Harva ruoka-asia on ilahduttanut minua pitkään aikaan niin paljon kuin tofupullat. Anna kun kerron.
Kaikki lähti siitä, että halusin kehittää perheellemme rakenteeltaan lihaisan oloiset kasvispullat. Kasviskasvispullissahan ei ole tietenkään mitään vikaa, mutta harvoin ne tuntuvat syödessä vähän sitkeiltä, ennemmin pehmeiltä. Mutta nyt voin sanoa, että olen onnistunut luomaan jotakin sellaista, jota lähdin tavoittelemaan.
Tuotekehityksessä oli kaksi oivallusta, joista on kiittäminen kokkikoulua. Ensinnäkin joskus viime syksynä tein koulussa itse seitania, jonka syvän umamisen maun takana oli pari pellillistä uunissa paahdettuja herkkusieniä. Herkkusieniin tulee uskomattoman syvä maku, kun ne paahtaa uunissa. Kiinnostavaa!
Toisekseen olin keväällä kurssilla, jossa tehtiin vegepihvejä jonkinlaisista herneproteiinisuikaleista jauhamalla ne marinoimisen jälkeen tasaiseksi massaksi monitoimikoneessa. Heureka! Lopputulos oli helposti muotoiltava massa, josta sai helposti aikaan pihvejä. Kiinnostavaa tämäkin!
Kasvispullien ajatus muhi aivoissani koko kesän ja muistui mieleen, kun arki taas alkoi. Ja koska jääkaapissa oli tofupaketti, pääraaka-aineeksi valikoitui se.
Ja onnistuin! Jo ensimmäiset tofupullat olivat sellaiset kuin halusin: rapeat pinnalta, suloisen sitkeät sisältä ja maultaan syvän umamiset. Ensimmäisen kerran jälkeen olen tehnyt näitä monta kertaa uudestaan.
Kas tässä toimintaohjeet, joilla sinäkin onnistut!
Tofu: muista kuivatus
Tofupullia varten tarvitset kaksi olennaista raaka-ainetta: paketillisen tofua ja kasan herkkusieniä. Molemmat pitää käsitellä oikein, jotta taika tapahtuu.
Tofussa on valtavasti nestettä, joka pitää saada siitä ulos ennen valmistusta. Leikkaa tofu neljään osaan, kääri palat puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen (tai talouspaperiin), aseta kahden lautasen väliin ja nosta päälle esimerkiksi leikkuulauta painoksi. Sitten tofu saa kuivua painon alla puolisen tuntia tai enemmän, tämä ei ole niin tarkkaa. Veikkaan, että tämän voisi hyvin tehdä vaikka edellisenä päivänä.
Herkkusienet: taika tapahtuu uunissa
Herkkusienet puolestaan kannattaa paahtaa uunissa, jolloin houkutellaan ulos sienen umaminen, syvä maku. Tämä kannattaa tehdä silloin, kun uuni lämpenee muutenkin. Paahdetut sienet säilyvät rasiassa jääkaapissa ainakin neljä päivää hyvinä, ja niistä saat äkkiä ruokaa. Viipaloi herkkusienet, levitä uunipellille, lorauta päälle tippa öljyä, rouhi suolaa ja sekoita. Paahda sieniä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Sekoita välillä. Paistoaika riippuu aivan uunin tehosta, mutta sienien olisi tarkoitus kuivahtaa ja kiinteytyä. Jos 20 minuutin jälkeen sienet tuntuvat kosteilta, jatka paistamista.
Itse taikina: sauvasekoittimella surrur
Kun sienet ja tofu on käsitelty, päästään itse asiaan eli pullataikinan tekemiseen. Raastan tofun laatikkoraastimella karkeaksi raasteeksi. Hienonnan sienet leikkuulaudalla isolla kokkiveitsellä. Sitten laitan molemmat korkeaan kannuun, lisään hiukan suolaa ja surruuttelen suurin piirtein tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Massaan saa jäädä sattumia, mutta sen pitää käsin puristettaessa olla muovailtava ja pysyä kasassa. Jos sinulla on monitoimikone, käytä ihmeessä sitä, itselläni ei ole.
Kun taikina on surruuteltu, pyörittele siitä noin 20 pientä pullaa ja nostele lautaselle. Jos ehdit, nosta pullat jääkaappiin asettumaan. Jääkaapissa pullat asettuvat, ja ne on vielä helpompi paistaa.
Viimeinen silaus: pyöräytys vehnäjauhoissa
Kun paistamisen aika on, levitä lautaselle vehnäjauhoja ja rouhaise sekaan hiukan suolaa ja pippuria. Tämäkin ravintolapuolen oppeja: ruoan jokainen osanen maustetaan erikseen. Kuumenna öljy (tarttumattomaksi pinnoitetulla) paistinpannulla. Pyöräytä pullat kauttaaltaan vehnäjauhoissa ja nosta sitten pannulle paistumaan. Paista pullia joka puolelta käännellen, yhteensä vajaa kymmenen minuuttia.

Tarjoa tofupullat esimerkiksi tämän tomaattikastikkeen kanssa. Nauti!
Näin te kommentoitte tätä reseptiä:
”Siis tämä resepti. Tein äsken. Satu Koivisto, olet nero! Tätä ruokaa me kaikki lapsiperheet olemme kaivanneet!”
”Aivan erinomaisia, kiitos!”
”Nämä toimi! Ja niin ihanan vähillä raaka-aineilla.”
Lisää vegaanisia arkiruokia
Butter tofu on pöydässä äkkiä.
Basilikarisotossa ihastuttaa maun lisäksi kaunis väri.
Hernepestopasta on melkein jo lautasella, kun pakastimessa on pussillinen herneitä.
5 kommentit
Kiitos tästä reseptistä, toimii loistavasti myös putkivinokkailla (fodmap-ystävällinen sieni samoin kuin osterivinokas). Varsinaisessa reseptiosiossa voisi kohdassa 1 muuttaa pullat sieniksi ja kohdassa 5 pyöräyttää pullat jauhoissa. Asiat kävivät kyllä ilmi, kun luki varsinaisen blogitekstin, mutta siltä varalta että joku kopioi vain reseptiosion!
Resepri kiinnostaa, mutta olen soija-allergikko. Mikä olisi next best thing tofun sijaan?
Nämä on tosi hyviä! Rakenne sillä tavalla kivan kostea, että menisi muusin kanssa ilman kastikettakin, mutta hyvää oli jämäkastikkeenkin kanssa 🙂
[…] Satu Koivistoa. Bongasin Sadun Instagramista aiemmin syksyllä inspiroivan kahden raaka-aineen tofupullaohjeen, jota oli pakko päästä testaamaan itsekin. Ja niin tofukuu saa alkaa, kesti se sitten kuinka […]
[…] and was swept away with how simple and delicious they were! You can find her original recipe for tofu balls here (in Finnish) and I highly recommend trying it out before you ventury into my variation ♥ I was literally […]