Kaupallinen yhteistyö: BookBeat
”Hei hei lapset, äiti menee nyt”, huikkasin olohuoneeseen.
”Minne äiti menee”, kahdeksanvuotias hämmästyi, sillä hän ei nähnyt minun pukeneen ulkovaatteita.
”Tarinoiden maailmaan”, kuulin hänen isänsä selittävän. Osuvasti sanottu, ajattelin, kun työnsin langattomat kuulokkeet korviini ja painoin kirjan päälle.
Olen valtavan iloinen, että pääsen kertomaan teille suuresta rakkaudestani BookBeatista ja äänikirjoista ja siitä, miten se liittyy kokkaamiseen. Kaikin tavoin! Postauksen lopussa on BookBeat-koodi.
Kyselette minulta aina aika ajoin, eikö kokkaaminen ikinä kyllästytä. Tietenkin kyllästyttää, ihan samalla tavalla kuin joinakin iltoina en jaksaisi millään pestä hampaita ennen nukkumaanmenoa (silti pesen) tai maanitella lasta pukeutumaan kuravaatteisiin (silti maanittelen). Kokkaaminen väsyttää silti vähemmän kuin muut elämäni rutiinit (lasten vaatehuolto, kaikkialla ajelehtivien tavaroiden palauttaminen paikoilleen ja pyykin viikkaus, noin niin kuin aluksi). Ja kun keksin äänikirjojen mahtavuuden, kokkaaminen ei kyllästytä enää lainkaan.
Olin äänikirjojen kanssa etujoukoissa ja innostuin niistä nelisen vuotta sitten, kun BookBeat tuli Suomeen. Olin kyllä jo tätä ennen kuunnellut äänikirjoja miehen kanssa pitkillä automatkoilla kirjaston cd-levyiltä, mutta aina puhelimessa mukana kulkeva BookBeat oli ällistyttävän nerokas ja heti rakas. Siis oikeastiko kaikki nämä kirjat ovat kuunneltavissa koska tahansa??
Kuuntelen kirjoja eniten tehdessäni ruokaa. Olen ollut koko korona-ajan, maaliskuusta asti, etätöissä kotona. Toimistolla käydessäni työmatka kotiin toimi luonnollisena siirtymäriittinä ja erotti mukavasti työpäivän kotielämästä. Nyt sellaista ei enää samaan tapaan ole, ja kokkaaminen äänikirjan kanssa on ottanut tuon paikan. Kun laitan luurit korviini ja alan hienontaa sipulia äänikirjan kanssa, irtaudun töistä.
Arkisemman ruoanlaiton lisäksi olen äänikirjoja kuunnellen
* pitänyt yllä hapanjuurileivontainnostustani kohta neljä vuotta. En usko, että näin olisi tapahtunut ilman äänikirjoja.
* paahtanut kasviksia uunissa useamman päivän tarpeisiin. Tätä niin sanottua esivalmisteluakin teen nykyisin luurit päässä, ja aika vain hurahtaa.
* pikkelöinyt purkkikaupalla chilikurkkuja ja säilönyt muutenkin puutarhamökkimme satoa. Tuskin näin olisi tapahtunut aivan samassa määrin ilman äänikirjoja.
Eräänä syksynä hillosin ja soseutin liki 30 kiloa siirtolapuutarhamökkimme omenoita, kun jäin pahasti koukkuun Elena Ferranten Napoli-sarjaan. Omenat tuli säilöttyä ihan kuin itsestään.
BookBeatin lempikirjat 2020
Olen koukussa fiktiivisiin tarinoihin, kaunokirjallisuuteen. Jonkin verran kuuntelen myös tietokirjoja, mutta koen jostain syystä ne lähestyttävämmiksi luettuina. Tänä vuonna olen lukenut tai kuunnellut palvelusta 50 kirjaa! Tässä niistä kuusi suosikkiani.
Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa. Tommi Kinnusta tuntuvat rakastavan kaikki, joten en ole ainoa. Odotin uutta kirjaa koko loppukesän, ja odotukset ylittyivät. Tommi Kinnusella on erityinen taito yhdistää historian tapahtumat ja samaistuttavat ihmiskohtalot. Ei kertonut katuvansa on minusta Kinnusen paras kirja, ja olen sentään lukenut/kuunnellut kaikki edellisetkin Neljäntienristeyksestä asti ja pitänyt jokaisesta. Uusin kirja kertoo täysin vaietusta osasta Suomen historiaa, saksalaisten sotilaiden matkaan lähteneistä suomalaisnaisista naisten näkökulmasta. Tarina jää pitkäksi aikaa pyörimään mieleen, ja jälkeenpäin oli pakko googlailla historiallisia tapahtumia useampaan kertaan.
Liane Moriarty: Sulje silmäsi ja laske kymmeneen. Mustat valkeat valheet ja kirjasta tehty minisarja nostivat australialaiskirjailijan esiin. Olen tänä vuonna kuunnellut hänen muutakin tuotantoaan. Nautin kepeydestä, henkilöiden kiinnostavuudesta ja hauskasta kielestä. Monesti nauran ääneen kuunnellessani.
Linda Olsson: Autio ranta. Uuteen-Seelantiin muuttanut ruotsalaiskirjailija on ollut suosikkejani ensimmäisestä kirjastaan (Laulaisin sinulle lempeitä lauluja) asti. Olsson onnistuu joka kerta rakentamaan koskettavan päähenkilön, jonka elämä avautuu pala palalta tarinan edetessä.
Alex Schulman: Polta nämä kirjeet. Uskomaton tositarina Alex Schulmanin suvusta, josta kirjailija kertoo vuoroin romaanin keinoin, vuoroin omaelämäkerrallisesti. Miten traaginen elämä! Ainoa hankaluus on se, että kirjaa ei voi kerrassaan lopettaa kesken vaan joutuu keksimään kaikenlaista puuhaa, että voisi jatkaa vielä vähän.
Sujata Massey: Murha Bombayssa. Luin Sujata Masseyn Japaniin sijoittuvia Rei Shimura -dekkareita joskus opiskeluaikoina, ja olin todella ilahtunut bongatessani kirjailijan tehneen paluun. Nyt dekkarit sijoittuvat 1920-luvun Intiaan, ja päähenkilö työskentelee isänsä lakitoimistossa ja kohtaa työssään kaikenlaisia mystisiä tapahtumia ja ennakkoluuloja sukupuoltaan kohtaan. Nämä ovat kuin aikuisten Neiti Etsiviä, sopivan harmittomia mutta vetäviä (oikeat dekkarit ovat minulle turhan pelottavia, vaikka niitäkin välillä kuuntelen).
Lucinda Riley: Seitsemän sisarta. Olen yhtä ihastunut tähän kirjasarjaan kuin moni muukin ja odotan jo nyt kuumeisesti seuraavaa, viimeistä osaa, joka ilmestyy ensi keväänä. Jos kaikki Seitsemän sisaren osat on kuunneltu, myös Rileyn muu tuotanto on viihdyttävää. Viimeksi kuuntelin Perhosten huoneen.
Seuraavana omalla kuuntelulistallani
Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä. Ferranten Napoli-sarjasta olikin jo puhetta, joten jos se ei ole tuttu, siihen kannattaa tarttua. Aikuisten valheellinen elämä on ensimmäinen kirja supersuositun Napoli-sarjan jälkeen. Tätä olen säästellyt, mutta nyt en malttanut olla aloittamatta. Hyvältä vaikuttaa. Lukijana on ilmeikäs Erja Manto, ehdoton suosikkini.
Emmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet. Pidin aivan valtavasti Emmi Itärannan dystooppisesta Teemestarin kirjasta. Se kertoo elämästä, jossa vettä ei juurikaan enää ole. Teemestarin kirjasta on muuten tekeillä myös elokuva. Kuunpäivän kirjeet sijoittuu avaruuteen.
Maja Lunde: Viimeiset. Norjalaiskirjailija kirjoittaa neljän kirjan tulevaisuuteen sijoittuvaa sarjaa ilmastosta. Mehiläisten historia kertoi mehiläiskadosta, Sininen veden loppumisesta. Viimeiset-kirjan teemana on villihevoset, ja niiden kuolema sukupuuttoon.
Näiden vinkkien lisäksi BookBeatissa on aivan käsittämättömän huikeat 200 000 ääni- ja e-kirjaa! Perheellämme on käytössä BookBeatin perhetili, jolla koko perhe saa lukea ja kuunnella kirjoja omilta laitteiltaan. Meillä on käytössä Premium-tili, jolla saa kuunnella ja lukea kirjoja rajattomasti, mutta jos kuuntelee vähemmän, suosittelen lämpimästi Basic-pakettia. Se maksaa vain 9,99 euroa kuukaudessa, ja sillä saa kuunnella 20 tuntia. Niin paljon iloa niin pienellä rahalla.
****
Poimi koodi!
Ja hei aivan mahtavia uutisia: kampanjakoodilla satukoivisto kaikki uudet BookBeat-käyttäjät saavat kokeilla BookBeat Premiumia yhden kuukauden ajan ilmaiseksi ja lukea ja kuunnella kirjoja rajattomasti. BookBeat-koodi löytyy tästä.
****
Mutta mitä ottaisin näiden jälkeen kuuntelulistalle? Laitetaan vinkit jakoon. Huikkaa alla!
Lue lisää niksejä
Ota avuksi pakastin ja vältä hävikkiä.
Näin leipä säilyy tuoreena huomiseen.
Pizza, kala, yrtit… Näitä kaikkia kannattaa leikata keittiössä saksilla.