Vegaaninen suklaakakku on jopa parempaa kuin ”se tavallinen”, hyrisi perhe, kun maistelimme yhdessä uusinta leivontakokeiluani. Olen aivan samaa mieltä! Lopputulos muistutti mehevyydessään pähkinäistä suklaakakkua, jota olen leiponut vuosia. Ah!
Tällä hetkellä minua inspiroi leivonnassa totuttujen tapojen kyseenalaistaminen, uuden oppiminen ja vegaanisuus. Vaikka esimerkiksi munia aina välillä syönkin, en halua tuhlata niitä leivontaan, jossa ne ovat vain piilossa. Vegaaninen suklaakakku ei toden totta munia kaipaa.
Tässä vinkit valmistukseen, ole hyvä!
Valitse irtopohjavuoka
Tähän kakkuun et tarvitse monia välineitä. Anna sähkövatkaimelle vapaapäivä, tämän kakun ainekset sekoitetaan yhteen vain nuolijalla. Jos sellaista ei ole, iso lusikka on ok. Lisäksi tarvitset leivontakulhon, jonka voit laittaa mikroon, sekä 20-senttisen irtopohjavuoan. Irtopohjavuoasta kakku on helppo irrottaa siististi. Jos irtopohjavuokasi on isompi, kakusta tulee matalampi ja sitä kannattaa paistaa vähemmän aikaa.
Suklaan sulatus: mikrossa helpointa
Vaikka usein leivon kaakaojauheella, juhlasuklaakakkuuni käytän leivontasuklaata, jolla saa intensiivisemmän suklaan maun. Sulatan suklaan yksinkertaisesti mikrossa, joka on oiva apuri leivonnassa. Tähän reseptiin käytin Pirkan tummaa leivontasuklaata.
Rasva: rypsiöljy toimii loistavasti ja tekee kakusta täyteläisen
Kakut kaipaavat rasvaa. Koska meillä ei ollut minkäänlaista margariinia ja toisaalta olen haastanut itseäni käyttämään leivonnassa rypsiöljyä, päätin käyttää sitä. Lisäsin sen kulhoon paloitellun suklaan joukkoon ennen sulatusta. Monesti sulatan suklaan öljytilkan kanssa, jolloin suklaa ei kärähdä yhtä helposti.
Liimaava elementti: soijaranskankerma
Nyt tulee taika-aine. Tämän tyyppinen kakku kaipaa jonkin liimaavan elementin. Sellainen on soijaranskankerma, jolla on hyydyttävä ominaisuus. Sekoitin sen sulatetun suklaan joukkoon. Käytin Plantin Cooking Fresh Naturalia. Sen seuraksi lisäsin 2 ruokalusikallista perunajauhoa sitomaan kakkua.
Muista suola
Koska voissa on yleensä suolaa eikä rypsiöljyssä sitä ole, kakkuun pitää lisätä sitä, muuten kakusta tulee liian makea. Vaikka puoli teelusikallista saattaa epäilyttää, anna mennä rohkeasti!
Malta tunti
Loput aineet olivatkin aivan tuikitavallisia: leivinjauhetta, sokeria ja vehnäjauhoja. Kaikki vain nuolijalla käännellen sekaisin, niin helppoa!
Valmis kakku sai jäähtyä vuoassaan tunnin ennen tarjoilua, mikä osoittautui hyväksi vedoksi. Ennen irtopohjavuoan renkaan avaamista kakun reunat kannattaa irrotella vuoasta esimerkiksi ohuella puuveitsellä, jotta kakku ei repeä.
Tuomio
Pöytään katettiin kakun lisäksi mansikoita ja jätskiä. Aiettä miten hyvää!
Ja tässä perheen kommentit:
”Ihan tosi hyvää”, lausui 10-vuotias.
”Namia”, virkkoi kuusivuotias.
”Täydellistä”, myhäili 44-vuotias.
”Toimii myös kylmänä suoraan jääkaapista”, hän lisäsi.
Senkin yösyöjä!
****
Oletko sinä suklaakakun ystävä? Ja alla vielä resepti, ole hyvä!
Lisää vegaanista leivontaa
Näin valmistuu paras pullataikina.
Snickerskakku on taivas kolmessa kerroksessa.
Sienipasteijat toimivat niin piknikillä kuin juhlavana alkuruokana.
5 kommentit
Moikka! Millä tuon soijaranskankerman voisi korvata, jotta silti hyytyisi? Kyseistä tai edes vastaavaa en kaupasta löytänyt enkä oikein uskaltanut millään korvata sillä vegaanileivonta on vieraampaa itselle. Resepti vaikutti hyvältä ja sitä kuitenkin mielelläni kokeilisin 🙂 Eli mitä vaihtoehtoista tuotetta suosittelisit? Sopiiko tavallinen maitopohjainen ranskankerma? Mukavaa loppukesää!
Moikka! Soijajogurtti toimii myös, se ei vain ole yhtä rasvaista kuin soijaranskankerma. Tietenkin voi käyttää myös kahta kananmunaa. Tavallinen maitopohjainen ranskankerma ei sido taikinaa samalla tavalla. Kivaa kesää sinullekin 🙂
Hei! Kiitos mahtavasta reseptistä. Uskaltaisiko kokeilla tehdä gluteenittomana kokonaan perunajauhoista? En tunne ”gastro-kemiaa” kovin hyvin, mutta esim. unelmatorttu onnistuu pelkällä perunajauholla. Tosin tuo taikina on kevyempi sokerikakkutaikina-tyyppinen.
Kiitos reseptistä, tämä oli oikein hyvä resepti tällaiselle aloittelevalle kakuntekijälle! Kakku sai kiitosta synttäreillä. Laitoin tuplasatsit kaikkea ja vielä suklaakuorrutuksen päälle. Kermaa erilliseen kulhoon
[…] skagendippi tofusta, hylkää pestosta juusto ja surauta sen sijaan basilikatahnaa, unohda suklaakakusta […]