Aloitin kuukausi sitten täällä blogissa uuden juttusarjan, jossa haastattelen inspiroivia ruokaihmisiä. Tämä maailma kaipaa lisää ruokapuhetta! Kiitos, miten kivasti otitte idean vastaan ja kiitos kaikista haastateltavatoiveista. Tartuin niistä heti yhteen ja otin yhteyttä ihanan Chocochili-blogin Elina Innaseen.
Elinan Chocochili on yksi Suomen ensimmäisistä vegaaniruokablogeista, joka on perustettu jo vuonna 2008 (!). Elinan supersuosittuja ohjeita ovat muun muassa Butter Tofu, soijarouhelasagne, nyhtökaura-gnocchivuoka, kikherneomeletti ja tofu limonello. Itseäni ilahdutti keväällä kovasti myös skumppapannukakut. Kyllä, luit oikein, pannukakkutaikinaan voi JA kannattaa lisätä kuohuviiniä!
Elinan ohjeet ovat aina täysin vegaanisia, mutta niitä tehdäkseen ei tarvitse olla vegaani. Jos siis luulit, ettei lasagnea voi tehdä ilman lehmänmaitojuustoa tai suklaakeksejä ilman kananmunaa, Elinan vinkit näyttävät toisin. On mahtavaa oppia uutta ruokavaliosta riippumatta!
Elina on kirjoittanut peräti kuusi vegaaniruokakirjaa, joiden kantavana teemana on ollut tarjota helppoja ja herkullisia vegaanisia vaihtoehtoja elämän eri tilanteisiin, arkikiireistä joulupöytään. Tänä syksynä Elinalta ilmestyi Suvi Auvisen kanssa yhdessä tehty Lapsiperheen vegaanikeittokirja, joka sisältää reseptien lisäksi paljon tietoa lasten ravitsemuksesta. Tekijäjoukkoon kuuluu myös ravitsemusterapeutti.
Elina, mitä sinulla on aina pakastimessasi?
Herneitä, pitkiä vihreitä papuja, mangokuutioita ja erilaisia marjoja. Herneitä käytän keittoihin ja erilaisten tahnojen tekemiseen, pitkiä vihreitä papuja nuudeliruokiin, mangokuutioita smoothieihin ja marjoja puuron päälle.
Tärkeintä keittiössäsi.
Pärjään aika vähällä ja olen Helsinkiin muutettuani sopeutunut ihan hyvin pieneen ja todella epäkäytännölliseen keittiöön. Kunhan on iso, hyvä keittiöveitsi ja hyvä paistinpannu, niin tulen toimeen!
Mikä ruokaoivallus on auttanut arkeasi?
Kasvisten paahtaminen etukäteen! Minulla on melkein aina jääkaapissa uunissa paahdettuja miniluumutomaatteja, bataattia, parsakaalia, ruusukaalia tai muuta sesongissa olevaa kasvista. Niistä saa sitten kiirepäivinä vaikka mitä hyvää aikaiseksi, kuten salaatteja, keittoja tai pyttipannua.
Mitä syöt iltapalaksi?
Kamomillateetä ja hummuksella päällystettyä leipää. Tai hedelmiä, jos en ole kovin nälkäinen. Pyrin syömään hedelmiä sesongin mukaan. Viime aikoina olen syönyt omenoita ja viikunoita ja intoilen jo alkavasta persimonisesongista. Mutta tuore ananas ja passionhedelmä ovat ehkä silti kaikkien aikojen lemppareita.
Mihin tuttuun ruokaan tarvitset aina reseptin?
Melkein mihin tahansa leivontaan! Kokkaaminen on helppoa vain heittelemällä aineksia pannulle, mutta leivonnaisiin kaipaan aina mittoja. Teen melko usein juurisämpylöitä ja tarvitsen siihen mitat joka kerta. Samoin pullaan, en ikinä muista paljonko niitä jauhoja nyt pitikään laittaa.
Hah, tunnistan tämän, itsehän joudun aina tarkistamaan reseptistä, kuinka paljon pannukakkuun tulikaan jauhoja. Joka. Ikinen. Kerta.
Inspiroivin ruokamaa?
Yksittäistä maata on vaikea nimetä, mutta yleisesti ottaen Lähi-idän ruokakulttuuri kiehtoo ja haluaisin oppia siitä lisää.
Mitä ruokaasi et kuvaisi instaan?
Niitä epäesteettisiä jääkaapin koottuja teoksia. Jääkaappiin jää usein pyörimään yhdeltä aterialta pastaa, toiselta wokkia ja kolmannelta jotain uuniruokaa, ja nämä täyttää kyllä vatsan mutta eivät ole kovin kuvauksellista.
Jatka lausetta: peruna on…
raaka-aine, jota pitäisi käyttää useammin! Rakastan perunaa, mutta syön sitä yleensä korkeintaan pari kertaa kuukaudessa.
Mitä sinulla unohtuu jääkaapin perukoille?
Avatut kaurakermapurkit! Niitä on aina siellä jostain syystä homehtuneena, vaikka olevinaan pyrin aina käyttämään kaiken kerralla tai loput lähipäivinä johonkin muuhun ruokaan.
Kenen kanssa haluaisit illalliselle?
Näinä aikoina olisin onnellinen siitä, jos voisi kutsua kaikki rakkaat ihmiset kerralla kylään ja syömään yhdessä.
****
Voi ymmärrän tuon viimeisen toiveen täysin, niin minäkin. Iso kiitos Elina haastattelusta! Seuraathan jo Elinaa Instagramissa? Uuden kirjan voit ostaa täältä. Elinan kuvan on ottanut Huy Nguyen, muut kuvat Elinan omia.
****
Kenen haastattelun haluaisit lukea seuraavaksi? Huikkaa alla!
Lue lisää ruokaoivalluksia
Paras tapa säilyttää leipä tuoreena seuraavaan päivään.
Uunissa paahtamisen ABC: näin saat kaikista kasviksista huippuhyviä.
Asiat, jotka säilyvät parhaiten pakastimessa. Chili mainittu!
3 kommentit
[…] Chocochilin Elina Innanen […]
[…] Chocochilin Elina Innanen […]
[…] Chocochilin Elina Innanen […]