Uunipuuro yön yli on suurta herkkuani, mutta teen sitä kovin harvoin. Selvästi aivan liian harvoin, sillä kun nyt lomalla innostuin tekemään sitä pitkästä pitkästä aikaa, kumpikaan lapsista ei ollut ns. erityisen innoissaan. Mutta koska itse olen, saatte reseptin ja tarinointia. Ehkä siellä on muitakin uunipuuron rakastajia?
Uunipuuro on fantastinen ruoka. Vain muutama minuutti valmisteluita illalla, ja uuni hoitaa loput. Aamulla keittiössä odottaa täydellisen hautunut pehmeä puuro, eikä sinun ole tarvinnut tehdä mitään muuta kuin nukkua. Aamun hommaksi jää vain kahvinkeitto ja puuron lapioiminen lautasille.
Suurimopuuro paras puuro
Paras uunipuuro valmistuu kokonaisista suurimoista: olen kokeillut ainakin kauraa, ohraa ja spelttiä. Suurimot ehtivät hautua yön aikana täysin pehmeiksi, mutta niissä on silti rakennetta. Rikottu ohrakin sopii, se ei ainakaan omien haudutteluitteni myötä ole mennyt lainkaan mössöiseksi.
Täyteläinen maito
Uunipuuron voi tehdä niin lehmänmaitoon kuin kasvimaitoonkin. Jos teet kauramaitoon, valitse paksumpi baristaversio, jolla saat täyteläistä. Itse teen yleensä kevytmaitoon, mutta tällä kertaa tein punaiseen täysmaitoon. Niin täyteläistä! Uunissa maito ei voi palaa pohjaan.
Pinta piilossa
Kun raaka-aineet ovat kotona, työläin vaihe taitaa olla kannellisen padan tai vuoan kaivaminen esille. Itse teen puuron kannellisessa valurautapadassa, joka tilavuus on noin 2,5 litraa. Puuro mahtuu siihen juuri sopivasti. Jos sinulla ei ole kannellista vuokaa, peitä se foliolla, jotta pinta ei pääse tummumaan liikaa.
Sekoitus ja uuniin
Sitten vain huuhtaiset suurimot siivilässä ja lastaat kaikki aineet pataan tai vuokaan ja sekoitat. Siinä kaikki. Maitoa ei tarvitse lämmittää. Nosta pata uuniin ja mene nukkumaan. Läikkyvä neste muuttuu yön aikana sakeaksi puuroksi ja saa herkullisen kuoren.
Paras makupari ja tuomio
Itse syön puuroni mieluiten sellaisenaan tai hedelmien kanssa, mutta kiisselikin olisi taivaallista. Aika loistava avaus päivälle!
Paitsi nuorison mielelestä.
”Tavallinen puuro on parempaa”, arvioi kahdeksanvuotias.
”Ei minun makuani”, säesti neljävuotias.
Ei haittaa, jääpä minulle enemmän!
****
Uunipuuro yön yli, onko se oma herkkusi ja minkä kanssa sitä syöt? Niin ja tässä vielä resepti, ole hyvä!
Lisää aamupalaideoita
Shakshuka on vaikea lausua, mutta mitään muuta vaikeaa siinä ei ole.
Banaaniletut ilahduttavat ainakin nuorisoa.
Croque Monsieur on perheemme herkkuaamiainen, kun juhlimme jotakuta.
13 kommentit
Kirjoitat, että kokonaisista suurimoista tulee paras puuro, mutta ohjeessa on jyviä. Ovatko kokonaiset suurimot = jyvät? Mitäs sitten ovat ryynit?
Oho, korjasin tekstistä viime tipassa jyvät suurimoiksi, koska jyvät taitavat olla niitä viljoista puitavia osia, joille ei vielä ole tehty mitään. Suurimo on taas jyvä, joka on kuorittu joko kokonaan tai osittain. Ryyni on sitten taas litistetty jyvä eli hiutale. Mutta hyvä kun huomasit, käyn korjaamassa!
😊👌🏼
Uunipuuro – parasta! Varsinkin tosi hyva idea kun on yo-vieraita, niin aamulla ei tarvi stressata aamupalasta kun se odottaa jo valmiina uunissa syojiaan. Itse laitan usein pilkottua paarynaa, hasselpahkinoita ja ripauksen kanelia mukaan. Ja jos ihan ultimate-herkkupuuron haluaa, ripottelen paalle viela pienen kerroksen ruoko-sokeria (tai mita sokeria nyt loytyykaan) ja pukkaan muutamaksi minuutiksi uudellen uuniin juuri ennenkuin syodaan. 🙂
Tosi kivoja vinkkejä, kiitos! Ja tuo yövierasnäkökulma myös, kerrassaan nerokasta!
Öh… tein täsmälleen ohjeen mukaan, ikaffea, kaurasuurimoita ja folio vuoan päällä. Ja aamulla 9 tunnin jälkeen puuro oli löysää, kaukana kuvan rakenteesta. Lisäksi puuro oli ruskeaa. Mitä ihmeessä…
Moikka! Uuneissa on eroa, samoin kauramaidoissa. En ole itse tehnyt iKaffella vaan Pirkka Baristalla. Jos puuro on löysää, sitä kannattaa vain hauduttaa lisää 🙂
Juuri tein uuniohrapuuroa ja karpalokiisseliä. Melko lyömätön yhdistelmä. Paitsi että ehkä kaurapuuro suurimoista on vielä parempaa.🤔
Kaurapuuro suurimoista on kyllä todella herkullista, nam!
Aivan ihana ohje, sympaattisia noi lasten suusta-lisät loppuun!
Kiva kuulla, kiitos 🙂
[…] Uunipuuro vaatii vain viisi minuuttia valmisteluita illalla, ja aamulla keittiössä tuoksuu ihanall… […]
Öh… tein täsmälleen ohjeen mukaan, ikaffea, kaurasuurimoita ja folio vuoan päällä. Ja aamulla 9 tunnin jälkeen puuro oli löysää, kaukana kuvan rakenteesta. Lisäksi puuro oli ruskeaa. Mitä ihmeessä…