Leivän säilytys nousi yllättäen puheenaiheeksi viime viikonloppuna pienimuotoisissa grillijuhlissamme ystäväperheen kanssa.
”Se sun leipävinkki oli uskomaton. Sitä ei usko ennen kuin kokeilee”, ystäväni Atte aloitti.
????
”Se miten leivän saa oikeasti pysymään tuoreena”, hän jatkoi.
”Tästä on otettu kuvia ja jaettu vinkkiä eteenpäinkin”, Aten vaimo, hyvä ystäväni Miia komppasi.
”Tästä pitäisi tehdä ilmiö, kertoa kaikille. Tiesitkö että olet aina säilyttänyt leivän väärin, tässä oikea tapa”, Atte visioi.
No mutta tehdäänpä nyt niin! Joten tässä se nyt tulee: oletko aina säilyttänyt leipäsi väärin -postaukseni!
Moni uskoo, että tuore leipä, se täydellisen rapeakuorinen, sisältä pehmeän sitkeä limppu, on hyvää vain päivän. Sitten monelle, kuten äidilleni, tulee hätä laittaa se äkkiä muovipussiin, ja kaikki on mennyttä. Seuraavana aamuna jäljellä on nihkeä leipä, jonka täydellisen rapea kuori on muisto vain.
En muista, mistä tämän oman säilytystapani aikoinaan keksin tai bongasin, mutta olen säilyttänyt leivän näin jo vuosia. Jos ostat leivän paperipussissa tai leivot oman hapanjuurileipäsi, tämä on paras tapa pitää se tuoreena ainakin seuraavaan päivään, jopa useita päiviä.
Leivän säilytys hyvänä on helppoa, sillä homma on hyvin yksinkertainen. Kun olet lopettanut leivän syömisen, aseta leipä sellaisenaan leikkauspinta vasten leikkuulautaa. Se on siinä! Ei muovipussia, ei paperipussia, ei keittiöpyyhettä, ei leipälaatikkoa. Vain leivän leikkauspinta vasten leikkuulautaa. Kuori suojelee muuta sisusta, leikkuulauta leikkauspintaa. Seuraavana aamuna leipä, myös se leikkauspinta, on yhtä tuoreen oloinen kuin edellisenä iltana. Usko pois!
Koska itse leivon pitkulaisen mallista leipää, se näyttää uhmaavan välillä painovoimaa leikkuulaudalla töröttäessään. Mutta pystyssä se pysyy, ja sisus säästyy kuivumiselta.
Ei leipä toki näinkään ikuisesti tuoreena säily. Jos leivän menekki on syystä tai toisesta niukempaa, leikkaan leivän parin päivän päästä valmiiksi viipaleiksi ja laitan pussissa pakastimeen. Sieltä sitä on sitten kätevä ottaa viipale kerrallaan ja paahtaa leivänpaahtimessa. Mutta ei missään nimessä ensimmäiseen pariin päivään.
****
Harrastatko sinä rapeakuorisia leipiä?
PS. Aina keittiön senkillämme lepäävä leikkuulauta on Samujin kotimallistoa.
Lisää käteviä keittiökikkoja
Pursuileeko ruokakomero? Perusta hävikkikori!
15 niksiä, mitä kaikkea voit leikata saksilla.
Inkivääri, chili ja muut yllättävät asiat, jotka kannattaa säilyttää pakastimessa.
2 kommentit
Minäkin olen alkanut käyttää nyt tänä keväänä tätä säilytystapaa ja kyllä se tosiaan toimii! Yllättävän pitkään leipä säilyy tuoreena noin.
Eikö olekin huikea 😀