Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Vohvelit hapanjuureen: elämäsi parhaat vohvelit paistat hapanjuureen. Kokeile ja ällistyt! PS. juurta ei tarvitse ruokkia, se saa olla väsähtänyt

kirjoittanut Satu Koivisto 25.1.2024
kirjoittanut Satu Koivisto 25.1.2024
Vohvelit hapanjuureen
5,6K

Vohvelit hapanjuureen muuttivat täysin suhtautumiseni vohveleihin. En nimittäin ole perinteisten vohveleiden ylin ystävä. Totta se on! Ne pysyvät rapeina kovin lyhyen aikaa. Mutta kerran minulla oli jääkaapissa vähän väsähtänyttä juurta, jota piti käyttää johonkin, ja tein vohveleita.

Hyvänen aika, miten hyviä ne olivat! Nykyisin paistan vohvelit aina hapanjuureen.

Kas tässä vinkit valmistukseen ja lopussa vielä tarkka resepti, ole hyvä!

Hapanjuuri: väsähtänyt riittää

Vohveleita varten hapanjuuren ei tarvitse olla erityisen virkeä, eli sitä ei tarvitse ruokkia tätä tarkoitusta varten. Olen tehnyt vohveleita jopa nälkäisestä hapanjuuresta eli sellaisesta, jonka pinnalle on kerääntynyt jääkaapissa nestettä. Nesteen voi kaataa varovasti pois (suosittelen biojätettä) ja käyttää sitten lopun juuren vohvelitaikinaan (muista kuitenkin säästää pieni määrä juurta pesämunaksi ja ruoki se, jotta pääset leipomaan jatkossakin).

Maito: kauramaito toimii

Aiemmin tein vohvelitaikinan lehmänmaitoon, mutta kerran kokeilin kauramaitoa ja se toimi vähintään yhtä hyvin. Siitä lähtien olenkin käyttänyt vain sitä. Erään kerran lupauduin paistamaan vohveleita erääseen isohkoon tilaisuuteen, ja tein kaikki yksinkertaisuuden vuoksi kauramaitoon. Vohvelit syötiin viimeistä murua myöten.

Valmistus: anna taikinan levätä

Vohveleiden valmistus on helppoa. Ensin sekoitetaan kulhossa hapanjuuri, (kaura)maito, vehnäjauho, sokeri ja kardemumma. Sitten taikinan annetaan seisoa jonkin aikaa pöydällä. Kun taikina saa hetken levätä, mahdolliset jauhopaakut liukenevat. Juuri ennen paistamista lisätään suola ja öljy. Öljyn tilalla voi käyttää sulatettua voita tai margariinia, mutta olen kokenut, että rypsiöljyllä pääsee helpommin maaliin.

Makeat täyteideat

Vohvelit ovat parhaita, kun ne syödään heti. Valmistele siis täytteet valmiiksi ennen kuin ryhdyt paistamaan. Hyviä makeita täytteitä ovat hillot, kermavaahto, kinuski, nutella, maapähkinävoi, jäätelö, hedelmät, marjat…

Tämän opin kokkikoulun aikana: paras ja myös kaunein ”kerma”vaahto valmistuu Alpron Whipping Creamista.

Vohveleiden paistaminen

Sipaise vohveliraudan pinnat öljyllä. Kätevimmin se onnistuu niin, että kaadat rypsiöljyä pieneen kulhoon ja dippaat siihen pullasutia. Jos vohvelirauta on pinnoitettu ja pinnoite on hyvässä kunnossa, öljyä ei tarvita paljon.

On makuasia, kuinka tummista vohveleista pidät. Itse pidän rapeammista, siksi tykkään paistaa ennemmin tummaksi kuin vaaleaksi.

Jos vohveleita jäi, pakastin on ystäväsi

Jos valmiita vohveleita jää, ne kannattaa pakastaa. Laita vohveleiden väliin pala leivinpaperia, jotta ne eivät jäädy yhdeksi köntiksi. Kun vohvelit laittaa suoraan jäisenä leivänpaahtimeen, ne ovat melkein kuin vastapaistettuja.

Idea juhliin tai brunssille: vohvelibaari

Tuplaa tai triplaa vohvelitaikinaohje ja paista vohvelit edellisenä päivänä. Pakkaa vohvelit jääkaappiin niin, että laitat jokaisen väliin palan leivinpaperia.

Kata pöytään erilaisia vohvelitäytteitä, joista jokainen voi täyttää oman vohvelinsa. Ennen tarjoilua levitä vohvelit uunipellille vierekkäin yhteen kerrokseen ja lämmitä sata-asteisessa uunissa. Vohvelit ovat näin melkein kuin vastapaistettuja.

****

Minkä kanssa sinä syöt makeita vohveleita? Ja tässä vielä helppo resepti, ole hyvä!

Vohvelit hapanjuureen

Vohvelit hapanjuureen

Printtaa
Annoksia: n. 8 kpl Valmistelut: 60 minuuttia Odotus: 1 tunti 1 tunti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 4.7/5
( 3 äänesti )

Ainekset

  • 250 g hapanjuurta (voi olla väsähtänyttä)
  • 300 g (kaura)maitoa
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 50 g sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 50 g rypsiöljyä
  • (öljyä paistamiseen)
  • tarjoiluun mansikkahilloa ja kermavaahtoa

Tee näin

  1. Mittaa hapanjuuri, maito, vehnäjauhot, sokeri ja kardemumma kulhoon ja sekoita hyvin. Jätä huoneenlämpöön vajaaksi tunniksi (voi olla pidempäänkin, ei huolta).
  2. Lisää suola ja rypsiöljy ja sekoita hyvin.
  3. Kuumenna vohvelirauta ja sipaise paistopinnat tarvittaessa pullasudilla öljyllä. Nosta nokare taikinaa raudan keskelle. Paista vohvelia viitisen minuuttia, kunnes se ruskettuu kauniisti.
  4. Tarjoa heti mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa.

Psst!

Voit paistaa vohvelit esimerkiksi juhlia varten edellisenä päivänä. Pakkaa vohvelit jääkaappiin niin, että laitat jokaisen väliin palan leivinpaperia. Ennen tarjoilua levitä vohvelit uunipellille vierekkäin yhteen kerrokseen ja lämmitä sata-asteisessa uunissa. Vohvelit ovat näin melkein kuin vastapaistettuja.

Lisää hapanjuurireseptejä

Elämäsi parhaat sämpylät valmistuvat hapanjuuren avulla.

Ruispalat hapanjuureen onnistuvat laiskemmallakin juurella.

AamupalaBrunssi
1 kommentti 5 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Saimaa-tacot: otin vastaan haasteen ja kehitin uudesta kirjolohen jauhelihasta tacot, jotka maistuivat koko perheelle. Kokeile sinäkin!
Seuraava postaus
Helppo lohipasta kirjolohesta: kirjolohen jauhelihasta saat kastikkeen muutamassa minuutissa ja lisäät helposti kalaa arkeen. Uusi arkihitti on tässä!

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

1 kommentti

Pannukakkunen 25.8.2024 - 11:00

Toimii myös lettuina/pancakes! Lisäsin leivinjauhetta niin sain ”amerikkalaiset pannukakkuset”. Nam!

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä