Uunissa kuivatut tomaatit olivat ensimmäisen kirjani suosituin resepti, jota kysellään yhä säännöllisesti Instagramin puolella. Kas tässä se kaikille kesän ja eritoten alkusyksyn varalle. Ideana on kuivattaa tomaatteja matalassa lämpötilassa useita tunteja niin, että niistä tulee puolikuivia: reunoilta kuivahtaneita, keskeltä vielä meheviä. Vähän niin kuin aurinkokuivattuja tomaatteja, mutta vain paljon paljon parempia!
Olen tehnyt uunissa kuivattuja tomaatteja usein varta vasten juhliimme, mutta yleensä lähden liikkeelle raaka-aineesta. Kun kaupassa on kypsiä tomaatteja, intoudun ostamaan. Vihanneskauppa pitää hävikkiä estääkseen alelaaria, jonne parhaat päivänsä nähneet kasvikset päätyvät, ja joskus siellä on tomaatteja. Kypsät, vähän pehmenneet tomaatit ovat täydellistä raaka-ainetta, mutta maultaan vaatimattomatkin yksilöt saa elvytettyä tällä konstilla.
Ostan uunissa kuivaamista varten kunnon säkillisen tomaatteja. Yhdelle normaalikokoisen uunin pellille mahtuu kaksi kiloa tomaatteja, ja sellainen satsi kannattaa tehdä. Joskus olen tehnyt isommankin määrän, kahdessa kerroksessa, mutta siihen vaaditaan kiertoilmauuni.
Pesen tomaatit, leikkaan puoliksi, poistan kannan ja ladon ne uunipellille tiiviisti vieri viereen leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Valutan päälle oliiviöljyn, riivin timjaminlehdet ja rouhaisen suolaa. Jos tomaatit ovat kovin hapokkaita, usein ovat, niiden pinnalle kannattaa ripotella myös pikkuisen sokeria. Kikan opin entiseltä työkaveriltani, joka lisäsi aina tomaattikastikkeeseen sokeria tasapainottamaan tomaatin luontaista hapokkuutta.
Sitten työnnän pellin 100-asteiseen (tasalämmöllä) tai 80-asteiseen (kiertoilmalla) noin kahdeksaksi tunniksi. Monesti laitan ruokalusikan uunin luukun väliin, jotta se pysyy pienesti raollaan ja kosteus pääsee haihtumaan, mutta en aina. Yleensä teen homman illalla juuri ennen nukkumaanmenoa, jolloin aamulla herätessä keittiössä odottaa ihana tuoksu ja pellillinen herkkua aamupalaleipien päälle. Muutama tomaatti on aina pakko napsia suoraan pelliltä.
Yön yli -tapa sopii hyvin normikokoisille tomaateille. Jos sinulla on kirsikkatomaatteja, nosta uunin lämpötila 125 asteeseen ja lyhennä paistoaikaa 2,5 tuntiin.
Valmiit uunissa kuivatut tomaatit pakkaan tiiviskantisiin lasipurkkeihin jääkaappiin odottamaan käyttöä. Ja käyttötarkoituksia riittää. Uunissa kuivatut tomaatit ovat herkullisia salaateissa, basilikan ja burratan tai mozzarellan kanssa, pastan seassa (minun pitääkin jakaa ihana tomaattipastani ohje, johon tulee hövelisti voita ja timjamia!), juustojen hyvässä seurassa, tahnana. Tomaatit säilyvät sellaisenaan muutaman päivän, mutta jos niitä haluaa säilyttää hiukan kauemmin, purkki kannattaa täyttää (oliivi)öljyllä. Ja kun tomaatit on syöty, tomaattien maustaman öljyn voi tietenkin lorauttaa ruokiin.
Itselläni ei ole koskaan riittänyt omaa satoa uunitomaattien tekemiseen, kaikki syödään ihan sellaisenaan, mutta ainakin Kanelia ja kardemummaa -blogin Maria on tehnyt uunissa kuivattuja tomaatteja syksyn viimeisistä kasvihuonetomaateista, niistä jotka kypsyvät kerralla ja joita on vaikea ehtiä syödä ihan sellaisenaan.
Ovatko saunovat tomaatit sinulle tuttu juttu?
1 kommentti
[…] satoa riittää, en ole koskaan pakastanut tomaatteja. Sen sijaan olen kuivattanut niitä uunissa ja säilönyt oliiviöljyyn. Öljyssä ne säilyvät jääkaapissa pari […]