Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Suolainen piirakkapohja: lempivuoka, liiskaus, hyvästi kaulin ja kuusi muuta vinkkiä, miten saat parasta

kirjoittanut Satu Koivisto 10.10.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 10.10.2021
Suolainen piirakkapohja
36,1K

Suolainen piirakkapohja on resepti, jolle on nyt kovasti käyttöä, alkaahan paras piirakkasesonki. Suppilovahveropiirakkaa! Punajuuripiirakkaa! Sipulipiirakkaa! Porkkanapiirakkaa!

Tässä piirakkapohjavinkkini, ole hyvä!

Ennemmin kuin myöhemmin

Olin joskus työmatkalla, jossa kokki teki ruokamme ja me muut autoimme häntä. Silloin tajusin, mitä eteenpäin katsominen keittiössä tarkoittaa. Suolaiseen piirakkaan se liittyy siten, että eräänä iltana teimme suolaisen piirakkapohjan tuosta noin vain muiden keittiöaskareiden lomassa ilman, että piirakkaa oli tarkoituskaan syödä samana iltana.

Tässä tuleekin aivan ensimmäinen vinkkini: suolainen piirakkapohja kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, painella vuokaan ja nostaa jääkaappiin odottamaan. Kun teet näin, olet tarjoilupäivänä jo puolimatkassa. Lisäksi pohja asettuu ja pysyy vuoan reunoilla ilman, että joudut pitämään sitä paikoillaan herneiden tai muiden kikkakolmosten avulla.

Irtopohjavuoka on paras

Tämän kokoinen taikina riittää hyvin 26-senttiseen piirakkavuokaan. Itse suosin suolaisten piirakoiden teossa 24-senttistä irtopohjavuokaani, jonka reunojen ja pohjan väliin pingotan leivinpaperin. Piirakka on tosi helppo irrottaa irtopohjavuoasta, jolloin sen saa esille kauniisti. Jotta piirakka irtoaisi mahdollisimman sujuvasti, pyyhkäisen voita vuoan laitoihin.

Voi suoraan jääkaapista

Paloittele jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi suoraan leivontakulhoon ja toimi sen jälkeen mahdollisimman äkkiä. Jotkut pakastavat jauhot, itse en ole sitä tehnyt.

Muutakin kuin vehnää

Voin lisäksi tärkein raaka-aine ovat tietenkin jauhot. Piirakkapohjan voi tehdä pelkistä vehnäjauhoista, mutta minusta pohja on maukkaampi, kun osan vehnäjauhoista korvaa jollakin muulla, esimerkiksi ruisjauhoilla tai kaurajauhoilla. Viime aikoina olen ihastunut tattarijauhoon, jonka alkujaan sujautin piirakkataikinaan vain siksi, että saisin käytettyä viime joululta jääneen tattarijauhopaketin.

Vaihteleva suolan määrä

Mittaa leivontakulhoon voin ja jauhojen kanssa myös suola. Vaihtelen suolan määrää muiden täytteiden mukaan. Jos teen kasvispiirakkaa, lisään yleensä 3/4 tl suolaa, jos taas lohipiirakkaa, suolaa riittääkin ripaus eli 1/4 tl.

Liiskaus kahdella kädellä

Kun voi, jauhot ja suola ovat kulhossa, toimi äkkiä. Kaikissa ohjeissa puhutaan aina nyppimisestä, mutta minusta kyse on ennemminkin voin ja jauhojen liiskaamisesta toisiinsa. Käytän kahta kättä ja painan voita ja jauhoja yhteen työntämällä peukaloa muita sormia vasten. Kun kulhossa ei enää näy irtojauhoa, olet valmis.

Äkkiä palloksi

Lisää sitten tilkka kylmää vettä ja pyöräytä muruseos taikinaksi kämmenellä. Toimi nopeasti äläkä vaivaa, jotta taikinaan ei muodostu sitkoa. Jos taikina tuntuu kovin tahmealta, lisään pallon pintaan hiukan jauhoa.

Vuokaan ja jääkaappiin

Sitten vain painelen taikinan vuoan pohjalle ja reunoille. Tiedän, että moni nostaa taikinapallon vielä hetkeksi jääkaappiin asettumaan ennen vuokaan painelua, mutta itse en ole nähnyt sille tarvetta. En myöskään koskaan kauli tavallista piirakkapohjaa, sillekään en ole nähnyt tarvetta.

Pistelen vuokaan paineltuun pohjaan haarukalla reiät ja nostan vuoan jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi, mieluummin seuraavaan päivään. Joskus pohja on ollut jääkaapissa kolmekin päivää, silloin tosin hyvin kelmuun käärittynä.

Suoraan kuumaan uuniin

Ennen piirakan täyttämistä esipaistan pohjaa vartin 200-asteisen uunin alatasolla. Nostan pohjan suoraan jääkaapista kuumaan uuniin. Näin pohja ei jää koskaan raa’aksi, kuten saattaa käydä, jos täytteet lastaa suoraan raa’an pohjan päälle. Esipaistetun pohjan sitten täytän ja paistan loppuun ihan normaalisti.

*****

Mikä on sinun lempipiirakkasi? Huikkaa alla!

Suolainen piirakkapohja

Suolainen piirakkapohja

Printtaa
Annoksia: 4–6 Valmistelut: 15 minuuttia Odotus: 12 tuntia 12 tuntia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 30 äänesti )

Ainekset

  • 150 g voita
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl ruis-, kaura- tai tattarijauhoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl vettä
  • (jauhoja)

Tee näin

  1. Voitele piirakkavuoka (24–26 cm). Jos käytät irtopohjavuokaa, pingota leivinpaperi pohjan ja reunojen väliin. Voitele reunat. 
  2. Paloittele jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi leivontakulhoon. 
  3. Lisää jauhot ja suola.
  4. Painele jauhot ja voi sormin murumaiseksi seokseksi.
  5. Lisää vesi ja painele kädellä nopeasti taikinaksi.
  6. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan haarukalla reikiä ja nosta se jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.
  7. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin vartti. Ota sitten vuoka uunista, lisää haluamasi täytteet.

Lisää leivottavaa juuri nyt

Omenapiirakka #somenapiirakka on tämän blogin suosituin resepti.

Perunarieskat valmistuvat helposti jämämuusista, joten perunamuusia kannattaa aina tehdä tuplasatsi.

LeivontapiirakatSuolainen leivonta
9 kommentit 16 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Viides siirtolapuutarhakesä takana, miten meni?
Seuraava postaus
Suppilovahverotahna: taivaallinen umamipommi leivän päälle, ja se valmistuu äkkiä

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

9 kommentit

Kirsi 11.10.2021 - 16:36

Hei! Sopiiko tämän pohjan päälle mikä hyvänsä täyte, vai onko joku erityinen vapaasti muunneltava ohje olemassa?

Vastaa
Satu Koivisto 25.11.2021 - 10:58

Moikka! Tosiaan tähän voi tehdä minkä tahansa täytteen päälle. Pitäisikin joskus kirjoittaa suolaisen piirakan täytteen kaava 😀

Vastaa
Kirsi 15.12.2021 - 11:08

Hei! Sitä odotellessa, Satu.

Vastaa
Tuula Ruokamo 17.11.2021 - 17:32

Kokeilepas joskus tätä reseptiä, paprikajauhe yllättää!
Tämä piirakkapohja ohut ja rapea. Tähän kuuluu ehdottomasti tuo
paprikajauhe, se tekee rakenteen.
vuokakoko ø26 cm tai 16×33 cm

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl suolaa
2 rkl vettä

Vastaa
Paula Hatunen 21.4.2022 - 20:35

Kuinka pitkään sitten uunissa täytteen kanssa?

Vastaa
Satu Koivisto 29.4.2022 - 10:17

Hei! Puoli tuntia on yleensä hyvä aika 🙂

Vastaa
Taina 27.5.2022 - 09:58

Hei, jos tekee pellillisen (34×42) riittääkö kaksinkertainen piirakkapohja

Vastaa
Suppilovahveropiirakka: onnistuneen metsäretken sienisaaliin haluat upottaa tähän piirakkaan. Ruokatoimittajan lempiresepti! - Satu Koivisto 22.10.2023 - 09:31

[…] sekoitetaan vehnäjauhoja, ruisjauhoja, suolaa ja tilkka öljyä. Toinen loistava vaihtoehto on perinteinen suolainen piirakkapohja, jossa jääkaappikylmä voi ja jauhot liiskataan […]

Vastaa
Yksinkertainen ja helppo vegaaninen sienipiirakka - Lähiömutsi 25.10.2023 - 13:19

[…] Varioitu Satu Koiviston reseptistä […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä