Voiperunat on omistettu sinulle, joka rakastat ruskistetun voin paahteisen pähkinäistä makua. Näitä pottuja ei kuitenkaan tehdä kattilassa vaan uunissa, jossa ne valmistuvat itsestään ja voikin ruskistuu tavallaan sivutuotteena. Ja koska potut kylpevät voissa tunteroisen, niiden maku on erityisen syvä ja voimakas. Nam!
Tässä muutama vinkki voiperunoiden valmistukseen. Reseptin löydät jutun lopusta.
Peruna: mieluiten Siikli
Valitse kiinteä lajike. Omat suosikkini ovat Siikli ja Nicola. Jos pystyt valitsemaan, ota pienehköjä ja keskenään samankokoisia. Pese perunat huolellisesti, niitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa perunat pitkittäin puoliksi ja pulauta ne veteen kuten pulahtaneet lohkoperunat, blogin kestohitti. Vedessä saat pois perunoista enimmät tärkkelykset. Kuivaa perunat puhtaalla keittiöpyyhkeellä.
Astia: matala uunivuoka
Tee voiperunat uunivuokaan, johon potut mahtuvat yhteen kerrokseen. Niin jokainen pottu pääsee kylpemään voihin.
Voi: sulata mikrossa tai kattilassa
Voiperunat vaativat tietenkin voita. Sulata voi mikrossa tai kattilassa. Sulata, älä ruskista. Voita tarvitaan 100 grammaa.
Yrtti: salvia on suosikkini, mutta muutkin käyvät
Salviavoi on ihanaa, kuten olemme oppineet Basbas-ravintolassa, jossa sitä tarjotaan pastan kanssa. Olen pakastanut ison kasan oman puutarhamökin salvian lehtiä viime kesänä, ja liki kaikki on käytetty. Onneksi kohta alkaa uusi kausi ja saa uudet salviat.
Hienonna salvianlehdet ja sekoita voihin. Salvian tilalla voit käyttää tuoretta timjamia tai rosmariinia.
Mausta voi suolalla.
Paistaminen: liki tunti, mutta muista tarkkailla
Kaada voi vuokaan perunoiden joukkoon. Hiero perunat kauttaaltaan voihin ja käännä perunat sitten leikkuupinta alaspäin, jotta ne saavat imeä voin makua koko paistamisen ajan.
Paista perunoita 200-asteisen uunin (kiertoilmalla 180-asteisen) keskitasolla 50 minuuttia. Tarkkaile kuitenkin perunoiden paistumista, koska uuneissa on eroja. Tehokkaammat uunit saattavat suoriutua hommasta nopeammin. Käännä perunat leikkuupinta ylöspäin ja jatka paistamista vielä viisi minuuttia.
Nosta perunat tarjoiluastiaan ja valele ne vuoan pohjalla olevalla voilla. Perunat maistuvat sekä lämpiminä että huoneenlämpöisinä.
****
Oletko sinä ruskistetun voin ystävä? Ja alla vielä voipottujen resepti, ole hyvä!
Lisää ruskistettua voita
Ruskistetun voin valmistus vaihe vaiheelta, ole hyvä.
Vaahdotettu voi on se ravintolasta tuttu leivänpäällinen, jota voisi lusikoida sellaisenaan.
Jo äiti tiesi, että täydellisen pannukakun salaisuus on ruskistettu voi.