Suppilovahverotahna on ulottuvillasi, kun saat metsästä litran suppilovahveroita. Mutta mitä se siis on ja miten sitä syödään?
Rakastan syödä erilaisia tahnoja leivän päällä, ja sienistä saa erityisen herkullista. Mikä umami ja mikä maun syvyys! Ensimmäisessä kirjassani (vuodelta 2014) on kantarellitahnan resepti, ja suppilovahverotahnan reseptin olen jakanut joskus Instagramin puolella. Tai no, varsinaisesta reseptistä ei ehkä edes voi puhua, niin helposta hommasta on kyse. Tässä pari vinkkiä!
Litra riittää
Tarvitset litran suppilovahveroita. Ensilumi on varmaan jo nurkan takana mutta ei haittaa, suppilovahvero kyllä selviää ja saalista voi kaivaa pienen hangen altakin. Litran kahmit parissa minuutissa, kun apajalle osut. Mutta jos omia apajia ei ole, suppilovahveroa saa ilahduttavan hyvin myös kaupasta, koska se kestää hyvin kuljetusta ja säilytystä.
Puhdista sienet roskista tai mullasta, sieniveitsi on tähän hyvä apuväline. Vältän sienten pesemistä, mutta jos sienissä on hiekkaa, ne on ikävä kyllä pakko huuhdella. Sitten laitat sienet kuivalle paistinpannulle, ei siis rasvaa vielä, ja paistat miedolla lämmöllä niin kauan, että sienistä haihtuu neste ja ne tuntuvat kuivilta.
Lempeällä lämmöllä
Sienien lisäksi tahnaan tarvitaan sipulia ja valkosipulia. Ne lisätään pannulle öljyn kanssa, kun sienten neste on haihtunut. Sipulit paistetaan pehmeiksi, viidestä kymmeneen minuuttia, ei ole niin tarkkaa. On kuitenkin tärkeää, etteivät sipulit ole raa’an äreitä, silloin ne peittävät liikaa sienten hyvää makua.
Sauvasekoitin sanoo surrur
Kun sienet ja sipulit on paistettu, seos heitetään korkeaan kannuun ja sinne lisätään hiukan suolaa, pippuria ja öljyä. Jos sauvasekoitin ei ole erityisen tehokas, voi olla hyvä ajatus pienentää sieniä vaikkapa saksilla.
Öljyn on hyvä olla mahdollisimman mautonta, koska jostain syystä sauvasekoittimella hienontaminen voi muuttaa öljyn maun todella karvaaksi.
Sitten vain huristellaan aineet tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella ja sipaistaan tahnaa hyvän leivän päälle. Suppilovahverotahna säilyy jääkaapissa vajaan viikon, kunhan sitä aina ottaa puhtaalla lusikalla.
****
Onko sinun lähelläsi suppilovahveroapajia? Ja tässä vielä tahnan resepti, ole hyvä!
Lisää tahnoja
Basilikatahna on kuin pesto ilman juustoa.
Punajuuritahna maistuu leivän dippinä ja pastakastikkeena.
Voipaputahna hurmasi alkujaan juhlissa.
6 kommentit
Kiitos ohjeesta, tämä on todella hyvää 🙂
Kiva kuulla!
Hei, kuulostaa hyvältä! Voisiko tähän käyttää kuivattuja suppiksia? Liotettuna ensin ja sitten pannulle…?
Voi hyvin käyttää! Ensin liotus ja sitten vesineen pannulle, että saa kaikki maut talteen.
[…] Suppilovahverotahna onnistuu kuivatuista suppilovahveroista, kunhan liotat sienet ensin. […]
[…] Umaminen suppilovahverotahna on kerrassaan taivaallista leivän päällä. […]