Satu Koivisto
KUINKA RAKASTUA RUOANLAITTOON
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä
Keittiössä

Crowd Farming: testissä palvelu, joka toimittaa vaikkapa yhdeksän kiloa veriappelsiineja Sisiliasta Suomeen

kirjoittanut Satu Koivisto 28.1.2021
kirjoittanut Satu Koivisto 28.1.2021
Crowd Farming
4,1K

Crowd Farming -saitin mainos lävähti Facebook-feedini eräänä tammikuisena iltana. Hedelmiä suoraan eteläeurooppalaisilta viljelijöiltä omalle kotiovelle?? Kiinnostuin ja klikkasin.

Hetken perehdyttyäni kävi ilmi, että saitti todella toimii linkkinä viljelijöiden ja kuluttajien välillä. Myynnissä on laatikkoja, jotka sisältävät sesongin hedelmiä, juuri nyt pitkälti sitruksia, mutta myös oliiviöljyä ja manteleita.

Listan puolivälissä Danilo Sisilian Syracusesta kertoi viljelevänsä luomuveriappelsiineja sukutilallaan. Koska suhtaudun veriappelsiineihin mahdollisesti jopa hieman maanisesti, lisäsin saman tien yhdeksän kilon laatikon ostoskoriin ja suuntasin kassalle. Yhdeksän kiloa veriappelsiineja suoraan kotiovelle maksoi 39,34 euroa. Koska varsinaiset huvit ovat viime aikoina olleet vähissä, päätin heittäytyä ja napautin tilauksen menemään.

Tilausvahvistus kilahti saman tien sähköpostiin. Siinä kiitettiin tilauksesta ja kerrottiin tarkka päivämäärä, jolloin appelsiinit olisivat perillä, hiukan runsaan kahden viikon päästä.

Ja niin tosiaan kävi, että tismalleen arvioituna päivänä summeri soi ja laatikollinen veriappelsiineja saapui loskaiseen Helsinkiin. Alkukuljetuksen hoiti DHL, loppumatkan veriappelsiinit taivalsivat Postin matkassa.

Laatikon avaaminen jännitti. Olisiko siellä kasa veriappelsiinimuhjua?

Mutta ei! Jokainen, siis J O K A I N E N veriappelsiini oli täydellinen. Ei kolhuja, ei mitään muutakaan moitittavaa.

Koska appelsiinit olivat olleet kylmässä, sisään tullessaan ne tietenkin alkoivat hikoilla. Kosteus on säilyvyydelle huono juttu, joten purin laatikon heti ja levitin appelsiinit ilmavasti tasoille. Kuivasin appelsiinit yksitellen ja osan pakkasin heti jättikulhossa jääkaappiin. Loput levitin työtasolle isolle tarjottimelle ilmavasti.

Aivan ensimmäiseksi söin kolme veriappelsiinia ihan sellaisenaan. Seuraavaksi kokeilin, miten veriappelsiineista voisi tehdä curdia, hyvää tuli. Sitten mies sekoitti gin & tonicit. Kaikkein eniten toivon saavani veriappelsiinihilloa, mutta en tiedä, ehdinkö tehdä sellaista, niin nopeasti appelsiinit katoavat. Edes mehua en ole vielä saanut puristettua.

Kävi ilmi, ettei se yhdeksän kiloa sittenkään niin kauheasti ollut.

Jos joku jo siellä miettii, miksi lähikaupan veriappelsiinit eivät kelpaa, niin tietenkin kelpaavat. Minusta on kuitenkin hauska ajatus tukea omalla pienellä panoksellani viljelijää.

Pian palasin saitille uudestaan. Ehkä ainakin toinen samanmoinen satsi vielä veriappelsiineja. Vai sitruunoita? Avokadojakin tekisi mieli, mutta en oikein tiedä.

Sitten huomasin saitin toisen puolen, jossa voi adoptoida puun ja saa sen sadon. Pistaaseja! Saksanpähkinöitä!

Ehkä sellainen seuraavaksi? Crowd Farming, taisin hullaantua!

****

Lue lisää veriappelsiineista

Kahdeksan tapaa käyttää veriappelsiineja

Veriappelsiinirisotto maistuu sellaisenaan tai vaikka kalan kanssa.

Veriappelsiinikakku on mehevä kuivakakku.

KaupatRaaka-aineet
11 kommentit 11 FacebookTwitterPinterestEmail
Satu Koivisto

Edellinen postaus
Flow keittiössä: näin olen askeleen edellä, ja se on mahtavaa
Seuraava postaus
Kalapuikot: uunissa ilman käryä, hapanjuurileipämuru ja viisi muuta niksiä

Joko luit nämä?

Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole...

1.4.2025

Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja...

12.12.2024

Veitsen huolto: muista nämä simppelit kikat ja veitsesi...

20.10.2024

11 kommentit

Malla 28.1.2021 - 21:47

Ihania ovat! Meille on tilattu jo ainakin mangoja, avocadoja, mandariineja, greippejä, appelsiineja, persimoneja ja tietenkin oliiviöljyä 😊. Kaikki moitteettomia ja kotiovelle tänne maallekin sujuvasti!

Vastaa
Satu Koivisto 30.1.2021 - 22:37

Oooh, onpa kiva kuulla! Miten avokadot toimivat, kypsyvätkö ne hallitusti että kaiken saa syötyä?

Vastaa
Malla 31.1.2021 - 13:16

Hyvin toimivat! Osan säilytimme viileässä aluksi.
Kahden hengen taloudelle oli vähän haastetta kun tuli tilattua vahingossa kaksi laatikollista kerralla :), lapset ja lapsenlapset onneksi pelastivat pulasta.

Vastaa
Satu Koivisto 28.2.2021 - 12:06

Nam, kuulostaa niin hyvältä!

Vastaa
Riikka 29.1.2021 - 12:16

Hullaannuin tästä ideasta sinun innoituksesta ja tilasin espanjalaisia klementiinejä sekä näitä sisilialaisia veriappelsiineja. Onpa jännittävää odottaa kun saapuvat! Tekisi myös mieli adoptoida jokin viljelys ja seurata sen elämää etänä. 🙂

Vastaa
Satu Koivisto 30.1.2021 - 22:41

Hei hauskaa! Odotuksen jännitys on kyllä keskeinen osa tätä kokemusta 😀 Ja täälläkin puuhaaveet vain kasvavat!

Vastaa
Rutiinien ravistelua, kekseliästä kasvisruokaa ja muita tammikuun tuumailuja | Lyhyenä hetkenä 3.2.2021 - 14:22

[…] Farming oli tuttu vuosien takaa, mutta vasta nyt saimme aikaiseksi ryhtyä toimeen – kiitos vaan Satu Koivisto! Laatikollinen luomuavokadoja saapuu jo ensi viikolla suoraan ovelle, luomuna kasvatettuja […]

Vastaa
Eva 19.2.2021 - 19:56

Hei,
Tilasimme myös kun FB-mainos osui silmään. Aivan taivaallisia avokadoja ja appelsiineja. Olen tuoremehufriikki, appelsiinit menivät hujauksessa. Avokadotkin pysyivät hyvinä, osa laatikossa, osa viinikaapissa, toimituksen mukana tuli hyvät ohjeet. Nyt on myös mantelipuu nimetty ja adoptoitu. Kaiken kaikkiaan kiva ja kannatettava idea, enemmän rahaa tuottajalle, joka varmasti tekee sen kaikista kovimman työn.

Vastaa
Satu Koivisto 28.2.2021 - 12:19

Minustakin tuntuu tosi mukavalta ajatukselta tukea tuottajaa.

Vastaa
Tanja Huopolainen 17.5.2021 - 21:36

Itse kokeillut tätä kun tuttava suositteli. Ensin tilasin avocadoja ja ne olivat täydellisiä. Syötiin niitä parin viikon ajan ja hyvin säilyivät tarkoilla hyvillä ohjeilla. Sitten tilasin appelsiineja, mehua ajatellen. Olivat ihan ok, mutta ei mitään mielettömän hyviå. Mehuappelsiineiksi ehkä hieman liian kalliita, Suomesta kun saa usein alennuksella 1kg 69 sentillä. Enkä lähtitisi väittämään, että nämä olisivat kauheasti paremmanmakuisia kuin marketista ostetut. Sitten tilasin mandariineja… Ja tämä oli täysi fiasko! Yli puolet mandariineista oli paketin saapuessa homehtuneita! Vaikka hain ne postista samana päivänä kun ne on tullut! Yritin laittaa palautetta lähettäjälle, mutta sivuston kautta ei niin helposti lähettäjän yhteystietoja löytynyt…. annoin asian vaan olla, vaikka jäi siistä hieman paha mieli – maksoin 35e muutamasta kilosta mandariineja. Olivatko ne sitten niin hyviä? Ei ne Orri tai Bruno mandariineja parempia kyllä ollut ja tuolla hinnalla olisin saanut 10kg näitä hyvännököisinä ja hyvänmakuisina lähikaupastakin. Sitten tilasin oliiviöljyä kokeiluun. Olihan se hintava – 5l maksoi jotain 75e luokkaa. Vielä en osaa oikein sanoa olenko tyytyväinen. Ei se oliiviöljy kummoinen ollut, ei missään nimessä paha, vaan vaikuttaa oikein laadukkaalta ja hienossa pakkauksessa toimitettu… mutta olihan se tavalllisesta oliiviöljystä paljon maksettu. Yhteenvetona näistä useista ostoksista on, että sitruksia en ehkä jatkossa enää tilaa, mutta avocadot olivat todella positiivinen kokemus. Yksi ihanimmista jutuista oli, että osassa avocadoja oli vielä lehtiäkin jäljellä! Ja olivat kyllä todella upeita ja säilyivät hyvin.

Vastaa
Satu Koivisto 21.5.2021 - 08:49

Kiitos kokemusten jakamisesta! Avokadojen tilaamista mietin tänä vuonna pitkään, mutta se jäi tekemättä.
Minusta tämä on ehkä enemmän tunnehommaa, minusta on kiva tukea suoraan viljelijää ja maksaa hänelle. Ja veriappelsiinit olivat kyllä kerrassaan täydellisiä, niitä tilaan varmasti toistekin.

Vastaa

Jätä kommmentti Peru

Tallenna nimeni, sähköpostiosoitteeni ja webbisaittini seuraavaa kertaa varten.

Viimeisimmät artikkelit

  • Mikä vehnäjauho leipään? Hapanjuurileipojan pieni jauho-opas auttaa, ole hyvä!
  • Kristallipullat: ruokatoimittajan ehdoton pullalemppari, joka kestää loistavasti myös pakastamisen. Kokeile heti tänään!
  • Kaurasämpylät hapanjuureen: sinulle joka haluat leipoa hapanjuuresta pehmeät, mehevät sämpylät. Tällä ohjeella onnistut!
  • Joululimppu hapanjuureen: toiveresepti on nyt täällä, ja lopputulos oli vieläkin herkullisempi kuin ajattelin!
  • Helpomman hapanjuurileivonnan käsikirja: ruokatoimittajien valinta vuoden keittokirjaksi ja muut faktat!

Kategoriat

  • Ihmiset
  • Keittiössä
  • Lapset kokkaa
  • Muut
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Reseptit
  • Facebook
  • Instagram
  • Bloglovin

Creative Commons -lisenssi
Satu Koivisto - ruokablogi, jonka tekijä on Satu Koivisto, on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.


Takaisin ylös
Satu Koivisto
  • Etusivu
  • Kauppa
  • Reseptit
    • Arkiruoka
    • Iltapala
    • Joulu
    • Kakut
    • Kasvis
    • Leivonta
    • Perunahaaste
    • Salaatit
    • Vegaaninen
  • Keittiössä
  • Puutarhamökillä
  • Ravintolat
  • Minä
  • Kirjat
  • Ota yhteyttä