Ostoslistan tekeminen alkaa olla ihanan helppoa. Varhaiskaalia saa vain pienen hetken touko–kesäkuussa, ja siihen pätee sama kuin parsaankin: tarraa kiinni aina kun näet ja mieti vasta kotona, mitä siitä teet. Ensimmäiset kaalit tulevat alempaa Euroopasta, esimerkiksi Unkarista, mutta todellisen herkun kausi alkaa kesäkuussa, kun alkaa saada kotimaista. Varhaiskaalisalaatti on aina hyvää, miten tahansa tehtynä.
Rapea, mehukas ja makea varhaiskaali maistuu ihanalta, vaikka sen maustaisi vain oliiviöljyllä, tilkalla sitruunamehua ja ripauksella suolaa. Itse teen kuitenkin useimmiten hiukan tuhdimman version, joka on kuitenkin raikas. Sitä voisi lappaa sellaisenaan, mutta se maistuu savustetun kalan kanssa, hodareiden välissä, grilliruokien lisäkkeenä tai leivän päällä. On oikeastaan vaikea keksiä, minkä kanssa varhaiskaalisalaatti ei sopisi.
Varhaiskaalisalaatin kastikkeen perusta on turkkilainen jogurtti, jota jääkaapissamme on aina pönttö. Lisään sitä vähän sinne sun tänne, niin myös varhaiskaalisalaattiin. Turkkilainen jogurtti on rakenteeltaan sopivan paksua ja maultaan raikkaan hapanta ja samalla kuitenkin tarpeeksi mietoa. Toinen olennainen raaka-aine on Dijon-sinappi, jossa on sopivasti potkua. Sekoitan kastikkeen suoraan salaatin tarjoiluastiaan. Näin vältyn yhden ylimääräisen astian tiskaamiselta, ja varhaiskaalisuikaleet pääsevät saman tien kastikekylpyyn.
Varhaiskaalin leikkaan ohuiksi suikaleiksi isolla veitsellä. Halkaisen kaalin ensin puoliksi, minkä jälkeen suikaloin muun paitsi aivan kovimman kannan (toki säästän kannan ja lisään sen wokkiin tai kasviskeittoon, sinne se kyllä uppoaa). Suikaleiden sopiva paksuus on muutama milli, ohuempi olisi hakkelusta. Leikatut kaalisuikaleet nakkaan kulhoon ja sekoitan. Sitten jätän kulhon hetkeksi tasolle odottelemaan, kunnes muut ruoat valmistuvat. Jos odotus venyy, peitän kulhon lautasella ja nostan jääkaappiin. Odotuksen aikana kastike tekee taikansa ja kaalista tulee samaan aikaan pehmeää mutta rapeaa, täydellistä.
Kun kevät etenee pidemmälle, lisään varhaiskaalisalaattiin pätkän raparperia. Kyllä vain, raparperi sopii muuhunkin kuin piirakkaan ja kiisseliin. Hakkelukseksi hienonnettu raparperi tuo salaattiin lisää raikkautta, pientä terää. Ja kun kesäsipulikausi alkaa, lisään myös varren tai pari, en kuitenkaan itse sipuleita. Ja joskus, jos kotona pyörii tilliä, hienonnan pienen kourallisen ja lisään joukkoon. Herkullista sekin.
****
Mitä sinä teet varhaiskaalista? Ja tässä oma luottosalaattini, ole hyvä!
Lisää kokattavaa toukokuulle
Raparperipiirakka maistuu parhaalta, kun teet sen luottotaikinaani.
Paprikasalsa on sopivasti tulinen yleislisäke kaikelle grillattavalle.
3 kommentit
Äitini paistoi varhaiskaalta pannulla seesamiöljyssä ja voissa, maustettiin pippurilla, suolalla, timjamilla, persiljalla… Pieni loraus soijakastiketta ja ruskeaa sokeria. Kaali leikattiin lohkoiksi ja lohkoja paistettiin molemmilta puolilta. Tulos oli niin hyvää että nyt ostin itselleni varhaiskaalin ja aion yrittää päästä yhtä herkulliseen lopputulokseen
HM kuulostaapa äitisi paistettu kaali ihanalta. Olisiko joku resepti?
Nam, onpa herkullinen kuuloinen ruoka! Pitääkin kokeilla jotakin tällaista 🙂