Kaupallinen yhteistyö: Viinisuositus
Tetraviini ja sen suosio näkyy jo nyt Alkon hyllyillä, mutta lähivuosina niiden määrä tulee vain kasvamaan. Olethan valmis?
Tässä postauksessa kerron, miksi Alkossa on alkanut näkyä entistä enemmän muihin kuin lasipulloon pakattuja viinejä. Mistä se johtuu ja miksi viiniä pitäisi ostaa muuten kuin perinteisessä pullossa?
Mikä ihmeen tetraviini?
Tetraviini on vähän mehutölkiltä näyttävään kartonkipakkaukseen pakattu viini. Pakkauskoko on yleensä 0,75 l eli sama kuin perusviinipullossakin, mutta saatavilla on myös pienempiä ja isompia tetroja. Vaikka jotkut yhä epäilevät tetraviinejä kakkoslaadun halpistuotteiksi, tetroihin pakataan nykyisin laatuviinejä.
Miksi tetrojen määrä sitten on lisääntynyt? Alko on tehnyt linjauksen, jonka mukaan se aikoo puolittaa vuoteen 2030 mennessä juomien pakkausten ilmastovaikutukset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tästä eteenpäin Alko suosii muuhun kuin lasipulloon pakattuja viinejä. Jatkossa tetrat ja lasipullot ovat luultavasti myynnissä rinta rinnan. Tämä näkyy viinien hinnoissa: lasipullossa viininsä ostavat saavat pulittaa ostoksestaan enemmän.
Ja tämähän näkyy jo nyt: esimerkiksi kalifornialainen Apothic Red -punaviini on saatavilla sekä pullossa että kartonkipakkauksessa. Kartonkiin pakattu viini on euron edullisempi kuin lasipullossa myytävä, vaikka sisältö on tismalleen sama!
Apothic Red on mainion monikäyttöinen viini noutopöytään. Tuhdin hillomaisen hedelmäisyytensä ansiosta se on oiva pari myös mausteisemman ruoan kanssa, joka voi olla viinille hankala. Kuvassa etualalla näkyvälle munakoiso-harissapadalle se on loistoyhdistelmä.
Miksi tetroja sitten pitäisi suosia?
Lasipullo tietenkin on klassinen tapa pakata viiniä, joka on ollut käytössä satoja vuosia. Ei kuitenkaan aina, sillä ensimmäiset viinit säilöttiin saviruukkuihin tai muihin astioihin.
Linjakas lasipullo on tietysti kaunis, mutta myös helposti rikkoontuva ja painava. Painavuus tuntuu paitsi ostoskassissa myös pulloviinien kuljettamisessa myyntiin. Myös lasipullon valmistaminen vaatii paljon energiaa. Niinpä ympäristöystävällisyydessä tetra peittoaa lasipullon selvin luvuin: kun perinteisen lasipullon hiilijalanjälki juomalitraa kohden on huikeat 675 g CO2e/l, on tetran vastaava vain 85 g CO2e/l. Aika iso ero!
Moni on jo oppinut ostamaan kartonkiin pakattua viiniä mukaan mökille ja piknikeille, mutta kartonkiviini sopii myös kotioloihin. Tetrat ovat käteviä vaikkapa juhlia järjestellessä, kun kannettavaa on joka tapauksessa paljon.
Yhyy, mutta kun kaipaan kattaukseen kaunista lasipulloa!
Jos pahvitötterö kauniissa kattauksessa ei tunnu sopivalta, kaada tetraviini kauniiseen karahviin. Jos sinulla ei vielä ole sellaista, vesikannu tai vaikka maljakko saattaa jo löytyä. Tai ehkä liotat vanhasta kauniin muotoisesta viinipullosta pois etiketin ja teet siitä uuden tarjoiluastian?
Itselläni on useita karahveja, mutta eniten on käytössä kirpparilta löytynyt kurvikas kaadin, josta tarjoilen vettä, viiniä ja mehua vähän tarpeen mukaan.
Nostamalla karahvin pöytään tuntuu vähän siltä kuin olisi matkalla eteläranskalaisessa rantabistrossa!
Jos viinin kaataminen karahviin jännittää, ota avuksi suppilo. Kun kaadat viinin karahviin, se saa happea ja aromit aukeavat paremmin. Win win tässäkin!
Mutta eikö viini mene pilalle pahvipakkauksessa?
On totta, että kartonkipakkaus päästää ilmaa läpi, mikä taas kypsyttää viiniä. Kuitenkin suurin osa viineistä, myös lasipulloissa myytävät, juodaan heti, jolloin tällä ei ole mitään merkitystä.
Kun tetraviiniä ei siis varastoi vuosia, ei ole mitään hätää pilaantumisesta.
Kun kartonkipakkaus on tyhjentynyt, kierrättäminen on helppoa: nakkaat sen vain mehupurkkien kanssa kartonkikeräykseen.
Kaikkein pienin hiilijalanjälki: hanapakkaus
Kaikkein pienin hiilijalanjälki on hanapakkauksella, kotoisemmin laatikkoviinillä. Ensimmäiset hanapakkaukset tulivat Alkoon myyntiin vuonna 1999, ja suomalaiset löysivät ne heti. Nykyisin valikoima on jo valtava, ja 40 prosenttia Alkossa myydystä viinistä on hanapakkauksessa. Joukossa on jo todellisia viiniherkkuja.
Itse ilahduin valtavasti, kun saksalaisen Nik Weisin Urban Riesling tuli hiljattain myyntiin kolmen litran hanapakkauksessa. Jos minulla olisi keväällä valmistujaiset, ostaisin tätä juhliin aivan ehdottomasti! Viini on tosi kiva yhdistelmä raikasta hapokkuutta ja kivihedelmiä, mutta pieni sokeri tekee siitä helpon yhdistettävän nöytöpöydän monipuolisen ruoan kanssa. Pakkauskin on niin nätti.
Jos juhlissa tuntuu vaikealta saada mahtumaan koko hanapakkausta jääkaappiin, viilennä viiniä vähän kerrallaan kannussa.
Hanapakkaus säilyy avaamisenkin jälkeen monta viikkoa, joten jos sitä jää juhlista, ei haittaa. Sitä voi hyvin lorauttaa lasin lisäksi myös ruokaan. Avaamisen jälkeen hanapakkaus kannattaa säilyttää jääkaapissa, myös punaviini.
Ja kun hanapakkaus on tyhjentynyt, kierrätä pahvi kartonkiin ja pussi muovinkeräykseen. Helppoa!
****
Onko sinulle tulossa keväällä juhlat?
Ruokaideoita keväisiin juhliin
Balsamicoperunat pursuavat makua.
Särkitahna on herkkua leivän päällä.
Suklaajuustokakku valmistuu edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.