Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Suppilovahverorisotto: helppo arkiruoka, uskoisitko?

kirjoittanut Satu Koivisto 1.11.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 1.11.2020
Suppilovahverorisotto
61,7K

Suppilovahverorisotto! Tällaiselle fanaattiselle risottoihmiselle se on parasta, mitä tähän aikaan vuodesta voi tehdä.

Eteläsavolaisena sienestäjänä ymmärsin suppilovahveroiden taian kunnolla vasta täällä etelässä. Täällä niitä kasvaa aivan valtavasti! Muistan kerran, kun olin jonkinlaisessa koulutuksessa Lohjalla ja tauolla vain satuin poikkeamaan lähimetsään. Yksi vilkaisu riitti, kun tajusin koko valtavan rinteen olevan mustanaan suppilovahveroita. Lapsuudenkotini maisemissa suppilovahvero-onnistuminen on ollut muihin sieniin verrattuna sangen vaatimatonta.

Suppilovahvero on kyllä kiitollinen: kun bongaat yhden, yhtäkkiä sieniä näkyykin sadoittain. Suppilovahvero ei myöskään hätkähdä pientä pakkasta, ja sitä voi kerätä vielä ensilumen alta. Tunnistaminen on helppoa, mutta silti pitää olla tarkkana: lievästi myrkyllinen rustonupikka kasvaa samoilla paikoilla suppilovahveroiden kanssa ja seassa. Merkittävin ero on, että suppilovahveron jalka on ontto, rustonupikkaan ei. Kuten aiemminkin, suosittelen sienikurssia, jos tuntuu epävarmalta.

Totuuden nimissä kerron, että näin autottomana suurimmaksi osaksi suppilovahveromme tulevat Hakaniemen torilta. Tuoreena heti syötäväksi ja kuivattuna talveksi. Suppilovahverorisotto on myös arjen turvaruokani. Jos jääkaapissa ei ole mitään enkä oikein keksi, mitä kokkaisin, suppilovahverorisottoon löytyy ainekset aina: kuivattuja sieniä ruokakomerosta, kasvisliemijauhetta maustelaatikosta, sipulia työtason purkista ja yleensä aina pala parmesaania tai jotakin muuta juustoa jääkaapista. Kun teen risoton kuivatuista suppilovahveroista, murennan sienet käsissä ja lisään kattilaan kasvisliemen mukana. Arkena kyllä vähennän parmesaanin määrää, joku roti sentään.

Jos olet tehnyt risottojani aiemmin, tiedät jo, mistä tykkään. Käytän mielelläni tavallista keltasipulia, koska se tuntuu säilyvän ikuisesti ja jota on siksi kotonamme aina. Tykkään kovasti sitruunamehusta ja lisään sitä ennemmin kuin viiniä, jota on yleensä risotto-ohjeissa. Hienoksi hakattu lehtiselleri antaa makuun upeaa syvyyttä. Kasvis jakaa mielipiteitä, mutta bongasin vinkin joskus vuosia sitten Jamie Oliverilta ja ihastuin. Teen useammin risottoa lehtisellerin kanssa kuin ilman lehtiselleriä, joka muuten säilyy loistavasti pakastimessa valmiiksi hienonnettuna.

Suppilovahverorisoton sekaan lisään mielelläni salviaa, joka jotenkin korostaa metsäistä tunnelmaa. Salvia kasvoi puutarhamökillämme tänä kesänä erityisen hyvin, ja meillä on sitä isot puskat kuivattuna ja pakastimessa.

Kolme tärkeää asiaa suppilovahverorisotosta

1. Paista sienet voissa mutta kaada ne lautaselle odottamaan, ennen kuin lisäät sipulin ja lehtisellerin.

2. Kasvisliemen lisäksi kannattaa varata tilkka kiehuvan kuumaa ylimääräistä vettä. Koskaan ei voi olla aivan varma, kuinka paljon risotto sillä kertaa nestettä kaipaa. Risoton kuuluu olla valuvaa, suorastaan märkää.

3. Risottoa ei tarvitse hämmentää koko aikaa, mutta muutama kunnon sekoitus irrottaa tärkkelystä ja tekee risotosta kermaisen.

Bonusvinkki: Ja sitten se klassikko. Kun risotto alkaa olla valmista, on aina huhuilla syöjät pöytään. Risotto ei odota syöjiään vaan päinvastoin.

****

Mitä sinä teet suppilovahveroista? Ja tässä oma lempireseptini, ole hyvä!

Suppilovahverorisotto

Suppilovahverorisotto

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 35 äänesti )

Ainekset

  • 1 l suppilovahveroita
  • 1 rkl voita
  • 12 dl kasvislientä
  • 1 keltasipuli (tai 3 salottisipulia)
  • 1 lehtisellerin varsi
  • 2 rkl öljyä
  • 4 dl risottoriisiä (esim. Arborio)
  • 1/4 dl sitruunamehua
  • 2 tl kuivattua salviaa (10 lehteä)
  • 100 g parmesaanijuustoa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (vettä)

Tee näin

  1. Puhdista ja halkaise suppilovahverot, sisällä voi olla hiekkaa. Revi tai paloittele isoimmat pienemmäksi.
  2. Laita kasvisliemi kiehumaan.
  3. Kuori ja paloittele sipuli(t). Hienonna varsiselleri.
  4. Paista suppilovahveroita kattilassa ilman rasvaa, jotta niiden neste haihtuu. Lisää voi ja paista hetki. Kumoa sienet lautaselle odottamaan. 
  5. Lisää öljy kattilaan ja kuullota sipuli ja varsiselleri raukeaksi. Lisää riisi ja jatka kuullottamista, kunnes se on läpikuultavaa. 
  6. Lisää kasvislientä muutamassa osassa. Sekoita kunnolla, jotta riisistä irtoaa tärkkelystä. Lisää sitruunamehu, murennettu salvia ja sienet. Voit halutessasi säästää muutaman kauneimman sienen pinnalle koristeeksi.
  7. Raasta parmesaanijuusto. Kun riisi on miltei al dente, lisää juusto. Tarkista suola ja jauha sekaan myllystä muutama kierros mustapippuria.
  8. Jos risotto uhkaa kuivua, lisää tilkka vettä. Tarjoa heti.

Lisää kokattavaa juuri nyt

Pitkään hautunut hirvipata on taivaallista.

Punajuuripastasta tykkää lapsetkin.

Näin saat lehtikaalista huippuhyvää.

RisototSienetSuppilovahvero
8 kommentit 22 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Noidan sormet: miksi halloween-hassuttelu on tänä vuonna erityisen tärkeää
Seuraava postaus
Isänpäivä: ruoka jota isä oikeasti toivoo. Ideat koko päiväksi aamiaisesta iltapalaan!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

8 kommentit

Kirsi 1.11.2020 - 21:51

Mikä määrä kuivattuja sieniä vastaa 1 litraa tuoreita?

Vastaa
Satu Koivisto 13.11.2020 - 16:12

Mä laitan aina kourallisen kuivattuja 😀

Vastaa
Ansku 9.11.2020 - 19:09

Onnistui hienosti myös ohrahelmistä! 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 13.11.2020 - 16:13

Onpa kiva kuulla! Pakko tehdä itsekin 🙂

Vastaa
Sienisalaatti | Ruokatoimittajan oma suosikki | Katso helppo resepti 10.9.2021 - 14:42

[…] Suppilovahverorisotto on taivaallista, kun teet sen tällä reseptillä. […]

Vastaa
Hävikkivinkki x 34 | Te kysyitte, ruokatoimittaja vastaa! 16.9.2021 - 12:09

[…] on monen monta vartta syötäväksi. Itse lisään lehtiselleriä moneen ruokaan mausteen tapaan. Risottoon se tuo syvyyttä, niksi jonka joskus opin Jamie Oliverilta. Lehtiselleri on myös keskeinen […]

Vastaa
Ruusukaalit uunissa | Ruokatoimittajan helppo ja herkullinen resepti | Lue! 21.11.2021 - 10:09

[…] Suppilovahverorisoton saat kasaan, kun metsästä löytyy litra sieniä. […]

Vastaa
Sieniquesadillat: rapeaksi paistetut tortillaletut valmistuvat tosi äkkiä sieniretken saaliista. Kokeile ruokatoimittajan helppoa reseptiä! - Satu Koivisto 8.10.2023 - 19:16

[…] ihmeellisenä sienisyksynä sieniä on vain riittänyt ja riittänyt enkä enää halunnut tehdä risottoa ja sitä ainaista pastaa. Rapeaksi paistettu tortillalettu toimii varmasti, oletin. Ja niin […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä