Uusi vuosi, uuden haasteen aika! Koska lähditte niin kivasti mukaan viimevuotiseen perunahaasteeseen, tehdään myös tänä vuonna jotain samankaltaista yhdessä.
Kyselin Instagramissa, mistä haluaisitte lukea täällä vuonna 2021. Yksi toive toistui:
”Mahdollisimman paljon hävikkiruokajuttuja, se on asia, johon meidän kaikkien pitää panostaa”, kirjoitti esimerkiksi Johanna.
No mutta kyllähän se nyt käy, onhan kyseessä yksi lempiaiheistani, josta olen puhellut siellä ja täällä vuosia. (Älä silti pelkää, perunahaaste ei tule jäämään kovin suureen katveeseen tänäkään vuonna, niin mielelläni jaan perunareseptejä, onhan kyseessä yksi lempiraaka-aineistani).
Aluksi tärkein: tämän haasteen ei ole tarkoitus syyllistää eikä lisätä painetta kenenkään arkeen. Ei tässä itsekään puhtoisia olla: juuri onnistuin homehduttamaan sitruunan hedelmävadille vain parissa päivässä ja heitin pois lopun misotahnan jääkaapista, kun en vain saanut sitä käytettyä. Sellaista sattuu. Toisekseen ruokahävikistä puhumiseen tuntuu kuuluvan aina jonkinmoinen ankeus. ”Nämä nyt ovat tämmöisiä jämiä jääkaapista.” Eih! Jääkaapissa odottavat asiat ovat ruokien siemen, alku, arjen siunaus.
Ruokatetriksessä on jotain kovin palkitsevaa: kun saan viimeiset keitetyt potut sujautettua munakkaaseen tai raastettua juustokäntyn pastan päälle, tuntuu tosi kivalta, sellaiselta arjen pienimuotoiselta supersankarilta.
Avain arkemme hallintaan on se, että en ajattele ruokailuita kertasuoritteina vaan enemmin jatkuvana virtana. Harvemmin ajattelen kokkaavani jotakin tiettyä ruokaa jollakin tietyllä reseptillä (”tänään minun on pakko saada aitoa bouillabaissea jossa on kaikki 25 siihen kuuluvaa ainesosaa”) vaan useimmiten kaikki lähtee liikkeelle raaka-aineesta (”ooooh hauki näyttää superhyvältä, sen kanssa voi syödä perunat ja porkkanat jääkaapista vaikka muusina”). En useinkaan pitäydy reseptissä vaan seison hetken tuijottamassa jääkaappiin, mitä sieltä voisi lisätä matkaan. Yleensä lisäys ei ole ainakaan huonompaan suuntaan.
Lupaan tämän vuoden aikana jakaa omia keinojani (ja teidän, kiitos vinkeistä!) vähentää hävikkiä. Tässä alkuun muutama, joista jo olen kirjoittanut tänne:
1. Kasvisten paahtaminen. Tästä olen puhunut vuosien aikana valtavasti. Olen paahtajanainen ja tykkään paahtaa kasviksia uunissa. Teen tätä, kun muutenkin häärään keittiössä, yleensä aika pian kaupasta tulon jälkeen. Kun kasvikset kypsentää niiden ollessa parhaimmillaan, lopettaa kilpajuoksun pilaantumista vastaan. Kun esikoinen aloitti päiväkodissa ja elämä tiivistyi, huomasin, että saamme todennäköisemmin käytettyä valmiiksi kypsennettyjä kasviksia kuin raakoja, sillä niistä saa äkkiä hyvää ruokaa esimerkiksi keitetyn ohran tai pastan kanssa. Lue kasvisten paahtamisesta lisää täältä.
2. Hävikkikori. Kuiva-ainekaappi on kyllä yksi suuri hautomo. Se pysyy parhaiten kuosissa, kun perustat keittiön tasolle hävikkikorin ja nostat siihen kuivakaapin pussinpohjia. Kun jokin tuote on päätynyt hävikkikoriin, sitä ei saa palauttaa takaisin kaappiin. Usein se lisää luovuutta. Lue lisää hävikkikorista täältä.
3. Kasviscurry. Meillä syödään tosi usein intialaishenkistä kasviscurrya, liki viikoittain. Pidän maustekaapissa aina jeeraa, curryjauhetta, korianterinsiemeniä ja kookosmaitoa, jotta saan kastikkeelle maukkaan pohjan. Tähän voi upottaa aivan mitä tahansa: sipulia, lehtikaalia, porkkanaa, perunoita, lehtiselleriä… Maistuu myös omille lapsillemme. Kasviscurryn reseptin saat täältä.
#ruoanpelastaja, näin lähdet mukaan
Osallistuminen on tosi helppoa: kokkaa mikä tahansa ruoka, jossa on jotain, joka uhkasi mennä huonoksi mutta jonka onnistuit pelastamaan: riisinjämät jääkaapista, punalaputettu tuote kaupasta, pöydällä nahistunut hedelmä, pöydälle kuivanut leivänkannikka. Ota ruoasta kuva ja jaa se Instagramissa hashtagilla #ruoanpelastajat. Tehdään ruoan pelastamisesta yhdessä hienoa!
Saanko sut mukaani?
Lue aiemmat hävikkijuttuni
Hävikkikori on paras tapa päästä eroon kuiva-ainekaapin pussinpohjista.
7 keinoa pitää bioroskis nälkäisenä.
1 kommentti
[…] Toissa vuonna käynnistin #perunahaaste‘en, viime vuonna jaoin kaikenlaisia hävikkivinkkejä. […]