Voipaputahna tuli elämääni varkain. Sain töistä purkillisen kypsiä voipapuja, kauniin valkoisia, isoja ja pulleita, ja koska jääkaapissa ei ollut juuri muuta iltaruoaksi kelpaavaa kuin porkkanoita, päätin, että nuo kaksi ovat yhdessä aivan riittävästi. Molemmat lapsemme rakastavat uittaa vihanneksia kaikenlaisissa kastikkeissa ja dipeissä, ja arvelin, että voipavuista voisi saada ihan kelvollisen proteiinipitoisen dippikastikkeen.
Olen tahnaihmisiä ja surauttelen sellaisia milloin mistäkin. Erityisesti rakastan perinteistä kikherneistä tehtyä hummusta, mutta monitoimikoneemme hajottua sen valmistaminen kotona on muuttunut vähän hankalaksi ja olenkin kevään aikana ostanut Baban ihanaa hummusta kaupasta vaikka kuinka monta kertaa. Voipavuista olen aiemmin keittänyt keittoja ja pataruokia, mutta tahnaa en ollut niistä aiemmin tehnyt. Mistä olinkaan jäänyt paitsi!
Raastoin korkeaan kannun yhden pienen valkosipulikynnen raastimen hienoimmalla terällä. Raastaminen ei ole välttämätöntä, mutta itse tykkään tehdä erityisesti tahnoja valmistaessani niin siksi, ettei valkosipuli varmasti leviää tasaisesti eikä varsinkaan lasten suuhun tule pelottavia valkosipulihyökkäyksiä, mikä saisi pienemmän lopettamaan syömisen kokonaan.
Sitten lisäsin kannuun siivilässä valutetut ja huuhdellut voipavut, lorauksen sitruunamehua (mitään tahnaa on vaikea tehdä ilman sitruunamehulorausta), suolaa ja öljyä. Sitten surruutin sauvasekoittimella, kunnes pavut muuttuivat tahnaksi. Ensin voipaputahnani oli hiukan jäykkää, mutta lisäsin pikkuisen öljyä, surruutin lisää ja kaavin sitten tahnan kulhoon ja nostin pöytään. ”Äiti, tämä on tosi hyvää”, arvioi esikoinen. ”Kirpeää”, arvioi pienempi mutta pyöräytti kuitenkin seuraavaakin porkkanaa tahnassa. Itse arvioin voipaputahnan rakenteen samettisen sulavaksi ja kermaisen pehmeäksi. Ensimmäinen satsi katosi heti.
Voipaputahnaa on tämän ensikohtaamisen jälkeen surruuteltu meillä useamminkin. Eräänä iltana dippasin siihen uusia perunoita, Siiklejä. Taivaallista. Voipaputahna tuntui hyvältä tarjottavalta myös puutarhamökillämme järjestettyihin lasten syntymäpäiväjuhliin. Mukana oli monia kasvissyöjiä, ja tahna taipui mainiosti paitsi vihannesten dipiksi, myös leivänpäälliseksi. Se oli saaristolaisleivän kanssa yllättävän hyvä pari!
Ravintoloissa olen jo pari vuotta törmännyt trendiin, jossa tahnoja ei ahdeta pieneen kippoon vaan levitetään ronskisti laakealle lautaselle ja niiden päälle ripotellaan mausteita ja siemeniä koristeeksi. Esimerkiksi helsinkiläisen Yes Yes Yes -ravintolan dipit tarjoillaan juuri näin. Niin kovin kaunista! Niinpä innostuin minäkin peesaamaan ja sivelin voipaputahnan juhliin isolle lautaselle. Päälle lisäsin lorauksen oliiviöljyä, aiemmin paahdettuja seesaminsiemeniä ja uunissa paahdettuja suippopaprikoita, jotka olin alkujaan ajatellut laittaa omalle astialleen mutta jotka toivat tahnalautaselle mukavasti väriä.
Minkä kanssa sinä syöt hummusta tai paputahnaa?
Ja tässä se voipaputahnan resepti, ole hyvä!
6 kommentit
Hei!
Mikähän on purkin koko tuossa voipaputahnassasi? Netin eri ohjeissa näyttää tölkin koko olevan jotain 130 g ja 500 g väliltä.
Lisäksi olisi hyvä tietää, puhutaanko painosta nesteineen vai pelkkä papujen paino. Minulla on nyt 1,5 kg (netto ) purkki papuja ja siitä pitäisi arpoa tahnaan jokin sopiva määrä.
Pakastatko pavut lieminenn vai ilman? Jos liemineen, niin siihen voi kai käyttää purkissa olevaa lientä?
Hei! Kyseessä on tämä papu: https://www.hyvinvoinnin.fi/products/biona-valkoinen-luomu-voipapu, eli purkin koko on 400 grammaa ja papujen osuus 240 grammaa. Purkkipavuista valutan liemen pois. Jos keitän pavut itse, pakastan ne ilman lientä 🙂
Resepti vaikuttaa hyvältä! Kauankohan säilyy jääkaapissa?
Ainakin neljä päivää 🙂
[…] Voipaputahna on ihanan samettinen dippi kasviksille tai päällinen leiville. […]
[…] Voipaputahna toimii niin dippinä kuin levitteenäkin. […]