Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Puutarhamökillä

Viidakkokurkku: mikä ihme se on ja miltä se maistuu

kirjoittanut Satu Koivisto 10.9.2020
kirjoittanut Satu Koivisto 10.9.2020
Viidakkokurkku
17,K

Viidakkokurkku on vilahdellut viime viikkoina usein Instagramini stoorien puolella, ja joka kerta olen saanut kyselyiden vyöryn. Mikä se on, mille se maistuu, mistä sitä voi ostaa ja missä kasvattaa. Niinpä päätin koota tänne blogin puolelle tietopaketin tästä suloisesta minikasviksesta.

Kaikki alkoi viime elokuussa Nolla-ravintolassa, jossa eteeni kannettiin jotakin suloista ja hyvänmakuista. Tarjoilijaa tentattuani kävi ilmi, että kyseessä oli viidakkokurkku, jollaisesta en ollut koskaan kuullutkaan. Aikani googlattuani päätin, että tätä on saatava omalle mökille tulevana kesänä.

Mikä ihmeen viidakkokurkku?

Viidakkokurkku on alkujaan eteläamerikkalainen köynnöskasvi. Sen kasvutapa on voimakas, ja se kasvaa parhaimmillaan kolmemetriseksi.

Miksi se näyttää ihan melonilta?

Viidakkokurkku totta tosiaan näyttää Lol-nuken vesimelonilta. Kurkku ja meloni ovat sukulaiskasveja, mikä on helppo nähdä viidakkokurkusta.

Mistä viidakkokurkkuja voi ostaa?

En tiedä, että kukaan myisi viidakkokurkun hedelmiä (huikkaa jos tiedät toisin), enkä ole sellaisen taimiakaan nähnyt. Mutta itse voi kasvattaa niitä. Omat siemeneni tilasin viime keväänä Hyötykasviyhdistyksestä. Kylvin siemenet toukokuun alussa mökin sisälle, mutta koska silloin tuli se karmean kylmä takatalvi, siemenet eivät itäneet kuin vasta ilmojen lämmettyä joskus toukokuun puolivälissä. Taisin laittaa itämään neljä siementä, joista lopulta kaikki itivät ja kasvoivat taimiksi. Pikkutaimet saivat kasvaa mökin sisällä, kunnes säät lämpenivät.

Miten viidakkokurkun saa kasvamaan?

Siemenpussin kyljessä kerrottiin, että viidakkokurkku viihtyy lämpimässä, joko kasvihuoneessa tai oikein suojaisessa paikassa ulkona. Niinpä päätin hajauttaa riskin. Yhden taimen istutin multapussiin kasvihuoneen perälle, kaksi ulos jättimäiseen saviruukkuun kasvihuoneen ulkopuolelle mökkitontin lämpimään ja suojaisaan kohtaan. Ulkona kasvavien taimien päälle viritin keppien avulla harson, sillä kasvi on arka sekä paahteelle että kylmälle. Kasvualustaksi laitoin mullan lisäksi palanutta hevosenlantaa ja kompostimultaa. Kesän mittaan lannotin sekä kasvihuoneen kurkkua että ulkoversioita puoliksi palaneella kompostimullalla. Koska viidakkokurkku kasvaa voimakkaasti köynnöstäen, sille viritettiin tuet kepeistä ja juuttilangoista.

Koska sitä pääsee syömään?

Viidakkokurkku on siitä kiva, että satoa kypsyy heinäkuusta alkaen aika tasaisesti. Pussin kyljessä satoa lupailtiin valtavasti, aivan näin ei käynyt, mutta aivan riittävästi satoa on tullut. Pikkuruiset viidakkokurkut kerätään muutaman sentin mittaisina. Kasvihuoneessa satoa tuli enemmän kuin ulkona, mikä ei ollut yllätys.

No mille se sitten maistuu?

Maku on happamampi kuin tavallisessa kurkussa, joten mikään lasten napostelujuttu tämä ei ole, toisin kuin vaikkapa kirsikkatomaatit.

Miten sitä syödään?

Parhaimmillaan viidakkokurkku on minusta pikapikkelöitynä eli pulikoituaan hetken etikka-sokeri-suolaliemessä. Pari kertaa maustoin lientä tuoreella korianterilla, mikä oli tosi kiva lisä. Tyhjensimme jo ensimmäisen chilikurkkupurkin ja päätin kokeilla, voisiko viidakkokurkut pikapikkelöidä tässä samassa liemessä ja syödä äkkiä pois. Onnistui, lopputulos oli todella herkullinen.

Lisäksi olen napsinut kurkkuja ihan sellaisenaan ja pilkkonut salaatteihin. Tilkka oliiviöljyä, sitruunaa ja murennettua fetaa on ollut paras salaattikombo.

Toimisi muuten varmasti aivan loistavasti kurkku-gt:ssä!

Suositteletko?

Ehdottomasti! Kasvi tuntuu ainakin tämän yhden kesän kokeilun perusteella olevan mutkaton ja luotettava. Satoa saatiin ilman ylimääräisiä ponnisteluita, ja kurkku on niin kovin kaunis lisä salaatteihin. Ehdottomasti ensi vuonna uudestaan.

****

Onko viidakkokurkku sinulle tuttu juttu? Kommentoi alle!

KeittiöpuutarhaKurkkuSiirtolapuutarhamökkiViidakkokurkku
8 kommentit 24 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Satokausikalenteri 2021: täydellinen joululahja päiväkodin aikuisille ja opettajille
Seuraava postaus
Hanna Gullichsen ja 10 kysymystä ruoasta: mitä kaksoset tekevät keittiössä, mihin ravintolaan menet treffeille ja mikä on keittiössä tärkeintä? Uusi sarja alkaa!

Joko luit nämä?

Big Green Egg on todellinen monitoimilaite: grillaamisen lisäksi...

16.6.2024

Tomaatin kasvatus: luottolajikkeet, paras kylvötapa ja muut vinkit....

7.8.2022

Viides siirtolapuutarhakesä takana, miten meni?

3.10.2021

8 kommentit

Riikka 10.9.2020 - 20:01

Kiitos pikkelöinti-inspiraatiosta, meillä tehtiin eilen ”kurkkupikkelsiä” viidakkokurkuista. Jos taimia havittelee, niin ainakin Vantaalla sijaitseva Viherpaja on niitä myynyt. Omista kannattaa ottaa nyt syksyllä siemeniä talteen. Meillä iti jokainen multaan keväällä laitettu siemen (yht. 14 kpl), jotka kerättiin viime vuonna ja reteesti vaan ”unohdettiin” koko talveksi kuivatuspaikkaansa jääkaapin päälle.

Vastaa
Satu Koivisto 22.9.2020 - 22:15

Jee, kiva kuulla! Ja kiitos siemenvinkistä, pitääkin kerätä talteen!

Vastaa
Ritva 25.5.2021 - 10:16

Tänä vuonna myynnissä Kotkan Prisman puutarhaosastolla. 24.5 ostin kahdella eurolla taimen ja sitten selvitin, mitä tuli ostettua 😉

Vastaa
Satu Koivisto 2.6.2021 - 22:33

Hei hauskaa, että sitä saa taimina! Onnea matkaan 🙂

Vastaa
Tomaatin kasvatus | Luottolajikkeet ja muut vinkit | Näillä ohjeilla onnistut! 4.3.2022 - 00:01

[…] Viidakkokurkku kuin soma LOL-nuken vesimeloni. […]

Vastaa
Aulikki Ylitalo 18.8.2022 - 13:14

Valtavasti tuli pikkukurkkuja. Kiitos käyttövinkeistä koska maku ei ollut milestäni mikään erityisen herkullinen. Kiva kuitenkin käyttää ne joten nyt aion kokeilla. .. Siemenet ostin hyötykasviyhdistykseltä ja taimet laitoin aurinkoiselle seinälle jossa oli metalliverkko. Hienosti kiipeilivät korkealle ja oli hauska kokeilu.

Vastaa
Sini 19.8.2022 - 14:15

Viidakkokurkun voi myös talvettaa, joka aikaistaa satoa..

Vastaa
Tamara Nokkala 29.8.2023 - 17:16

Ostin pari taimea toukokuussa, toinen paleli yöpakkasessa, toinen selvisi sisätiloissa

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä