Vihreä papu on ollut tämän kesän menestystarina siirtolapuutarhamökillämme. Ja koska kotimaisten vihreiden papujen satokausi on nyt myös toreilla ja kaupoissa parhaimmillaan, kehotan sinuakin tarraamaan näihin kiinni!
Papuhulluuteni sai vahingossa alkunsa vappuna, kun naapurimme huhuili taloyhtiön Facebookissa hänellä olevan ylimääräisiä tarhapavun taimia. Ja koska emme olleet aiemmin edes kokeilleet kasvattaa sellaisia, tartuimme saman tien tilaisuuteen. Taimet olivat jo isohkot ja tanakat, mutta koska pavut ovat hyvin kylmänarkoja, ne pääsivät isoon altakasteluruukkuun mökin terassille. Siellä ne venähtivät kuukaudessa yli puolimetrisiksi. Kesäkuun alussa uskalsin istuttaa ne ulos viljelylaatikoihin, ja koska viljelyohjeissa kehotettiin suojaamaan taimet kukintaan asti harsolla, viritin sellaisen vielä päälle.
Vaikka virheitäkin tehtiin (laitoin kaikki viitisentoista taimea samaan laatikkoon ja niiden tuet olivat aivan liian matalia), pavut ovat palkinneet meidät ylenpalttisella sadolla. Viime viikot olemme poimineet niitä jogurttipöntöllisen vähintään kerran, useimmiten kaksi kertaa viikossa. Olen aivan ihastunut. Väitän, että tässä on loppukesän parsa, vähintään yhtä hyvä. Koska kausi on yhtä lyhyt kuin parsallakin, näitä kannattaa ostaa aina huomatessaan.
Kaikki raa’at pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka aiheuttaa vatsakipuja. Siksi myös tuoreet vihreät pavut täytyy kypsentää kunnolla ennen syömistä. Vaikka olenkin mieleltäni paahtajanainen, olen kokenut käteväksi kypsentää nämä ihan keittämällä. Laitan veden kiehumaan tilavaan kattilaan, vähän niin kuin pastankin, ja kun vesi kiehuu, maustan sen kunnolla suolalla (meri mielessäni). Sitten nakkaan huuhdellut pavut kattilaan, keitän viisi minuuttia ja maistan. Hyvä vihreä papu maistuu kypsältä mutta on yhä napakka. Valutan keitinveden pois siivilässä ja kaadan pavut laakeaan tarjoiluastiaan. Ja koska en huuhtele papuja kylmällä vedellä, ne jatkavat vielä kypsymistään tarjoiluastiassa.
Sitten vain lisään päälle oliiviöljyä ja pari nokaretta voita, joka sulaa päälle suloisesti. Ja jos kaipaa lisää suolaa, sitä on helppo rouhaista pinnalle. Myös sormisuola on ihanaa. Sitten nostan pavut pöytään ikään kuin alkupalaksi, sushiravintoloiden edamamepapujen tapaan, joskin nämä herkut syödään kantaa lukuun ottamatta kokonaan. Suloista näppiruokaa juuri nyt!
****
Oletko sinä koskaan kasvattanut papuja? Mikä on oma suosikkisi? Laitetaan vinkit jakoon!
Lisää kokkailtavaa juuri nyt
Oliko onni myöten metsässä? Kantarellirisotto on parasta mitä tehdä sienisaaliista.
Omenapiirakka #somenapiirakka on blogin kaikkien aikojen suosituin resepti.
Neljän raaka-aineen kesäkurpitsapihvit maistuvat taivaallisille.
7 kommentit
Olen etäviljelijänä kasvattanut kaikkea mahdollista papua ja pidän kaikista. Parina viime vuonna on joku syönyt tai vienyt siemenet/pavut maasta(kylvän suoraan avomaalle), että vain muutama salko on kasvamassa. Ehkä täytyy yrittää esikasvattaa ensi vuonna. Mutta suosikkini on Borlotti sen upean värityksen takia.
Kiitos vinkistä, tutustun! Pavut <3
Rakastan vihreitä papuja ja jossain vaiheesa kokeilin kasvattaa keltaisia vahapapuja. Oaras yriträä ensvuonna uudelleen vähän fiksumoana. Vahapapuja taisin saada kohtuummiseati joku vuosi, mutta tänä vuonna iskin vain jonkun vanhan maahan ja sain huikean yhden kasvin kasvamaan, yritin kouluttaa sen pitämään huolta härkäpavun tuennasta kiinni salkoon mutta hän päätti karata hernekeppeihin kiinni.
Härkäpapua näyttää trää tulevan ihan ok muutamasta varresta. Kirvat vaan viihtyvät siinä liian hyvin.
Ja pitää vielä jatkaa, kylma papusalaatti kuten Sveitsissä, nam! Muistini mukaan peruskastike etikasta ja äljystä, tärkein mauste bohnenkraut eli papuyrtti mieluiten tuoreena. Salapoliisihommat kummitätini kera saivat päättymään kesäkynteliin. Suosittelen kokeilemaan siis kynteliä mausteeksi vihreille pavuille tai vahapavuille.
Oi, kiitos vinkistä!
Äh, nuo kirvat ovat kyllä ongelma monessa muussakin!
[…] Ja jos kaipaa lisää suolaa, sitä on helppo rouhaista pinnalle. Myös sormisuola on ihanaa. Sitten nostan pavut pöytään ikään kuin alkupalaksi, sushiravintoloiden edamamepapujen tapaan, joskin nämä herkut syödään kantaa lukuun ottamatta kokonaan. Suloista näppiruokaa juuri nyt! **** Oletko sinä koskaan kasvattanut papuja? Mikä on oma suosikkisi? Laitetaan vinkit jakoon! Näytä koko vastaus […]