Suklaamoussekakku on ollut elämässämme vuosia. Leivoin sitä vanhempieni kultahääpäivän juhlallisuuksiin, isäni 75-vuotisjuhliin ja esikoisemme yksivuotissynttäreille. Tänä kesänäkin olen tehnyt sitä kahdesti: ensin kuopuksemme kotisynttäreille, ja siitä viikon päästä kakku toimi esikoisen Harry Potter -synttäreiden sieppikakun pohjana. Aika taipuisa tapaus, eikö?
Olen mitoittanut tämän kakkuohjeen maksimissaan halkaisijaltaan 21-senttiseen vuokaan. 18-senttisellä vuoalla saat kakusta vielä hiukan korkeamman. Tällä kakulla ruokit noin 10 juhlijaa. Jos vuokasi on isompi ja tarvitset isomman kakun, mene miehen Isyyspakkaus-blogiin, jossa kakun resepti on julkaistu jo vuonna 2012 hiukan isompana. Miehen blogin version voit tehdä 22–24-senttiseen vuokaan, ja siitä riittää noin 16 juhlijalle.
Suklaamoussekakku on hirmuisen helppo. Pohja on se sellainen tuikitavallinen täytekakkupohja, jossa ensin vaahdotetaan munia ja sokeria, ja sitten taikinaan käännellään jauhot. Kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe kannattaa ensin sekoittaa kulhossa ja sitten lisätä taikinaan siivilällä, ettei muna-sokerivaahto lässähdä.
Pohja on helpointa paistaa irtopohjavuoassa. Pohjan ja reunojen väliin kannattaa pingottaa leivinpaperi ja reunat voidella, jotta kakku irtoaa sopuisasti. Joskus paistan kakkupohjan korkeareunaisessa pyöreässä, posliinisessa uunivuoassani. Jos käytät sellaista, voitele astia huolellisesti ja jauhota korppujauhoilla. Myös vehnäjauhot käyvät hyvin jauhottamiseen. Paista kakku ritilällä uunin alatasolla. Kakku on kypsä, kun tökkäät siihen grilli- tai cocktailtikun, eikä siihen jää taikinaa.
Pohjan voi leipoa hyvin edellisenä päivänä, ja niin myös kannattaa tehdä. Itse leivon pohjan usein pariakin päivää etukäteen. Kakku on helpon helpompi leikata, kun se on saanut vähän asettua. Pohjan voisi hyvin myös pakastaa ja leikata osiin vähän kohmeisena. Itse leikkautan kaikki kakut miehellä, se on hänen erikoisosaamisalueensa.
Juhlapäivän aamuna teen suklaamoussetäytteen, joka toimii samalla kuorrutteena. Noin puolet väleihin, loput pinnalle. Täyte valmistuu helposti mutta valitettavasti vaatii monta kulhoa: yhden, jossa sulatat suklaan, yhden jossa vatkaat kerman ja yhden jossa ensin notkistat tuorejuuston ja johon lisäät muut aineet. Joku on joskus ihmetellyt, miksi suklaan joukkoon tulee tilkka öljyä. Kikka on peräisin jostain Työvöenopiston ruokakurssilta, ja se auttaa suklaata sulamaan tasaisemmin.
Makean suklaamoussen pariksi tykkään laittaa mansikoita. Talvella pakastemansikoita, näin kesällä tuoreita. Talvimansikat kannattaa sulattaa siivilässä, kesämansikat viipaloida lanteiksi. Mansikan sijaan voi toki käyttää muitakin marjoja, esimerkiksi vadelmat sopisivat hienosti.
Sitten kakku saa mennä jääkaappiin odottamaan siksi aikaa, että juhlat alkavat. Juuri ennen tarjoilua lisään päälle koristeet: joskus rouhittua tai raastettua suklaata (erivärisistä saa kivan näköisen), joskus värikkäitä suklaapalloja, joskus orvokkeja tai muita syötäviä kukkia, joskus marjoja. Harry Potter -kakun sieppikoristeet valmistuivat sokerimassasta ja syötävällä kultamaalilla maalatuista suklaapalloista.
Ja jos kakkua sattuu jäämään, sitä kelpaa lusikoida seuraavan aamun aamupalan jälkkäriksi. Aika ylellistä, eikö?
****
Onko sinulla luottokakkua, jota leivot yhä uudelleen ja uudelleen? Ja tässä oman luottokakkuni resepti, ole hyvä!
Lisää leivottavaa
Mansikkakakku on monen kesäsuosikki.
Britakakun päälle sopivat kaikki kesän marjat: mansikat, mustikat, vadelmat.
Suklaakeikaus näyttää veikeältä ja maistuu ihanan tuhdilta.
5 kommentit
Ajattelin tehdä tämän lapseni synttäreille 😊 Mistä noita koristepalleroita saa? Jos laittaa pakastemarjoja, niin mitä tarkoittaa valutus 😄 Painellaanko marjoja siivilässä?
Kiva juttu! Nämä koristepallerot ovat Chjokosta, mutta karkkihyllyltä kannattaa bongailla nätin muotoisia koristeita. Myös tuoreet marjat toimivat aina, sellainen kasa on nopea nakata pinnalle. Valutus tosiaan tarkoittaa sitä, että mansikoista valuva mehu kannattaa siivilöidä pois, jotta kakusta ei tule aivan liian märkä. Painella ei kuitenkaan tarvitse 🙂
[…] Suklaamoussekakkua olen tehnyt vuosia moniin juhliimme. […]
Pohjaanko ei tule perunajauhoa kuten isyyspakkausversiossa?
Voiko suklaakakkuasi (suklaamoussekalku/Pirkka Parhaat mascarpone juustolla) pakastaa?
Tarvitsen kakun, jonka voin laittaa pakkaseen kun juhlia ennen jääkaappi täynnä muuta ruokaa…