Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Tattirisotto: takuuvarma vinkki herkkutatin tunnistamiseen ja resepti, jolla onnistut

kirjoittanut Satu Koivisto 29.8.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 29.8.2021
Tattirisotto
18,K

Tattirisotto oli tyttäreni ensimmäinen ajatus, kun ensimmäinen pulleajalkainen herkkutatti jäi haaviimme nuuksiolaisen kuusen alta.

Tämä on ainakin somen perusteella ollut uskomaton herkkutattivuosi. Katselin kadehtien feedini sienivirtaa, sillä omat vakiopaikkani ovat kaukana Etelä-Savossa. Sitten lasten isovanhemmat tulivat kylään, ja niin pappa kyyditsi minut ja esikoisen Oikeille Sienipaikoille.

Ja niin vain saimme kuin saimmekin sadon, josta herkuttelimme monena päivänä.

Tattirisotto on itselleni harvinaista luksusruokaa, herkkujen herkku, sillä löydän tatteja aika harvoin, etenkin herkkutatteja. Useimmiten löydän kantarelleja ja suppilovahveroita ja teen niistä kantarellirisottoa tai suppilovahverorisottoa, ja herkullisia ovat nekin. Tattirisotto on kuitenkin erityinen, sillä herkkutattien löytäminen ei ole aina helppoa. Tässä muutama vinkki.

Missä herkkutatti luuraa?

Herkkutatti viihtyy kuusikoissa ja polkujen varressa. Niitä ei kuitenkaan ole joka vuosi, ja juuri oikeaan tattiaikaan paikalle saapuminen on aina tuuripeliä. Herkkutatti on myös matojen mieleen, ja usein isot sienet ovat jo menneet parempiin suihin. Ei kuitenkaan aina! Isoimmat sienet kannattaa paloitella jo metsässä ja tarkistaa, mitä niiden sisällä on meneillään.

Takuuvarma vinkki tunnistamiseen

Herkkutatti on myös oikea kujeilija, sillä se on helppo sotkea sappitattiin. Sappitatti ei ole myrkyllinen mutta ah niin hirveän pahanmakuinen, että yksikin pieni sieni pilaa koko hyvän ruoan. Näiden kahden sienen erottaminen ei ole aina helppoa. Herkkutatin jalka on usein pullea, kun taas sappitatin on hoikempi. Silti nuori sappitatti saattaa näyttää erehdyttävästi herkkutatilta. Siksi olen ottanut tavaksi maistaa jokaista herkkutatiksi luulemaani tattia jo metsässä. Jos sieni maistuu pahalta, se on sappitatti. Jos se maistuu hyvältä, se on herkkutatti. Niin, herkkutattia voi todella voi syödä raakanakin! Katso täältä Kokit ja poti -blogin Hannelen tatticarpaccioresepti.

Ylimääräiset pakastimeen

Kun pääset kotiin, valmista sienet ruoaksi mahdollisimman pian, viimeistään seuraavana päivänä. Jos sienisaalis oli iso, paloittele sienet ja paista ne pannulla ilman öljyä tai voita ja pakasta annoksina. Kun et lisää rasvaa, sienet säilyvät pakastimessa hyvin.

Pari niksiä risottoon

Risottoa varten riittää, kun löydät muutaman hyvän tatin. Toki voit jatkaa sienimäärää muillakin sienillä, mutta itse tykkään tehdä tattirisoton vain herkkutateista, niin erityisherkku se on.

Risoton valmistaminen sujuu aika lailla niin kuin yleensäkin. Aloitan kuitenkin paistamalla ihan ensimmäiseksi sienet. Paloittele tatit, paista niistä ylimääräinen neste pois ja siirry sitten paistamaan sipulia. Jos olet niin onnekas, että löydät pikkuruisia sieniä, leikkaa niistä pitkittäin muutama sienen muotoinen sieni ja paista erikseen pannulla voissa annoksen koristeeksi.

Tärkein vinkki liittyy tarjoiluun: risotto kuuluu syödä heti, joten huhuile ruokailijat pöytään hyvissä ajoin odottamaan. Ja jos risotto uhkaa kuivua, lisää tilkka vettä. Risoton kuuluu olla valuvaa. Sitten vain nautit!

****

Mitä sinä teet mieluiten herkkutateista? Ja tässä risottoni resepti, ole hyvä!

Lisää kokattavaa juuri nyt

Omenapiirakka #somenapiirakka on monen suosikki, ehkä myös sinun?

Vihreä papu on loppukesän parsa, väitän.

Tattirisotto

Tattirisotto

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 30 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 2.9/5
( 9 äänesti )

Ainekset

  • n. 1 l tuoreita herkkutatteja
  • 12 dl kasvislientä
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 10 salvianlehteä
  • 2 rkl öljyä
  • 4 dl risottoriisiä (Arborio tai Carnaroli)
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 50 g parmesaania
  • (vettä)
  • 2 rkl voita

Tee näin

  1. Puhdista sienet: harjaa roskat pois ja raaputa jalan hiekka veitsellä pois. Leikkaa sienet paloiksi. Jos sinua on kohdannut onni ja olet löytänyt minikokoisia herkkutatteja, voit halutessasi viipaloida ne ohuesti ja paistaa erikseen annosten koristeeksi.
  2. Laita kasvisliemi kiehumaan erilliseen kattilaan.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna salvianlehdet.
  4. Kuumenna kattila tai kasari. Lisää herkkutatit kattilaan ja paista niitä niitä niin kauan, että niiden neste haihtuu. Kaada herkkutatit lautaselle odottamaan.
  5. Kuumenna öljy kattilassa tai kasarissa. Lisää sipuli ja salvia kuullota miedolla lämmöllä, kunnes sipuli muuttuu raukeaksi, noin seitsemän minuuttia. Lisää valkosipuli ja paista pari minuuttia.
  6. Lisää risottoriisi ja sekoittele, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Varo palamista.
  7. Lisää kasvisliemi muutamassa osassa ja sekoita voimakkaasti. Lisää sienet ja sitruunamehu.
  8. Jos säästit sieniä pinnalle koristeeksi, paista ne paistinpannulla voissa molemmin puolin.
  9. Lisää parmesaani ja voi, kun riisi on lähes al dente. Varo kypsentämästä liikaa. Huhuile perhe odottamaan ruokapöytään.
  10. Risoton janoisuus tuntuu vaihtelevan kuun ja tähtien asennon mukaan. Jos risotto tuntuu kuivalta, lisää tilkka vettä. Risoton kuuluu olla valuvaa.

Psst!

Voit korvata salvian erimerkiksi lehtipersiljalla. Hienonna lehtipersilja ja lisää se risoton joukkoon parmesaanin ja voin kanssa.

RisototSienetTatti
3 kommentit 11 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Kalapastasalaatti: näin helposti korvaat tonnikalan ja teet hyvää Itämerelle. Syksyn luottoreseptisi on tässä!
Seuraava postaus
Mitä tehdä rouskuista: ideoita saaliin tuhoamiseen, paras säilöntäkikka ja jippo pakastinsienten elvyttämiseen

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

3 kommentit

A 29.8.2021 - 11:19

Instan herkkutattikuvat saa mut about säntäämään sienimetsään. Omat sieniapajat on ah niin kovin kilpaillussa Keskuspuiston alkupäässä (siis eilenkin metsäretkellä bongasin aika monta muutakin sienestäjää). Eilen suosi onni, löytyi isoja tatteja, pieniä tatteja ja kourallinen kantarelleja (mä poimin vain herkkutatteja tateista, koska oon vähän kranttu). Aiemmin viime viikolla vietin 2 tuntia vesisateessa lapsen harrastuksen aikana rämpien kaikki tattiapajani ja tulos oli nolla tattia, silloin vähän harmitti. Mutta nyt on pakkasessa aarteita ehkä kahteen risottoon ja toivottavasti lisää löytyykin. Joskus nuorempana tuli löydettyä valtava sappitattiesiintymä, joten sen jälkeen todellakin maistan jokaista poimimaani herkkutattia 😀

En tiedä tästä vuodesta (omat saaliit ei vielä kummoisia) mutta viime vuosi oli ihan mahdottoman hyvä sienivuosi. Ekat herkkutatit ja kantarellit löytyi silloin heinäkuussa ja sitten sieniä (pääosa orakkaita ja suppiksia) tuli poimittua aina marraskuuhun asti. Suppikset vaan vilisi silmissä 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 6.9.2021 - 13:24

Oooh, nostan hattua siitä että sienestät superkilpaillussa Keskuspuistossa 😀 Omat paikkani eivät ole aivan yhtä kansoitettuja, mutta silti kaihoten mietin Etelä-Savon apajiani. Kumminkin lohdullista on, että täällä lähelläkin voi saada hyviä saaliita.

Vastaa
Kantarellipasta: kikka miten sienistä saa rapeita, kastikkeen salainen ainesosa ja muut luottovinkit. Paras ja helpoin resepti on tässä! - Satu Koivisto 23.8.2023 - 13:16

[…] Tattirisotto ja varma keino herkkutattien tunnistamiseen. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä