Chilin säilöntä etikkaan, pikkelöinti, sai alkunsa perheessämme silloin, kun esikoinen oli pari vuotta vanha ja todella chilitietoinen. Pienikin määrä poltetta ruoassa jäi kiinni hänen seulassaan, ja ruokailu päättyi siihen. Koska me aikuiset tykättiin pienestä lisäpotkusta mutta raaka chili sellaisenaan on varsinkin itselleni vähän liikaa annoksen päällä, mietin, että pikkelöity chili voisi olla ratkaisu.
Etikassa muhineet chilit toimivat loistavasti. Etikka vie chilistä sen pahimman poltteen, jolloin sen maku ei ole liian hyökkäävää. Toisaalta chilit maustavat mukavasti myös etikan, jolloin sitäkin voi lorauttaa annoksen joukkoon. Esimerkiksi joulukinkun jämistä tekemämme karamellipossun kanssa tuo etikkaliemi on todella hyvää.
Chileille voisi toki tehdä varsinaisen mausteliemen, johon tulisi esimerkiksi korianterin- ja sinapinsiemeniä, inkivääriä ja pippureita, mutta yleensä lorotan chilien päälle yksinkertaisesti pelkkää valkoviinietikkaa. Välillä olen käyttänyt myös riisiviinietikkaa ja joskus myös väkiviinaetikkaa, vaikka jälkimmäinen onkin vähän ytyisää tavaraa. Kaikki kuitenkin toimivat tässä tarkoituksessa oikein hyvin.
Tämän tyyppinen chilin säilöntä on hyvin helppoa. Huuhtelen chilit, yleensä noin kymmenen kappaletta, ja sitten leikkaan ne isolla veitsellä ohuiksi viipaleiksi kantaa lukuun ottamatta. Chilien siemeniä en poista, vaan nekin saavat tulla mukaan. Leikkaaminen muuten kannattaa tehdä kumihanskat kädessä. Kerran ajattelin, etten jaksa kaivaa kumihanskoja ”mokoman pikkuhomman” takia. Käsiä poltteli vielä seuraavana aamunakin, eikä siihen auttanut kuin aika.
Purkkia kansineen keitän kattilassa kymmenisen minuuttia samalla tavalla kuin mansikkahilloa keittäessäni, jotta se on mahdollisimman puhdas. Sitten vain nostan viipaleet puhtaaseen purkkiin ja lisään etikkaa niin, että viipaleet peittyvät. Suljen purkin ja nostan sen jääkaappiin. Siellä se saa olla ainakin kaksi päivää, ennen kuin chilejä aletaan syödä. Kerran pikkelöin chilit vasta aamupäivällä, kun niitä oli jo tarkoitus syödä iltapäivällä. Niissä oli vielä melkoisesti poltetta, joten suosittelen lämpimästi pidempää aikaa.
Nostan chilipurkin pöytään aina kun syömme jotakin aasialaishenkistä riisi- tai nuudeliruokaa. Purkki säilyy jääkaapissa ainakin kuukauden tai pari. Chilit kannattaa ottaa purkista aina puhtaalla haarukalla tai lusikalla ja painella etikan alle, kun purkki menee takaisin jääkaappiin.
Mikä parasta, tässä muodossa myös lapset ovat kiinnostuneet. Esikoinen on jo parin vuoden ajan halunnut noukkia chiliviipaleita oman annoksensa päälle. Myös kuopuksemme haluaa yhden tai kaksi, vaikka ne usein jäävätkin syömättä.
*****
Tykkäätkö sinä chilistä? Kommentoi alle!
8 kommentit
Miten kauan etikkaan säilötty chilu säilyy avaamattomana kellarissa (+10°) ?Jos säilöö syksyllä miten kauan on turvallusta käyttää?
Nyt en valitettavasti osaa sanoa, koska meillä chilit säilytetään kylmemmässä eli jääkaapissa ja syödään aika nopeasti pois, viimeistään parissa kuukaudessa.
Siis ymmärsikö nyt oikein, et keittänyt mitään lientä vaan laitoit valkoviinietikkaa suoraan pullosta chilien päälle, ei muuta 🤔
Kyllä, juuri näin, lorottelen chilien päälle etikkaa 🙂 Syön nämä kuitenkin pois kohtuullisen pian, kuukausia säilöttäviksi näistä ei ole.
Alkoi tehdä mieli pikkelöityjä chilejä. Piti tulla tarkistamaan, että oliko tämä todella näin simppeliä, vai muistanko väärin Kiitos reseptistä!
Toden totta juurikin näin helppoa 🙂 Kivaa syksyä sinulle!
Mielenkiintoista. Opettelen vasta.
lorottelee väkiviinaetikkaa päälle,säilyttelee 2kk.huh,huh.ai ei ei maistu perheen pienimille,voi tsiisus