Minkä kokoinen vuoka sinulla on?

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä