Vohvelit hapanjuureen muuttivat täysin suhtautumiseni vohveleihin. En nimittäin ole perinteisten vohveleiden ylin ystävä. Totta se on! Ne pysyvät rapeina kovin lyhyen aikaa. Mutta kerran minulla oli jääkaapissa vähän väsähtänyttä juurta, jota piti käyttää johonkin, ja tein vohveleita.
Hyvänen aika, miten hyviä ne olivat! Nykyisin paistan vohvelit aina hapanjuureen.
Kas tässä vinkit valmistukseen ja lopussa vielä tarkka resepti, ole hyvä!
Hapanjuuri: väsähtänyt riittää
Vohveleita varten hapanjuuren ei tarvitse olla erityisen virkeä, eli sitä ei tarvitse ruokkia tätä tarkoitusta varten. Olen tehnyt vohveleita jopa nälkäisestä hapanjuuresta eli sellaisesta, jonka pinnalle on kerääntynyt jääkaapissa nestettä. Nesteen voi kaataa varovasti pois (suosittelen biojätettä) ja käyttää sitten lopun juuren vohvelitaikinaan (muista kuitenkin säästää pieni määrä juurta pesämunaksi ja ruoki se, jotta pääset leipomaan jatkossakin).
Maito: kauramaito toimii
Aiemmin tein vohvelitaikinan lehmänmaitoon, mutta kerran kokeilin kauramaitoa ja se toimi vähintään yhtä hyvin. Siitä lähtien olenkin käyttänyt vain sitä. Erään kerran lupauduin paistamaan vohveleita erääseen isohkoon tilaisuuteen, ja tein kaikki yksinkertaisuuden vuoksi kauramaitoon. Vohvelit syötiin viimeistä murua myöten.
Valmistus: anna taikinan levätä
Vohveleiden valmistus on helppoa. Ensin sekoitetaan kulhossa hapanjuuri, (kaura)maito, vehnäjauho, sokeri ja kardemumma. Sitten taikinan annetaan seisoa jonkin aikaa pöydällä. Kun taikina saa hetken levätä, mahdolliset jauhopaakut liukenevat. Juuri ennen paistamista lisätään suola ja öljy. Öljyn tilalla voi käyttää sulatettua voita tai margariinia, mutta olen kokenut, että rypsiöljyllä pääsee helpommin maaliin.
Makeat täyteideat
Vohvelit ovat parhaita, kun ne syödään heti. Valmistele siis täytteet valmiiksi ennen kuin ryhdyt paistamaan. Hyviä makeita täytteitä ovat hillot, kermavaahto, kinuski, nutella, maapähkinävoi, jäätelö, hedelmät, marjat…
Tämän opin kokkikoulun aikana: paras ja myös kaunein ”kerma”vaahto valmistuu Alpron Whipping Creamista.
Vohveleiden paistaminen
Sipaise vohveliraudan pinnat öljyllä. Kätevimmin se onnistuu niin, että kaadat rypsiöljyä pieneen kulhoon ja dippaat siihen pullasutia. Jos vohvelirauta on pinnoitettu ja pinnoite on hyvässä kunnossa, öljyä ei tarvita paljon.
On makuasia, kuinka tummista vohveleista pidät. Itse pidän rapeammista, siksi tykkään paistaa ennemmin tummaksi kuin vaaleaksi.
Jos vohveleita jäi, pakastin on ystäväsi
Jos valmiita vohveleita jää, ne kannattaa pakastaa. Laita vohveleiden väliin pala leivinpaperia, jotta ne eivät jäädy yhdeksi köntiksi. Kun vohvelit laittaa suoraan jäisenä leivänpaahtimeen, ne ovat melkein kuin vastapaistettuja.
Idea juhliin tai brunssille: vohvelibaari
Tuplaa tai triplaa vohvelitaikinaohje ja paista vohvelit edellisenä päivänä. Pakkaa vohvelit jääkaappiin niin, että laitat jokaisen väliin palan leivinpaperia.
Kata pöytään erilaisia vohvelitäytteitä, joista jokainen voi täyttää oman vohvelinsa. Ennen tarjoilua levitä vohvelit uunipellille vierekkäin yhteen kerrokseen ja lämmitä sata-asteisessa uunissa. Vohvelit ovat näin melkein kuin vastapaistettuja.
****
Minkä kanssa sinä syöt makeita vohveleita? Ja tässä vielä helppo resepti, ole hyvä!
Lisää hapanjuurireseptejä
Elämäsi parhaat sämpylät valmistuvat hapanjuuren avulla.
Ruispalat hapanjuureen onnistuvat laiskemmallakin juurella.
1 kommentti
Toimii myös lettuina/pancakes! Lisäsin leivinjauhetta niin sain ”amerikkalaiset pannukakkuset”. Nam!