Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Puutarhamökillä

Venetsialaiset: kaunis tapa sanoa kiitos kesälle. Katso tunnelmalliset kuvat ja poimi ideat loppukesän parhaisiin kemuihin!

kirjoittanut Satu Koivisto 19.8.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 19.8.2021
Venetsialaiset
8,6K

Kaupallinen yhteistyö: Pirkka Parhaat

Sain kutsun venetsialaisiin. Juhlat, aivan ihanaa, ensimmäiset p u o l e e n t o i s t a vuoteen! En kuitenkaan oikein tiennyt, mitkä venetsialaiset ovat. Tiesin toki, että länsirannikolla vietetään jonkinlaista kesän päättäjäisjuhlaa, johon liittyy pimeys, elävä tuli ja vesi, mutta muuten perinne oli aivan vieras.

Aloin perehtyä. Sain selville, että perinne Suomessa liittyy huvilakauden päättäjäisiin. Vielä sata vuotta sitten varakkaat perheet muuttivat kaupungista kesän alussa maalle ja kesän lopussa taas takaisin kaupunkiin. Elokuun viimeisenä viikonloppuna huvila siivottiin talvea varten ja roskat poltettiin.

Kuulostaa loogiselta. Tämä ei kuitenkaan selittänyt juhlien nimeä. Miksi venetsialaiset? Tutkin lisää.

Kävi ilmi, että nimi totta tosiaan juontaa juurensa Venetsiaan. Se oli keskiajalla ja sen jälkeenkin merkittävä kaupunkivaltio ja tärkeä kaupankäynnin keskus, jonka kautta kaikenlaiset idän ihmeet valuivat Eurooppaan. Yksi ihme olivat ilotulitteet. Ne saapuivat Eurooppaan Kiinasta (tai mahdollisesti Intiasta, tämäkin on vähän epäselvää) nimenomaan Venetsian kautta. Venetsiaiset ihastuivat ihmeellisiin valoihin ja alkoivat viettää valon juhlaa.

Venetsiasta venetsialaiset valuivat ylemmäs Eurooppaan: Sveitsiin, Saksaan, Britanniaan. Lopulta juhla rantautui myös Suomeen, rannikkokaupunkeihin laivojen mukana.

Mutta kuka sitten vietti Suomessa ensimmäiset venetsialaiset? Tähän kysymykseen on etsitty vastauksia kauan, eikä dramatiikalta ole vältytty. Naapurikaupungit Kokkola ja Pietarsaari ovat kisailleet tästä vuosia. Kokkola jopa patentoi venetsialaiset omaksi tavaramerkikseen vuonna 2000 (tosin Korkein hallinto-oikeus määräsi purkamaan tämän).

Sitten kävi ilmi, että ensimmäiset suomalaiset venetsialaiset juhlittiin Helsingin Meilahdessa 1840-luvulla. Ja itse asiassa esimerkiksi Vaasa, Pori, Hanko, Hamina, Heinola, Jyväskylä ja Mikkelikin ovat juhlineet venetsialaisia ennen Kokkolaa.

No, Kokkolassakin venetsialaisia on juhlittu vuodesta 1926, jo liki sata vuotta. Nykyään Kokkolan venetsialaiset ovat kaksipäiväiset festarit, jonne myydään pääsylippuja.

Minä, syntyjään eteläsavolainen, pääsin vasta nyt elämäni ensimmäisiin venetsialaisiin Hanna Gullichsenin ja Pirkka Parhaat -tiimin kanssa ja olin aivan myyty. Miten kaunis tapa sanoa kesälle kiitos ja näkemiin! Illan aikana kysyin monta kertaa, miksi ihmeessä en ole innostunut tästä aiemmin?? Minustahan on tullut siirtolapuutarhamökkeilyn myötä eräänlaista huvilakansaa: alamme yöpyä mökillä kesäkuun alussa, ja viimeiset mökkiyöt ajoittuvat nimenomaan elokuun loppuun. Tämä perinnehän on kuin tehty meille. Vain vesi puuttuu!

Tässä viisi vinkkiä onnistuneisiin venetsialaisiin, ole hyvä.

1. Pöytä tähtien alla

Laita sormet ristiin, lähetä universumille toiveita poutasäästä ja kata ulos iso pöytä, jonka ympärille kaikki rakkaat mahtuvat. Ison pöydän rakennat monesta pienestäkin pöydästä, kunhan naamioit ne liinoilla yhtenäiseksi. Jos et omista tarpeeksi isoja pöytäliinoja, valkoinen lakana on oikein passeli. Voit myös kerrospukea pöydän: laita pöydälle alimmaksi lakana ja sen päälle vinottain liian pieni pöytäliinasi. Kaunista.

2. Valoa hämärässä

Venetsialaiset ovat aina olleet valon juhla, joten elävä tuli kuuluu näihin kemuihin. Nosta pöytään kynttilöitä ja pihamaalle lyhtyjä. Aurinkokennoilla toimivat lamput syttyvät kauniisti hämärän laskeuduttua.

3. Kukkia pöydässä, kukkia tukassa

Pirkka Parhaat -sarjaan kuuluu kukkiakin! Näin loppukesästä kimppu pursuilee syviä värejä. Venetsialaisten kukka-asetelmista vastannut ihana Viena K oli sitonut kukkia niin pöytää ympäröivään kehykseen kuin kukkaseppeleiksikin. Hyvä idea on myös yhdistää sekä ostokimppua että oman puutarhan kukkia. Omenapuun oksakin on aina toimiva pöytäkoriste.

4. Illan sävelmät

Meidän juhlissamme esiintyi sellisti, Johannes Elfving. Elävässä musiikissa on aivan oma tunnelmansa, ja sellon tumma sointi menee syvälle sydämeen. Jos ja kun turvaudut Spotifyyn, tunnelmaan sopivaa klassista musiikkia löytyy esimerkiksi Gabriel Faurélta.

5. Tietenkin tärkeintä: hyvä ruoka

Hyvä ruoka on ollut keskeinen osa venetsialaisia jo, no, muinaisista venetsialaisista asti. Meidän venetsialaisissamme oli upea viiden ruokalajin menu, jonka oli suunnitellut Hanna Gullichsen ja Ilmari Sirén, joka työskentelee Lily Lee -ravintolassa. Menussa oli käytetty huippulaadukkaita Pirkka Parhaat -tuotteita: makeita terttuminiluumutomaatteja, kirnuvoita, mascarponea, pecorinoa…

Alkuruokana oli salaatti tomaateista ja mansikoista. Välipastana syötiin aina yhtä ihana cacio & pepe.

Pääruoaksi pöytään kannettiin ruskistetussa voissa paistettua kuhaa, kasviksia ja norivoita (!). Pirkka Parhaat -herkuttelujuustojen kanssa tarjottiin mustapippurilla (!!) maustettua karviaishilloa, ja illan päätti luumutiramisu. Itse sain kunnian tuoda pöytään hapanjuurileipääni, joka tarjottiin tomaattivoin kanssa.

Kahvin seurana oli Pirkka Parhaat macaronleivoksia ja käsin tehtyjä suklaakonvehteja. Kaikki oli t ä y d e l l i s t ä.

Toinen idea voisi olla rakentaa venetsialaisten tarjoilut helposti ison napostelutarjottimen ympärille. Osta esimerkiksi

Pirkka Parhaat Le Gruyèrea

Pirkka Parhaat kreikkalaisia vihreitä oliiveja

Pirkka Parhaat Salame Milano ilmakuivattua kestomakkaraa

Pirkka Parhaat puolikuivattuja tomaatteja öljyssä

Ja lisäksi tietenkin sesongin kasviksia: erivärisiä pikkutomaatteja, avomaankurkkua, kotimaisia luumuja, omenoita. Sesongin ensimmäiset viikunatkin ovat jo kaupoissa hetkellä millä hyvänsä. Sitten vain hyvää leipää ja kaikki nätisti esille isolle tarjottimelle.

Makeana päätöksenä toimivat macaronsien ja suklaakonvehtien lisäksi myös ihanat lakritsitaatelipallot.

Mutta ruoka voi olla mitä tahansa muutakin. Itsehän aloin haaveilla järjestäväni hapanjuuripizza-venetsialaiset!

****

Oletko sinä viettänyt venetsialaisia? Laitetaan vinkit jakoon! Ja katsokaa nyt, miten iloiseksi ihminen voikaan tulla tämmöisistä juhlista!

****

Postauksen tunnelmallisista kuvista iso kiitos ihana Dorit Salutskij!

Lue lisää

Pirkka-viinit sopivat erityisiin hetkiin, myös venetsialaisiin.

Omenasesonki on täällä! Tässä kymmenen ideaa, mitä tehdä sadosta.

JuhlatKaupallinen yhteistyöVenetsialaiset
6 kommentit 12 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Mustaherukkalikööri: tartu toimeen nyt, saat ihanan juoman syysjuhliin tai vaikka jouluksi
Seuraava postaus
Kalapastasalaatti: näin helposti korvaat tonnikalan ja teet hyvää Itämerelle. Syksyn luottoreseptisi on tässä!

Joko luit nämä?

Big Green Egg on todellinen monitoimilaite: grillaamisen lisäksi...

16.6.2024

Tomaatin kasvatus: luottolajikkeet, paras kylvötapa ja muut vinkit....

7.8.2022

Viides siirtolapuutarhakesä takana, miten meni?

3.10.2021

6 kommentit

Saara 21.8.2021 - 14:56

Mieheni on Pietarsaaresta ja olen päässyt tähän perinteeseen tutustumaan. Meillä on vielä ”alkuperäisiä” lieriön mallisia paperilyhtyjä, jotka tehtiin Strömbergin tupakkatehtaan ylijäämäpahveista (sellaista extra-paksua onttoa kartonkirullaa nähtävästi, josta on ollut helppo leikata kiekkoja ja niiden ympärille sitten liimata värikästä paperia). Joka vuosi joku niistä repeää tai syttyy palamaan… Valitettavasti nykyinen silkkipaperi ei heijasta yhtä hyvin valoa kuin tuo vanha. Siksikin olemme siirtyneet vähän tylsästi paristotuikkuihin. Ovat niin kauniita kuitenkin!

Vastaa
Satu Koivisto 24.8.2021 - 21:13

Voi lyhdyt kuulostavat todella kauniilta. Ymmärrän tuskan, paristotuikussa ei ehkä ole aivan samaa henkeä, mutta ehkä näin muutama sydämentykytys vähemmän 😀

Vastaa
Titta 5.9.2021 - 19:16

Hei, liikeneekö vielä se tomaattitahnan ohje noista Pirkan puolikuivatuista tomaateista – purkki odottaa kaapissa mutta ohjetta en löydä enää mistään!
T. Kokkailija Kokkolasta, sieltä alkuperäisten venetsialaisten kaupungista 😉

Vastaa
Satu Koivisto 6.9.2021 - 13:32

Hei Kokkolaan 🙂 Tein tomaattitahnan aurinkokuivatuista kirsikkatomaateista. Eli laitoin koko purkillisen aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen, purkillisen kikherneitä (n. 230 g) valutettuna ja yhden pienen raastetun valkosipulinkynnen korkeaan kannuun ja soseutin tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Jos tahna tuntuu liian tönköltä, voi lisätä tipan rypsiöljyä.
Puolikuivattuja tomaatteja on purkissa enemmän, joten niitä laittaisin hiukan vähemmän, vaikka puolet purkista. Saa siis kaksi satsia!
Toivottavasti maistuu!

Vastaa
Titta 13.9.2021 - 18:28

Kiitos ❤

Vastaa
Satu Koivisto 20.9.2021 - 09:24

Ei kestä kiittää 🙂

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä