Vegaaninen suklaamousse on aivan yhtä hyvää kuin perinteisellä tavalla tehty kilpailijansa, totesimme, kun maistelimme sitä pitkän lounaan päätteeksi runsaan kymmenen ruokaihmisen kesken.
Sain alkuvuodesta suunnitella koulussa vegaanisen neljän ruokalajin menun. Halusin jälkkäriksi ehdottomasti suklaamoussea, jonka reseptin sain ollessani harjoittelussa Perhon ravintolan keittiössä. Lounaallamme suklaamousse tarjottiin marinoitujen veriappelsiinilohkojen ja pähkinäkrokantin kanssa. Koska sain reseptistä niin paljon toiveita Instagramissa, tässä se nyt tulee!
Tumman suklaan ihme
Sain närkästyneen viestin, että aika paksua tarjota vegaanisen menun päätteeksi liivatteella hyydytettyä suklaamoussea. Hyviä uutisia kaikille: suklaamoussea ei tarvitse hyydyttää liivatteella, sillä suklaa kyllä hoitaa jäähtyessään homman. Koulussa käytettiin Valrhonan tummaa suklaata. Tein moussen kotona Pirkan tummasta leivontasuklaasta, jonka kaakaoprosentti on 55.
Toinen oleellinen raaka-aine
Suklaan lisäksi tarvitset vegaaniseen suklaamousseen vaahtoutuvaa kasvipohjaista tuotetta. Voit käyttää vaahtoutuvaa kaurakermaa, mutta soijasta tulee minusta parempi, todella pehmeän makuinen ja samettinen. Käytin kotona Alpron vaahtoutuvaa soijakermaa, joka muistuttaa eniten kermavaahtoa sekä maultaan että rakenteeltaan. Tuote on hyvin tuttu entuudestaan, sillä olen käyttänyt sitä tarjotessani täytekakkua maitoallergisille.
Suklaan sulatus: kuuman kerman avulla
Suklaan sulattamiseen on monia tapoja. Kotona sulatan suklaan yleensä mikrossa. Suklaa kärähtää helposti, joten mikron äärestä ei pidä lähteä minnekään ja kuumennusaikaa kannattaa lisätä vain kymmenen sekuntia kerrallaan. Jokaisen kymmenen sekunnin jälkeen on aika tarkistaa suklaan tilanne ja sekoittaa.
Ravintolakeittiössä suklaa kuitenkin sulatettiin kuorrutteita ja moussea varten kuumalla kermalla, joten tässä reseptissä tehdään niin. Hienonna suklaa ja kaada se pienehköön kulhoon valmiiksi. Kuumenna sitten osa soijakermasta kattilassa höyryävän kuumaksi. Kaada kuuma soijakerma suklaan päälle ja odota hetki, jotta lämpö tekee tehtävänsä ja suklaa alkaa sulaa. Sekoita sitten suklaamassa tasaiseksi, nuolijalla se käy kätevästi. Jos suklaa ei tunnu sulavan kunnolla vaan siihen jää möykkyjä, voit lämmittää kulhoa varovasti mikrossa tai kuumassa vesihauteessa (kattilaan vettä ja hellaan lämpöä niin, että vesi poreilee).
Ja vielä vaahto
Kun suklaa on sulatettu, on aina vatkata loppu soijakerma vaahdoksi. Sitten soijakermavaahto ja sulatettu suklaa yhdistetään lisäämällä vaahtoa sulan suklaan joukkoon vähän kerrallaan.
Yöksi jääkaappiin
Kaada valmis suklaavaahto isoon kannelliseen rasiaan tai klassisesti jaa se pieniin kulhoihin tai vaikka juomalaseihin ja nosta jääkaappiin jähmettymään mielellään seuraavaan päivään.
Tarjoiluideat
Tarjoillessa murenna suklaamoussen päälle ihan pikkuisen sormisuolaa makeuden vastapariksi.
Itse tein suklaamousseannoksen seuraksi sekä marinoituja, kalvottomaksi leikattuja veriappelsiinilohkoja että mantelikrokanttia, tässä vielä molempien ohjeet.
Seuralainen nro 1: marinoidut veriappelsiinilohkot
Mittaa kattilaan 1 dl sokeria, 1 dl vettä, 1/5 tl vaniljajauhetta ja 1 tähtianis. Kiehauta, jotta sokeri liukenee. Leikkaa kaksi veriappelsiinia kalvottomaksi. Kaada jäähtynyt mausteliemi kannelliseen rasiaan ja lisää veriappelsiinilohkot. Nosta rasia jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Seuralainen nro 2: mantelikrokantti
Hienonna 100 g mielellään uunissa paahdettuja kuorellisia manteleita karkeaksi rouheeksi isolla keittöveitsellä. Levitä työtasolle uunipellin päälle pala leivinpaperia. Mittaa kattilaan 1 dl sokeria, 1/4 dl rypsiöljyä, 1/2 dl glukoosisiirappia ja 1/4 tl suolaa. Kuumenna pienellä lämmöllä koko ajan sekoitellen, kunnes seos alkaa tiivistyä, noin seitsemän minuuttia. Ota kattila levyltä ja lisää rouhitut mantelit. Sekoita ja kaada seos leivinpaperin päälle ohueen kerrokseen. Anna jähmettyä ja paloittele.
****
Tämä kokonaisuus on elegantti päätös mille tahansa hienommallekin illalliselle. Ja mikä parasta, kaikki osat voit valmistella jo edellisenä päivänä ja vain nostaa lautaselle, kun aika on.
****
Mitä sinä yleensä tarjoat jälkkäriksi? Ja alla vielä vegaanisen suklaamoussen resepti, ole hyvä!
Lisää ideoita vegaaniselle fine dining -illalliselle
Tämä basilikarisotto on täydellisen täyteläistä ilman juuston muruakaan.
Selleripihvit saavat sukat pyörimään.
5 kommentit
Mitä veriappelsiinin tilalla voisi käyttää sesongin ulkopuolella?
Esimerkiksi tavalliset appelsiinit toimivat todella hyvin, suklaa ja appelsiini ovat upea pari 🙂
[…] Vegaaninen suklaamousse toimii appelsiinilohkojen kanssa. […]
Kauanko vispiä pitäis vatkata? Vatkasin sitä ehkä 15min ja meni vain löysempään suuntaan..
Mitä vispiä käytit?