Kaupallinen yhteistyö: Pirkka Parhaat
Sain kutsun venetsialaisiin. Juhlat, aivan ihanaa, ensimmäiset p u o l e e n t o i s t a vuoteen! En kuitenkaan oikein tiennyt, mitkä venetsialaiset ovat. Tiesin toki, että länsirannikolla vietetään jonkinlaista kesän päättäjäisjuhlaa, johon liittyy pimeys, elävä tuli ja vesi, mutta muuten perinne oli aivan vieras.
Aloin perehtyä. Sain selville, että perinne Suomessa liittyy huvilakauden päättäjäisiin. Vielä sata vuotta sitten varakkaat perheet muuttivat kaupungista kesän alussa maalle ja kesän lopussa taas takaisin kaupunkiin. Elokuun viimeisenä viikonloppuna huvila siivottiin talvea varten ja roskat poltettiin.
Kuulostaa loogiselta. Tämä ei kuitenkaan selittänyt juhlien nimeä. Miksi venetsialaiset? Tutkin lisää.
Kävi ilmi, että nimi totta tosiaan juontaa juurensa Venetsiaan. Se oli keskiajalla ja sen jälkeenkin merkittävä kaupunkivaltio ja tärkeä kaupankäynnin keskus, jonka kautta kaikenlaiset idän ihmeet valuivat Eurooppaan. Yksi ihme olivat ilotulitteet. Ne saapuivat Eurooppaan Kiinasta (tai mahdollisesti Intiasta, tämäkin on vähän epäselvää) nimenomaan Venetsian kautta. Venetsiaiset ihastuivat ihmeellisiin valoihin ja alkoivat viettää valon juhlaa.
Venetsiasta venetsialaiset valuivat ylemmäs Eurooppaan: Sveitsiin, Saksaan, Britanniaan. Lopulta juhla rantautui myös Suomeen, rannikkokaupunkeihin laivojen mukana.
Mutta kuka sitten vietti Suomessa ensimmäiset venetsialaiset? Tähän kysymykseen on etsitty vastauksia kauan, eikä dramatiikalta ole vältytty. Naapurikaupungit Kokkola ja Pietarsaari ovat kisailleet tästä vuosia. Kokkola jopa patentoi venetsialaiset omaksi tavaramerkikseen vuonna 2000 (tosin Korkein hallinto-oikeus määräsi purkamaan tämän).
Sitten kävi ilmi, että ensimmäiset suomalaiset venetsialaiset juhlittiin Helsingin Meilahdessa 1840-luvulla. Ja itse asiassa esimerkiksi Vaasa, Pori, Hanko, Hamina, Heinola, Jyväskylä ja Mikkelikin ovat juhlineet venetsialaisia ennen Kokkolaa.
No, Kokkolassakin venetsialaisia on juhlittu vuodesta 1926, jo liki sata vuotta. Nykyään Kokkolan venetsialaiset ovat kaksipäiväiset festarit, jonne myydään pääsylippuja.
Minä, syntyjään eteläsavolainen, pääsin vasta nyt elämäni ensimmäisiin venetsialaisiin Hanna Gullichsenin ja Pirkka Parhaat -tiimin kanssa ja olin aivan myyty. Miten kaunis tapa sanoa kesälle kiitos ja näkemiin! Illan aikana kysyin monta kertaa, miksi ihmeessä en ole innostunut tästä aiemmin?? Minustahan on tullut siirtolapuutarhamökkeilyn myötä eräänlaista huvilakansaa: alamme yöpyä mökillä kesäkuun alussa, ja viimeiset mökkiyöt ajoittuvat nimenomaan elokuun loppuun. Tämä perinnehän on kuin tehty meille. Vain vesi puuttuu!
Tässä viisi vinkkiä onnistuneisiin venetsialaisiin, ole hyvä.
1. Pöytä tähtien alla
Laita sormet ristiin, lähetä universumille toiveita poutasäästä ja kata ulos iso pöytä, jonka ympärille kaikki rakkaat mahtuvat. Ison pöydän rakennat monesta pienestäkin pöydästä, kunhan naamioit ne liinoilla yhtenäiseksi. Jos et omista tarpeeksi isoja pöytäliinoja, valkoinen lakana on oikein passeli. Voit myös kerrospukea pöydän: laita pöydälle alimmaksi lakana ja sen päälle vinottain liian pieni pöytäliinasi. Kaunista.
2. Valoa hämärässä
Venetsialaiset ovat aina olleet valon juhla, joten elävä tuli kuuluu näihin kemuihin. Nosta pöytään kynttilöitä ja pihamaalle lyhtyjä. Aurinkokennoilla toimivat lamput syttyvät kauniisti hämärän laskeuduttua.
3. Kukkia pöydässä, kukkia tukassa
Pirkka Parhaat -sarjaan kuuluu kukkiakin! Näin loppukesästä kimppu pursuilee syviä värejä. Venetsialaisten kukka-asetelmista vastannut ihana Viena K oli sitonut kukkia niin pöytää ympäröivään kehykseen kuin kukkaseppeleiksikin. Hyvä idea on myös yhdistää sekä ostokimppua että oman puutarhan kukkia. Omenapuun oksakin on aina toimiva pöytäkoriste.
4. Illan sävelmät
Meidän juhlissamme esiintyi sellisti, Johannes Elfving. Elävässä musiikissa on aivan oma tunnelmansa, ja sellon tumma sointi menee syvälle sydämeen. Jos ja kun turvaudut Spotifyyn, tunnelmaan sopivaa klassista musiikkia löytyy esimerkiksi Gabriel Faurélta.
5. Tietenkin tärkeintä: hyvä ruoka
Hyvä ruoka on ollut keskeinen osa venetsialaisia jo, no, muinaisista venetsialaisista asti. Meidän venetsialaisissamme oli upea viiden ruokalajin menu, jonka oli suunnitellut Hanna Gullichsen ja Ilmari Sirén, joka työskentelee Lily Lee -ravintolassa. Menussa oli käytetty huippulaadukkaita Pirkka Parhaat -tuotteita: makeita terttuminiluumutomaatteja, kirnuvoita, mascarponea, pecorinoa…
Alkuruokana oli salaatti tomaateista ja mansikoista. Välipastana syötiin aina yhtä ihana cacio & pepe.
Pääruoaksi pöytään kannettiin ruskistetussa voissa paistettua kuhaa, kasviksia ja norivoita (!). Pirkka Parhaat -herkuttelujuustojen kanssa tarjottiin mustapippurilla (!!) maustettua karviaishilloa, ja illan päätti luumutiramisu. Itse sain kunnian tuoda pöytään hapanjuurileipääni, joka tarjottiin tomaattivoin kanssa.
Kahvin seurana oli Pirkka Parhaat macaronleivoksia ja käsin tehtyjä suklaakonvehteja. Kaikki oli t ä y d e l l i s t ä.
Toinen idea voisi olla rakentaa venetsialaisten tarjoilut helposti ison napostelutarjottimen ympärille. Osta esimerkiksi
Pirkka Parhaat kreikkalaisia vihreitä oliiveja
Pirkka Parhaat Salame Milano ilmakuivattua kestomakkaraa
Pirkka Parhaat puolikuivattuja tomaatteja öljyssä
Ja lisäksi tietenkin sesongin kasviksia: erivärisiä pikkutomaatteja, avomaankurkkua, kotimaisia luumuja, omenoita. Sesongin ensimmäiset viikunatkin ovat jo kaupoissa hetkellä millä hyvänsä. Sitten vain hyvää leipää ja kaikki nätisti esille isolle tarjottimelle.
Makeana päätöksenä toimivat macaronsien ja suklaakonvehtien lisäksi myös ihanat lakritsitaatelipallot.
Mutta ruoka voi olla mitä tahansa muutakin. Itsehän aloin haaveilla järjestäväni hapanjuuripizza-venetsialaiset!
****
Oletko sinä viettänyt venetsialaisia? Laitetaan vinkit jakoon! Ja katsokaa nyt, miten iloiseksi ihminen voikaan tulla tämmöisistä juhlista!
****
Postauksen tunnelmallisista kuvista iso kiitos ihana Dorit Salutskij!
Lue lisää
Pirkka-viinit sopivat erityisiin hetkiin, myös venetsialaisiin.
Omenasesonki on täällä! Tässä kymmenen ideaa, mitä tehdä sadosta.
6 kommentit
Mieheni on Pietarsaaresta ja olen päässyt tähän perinteeseen tutustumaan. Meillä on vielä ”alkuperäisiä” lieriön mallisia paperilyhtyjä, jotka tehtiin Strömbergin tupakkatehtaan ylijäämäpahveista (sellaista extra-paksua onttoa kartonkirullaa nähtävästi, josta on ollut helppo leikata kiekkoja ja niiden ympärille sitten liimata värikästä paperia). Joka vuosi joku niistä repeää tai syttyy palamaan… Valitettavasti nykyinen silkkipaperi ei heijasta yhtä hyvin valoa kuin tuo vanha. Siksikin olemme siirtyneet vähän tylsästi paristotuikkuihin. Ovat niin kauniita kuitenkin!
Voi lyhdyt kuulostavat todella kauniilta. Ymmärrän tuskan, paristotuikussa ei ehkä ole aivan samaa henkeä, mutta ehkä näin muutama sydämentykytys vähemmän 😀
Hei, liikeneekö vielä se tomaattitahnan ohje noista Pirkan puolikuivatuista tomaateista – purkki odottaa kaapissa mutta ohjetta en löydä enää mistään!
T. Kokkailija Kokkolasta, sieltä alkuperäisten venetsialaisten kaupungista 😉
Hei Kokkolaan 🙂 Tein tomaattitahnan aurinkokuivatuista kirsikkatomaateista. Eli laitoin koko purkillisen aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen, purkillisen kikherneitä (n. 230 g) valutettuna ja yhden pienen raastetun valkosipulinkynnen korkeaan kannuun ja soseutin tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Jos tahna tuntuu liian tönköltä, voi lisätä tipan rypsiöljyä.
Puolikuivattuja tomaatteja on purkissa enemmän, joten niitä laittaisin hiukan vähemmän, vaikka puolet purkista. Saa siis kaksi satsia!
Toivottavasti maistuu!
Kiitos ❤
Ei kestä kiittää 🙂