Tofu uunissa paahdettuna näkyi pari kertaa syksyn aikana Instagramissani, ja olen saanut siitä lähtien kyselyitä. Mitä tuo ihmetofu oli, ja miten se valmistettiinkaan? Ja sitten kun hoksasin, että tätä haetaan myös Googlessa, on lie syytä kirjoittaa vinkit tänne hyvään talteen.
Olen esivalmistelija ja paahtajanainen. Viime syksynä tajusin, että myös tofu kannattaa esivalmistella uunissa. Mutta ei paloina vaan raastettuna. Kun tofun raastaa ja paahtaa uunissa, tofu kuivuu tasaisemmin. Lopputulos on rapean sitkeä, aivan erilainen kuin yleensä, jopa jauhelihamainen. Tätä tofumurua sitten voi lisätä monenlaisiin ruokiin. Aijai!
Kas tässä vinkit valmistukseen, ole hyvä.
Tee isompi satsi kerralla
Tarvitset siis tavallista, kiinteää tofua. Yhdelle pellille mahtuu kaksi pakettia eli puoli kiloa tofua, joten kannattaa valmistaa kerralla isompi satsi. Kiertoilmauunissa paistat toki kahdella pellillä eli neljä paketillista kerralla. Säilytä uunissa paahdettu tofu jääkaapissa, se säilyy siellä hyvänä ainakin neljä päivää.
Tofun kuivaus: pakastimen kautta tulee parasta!
Tofu säilötään veteen, joten se on täynnä kosteutta. Jotta tofusta saa maukasta, tuo kosteus pitää ensin kuivattaa pois. Tofun kuivatus tapahtuu näin: leikkaa pala kolmeen tai neljään osaan, kääri puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja nosta päälle leikkuulauta painoksi. Tofun on hyvä kuivua painon alla ainakin puoli tuntia, mutta voit hyvin nostaa tofun jääkaappiin kuivumaan vaikka seuraavaan päivään.
On olemassa myös oikopolku. Kerran ostin tarjouksesta sen verran ison määrän tofua, että jouduin pakastamaan osan myöhempää käyttöä varten. Tämä osoittautui onnekkaaksi kokeiluksi. Pakastetusta ja sulaneesta tofusta voi vain puristaa nesteen pois, painon alla kuivattamista ei tarvita lainkaan.
Mausteita vai ei, sinä päätät
Kuivattu tofu raastetaan. Se tapahtuu parhaiten laatikkoraastimen karkealla terällä. Lisää tofun joukkoon hieman öljyä (2 tl) ja hieman suolaa (1/2 tl). Itse en yleensä mausta tofua tässä vaiheessa sen enempää, koska haluan päättää mausteet myöhemmin, mutta toki maustamisen voi tehdä jo nytkin. Esimerkiksi jeera + jauhetttu korianteri + paprika toimivat hienosti, samoin gochujang + vaahterasiirappi + soijakastike (harkitse tarvitsetko enää lisäsuolaa, se riippuu käyttämäsi soijakastikkeen suolaisuudesta).
Kun tofu on uunissa, muista sekoitus
Levitä raaste tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda 200-asteisessa uunissa vajaa puoli tuntia. Seuraa kypsymistä ja sekoita raastetta muutaman kerran paistamisen aikana. Samaan aikaan toki kannattaa paistaa muutakin, jotta uuni tulee kunnolla käyttöön.
Jäähdytä ja pakkaa jääkaappiin
Jäähdytä paahdettu tofu, riko pienemmäksi (sakset kätevät tässäkin), pakkaa rasiaan ja nosta jääkaappiin odottamaan käyttöä. Voit myös tässä vaiheessa tehdä halutessasi jälkimarinoinnin: sekoita kulhossa öljyä, sitruunaa, korianteria/lehtipersiljaa ja suolaa ja anna tofulle öljykylpy.
Tofu uunissa, mihin se sopii?
Vaikea keksiä, mihin ei sopisi! Teen siitä gochujang-nuudeleita (kirjoitan tästä reseptin tännekin, lupaan). Se on todella herkullista paistetun riisin/ohran/kauran/speltin seassa. Siitä saat bolognesen, ja siitä tehty makaronilaatikko ja kaalilaatikko (kuvassa) on ihanaa. Siitä voi sekoittaa myös uuniperunatäytteen. Veikkaan että olisi tosi hyvä myös pizzan päällä!
****
Mitä sinä teet tofusta? Huikkaa alle!
Lisää tofua
Skagendippi on herkullista blinien päällä, sipsien dippinä tai vaikka keitettyjen perunoiden kanssa.
Tofupullat valmistuvat parista raaka-aineesta.
Butter tofu on ollut yksi blogin toiveresepteistä.
1 kommentti
[…] ruoan juju on uunissa paahdettu tofu. Kun tofupalan kuivaa, raastaa ja paahtaa menemään, tofun rakenne muuttuu aivan toiseksi, […]