Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Suklaamoussekakku: luottokakku, jota teen uudelleen ja uudelleen

kirjoittanut Satu Koivisto 3.7.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 3.7.2020
Suklaamoussekakku
29,1K

Suklaamoussekakku on ollut elämässämme vuosia. Leivoin sitä vanhempieni kultahääpäivän juhlallisuuksiin, isäni 75-vuotisjuhliin ja esikoisemme yksivuotissynttäreille. Tänä kesänäkin olen tehnyt sitä kahdesti: ensin kuopuksemme kotisynttäreille, ja siitä viikon päästä kakku toimi esikoisen Harry Potter -synttäreiden sieppikakun pohjana. Aika taipuisa tapaus, eikö?

Olen mitoittanut tämän kakkuohjeen maksimissaan halkaisijaltaan 21-senttiseen vuokaan. 18-senttisellä vuoalla saat kakusta vielä hiukan korkeamman. Tällä kakulla ruokit noin 10 juhlijaa. Jos vuokasi on isompi ja tarvitset isomman kakun, mene miehen Isyyspakkaus-blogiin, jossa kakun resepti on julkaistu jo vuonna 2012 hiukan isompana. Miehen blogin version voit tehdä 22–24-senttiseen vuokaan, ja siitä riittää noin 16 juhlijalle.

Suklaamoussekakku on hirmuisen helppo. Pohja on se sellainen tuikitavallinen täytekakkupohja, jossa ensin vaahdotetaan munia ja sokeria, ja sitten taikinaan käännellään jauhot. Kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe kannattaa ensin sekoittaa kulhossa ja sitten lisätä taikinaan siivilällä, ettei muna-sokerivaahto lässähdä.

Pohja on helpointa paistaa irtopohjavuoassa. Pohjan ja reunojen väliin kannattaa pingottaa leivinpaperi ja reunat voidella, jotta kakku irtoaa sopuisasti. Joskus paistan kakkupohjan korkeareunaisessa pyöreässä, posliinisessa uunivuoassani. Jos käytät sellaista, voitele astia huolellisesti ja jauhota korppujauhoilla. Myös vehnäjauhot käyvät hyvin jauhottamiseen. Paista kakku ritilällä uunin alatasolla. Kakku on kypsä, kun tökkäät siihen grilli- tai cocktailtikun, eikä siihen jää taikinaa.

Pohjan voi leipoa hyvin edellisenä päivänä, ja niin myös kannattaa tehdä. Itse leivon pohjan usein pariakin päivää etukäteen. Kakku on helpon helpompi leikata, kun se on saanut vähän asettua. Pohjan voisi hyvin myös pakastaa ja leikata osiin vähän kohmeisena. Itse leikkautan kaikki kakut miehellä, se on hänen erikoisosaamisalueensa.

Juhlapäivän aamuna teen suklaamoussetäytteen, joka toimii samalla kuorrutteena. Noin puolet väleihin, loput pinnalle. Täyte valmistuu helposti mutta valitettavasti vaatii monta kulhoa: yhden, jossa sulatat suklaan, yhden jossa vatkaat kerman ja yhden jossa ensin notkistat tuorejuuston ja johon lisäät muut aineet. Joku on joskus ihmetellyt, miksi suklaan joukkoon tulee tilkka öljyä. Kikka on peräisin jostain Työvöenopiston ruokakurssilta, ja se auttaa suklaata sulamaan tasaisemmin.

Makean suklaamoussen pariksi tykkään laittaa mansikoita. Talvella pakastemansikoita, näin kesällä tuoreita. Talvimansikat kannattaa sulattaa siivilässä, kesämansikat viipaloida lanteiksi. Mansikan sijaan voi toki käyttää muitakin marjoja, esimerkiksi vadelmat sopisivat hienosti.

Sitten kakku saa mennä jääkaappiin odottamaan siksi aikaa, että juhlat alkavat. Juuri ennen tarjoilua lisään päälle koristeet: joskus rouhittua tai raastettua suklaata (erivärisistä saa kivan näköisen), joskus värikkäitä suklaapalloja, joskus orvokkeja tai muita syötäviä kukkia, joskus marjoja. Harry Potter -kakun sieppikoristeet valmistuivat sokerimassasta ja syötävällä kultamaalilla maalatuista suklaapalloista.

Ja jos kakkua sattuu jäämään, sitä kelpaa lusikoida seuraavan aamun aamupalan jälkkäriksi. Aika ylellistä, eikö?

****

Onko sinulla luottokakkua, jota leivot yhä uudelleen ja uudelleen? Ja tässä oman luottokakkuni resepti, ole hyvä!

Suklaamoussekakku

Suklaamoussekakku

Printtaa
Annoksia: 8–10 Valmistelut: 1 tunti Odotus: 30 minuuttia 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 52 äänesti )

Ainekset

  • Pohja
  • 3 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl vaniljajauhetta
  • Suklaamousse
  • 100 g tummaa (leivonta)suklaata
  • 1 tl rypsiöljyä
  • 1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 tl vaniljajauhetta
  • 2 dl kuohukermaa
  • Kostutus
  • n. 1/2 dl mansikkamehua (tai appelsiinimehua, jotakin muuta kaapissasi olevaa mehua tai vaikka vettä)
  • Lisäksi
  • 250 g mansikoita (tai noin 3 dl pakastemansikoita)
  • haluamiasi koristeita: suklaarouhetta, suklaapalloja, syötäviä kukkia tai marjoja

Tee näin

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kovaa, kun pystyt piirtämään vaahdon pintaan vatkainterillä kahdeksikon. Sekoita toisessa kulhossa kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Siivilöi muna-sokerivaahtoon vaikka lusikalla varovasti käännellen.
  2. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pyöreään vuokaan (halkaisija 18–20 cm). Paista kakkupohjaa 175-asteisen uunin alatasolla ritilän päällä noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos siihen ei jää taikinaa, kakku on kypsä.
  3. Anna kakkupohjan jäähtyä hetki ja ota se sitten vuoasta jäähtymään ritilän tai leikkuulaudan päälle. Jos leivot pohjan etukäteen, pakkaa se jäähtyneenä hyvin esimerkiksi vuokaansa muovin sisälle ja nosta jääkaappiin tai pakastimeen.
  4. Juhlapäivän aamuna tee suklaamousse. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon, lisää rypsiöljy. Sulata suklaa mikron pienellä teholla. Ole tarkkana, suklaa kärähtää helposti ja sekoita usein. Vaihtoehtoisesti voit sulattaa suklaan vesihauteessa liedellä. Ole silloin varovainen, ettei suklaan joukkoon pääse vettä.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi omassa kulhossaan.
  6. Vatkaa tuorejuusto, sokeri ja vaniljajauhe vielä kolmannessa kulhossa. Sekoita suklaa tuorejuuston joukkoon. Sekoita lopuksi kerma suklaavaahtoon. Nosta kulho jääkaappiin.
  7. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Aseta alin kerros tarjoiluvadille ja kostuta se. Levitä päälle joko kerros viipaloituja tuoreita mansikoita tai puolet valutetuista pakastemansikoista. Levitä päälle neljäsosa suklaamoussesta.
  8. Aseta päälle pohjan toinen kerros ja kostuta se. Levitä päälle mansikat ja neljännes suklaamoussesta.
  9. Lisää päälle vielä viimeinen kerros ja kostuta se. Levitä päälle ja reunoille loppu suklaamousse.
  10. Nosta kakku jääkaappiin odottamaan syömistä. Koristele kakku juuri ennen tarjoilua haluamillasi koristeilla. 

Psst!

Voit korvata mansikat muilla marjoilla: esimerkiksi vadelmat ja karhunvadelmat sopivat hyvin.

Lisää leivottavaa

Mansikkakakku on monen kesäsuosikki.

Britakakun päälle sopivat kaikki kesän marjat: mansikat, mustikat, vadelmat.

Suklaakeikaus näyttää veikeältä ja maistuu ihanan tuhdilta.

KakutSuklaa
5 kommentit 16 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Letut: taikina pulloon tai kannuun, tilkka öljyä ja muut kätevät kikat
Seuraava postaus
Lettuhillo: jos hilloaminen jännittää, aloita tästä

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

5 kommentit

Ss 7.8.2021 - 12:19

Ajattelin tehdä tämän lapseni synttäreille 😊 Mistä noita koristepalleroita saa? Jos laittaa pakastemarjoja, niin mitä tarkoittaa valutus 😄 Painellaanko marjoja siivilässä?

Vastaa
Satu Koivisto 7.8.2021 - 22:44

Kiva juttu! Nämä koristepallerot ovat Chjokosta, mutta karkkihyllyltä kannattaa bongailla nätin muotoisia koristeita. Myös tuoreet marjat toimivat aina, sellainen kasa on nopea nakata pinnalle. Valutus tosiaan tarkoittaa sitä, että mansikoista valuva mehu kannattaa siivilöidä pois, jotta kakusta ei tule aivan liian märkä. Painella ei kuitenkaan tarvitse 🙂

Vastaa
Snickerskakku | Taivaallinen makuelämys | Katso ruokatoimittajan resepti 27.3.2022 - 13:58

[…] Suklaamoussekakkua olen tehnyt vuosia moniin juhliimme. […]

Vastaa
Sm 3.7.2024 - 18:12

Pohjaanko ei tule perunajauhoa kuten isyyspakkausversiossa?

Vastaa
Tanja Kumpula 6.7.2024 - 13:29

Voiko suklaakakkuasi (suklaamoussekalku/Pirkka Parhaat mascarpone juustolla) pakastaa?
Tarvitsen kakun, jonka voin laittaa pakkaseen kun juhlia ennen jääkaappi täynnä muuta ruokaa…

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä