Tara Junker on toistunut toiveissanne ruokasarjani seuraavaksi haasteltavaksi ja olen iloinen voidessani kertoa, että hän on nyt täällä!
Tara on ravitsemustieteilijä ja ruokakirjailija, joka on julkaissut kolme ruokakirjaa. Kaksi niistä on keskittynyt suolistoflooraan, syömisen yhteyteen mielen hyvinvointiin ja siihen, miten tärkeää on syödä monipuolisesti ja saada ruoasta etenkin kuituja. Tara opiskeli Uppsalan yliopistossa ravitsemus- ja ruokatiedettä. Suoliston hyvinvoinnin merkitykseen hän havahtui nimenomaan opiskeluaikoinaan, sillä Ruotsissa siitä puhuttiin kaikkialla telkkarin aamuohjelmista alkaen.
Tara ei syö lihaa, koska hänen mielestään kasvikset ovat kiinnostavampia. Niitä monipuolisesti syömällä on myös helppo saada tarpeeksi kuituja. Maa-artisokka, lehtikaali, palsternakka, vihreä banaani ja kylmä keitetty peruna ovat hyviä esimerkkiä kasviksista, jotka sisältävät hyviä kuituja. Myös kaura, vehnälese, pavut ja talkkuna ovat hyviä kuidunlähteitä.
Tara kannustaa meitä paitsi kiinnittämään huomiota kuituihin, myös kokkaamisen ja syömisen iloon ja kokeilemiseen. Reseptit antavat suuntaviivat ja niillä tietenkin onnistuu, mutta soveltaminen on ehdottomasti sallittua ja suotavaa. Tämänkin ajatuksen jaan kanssasi Tara!
Miten Tara keksit, mitä teillä syödään tänään?
Mietimme joka päivä, mitä juuri tänään tekisi mieli syödä. Jääkaappi sisältää aina perusainekset kuten luomusitruunan, jogurttia ja parmesaania ja keittiökaapit palkokasveja, jyviä ja pastaa. Niissä on hyvän illallisen pohja. Suunnittelen myös kerran viikossa, mitä voisi tehdä kotona olevista vihanneksista. Aina en noudata suunnitelmaani, mutta se voi olla avuksi.
Viimeiset viikot olen yrittänyt tehdä isot satsit annoksia sunnuntaisin niin, että niistä riittäisi moneksi päiväksi. Huomaan ettei tämä tapa sovi meille laisinkaan. Ensinnäkin tuntuu tylsältä syödä samaa ruokaa monta päivää putkeen. Toisekseen nautin kokkaamisesta niin paljon, että iltaisin tuntuu tylsältä, ettei tarvitse laittaa ruokaa.
Sesongin raaka-aine, josta hullaantunut nyt?
Veriappelsiineista saa vielä nauttia hetken, onneksi. Syön paljon juureksia, ja ne ovat melkein aina sesongissa. Työprojektista jäi hirveästi lanttuja ja nauriita. Vaikka itse syön niitä mahdollisimman usein, yritän tällä kertaa keksiä jotain uutta ja aikaisempaa luovempaa. Toivoisin, että kaikki suomalaiset oppisivat arvostamaan juureksia, ne ovat kotimaisia ja superhalpoja.
Ja rakastan perunaa, joka ravitsemuksellisesti muuten on mainettaan parempi. Keitetty kylmä peruna esimerkiksi perunasalaatissa sisältää resistenttiä tärkkelystä eli kuituja 4,3 grammaa 100 grammaa kohti (lämpimässä perunassa kuituja on vähemmän eli 2,4 grammaa 100 grammassa). Peruna sisältää C- ja B-vitamiineja ja kaliumia sekä pitää pitkään kylläisenä. Suosittelen syömään perunan kuorineen, jotta saa kaikki ravintoaineet mukaan.
Mutta kun puhutaan terveellistä ruoasta, aina ei riitä, että katsotaan raaka-aineen ravintosisältöä. Mikä voisi saada ihmisen voimaan paremmin kuin vuoden ensimmäiset perunat voilla ja tillillä?
En kyllä usko! Onneksi tuo aika on ihan pian.
Mikä on tärkeintä keittiössäsi?
Ruokailo! On vaikea kuvailla, kuinka paljon rakastan keittiössä olemista. Sitä että voi yhdistää eri raaka-aineita niin, että siitä syntyy MAKUELÄMYS, onhan se aikamoista! Keittiössä saa olla luova ja utelias, ja voi aina oppia uutta! Ja toki myös tiskikone. Kaaos, joka syntyy ruokavalioni seurauksena, on aikamoinen…
Mitä ruokaasi et kuvaisi Instaan?
Kun minulla on kiire enkä ehdi laittaa lounasta, paistan kananmunia ja syön niitä ketsupin kanssa. Se on samaan aikaan rasvaista, suolaista ja makeaa, eikä se ikinä pääsisi instaani. Talvivalon takia on myös paljon kivoja ruokia, jotka eivät pääse julkisuuteen. Onneksi ihan kohta valo on täällä illallisaikaankin.
Aamupala vai iltapala?
Ehdottomasti aamupala! Se, mitä se on, riippuu vähän päivästä ja siitä kuinka kiireinen aamu on. Vaihtelen hapanjuurileivän, jogurttin ja puuron välillä. Tänään söin hapanjuurileipää tahini-jogurttilevitteellä. Niin ja kahvia tietenkin, aina kahvia!
Mitä teet, kun et jaksaisi kokata?
Kokkaan silti, pakkohan on syödä. Poikaystäväni kynnys tilata ruokaa on paljon matalampi kun omani. Varmaan joku reippaan tytön syndrooma, että kyllä on itse tehtävä! Onneksi meillä on jaettu vastuut kotona ja toinen voi aina ottaa kopin, jos toinen ei jaksa. Viime vuonna ollaan käyty harvemmin spontaanisti ulkona syömässä, tavallisesti se on ollut pelastus.
Mitä pakastimessasi on juuri nyt?
Sokeriherneet ovat minulle uusi positiivinen tuttavuus. Niitä on kätevä lisätä salaatteihin tai aasialaiseen ruokaan. Pakastimestani löytyy myös vielä koko viime vuoden kirsikkasato. Ovat niin arvokkaita, kun ovat itse poimittuja ja omasta puusta, etten ole raaskinut syödä… Reseptivinkkejä otetaan vastaan!
Hah, tunnistan tämän, mulle käy samoin äidin kirsikoiden kanssa! Rrrrrakastan niistä tehtyä hilloketta. Ja somenapiirakkaa olen myös joskus leiponut, niin hyvää.
Mitä olet mokannut keittiössä?
Joku kuukausi sitten valmistin mozzarellajuustoa äidin kanssa. Lopputulos oli samalla ihanaa ja hämmästyttävää: mozzarellaa voi tosiaan valmistaa vain kolmesta raaka-aineesta! Juustomassaa piti liikuttaa nopeasti käsin, jolloin lämpömittari osui kaasulieden liekkiin ja syttyi palamaan. Mini-palon keskellä iski stressi-itku. Juusto kuitenkin saatiin aikaiseksi.
Kerro hävikkivinkki.
Toissa päivänä tein bechamelkastiketta, johon käytin jauhon sijaan jämäjuurta. Oli ihanaa! Toinen uusi havainto on, että parmesaanin kannan voi laittaa oliiviöljyyn muhimaan, ja siitä syntyy parmesaaniöljyä! Muuten yritän käyttää jääkaapin sisältöä ahkerasti ja suunnitella ruokaostokseni, mutta voisin ehdottomasti vähentää hävikkiäni vieläkin enemmän…
Minkä asian haluat opetella seuraavaksi?
Olin ilmoittautunut työväenopiston croissant- ja viinerikurssille, mutta se valitettavasti peruuntui. Haluaisin hirveästi oppia tekemään omia (hapanjuuria)croissanteja, vaikka epäonnistumisen riski on aika iso.
****
Ymmärrän! Itse en pysty edes lukemaan croissantreseptiä, kun näännyn kaikkien työvaiheiden alle. Mutta ehkä hapanjuuri tekee tässäkin taikojaan ja mahdollistaa oikopolut?
Kiitos haastattelusta Tara! Jos et seuraa Taraa Instagramissa, tee se heti. Taran kuvan on ottanut Viola Virtamo, muut Taran omia. Taran uusimman kirjan pääset tilaamaan esimerkiksi täältä.
****
Kenen haastattelun haluaisit lukea seuraavaksi? Huikkaa alla!
Sarjan edelliset osat
Bella Table -podcastin Kia Arpia
Samasta padasta -kirjasarjan Outi Tuomivaara
4 kommentit
Kape Aihisen tai Koko Suomi leipoo Markuksen
[…] Tara Junker […]
[…] Ravitsemustieteilijä ja ruokakirjailija Tara Junker […]
[…] Ravitsemustieteilijä ja ruokakirjailija Tara Junker […]