Kaupallinen yhteistyö: Big Green Egg Finland
Big Green Egg muutti mökillemme loppukeväästä, ja jo ensimmäisten käyttökertojen jälkeen olen aivan ihastunut. Tämä oli oikea ratkaisu.
Olimme jo pitkään haaveilleet mökille kunnollisesta hiiligrillistä, jonka avulla mökillä voisi kokkailla muutenkin kuin tuvan hellalla ja pizzauunilla. Kaasugrilliä emme edes harkinneet, nyt haettiin savua, ja toisaalta kotona saan kokkailla kaasulla sydämeni kyllyydestä.
Kuten tapanamme on, pohdimme eri vaihtoehtoja pitkään ja hartaasti.
Tässä viisi syytä, miksi päädyin Big Green Eggiin.
1. Big Green Egg paistaa myös leivän
Kammoan laitteita, joilla voi tehdä vain yhden asian. Perinteinen pallogrilli on mielestäni juuri tällainen. Vaikka meillä oli mökillä sellainen edellisten omistajien jäljiltä, käyttökertoja ei ole kertynyt kahdeksan vuoden aikana montaa. Pallogrillin lämmönsäätö on tosi hankalaa: ensin kaikki palaa karrelle, ja sitten melkein saman tien grilli on liian kylmä. Hiilet paloivat äkkiä, ja laite ylipäänsä oli jotenkin tosi kiikkerä. Joten kun ystäväni, vannoutunut Big Green Egg -grillaaja jo vuosien ajan, suositteli laitetta meillekin vetämällä ns. oikeasta narusta, höristin korviani. Ai että tällä grillillä voisi paistaa myös hapanjuurileipää?? Mitä ihmettä!? Leipä kiinnostaa kesälläkin mutta vanha mökkiuunimme lämmittää niin tehokkaasti myös mökin, että sitä ei varsinaisesti tee mieli käyttää helteellä.
Big Green Egg on hiilillä lämpenevä kamadogrilli, jonka toimintaperiaate on tuttu Aasiasta tuhansien vuosien takaa.
Big Green Egg aloitti toimintansa Yhdysvalloissa vuonna 1974 tuomalla alkuun maahan japanilaisia ja kiinalaisia savigrillejä. Ne eivät kuitenkaan kestäneet käyttöä eri sääolosuhteissa, minkä vuoksi yritys alkoi kehittää omaa grilliään Yhdysvaltain avaruusteknologiaa hyödyntäen.
Big Green Eggin erikoisuus on säänkestävä keraaminen runko. Se eristää lämpöä niin hyvin, että grillin lämpötila pysyy tasaisena jopa tunteja. Tämän ansiosta laitteella voi jopa hauduttaa ruokia hyvin matalassa lämpötilassa ja hyödyntää jälkilämpöä, mikä innostaa kaltaistani esivalmistelijanaista kovasti. Big Green Egg ei siis ole vain grilli vaan ennemmin uuni.
Meillä grilliä käytetään vain kesällä, mutta Egg soveltuisi myös ympärivuotiseen käyttöön. Ulkoilman lämpötila ei vaikuta grillin lämpötilaan.
2. Kompaktimpi koko
Ystäväni L-kokoinen Big Green Egg on jättimäinen, ja meille se tuntui aivan ylimitoitetulta. Mutta sitten tajusin, että laitetta saa pienemmässäkin koossa ilman että kokkauskätevyys kärsii.
Hetken jo mietin aivan pienintä miniä, mutta kuivaharjoittelun myötä päädyin Big Green Egg minimaxiin. Grillausalan halkaisija on 33 senttiä, joten siihen mahtuu loistavasti useamman sortin kasvikset ja se tavallinen hapanjuurileipäni. Grilli on jykevä, mutta kahvojen ansiosta kahden ihmisen on helppo liikutella sitä ympäri mökkitonttia vähän auringon mukaan. Grillille olisi voinut hankkia virallisen telineen, mutta tykkään käyttää sitä metallisen, romuromanttisen puutarhapöytämme päällä.
3. Ravintolakeittiöiden valinta
Hiiligrillaus on yhä todella trendikästä ravintolamaailmassa. Ravintolakoulun myötä tajusin, että Big Green Egg on tuttu myös monessa ammattilaiskeittiössä ja nimenomaan pienet mallit mini ja minimax.
Jos ravintolat luottavat Big Green Eggiin, se kertoo jostakin. Ja jos ravintolakäytössä riittää kompaktin kokoinen laite, on sen riitettävä kotioloissakin.
4. Lämpömittari auttaa lämmönsäätelyssä
Ehkä mystisintä hiiligrillauksessa on lämmönsäätö. Yleensä ei ole hajuakaan, miten kuuma grilli on. Big Green Eggissä tätä ongelmaa ei ole. Siinä on tarkka lämpömittari, jonka avulla lämpötilan voi säätää vaikkapa 180 asteeseen, aivan kuin kotiuunissa konsanaan. Lämpötilan säätäminen tapahtuu grillin ilma-aukkojen avulla, joita avataan ja suljetaan sen mukaan, miten kuumaksi grilli kulloinkin halutaan. Tämä on aivan kuin taikuutta.
Big Green Eggin omilla sivuilla on kattava valikoima reseptejä eri tilanteisiin ja tarpeisiin. On todella paljon helpompaa aloittaa opettelu selkeiden ohjeiden avulla kuin vain sokkona testaamalla.
Hoisin-kastikkeessa yön yli marinoitu tofu oli todella herkullista grillikasvisten kanssa. Pimientos de Padrón -pikkupaprikoihin tutustuin joskus vuosia sitten työmatkalla Espanjan San Sebastianissa. Vihdoin pääsen kokkaamaan niitä oikeaoppisesti grillissä.
Ensimmäisten grillaustestien kasvisvoittaja oli kuitenkin tuore maissi. Keitin tähkät pikaisesti (noin viisi minuuttia) kattilassa hellalla ja nostin sitten grilliin. Grillauksen jälkeen sivelin maissit ruohosipulivoilla, jonka olin tehnyt lisäämällä hienonnettua oman maan ruohosipulia ja pikkuisen sormisuolaa huoneenlämmössä pehmentyneen voin joukkoon.
Maissit syötiin saman tien, ne eivät ehtineet edes pöytään asti! En malta odottaa, että pääsen tekemään tätä kotimaisesta maissista. Omiakin on kasvamassa!
Lisäksi ruohosipulivoi osoittautui lasten suosikiksi. He taistelivat, kuka saa laittaa sitä viimeisen nokareen hapanjuurileivän päälle.
5. Big Green Egg on myös savustin
Paitsi grillistä, puolisoni on vuosia haaveillut myös savustimesta, jolla voisi savustaa itse kalaa. Tämänkin luvattiin onnistuvan Eggillä. Ohhoh!
Niinpä puoliso testasi tämän heti. Hän napsaisi omenapuusta ohuen oksan (materiaalia ns. riittää), pätki sen ja jätti kulhoon likoamaan tunniksi. Kasvisten grillauksen jälkeen hän heitteli puupätkät hiilien päälle, nosti kirjolohifileet ritilän päälle ja sääti lämmön matalalle. Parinkymmenen minuutin päästä grillistä nousi savulohta aivan kuin ravintolassa. Wau!
Koulussa savustimme vaikka mitä muutakin kuin kalaa, joten en malta odottaa kesän testailuja. Hello, savunauriit ja -oliivit!
****
Ja tämähän on vasta alkua. Jaa oma grillausvinkkisi alla!
Lisää kesäkokkausvinkkejä
Mitä ruokaa mökillä? Nämä ruoat valmistuvat ilman massiivista tiskivuorta.
Kesäkeiton yllättävä ainesosa.
Mansikkakakku, jota makean karttajakin santsasti lisää.