Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Reseptit

Voipaputahna: samettinen levite leivän päälle ja dipiksi jopa perunoille

kirjoittanut Satu Koivisto 19.6.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 19.6.2019
Voipaputahna
23,K

Voipaputahna tuli elämääni varkain. Sain töistä purkillisen kypsiä voipapuja, kauniin valkoisia, isoja ja pulleita, ja koska jääkaapissa ei ollut juuri muuta iltaruoaksi kelpaavaa kuin porkkanoita, päätin, että nuo kaksi ovat yhdessä aivan riittävästi. Molemmat lapsemme rakastavat uittaa vihanneksia kaikenlaisissa kastikkeissa ja dipeissä, ja arvelin, että voipavuista voisi saada ihan kelvollisen proteiinipitoisen dippikastikkeen.

Olen tahnaihmisiä ja surauttelen sellaisia milloin mistäkin. Erityisesti rakastan perinteistä kikherneistä tehtyä hummusta, mutta monitoimikoneemme hajottua sen valmistaminen kotona on muuttunut vähän hankalaksi ja olenkin kevään aikana ostanut Baban ihanaa hummusta kaupasta vaikka kuinka monta kertaa. Voipavuista olen aiemmin keittänyt keittoja ja pataruokia, mutta tahnaa en ollut niistä aiemmin tehnyt. Mistä olinkaan jäänyt paitsi!

Raastoin korkeaan kannun yhden pienen valkosipulikynnen raastimen hienoimmalla terällä. Raastaminen ei ole välttämätöntä, mutta itse tykkään tehdä erityisesti tahnoja valmistaessani niin siksi, ettei valkosipuli varmasti leviää tasaisesti eikä varsinkaan lasten suuhun tule pelottavia valkosipulihyökkäyksiä, mikä saisi pienemmän lopettamaan syömisen kokonaan.

Sitten lisäsin kannuun siivilässä valutetut ja huuhdellut voipavut, lorauksen sitruunamehua (mitään tahnaa on vaikea tehdä ilman sitruunamehulorausta), suolaa ja öljyä. Sitten surruutin sauvasekoittimella, kunnes pavut muuttuivat tahnaksi. Ensin voipaputahnani oli hiukan jäykkää, mutta lisäsin pikkuisen öljyä, surruutin lisää ja kaavin sitten tahnan kulhoon ja nostin pöytään. ”Äiti, tämä on tosi hyvää”, arvioi esikoinen. ”Kirpeää”, arvioi pienempi mutta pyöräytti kuitenkin seuraavaakin porkkanaa tahnassa. Itse arvioin voipaputahnan rakenteen samettisen sulavaksi ja kermaisen pehmeäksi. Ensimmäinen satsi katosi heti.

Voipaputahnaa on tämän ensikohtaamisen jälkeen surruuteltu meillä useamminkin. Eräänä iltana dippasin siihen uusia perunoita, Siiklejä. Taivaallista. Voipaputahna tuntui hyvältä tarjottavalta myös puutarhamökillämme järjestettyihin lasten syntymäpäiväjuhliin. Mukana oli monia kasvissyöjiä, ja tahna taipui mainiosti paitsi vihannesten dipiksi, myös leivänpäälliseksi. Se oli saaristolaisleivän kanssa yllättävän hyvä pari!

Ravintoloissa olen jo pari vuotta törmännyt trendiin, jossa tahnoja ei ahdeta pieneen kippoon vaan levitetään ronskisti laakealle lautaselle ja niiden päälle ripotellaan mausteita ja siemeniä koristeeksi. Esimerkiksi helsinkiläisen Yes Yes Yes -ravintolan dipit tarjoillaan juuri näin. Niin kovin kaunista! Niinpä innostuin minäkin peesaamaan ja sivelin voipaputahnan juhliin isolle lautaselle. Päälle lisäsin lorauksen oliiviöljyä, aiemmin paahdettuja seesaminsiemeniä ja uunissa paahdettuja suippopaprikoita, jotka olin alkujaan ajatellut laittaa omalle astialleen mutta jotka toivat tahnalautaselle mukavasti väriä.

Minkä kanssa sinä syöt hummusta tai paputahnaa?

Ja tässä se voipaputahnan resepti, ole hyvä!

Voipaputahna

Voipaputahna

Printtaa
Annoksia: 4 Valmistelut: 10 minuuttia
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Tähdet 3.7/5
( 26 äänesti )

Ainekset

  • 1 prk voipapuja
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2–3/4 dl rypsiöljyä
  • (vettä)
  • Pinnalle
  • oliiviöljyä
  • (paahdettuja seesaminsiemeniä)
  • (uunissa paahdettuja paprikoita)
  • (syötäviä kukkia)

Tee näin

  1. Valuta ja huuhtaise voipavut siivilässä.
  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi raastimen hienolla terällä suoraan korkeareunaiseen kannuun.
  3. Lisää kannuun voipavut, sitruunamehu, suola ja öljy.
  4. Surauta sauvasekoittimella tahnaksi. Jos tahna on mielestäsi liian tönkköä, lisää öljyä tai vettä ruokalusikallinen kerrallaan.
  5. Maista ja tarkista suola. Lisää jos kaipaat sitä.
  6. Kaavi tahna tarjoiluastiaan ja valuta pinnalle hiukan oliiviöljyä. Voit koristella pinnan seesaminsiemenillä ja uunissa paahdetuilla paprikoilla, mutta se ei ole lainkaan välttämätöntä.

NaposteltavatTahnat
6 kommentit 34 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Särkitahna: hyviskala on täydellistä saaristolaisleivän päällä
Seuraava postaus
Kirpparilta keittiöön: 5 keittiöasiaa, joita sinunkin kannattaa metsästää käytettynä

Joko luit nämä?

Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös...

24.3.2025

Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät,...

7.2.2025

Makaronilaatikko soijarouheesta: hitsin hyvä, helppo ja halpa. Lapsen...

4.12.2024

6 kommentit

Anneli Hänninen 31.5.2020 - 14:18

Hei!
Mikähän on purkin koko tuossa voipaputahnassasi? Netin eri ohjeissa näyttää tölkin koko olevan jotain 130 g ja 500 g väliltä.
Lisäksi olisi hyvä tietää, puhutaanko painosta nesteineen vai pelkkä papujen paino. Minulla on nyt 1,5 kg (netto ) purkki papuja ja siitä pitäisi arpoa tahnaan jokin sopiva määrä.
Pakastatko pavut lieminenn vai ilman? Jos liemineen, niin siihen voi kai käyttää purkissa olevaa lientä?

Vastaa
Satu Koivisto 3.6.2020 - 22:23

Hei! Kyseessä on tämä papu: https://www.hyvinvoinnin.fi/products/biona-valkoinen-luomu-voipapu, eli purkin koko on 400 grammaa ja papujen osuus 240 grammaa. Purkkipavuista valutan liemen pois. Jos keitän pavut itse, pakastan ne ilman lientä 🙂

Vastaa
Sari 31.8.2020 - 08:32

Resepti vaikuttaa hyvältä! Kauankohan säilyy jääkaapissa?

Vastaa
Satu Koivisto 3.9.2020 - 21:31

Ainakin neljä päivää 🙂

Vastaa
Sienipasteijat | Ne parhaat | Katso ruokatoimittajan resepti! 8.12.2021 - 17:14

[…] Voipaputahna on ihanan samettinen dippi kasviksille tai päällinen leiville. […]

Vastaa
Sellerivoi | Täydellinen levite leivälle | Katso ruokatoimittajan resepti! 7.2.2022 - 14:38

[…] Voipaputahna toimii niin dippinä kuin levitteenäkin. […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä