Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Burrata: mitä se on ja miksi siitä vouhotetaan niin kovasti?

kirjoittanut Satu Koivisto 7.6.2019
kirjoittanut Satu Koivisto 7.6.2019
Burrata
62,1K

Burrataa, basilikaa & minttua, luki käsin kirjoitetussa tekstissä liitutaululla, jonka tarjoilija asetti nojaamaan tuolin selkänojaa vasten. Vuosi oli 2015, ja enkä ollut koskaan kuullutkaan kyseistä sanaa. Miten virkistävää löytää jotakin uutta!

Pöytään saapui mozzarellajuuston näköinen valkoinen pyörylä, jonka päällä oli loraus oliiviöljyä, yrttien lehtiä ja vieno kerros myllystä jauhettua mustapippuria. Kun juuston leikkasi auki, sen pehmeän kermainen sisus valui lautaselle. Siitä se oli helppo kaapia hapanjuurileivälle ja suuhun, ja sinne se hävisi, viimeistä pisaraa myöten.

Ravintola oli BasBas, jonka listalla burrata on yhä joka päivä. Burratan yhdennäköisyys mozzarellajuuston kanssa ei ole sattumaa, sillä burrata valmistetaan, kyllä vain, mozzarellajuustosta. Mozzarella muotoillaan pussiksi, sen sisälle lisätään kermaa ja juustomassaa, pää kietaistaan kiinni ja juusto säilötään suolaliemeen. Burratan syömisen kanssa on syytä pitää kiirettä: mozzarella kuuluu syödä tuoreena, mielellään 48 tunnin sisällä valmistuksesta. Ja koska burrataa valmistetaan Apuliassa, kiirettä todella pitää.

Kohtalokkaan BasBas-illan jälkeen olen ostanut burrataa kotiin aina kun olen sellaista bongannut. Laivurin Valinnassa sitä on ollut, ja vielä useammin olen kantanut sitä kotiin lempijuustokaupastani Lentävästä Lehmästä. Siellä myynnissä on ollut kahta versiosta: burrataa eli isoa juustoa, josta riittää hyvin maisteltavaa neljälle tai jopa kuudellekin leivän kanssa, ja burratinaa, burratan pikkusiskoa, jonka syön helposti yksinkin mutta josta riittää kahdelle. Ennustan tänä vuonna burrataläpimurtoa, sillä juustoa on tullut vastaan jo muutamassa marketissakin.

Jos siis satut löytämään burrataa, älä aikaile vaan tartu tilaisuuteen ja peru muut illan ruokasuunnitelmat. Jätä burrata huoneenlämpöön, nosta tarjoiluvadille, lorauta päälle hyvää oliiviöljyä, rouhaise suolaa ja mustapippuria ja revi päälle muutama basilikan, mintun tai molempien lehti. Jos taas kaipaat näyttävämpää tarjoilukokemusta, parsa-aikana paahda pediksi kasa parsaa, kesällä puolestaan seuraksi sopii kasa tuoreita tai uunissa kuivattuja tomaatteja. Rapeakuorista leipää älä kuitenkaan unohda, vain sillä saat viimeiset pisarat tästä herkusta talteen.

Tai sitten suuntaa ravintolaan, ainakin BasBasissa sitä on.

Onko siellä muita burrataan hurahtaneita?

Vinkit
4 kommentit 30 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Raparperipaistos: kuin leivonnainen, jota ei tarvitse leipoa
Seuraava postaus
Raparperimehu plus bonushillo samalla vaivalla osasta, joka usein heitetään pois

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

4 kommentit

Pinja 10.6.2019 - 21:24

Sikkesillä on kylläkin mozzarellaa – ei burrataa. Parasta laatua toki! 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 10.6.2019 - 21:59

Voi ei, minulla töppösormella meni nyt asiat sekaisin. Kiitos että kommentoit, korjaan tekstin!

Vastaa
Tomaatin kasvatus | Luottolajikkeet ja muut vinkit | Näillä ohjeilla onnistut! 7.8.2022 - 10:41

[…] hienonnettua minttua ja basilikaa ja vielä kierros mustapippuria myllystä pinnalle. Sitten vielä burratajuusto ja leivän kanssa […]

Vastaa
Uunissa kuivatut tomaatit: yöksi uuniin saunomaan, aamulla on valmista - Satu Koivisto 7.8.2022 - 12:47

[…] riittää. Uunissa kuivatut tomaatit ovat herkullisia salaateissa, basilikan ja burratan tai mozzarellan kanssa, pastan seassa (minun pitääkin jakaa ihana tomaattipastani ohje, johon […]

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä